X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje zastój moczu u płodu II trym.
Odpowiedz

zastój moczu u płodu II trym.

Oceń ten wątek:
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co mówią w związku z tym lekarze? Są jakieś szanse na poprawę/ zabieg w Brzuchu czy po urodzeniu?

f2wlcbxmqludqper.png
  • Agsha Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opisałam wszystko dokładnie w pamiętniku - jakby ktoś chciał zerknąć :-)

Wszystko zależy od wyniku wydolności nerek - który zrobią w szpitalu. Jeśli jeszcze działają to prawdopodobnie zrobią zabieg odbarczenia nerki no i zobaczymy czy coś to dało...

Jeśli jednak nerki nie działają to..... ech.... sami wiecie.

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agsha czytam Twoj pamiętnik i płaczę razem z Tobą;( Jesteś bardzo dzielna i masz w sobie siłę, walcz o Olka-jesteś wspaniała mamą!Trzymam kciuki!

PS. U mnie w czwartek lekarz powie co dalej- jesli miedniczki będa sie powiększać to czeka nas szunt:(

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    Agsha czytam Twoj pamiętnik i płaczę razem z Tobą;( Jesteś bardzo dzielna i masz w sobie siłę, walcz o Olka-jesteś wspaniała mamą!Trzymam kciuki!

PS. U mnie w czwartek lekarz powie co dalej- jesli miedniczki będa sie powiększać to czeka nas szunt:(

A wiesz już gdzie ewentualnie będą go zakładać?

Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w czwartek mam wizyte u swojego lekarza i on ma mnie konsultować ze swoim znajomym chirurgiem prenatalnym- wszystko zależy od tego czy od zeszłego tygodnia coś się zmieniło. Jeszcze nic nie wiem, ja jestem z Krakowa-podejrzewam, że konsultację będe miała na miejscu (kto to wie czy nie trzeba b edzie do Łodzi jechać). Czekam na czwartek na pełnym stresie...

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    w czwartek mam wizyte u swojego lekarza i on ma mnie konsultować ze swoim znajomym chirurgiem prenatalnym- wszystko zależy od tego czy od zeszłego tygodnia coś się zmieniło. Jeszcze nic nie wiem, ja jestem z Krakowa-podejrzewam, że konsultację będe miała na miejscu (kto to wie czy nie trzeba b edzie do Łodzi jechać). Czekam na czwartek na pełnym stresie...

Trzymam kciuki za to zeby nie. I zeby bylo lepiej. Jesli jednak trafisz do Lodzi to sie spotkamy. A jak moczowody i pecherz?

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moczowody powiększone, będę miała badane wszystkie przepływy w czwartek to napiszę Ci co dokładnie wyszło...tak się boję :(

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiesz jak beda Ci badac te przepływy?

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę, że bedzie to dokładniejsze usg

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pisałam z dziewczyną, której synek miał zastawkę cewki tylnej (to co podejrzewają u mojego Olka) - chłopiec ma już 2,5 roku. Podobno wydolność nerek sprawdzali pobierając mocz z pęcherza maluszka....

Brrr

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobra wiadomość skoro maluch ma się dobrze! Myślę, że lekarze wiedzą co robić, ale jak oni robią takie trudne rzeczy?najważniejsze, że są możliwości leczenia i jak trzeba to trzeba!
    Ale jak tu mocz pobrać z takiego malusiego pęcherza??

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    To dobra wiadomość skoro maluch ma się dobrze! Myślę, że lekarze wiedzą co robić, ale jak oni robią takie trudne rzeczy?najważniejsze, że są możliwości leczenia i jak trzeba to trzeba!
    Ale jak tu mocz pobrać z takiego malusiego pęcherza??

Wlasnie do niej napisalam. Podejrzewam ze jak amniopunkcja tylko w uspieniu....

Wyniki ponoc nastepnego dnia...

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a pisała jak dzieciaczek rośnie z ta zastawką? operowali go po urodzeniu?jak jego nereczki. obydwie są sprawne?

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    a pisała jak dzieciaczek rośnie z ta zastawką? operowali go po urodzeniu?jak jego nereczki. obydwie są sprawne?

Tak, przeszedł w sumie kilka operacji.

U niej było inaczej niż u nas o tyle, że na połówkowym "wszystko było dobrze". Tzn. lekarze oceniają że nie mogło być dobrze, ale lekarz robiący połówkowe upiera się że było inaczej. I dopiero w 30tc. (!!!!) jak poszła na USG to zamiast brzucha zobaczyła jedną wielką czarną plamę.... Objechała lekarzy w okolicy i okazało się, że każdy mówił "nic się w brzuchu nie zrobi, czekamy do porodu". Aż w końcu trafiła do Łodzi i do prof. Szaflika. Sprawa była na tyle pilna, że mimo że wybił już 31tc. to w poniedziałek profesor kazał stawić się na oddziale we wtorek (telefonicznie) a już w środę była operowana. Jeśli dobrze pamiętam to 2-3 razy maluszek miał odbarczanie bo sobie wydłubywał łobuziak te szunty...
    Po porodzie musiał mieć najpierw operację wyjęcia szuntów bo sobie jakiś wsadził do środka.... a potem chyba już operację związaną z samą zastawką.

Maluch ma się dobrze. Jest pod stałym nadzorem lekarzy, dość często są na badaniach w szpitalu no ale żyje. Mówi że nie jest i nie było łatwo (ma dodatkowo więcej dzieci) no ale mały rozwija się jak rówieśnicy - co najważniejsze. Gdyby nie ich wiedza co się dzieje i działo to jak maluszek jest ubrany (ma blizny) to nikt by nie powiedział że kiedykolwiek z nim cokolwiek było nie tak - co mnie bardzo pociesza....

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co Agsha, najważniejsze, że chłopiec zyje i rozwija się dobrze- to chyba najlepsza wiadomość jaką tutaj przeczytałam! Musimy być dobrej myśli, wiadomo, że nie bedzie łatwo, ale jak trzeba się operować to trzeba... żal tylko tych dzieciaczkow, że tyle cierpią :( Musimy wierzyć, że się uda i nasze chłopaki jeszcze dadzą nam popalić ;-)

mhsvi09k4211dm8g.png

• claudiuszek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chocoaż gdyby lekarze zauważyli to wcześniej (może zauważyli ale zignorowali) to chłopczyk miałby pewnie lżejsze życie...bo jak można podstawowoych parametrów nie zauważyc :(

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy na bank u niej to wczesniej bylo....

Jak ja Ci zazdroszcze normalnych wod - to dobrze rokuje.... Ja przez malowodzie już mam koszmary. Dzis mi sie snilo ze Olus sie udusil. Masakra

f2wll6d8iksjyby0.png
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam wpis jednej dziewczyny-ona napisała, że lekarz zdiagnozował u niej zastój i powiedział, że to jest do obserwacji i liczy na to, że mały się wysiusia po porodzie. Kazał nie panikować bo to się zdarza bardzo często... Dobra, a jak się nie wysiusia? To co, nerka już bedzie wtedy do wymiany przecież :( Myślę, że duzo zależy od lekarza, mój na szczescie nie lekceważy takich rzeczy, ale ilu jest takich co machną tylko ręka... Albo co wykażą te 3 usg na nfz...
    tydzień temu wody u mnie były w normie, mam nadzieję, że to się nie zmieni. Też mam koszmary...

mhsvi09k4211dm8g.png

• claudiuszek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siedzę dzisiaj jak na szpilkach- już nie czytam dzisiaj nic w internecie bo się jeszcze bardziej nakręcam... właśnie oglądam ciuszki na smyk.com- jest promocja -40% na niemowlęce ciuszki. I tak od dwóch godzin wkłądam do koszyka i usuwam... przynajmniej nie myśle :-)

mhsvi09k4211dm8g.png

• Agsha Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 19tc na amniopunkcji tez bylo ok i tydzien starczyl by sie schowaly :( boje sie co teraz. U Ciebie stan nerek jest ewidentnie lepszy. Mojego Malca sa ogromne, pecherz jakos dziwny, poskrecane za duze moczowody no i prawy zastoj ogromny :(:(:(

f2wll6d8iksjyby0.png
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ