Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam podawane 3 tygodnie temu w szpitalu / lek o nazwie Celeston /. Dostaje się dwa zastrzyki w tyłek w odstępie 24 godzin. Nie należą do najprzyjemniejszych- ważne, żeby pielęgniarka robiła powoli. U mnie to był koniec 25 tc. Pytałam co jeśli dzidzia stwierdzi, że teraz zostaje w brzuchu a np za miesiąc postanowi wyjść. W takiej sytuacji czasami podają dodatkowy zastrzyk przypominający ale decyzja zależy od neonatologa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2016, 12:15
Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*] -
nick nieaktualnyJa mialam podawane Dexaven to sa 4 dawki co 12 godzin w zyle. Akurat mnie tylko w trakcie podawania pieklo na dole, takie dziwne uczucie ale nic wiecej sie nie dzialo. Teraz bede miala podawane za dwa, trzy tygodnie. No i musze isc na dwa dni do szpitala, ale dwa dni to pikus wiec sie tym nie stresuje.
-
Magdula wrote:ulola, ale dlaczego przypominający? Taki zastrzyk ma określony czas działania? Wyobrażałam sobie, że to działa tak, że raz dostaje się zastrzyk i on stymuluje rozwój płuc tak ogólnie a nie tylko chwilowo.Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*] -
nick nieaktualnyJa miala duzo za wcześnie podane bo juz w 22+0 i 22+1 a surfaktant w plucach plodu zaczyna sie wytwarzac po 23 tyg. Nikt mi nie podal dawki przypominajacej i maly nie oddychal a lewe pluco przez dwa dni bylo zapadniete bo pecherzyki sie skleily. Najlepiej podawac steryd po 24 tyg.
-
nick nieaktualnyJa rozmawiałam z lekarzem o sterydach i mówił że najlepsza skuteczność jest jak są podawane bardzo blisko dnia porodu. Wtedy dają większą moc. Ja dostałam ostatnia dawkę dobę przed porodem. Córka urodziła się i oddychala, dopiero po jakimś czasie zaczęła się męczyć i niestety przestała oddychać.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykaarolaa wrote:wiadomo ze najlepiej najblizej porodu, ale u mnie sie lekarze wystarszyli i podali za szybko...a teraz czekamy i czekamy i wtepnie podajemy kolo 33 tc
Ja czuje że w ogóle nie będę potrzebne Piękna 3 z przodukaarolaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykaarolaa wrote:ja juz sie smieje ze moze i nie beda potrzebne, ale jednak wole je dostac nawet tak pozno.
Magdula chyba jedynie zapobiegawczo bo normalnie też podaje się sterydy po 30tc -
nick nieaktualnyja sama urodzilam sie w 34 tc, 26 lat temu i wtedy sterydow nie bylo, a z reszta ten 34 tydzien to juz moment kiedy dziecko nie powinno miec problemow z oddychaniem, chociaz to zalezy od dojrzalosci pluc, czasem wczesniaki z 36 tyg maja jeszcze problemy z oddychaniem.
-
No i Moje Drogie jestem w szpitalu . Niby nic się nie dzieje ale fakt, że dziecko nagle się szarpie i nie przestaje przez prawie 24 godziny wymaga obserwacji . Już chciałam się nie zgodzić na pobyt w szpitalu ale lekarka słowami "niech się pani nie wyglupia, panią dwa dni nie zbawią a dziecko mogą" zmienila moja decyzję i zostałam. U mnie to nie może być spokoju. Aha i powtórzyli mi zastrzyk na plucka...a Malutka ciągle stuka...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 04:03
Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]