X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ciąża po usunięciu przegrody w macicy
Odpowiedz

Ciąża po usunięciu przegrody w macicy

Oceń ten wątek:
  • marta025 Znajoma

Wysłany: 17 lutego 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 13 stycznia miałam histeroskopię operacyjną (macica dysmorficzna z częściową przegrodą. Poszerzono ścianki i usunięto przegrodę, po zabiegu przepisano mi estorfem i duphaston na 2 mce. Właśnie mija 5 tydz. od zabiegu i kończy mi się miesiączka (2 od zabiegu), zastanawiam się czy już w tym cyklu mogę zacząć starania, czy to nie będzie jeszcze zbyt wcześnie i czy macica zdążyła się zregenerować... Jak to było u Was? Jak długi okres abstynencji zalecali Wasi lekarze? Mój mówił o 2 mcach, natomiast inna lekarka, która była na obchodzie, kiedy leżałam w szpitalu powiedziała, że można starać się od razu (oczywiście po tym jak miną dolegliwości związane z zabiegiem), stąd moje wątpliwości...Nie ukrywam, że czekanie to udręka ;(

• MałgosiaJ Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2017, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja także przeszłam zabieg usunięcia przegrody o wielkości około 1cm, wspomagany przez laparoskopię pon. Dodatkowo mam dwurożnośč. Lekaż zalecił odczekać 3 cykle. Starania rozpoczęliśmy jednak od stycznia tego roku ze względów całkowicie nie dotyczących zdrowia. A więc od zabiegu minęło pół roku.
    Jak dotąd podjęliśmy dwie próby niestety bezskuteczne.Niedługo zaczniemy 3 w marcu.
    Moje obawy budzi problem z zagnieżdżenie zarodka, pon. lekarz wspomniał ze taki może wystąpić.
    Czy któraś z dziewczyn wie możeciś na ten temat? Czy jakiś lekarz poruszał ten Wojtek z wami? Proszę o pomoc.

Małgosia J
  • welonka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałgosiaJ wrote:
    Hej, ja także przeszłam zabieg usunięcia przegrody o wielkości około 1cm, wspomagany przez laparoskopię pon. Dodatkowo mam dwurożnośč. Lekaż zalecił odczekać 3 cykle. Starania rozpoczęliśmy jednak od stycznia tego roku ze względów całkowicie nie dotyczących zdrowia. A więc od zabiegu minęło pół roku.
    Jak dotąd podjęliśmy dwie próby niestety bezskuteczne.Niedługo zaczniemy 3 w marcu.
    Moje obawy budzi problem z zagnieżdżenie zarodka, pon. lekarz wspomniał ze taki może wystąpić.
    Czy któraś z dziewczyn wie możeciś na ten temat? Czy jakiś lekarz poruszał ten Wojtek z wami? Proszę o pomoc.

hej , ja nie jetem po usunięciu przegrody ale mam dwie macice , dwa kanały szyjki macicy które prawdopodobnie łącza się ujściu. Mi lekarz wspomniał że może to stanowić problem przy zajściu w ciążę ale wtedy jeszcze nie staraliśmy się. to jest nasz pierwszy cykl 7 marca mam wizytę i dopiero wypytam lekarza..
    Jest dużo dziewczyn które urodziły zdrowe dzieci z wadami macicy :)

age.png
  • _Mimi Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałgosiaJ wrote:

Może coś w tym jest, bo po usunięciu przegrody miałam juz 2 nieudane podejscia in vitro - raz doszło do ciąży, ale juz w piatym tygodniu skończyła się. Natomiast za drugim razem w ogóle do ciąży nie doszło. Teraz czekamy na wynik badań genetycznych które mają wykluczyć jakieś problemy w tym temacie i jak wszystko będzie dobrze to ruszamy z kolejnym podejściem

• marta025 Znajoma

Wysłany: 27 lutego 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz wspominał o możliwości powstania zrostów po zabiegu, które mogą utrudniać zagnieżdżenie zarodka ;-/ Dziewczyny w tym wątku wspominały też o specjalnym żelu przeciwzrostowym oraz baloniku, niestety mój lekarz nic o tym nie mówił, ale zabieg był wykonywany w ramach nfz więc podejrzewam, że na nfz nie proponują takich specyfików. Wizytę kontrolną będę miała dop na początku kwietnia, czy takie zrosty będą widoczne w zwykłym usg?

• MałgosiaJ Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także miałam na NFZ i bez żadnego żelu ani baloników, niestety zrostów nie da się zobaczyć na usg, jedynie na kolejnym badaniu poprzez histeroskopię diagnostyczną . Także jestem zawiedziona tym faktem.
    Chyba pozostaje nam tylko próbować, a jeżeli do roku czasu nie uda się to wtedy his. diagnostyczna. Mój lekarz powiedział że lepiej nie robić jej wcześniej, pon. to kolejna niepotrzebna ingerencja w macicę, która może jeszcze zaszkodzić i spowodować więcej zrostów.
    Bezradność jest najgorsza

Małgosia J
  • MałgosiaJ Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka zazdroszczę podejścia, bo mi lekarz powiedział, że z przegrodami są małe szanse na donoszenie, nie mówiąc już o zagnieżdżeniu,
    Trzeba jednak wierzyč i trzymam kciuki

Małgosia J
  • MałgosiaJ Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi właśnie tego się obawiam, że się nie utrzyma jeśli się nawet zagnieździ,
    Daj znać jak będziesz miała jakieś info od lekarzy, trzymam kciuki

Małgosia J
  • marta025 Znajoma

Wysłany: 27 lutego 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wady macicy są różne, też słyszałam o wielu przypadkach, w których ciąże z wadą przebiegały prawidłowo i kończyły się szczęśliwym rozwiązaniem. Jeden z lekarzy nawet odradzał mi histero bo twierdził, że jeśli reszta ok, to w końcu się uda tylko może trzeba "trochę" dłużej poczekać. Każdy przypadek jest inny ale na pewno ryzyko poronień jest większe z wadą niż bez. Wada też może uniemożliwiać dojście do zapłodnienia i zagnieżdżenia zarodka, tak jest/(mam nadzieję, że było) u mnie więc uważam, że czekanie nic tu nie da.

MałgosiaJ zgadzam się, że bezradność jest najgorsza :( Jak pomyślę o tym, że mam czekać kolejny rok i ewentualnie po tym czasie okaże się, że przez zrosty nie mogę zajść w ciążę to chce mi się płakać...Zapytam o wszystkie możliwe opcje mojego lekarza, wspominał mi kiedyś, że jeśli zrosty będą duże to konieczny będzie kolejny zabieg ;-/

Mimi napisz proszę ile u ciebie trwała procedura in vitro, czy próbowałaś wcześniej inseminacji?

• Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta ja w czerwcu mialam usuwana przegrode 1,5 cm do tego endometrioza i mialam plastyke macicy bo nie byla zaokraglona tylko bardziej prostokatna? ;/ badz co badz moglam sie starac od razu w tym samym cyklu co zabieg, ale udalo sie w 3cyklu po zabiegu

powodzenia wszystkim:)

IkaIka lubi tę wiadomość

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • marta025 Znajoma

Wysłany: 2 marca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia N. to wspaniała wiadomość i szczerze Ci gratuluję :) Jak widać co lekarz, to opinia. Ja już ponowiłam starania, w sumie to dopiero drugi cykl po zabiegu ale nie nastawiam się, że od razu się uda.

• kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak z okresami u Was po zabiegu?Bo u mnie 2 dc to istna masakra,co 2h muszę latać do łazienki...A to juz jakiś 8 cykl po zabiegu.

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • marta025 Znajoma

Wysłany: 2 marca 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Dziewczyny a jak z okresami u Was po zabiegu?Bo u mnie 2 dc to istna masakra,co 2h muszę latać do łazienki...A to juz jakiś 8 cykl po zabiegu.

Od zabiegu miałam 2 miesiączki, obie były bardzo obfite, na tyle że nawet częste latanie do łazienki i zmiana "podkładu" nie uchroniła mnie przed przeciekiem. Tak jak u Ciebie - 2dc jest najgorszy :( Tłumaczę to sobie tym, że powiększyła się powierzchnia macicy i biorę estrofem na rozrost endometrium ale mam nadzieję że po kilku cyklach to się trochę unormuje, bo bardzo niekomfortowo czuję się w te dni, szczególnie, kiedy jestem w pracy ;-/

• _Mimi Debiutantka

Wysłany: 3 marca 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta025 wrote:
    Mimi napisz proszę ile u ciebie trwała procedura in vitro, czy próbowałaś wcześniej inseminacji?
    Stymulacje zaczelam w cyklu porzedzajacym in vitro czyli od 19 dc mialam non stop zastrzyki az do punkcji w 15 dniu nastepnego cyklu; po niecalym tygodniu mialam transfer. Po tym podejsciu zostal nam jeden morozaczek ktory wykorzystalismy 2 miesiace po.
    Nie probowalismy inseminacji bo w moim przypadku niedroznych jajowodow to by nic nie dalo...

• magda_lena87 Debiutantka

Wysłany: 3 marca 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    kasiarzyna ja zabieg mialam 10 stycznia i przeszlam juz 4 baloniki (jakoś je przeżyłam) nastepna wizyta 29 marca, dr Ludwin sprawdzi czy wszystko ok. od zabiegu mialam juz 2 okresy i byla masakra duzo bardziej obfite niż przed zabiegiem. narazie jeszcze nie możemy się starać ale mam nadzieje ze po wizycie marcowej bedzie już jakiś postęp :) powodzenia dla Was :)

• Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje okresy byly takie jak wcześniej (mialam.tylko dwa po zabiegu hehe) ale troche mniej bolesne przez to ze zamknęli ogniska endometriiozy

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3

Wysłany: 3 marca 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To szybko zaczeliście starania :) moj lekarz zalecił aby narazie nie współżyć, także czekamy aż powie że można hehe :)

• kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena87 cieszę się,ze przezylas :-) teraz pewnie SIS i w najgorszym wypadku docinka,ja miałam histero wtórne dla pewnosci i wszystko ok.
    Zabieg mialam we wrześniu a zielone światełko od grudnia.Usuwana miałam endometrioze ale niestety jeden jajowód niedrozny,zaczelam 4 cykl starań wiec u mnie to może dłużej potrwać.
    Klaudia gratulacje :-) dajesz mi nadzieję :-)
    A te okresy... zwłaszcza 2 dc mnie przeraża(plus taki ze juz bezbolesnie),w pracy to ogromny dyskomfort a jak pomyśle ze lato idzie...oby nam się udało 'zaskoczyć' do tego czasu.
    Magda daj znać jak tam po marcowej wizycie :-)
    Powodzenia dziewczyny i cierpliwości,bo wiem ze to czekanie wykancza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 21:13

mhsvp07wo8sn1zot.png

Wysłany: 5 marca 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia tak w marcu SIS, mam nadzieje ze bedzie ok ;) a Ty mialas tylko histero wtorne ale bez docinki? od razu podczas wizyty czy dopiero po badaniu SIS?

• kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam docinki,podczas jednej wizyty najpierw miałam SIS gdzie stwierdził ze jest ok,a potem w innym gabinecie zrobił mi histero bo cos mu przeslanialo widok na szyjce i myslal ze to jakiś maly zroscik ale okazało się ze to tylko śluz :-) Widac ze byl bardzo zadowolony z efektu i ze to jego pasja.Powodzenia oby było ok :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ