X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprobuje i ja :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• kas50 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy nadzerka może się przyczyniac do wędrówki tych bakterii z pochwy do szyjki?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też używam papierowych ręczników w okolice intymne, teraz też już tylko opłukuje się pod prysznicem a tak uwielbiam wannę;) no i probiotyki doustne ale moze zacznę też dopochwowe

• Magdula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa, w poprzedniej ciąży miałaś podawane sterydy dla Marcela. Powiesz mi jak to wygląda? To są zastrzyki, tak?
    Mnie to czeka, najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu...

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podawane 3 tygodnie temu w szpitalu / lek o nazwie Celeston /. Dostaje się dwa zastrzyki w tyłek w odstępie 24 godzin. Nie należą do najprzyjemniejszych- ważne, żeby pielęgniarka robiła powoli. U mnie to był koniec 25 tc. Pytałam co jeśli dzidzia stwierdzi, że teraz zostaje w brzuchu a np za miesiąc postanowi wyjść. W takiej sytuacji czasami podają dodatkowy zastrzyk przypominający ale decyzja zależy od neonatologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 12:15

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola, ale dlaczego przypominający? Taki zastrzyk ma określony czas działania? Wyobrażałam sobie, że to działa tak, że raz dostaje się zastrzyk i on stymuluje rozwój płuc tak ogólnie a nie tylko chwilowo.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam podawane Dexaven to sa 4 dawki co 12 godzin w zyle. Akurat mnie tylko w trakcie podawania pieklo na dole, takie dziwne uczucie ale nic wiecej sie nie dzialo. Teraz bede miala podawane za dwa, trzy tygodnie. No i musze isc na dwa dni do szpitala, ale dwa dni to pikus wiec sie tym nie stresuje.

• Magdula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też niestety muszę iść do szpitala na 2-3 dni.

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdula wrote:
    ulola, ale dlaczego przypominający? Taki zastrzyk ma określony czas działania? Wyobrażałam sobie, że to działa tak, że raz dostaje się zastrzyk i on stymuluje rozwój płuc tak ogólnie a nie tylko chwilowo.
    Też tak sądziłam, ale generalnie w tym szpitalu naprawdę bardzo się przejmują i dmuchają na zimne. Ja miałam podawane zastrzyki bardzo wcześnie bo w 25+6 i 26+0 - myślę, że to dlatego. Z drugiej strony powiedziano mi, że już jednorazowa dawka daje ponad 90% zabezpieczenia malucha.

bl9ce6ydm80fo1bi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miala duzo za wcześnie podane bo juz w 22+0 i 22+1 a surfaktant w plucach plodu zaczyna sie wytwarzac po 23 tyg. Nikt mi nie podal dawki przypominajacej i maly nie oddychal a lewe pluco przez dwa dni bylo zapadniete bo pecherzyki sie skleily. Najlepiej podawac steryd po 24 tyg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozmawiałam z lekarzem o sterydach i mówił że najlepsza skuteczność jest jak są podawane bardzo blisko dnia porodu. Wtedy dają większą moc. Ja dostałam ostatnia dawkę dobę przed porodem. Córka urodziła się i oddychala, dopiero po jakimś czasie zaczęła się męczyć i niestety przestała oddychać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiadomo ze najlepiej najblizej porodu, ale u mnie sie lekarze wystarszyli i podali za szybko...a teraz czekamy i czekamy i wtepnie podajemy kolo 33 tc

• Galeona Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam teraz sterydy w 26t5d jak trafiłam do szpitala. Poprzednio dzień przed porodem i mały oddychał sam. Sterydy w tyłek bolą, ale co poradzić :P

1tnvuq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    wiadomo ze najlepiej najblizej porodu, ale u mnie sie lekarze wystarszyli i podali za szybko...a teraz czekamy i czekamy i wtepnie podajemy kolo 33 tc

Ja czuje że w ogóle nie będę potrzebne :) Piękna 3 z przodu :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

• Magdula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz powiedział, że z tymi sterydami taka jest procedura, żeby podawać przed 30tc. Pozostaje mi zaufać, jak do tej pory nie mogę na niego narzekać :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Ja czuje że w ogóle nie będę potrzebne :) Piękna 3 z przodu :)
    ja juz sie smieje ze moze i nie beda potrzebne, ale jednak wole je dostac nawet tak pozno.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    ja juz sie smieje ze moze i nie beda potrzebne, ale jednak wole je dostac nawet tak pozno.
    Wiadomo, ja mojego dr pytałam się właśnie czy możemy się zabezpieczyć to wytłumaczył mi co i jak. Na ten moment nie podajemy wszystkie znaki na niebie mówią że jest dobrze więc tego się trzymam.

Magdula chyba jedynie zapobiegawczo bo normalnie też podaje się sterydy po 30tc

• Magdula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, mi się do szpitala nie spieszy i chyba też wolałabym te sterydy trochę później. Ale jeśli każą to pójdę ;)
    Zresztą dopiero we wtorek mam dzwonić do mojego lekarza i zobaczymy co powie :)

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sama urodzilam sie w 34 tc, 26 lat temu i wtedy sterydow nie bylo, a z reszta ten 34 tydzien to juz moment kiedy dziecko nie powinno miec problemow z oddychaniem, chociaz to zalezy od dojrzalosci pluc, czasem wczesniaki z 36 tyg maja jeszcze problemy z oddychaniem.

• ulola Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 03:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i Moje Drogie jestem w szpitalu :/ . Niby nic się nie dzieje ale fakt, że dziecko nagle się szarpie i nie przestaje przez prawie 24 godziny wymaga obserwacji :( . Już chciałam się nie zgodzić na pobyt w szpitalu ale lekarka słowami "niech się pani nie wyglupia, panią dwa dni nie zbawią a dziecko mogą" zmienila moja decyzję i zostałam. U mnie to nie może być spokoju. Aha i powtórzyli mi zastrzyk na plucka...a Malutka ciągle stuka...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 04:03

bl9ce6ydm80fo1bi.png

‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ