Ciąża po usunięciu przegrody w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Serdecznie. Jestem załamana i zrezygnowana mam przegrode macicy, jeden jajowód niedrożny, drugi nie wiadomo czy drożny, endometriozę i hashimoto. Trzu miesiące temu miałam usunięta część przegrody a przedwczoraj docinkę. Wszystko bez znieczulenia. Okazało się że przecięta część przegrody się zrosła a w jamie macicy jest mnóstwo zrostów. Staramy się o dziecko 2 lata i jest co raz gorzej. Pisałysciw o żelu przeciwzrostowym. To jest na receptę? Tracę nadzieję że kiedyś się uda...
-
Miamia też miałam beznadziejną sytuację.Przegroda macicy,torbiel endometrialna,endometrioza bardzo zaawansowana.Lewy jajowod mimo operacji niedrozny,torbiel była zbyt duża.Mimo to...udało się dzięki prawnemu jajnikowi,a juz zaczynała się robić torbiel która się wchłonela podczas ciazy:)
Żel pdzeciwzrostowy lekarz zastosował podczas operacji.
Uszy do góry,swoją drogą trzeba trafić mimo wszystko w dobre ręce.
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy -
miamia wrote:No właśnie, w dobre ręce... ja już nie wiem co robić. Czyli na profilaktykę antyzrostową już za późno? Mogę jakoś zmniejszyć powstawanie zrostów? Słyszałyście może coś na ten temat?
-
miamia wrote:Witam Serdecznie. Jestem załamana i zrezygnowana mam przegrode macicy, jeden jajowód niedrożny, drugi nie wiadomo czy drożny, endometriozę i hashimoto. Trzu miesiące temu miałam usunięta część przegrody a przedwczoraj docinkę. Wszystko bez znieczulenia. Okazało się że przecięta część przegrody się zrosła a w jamie macicy jest mnóstwo zrostów. Staramy się o dziecko 2 lata i jest co raz gorzej. Pisałysciw o żelu przeciwzrostowym. To jest na receptę? Tracę nadzieję że kiedyś się uda...
https://aptekaprzyzwirki.pl/pl/hyalobarrier-gel-1-strz-cena-572-zl.html
to jest ten żel -
Hej dziewczyny - jak czułyście się bezpośrednio po zabiegu przecięcia przegrody ? Ludwin powiedział mi, że do domu wyjdę tego samego dnia. Zastanawiam się jednak, czy będę w stanie, czy nie lepiej zostać na noc w szpitalu. Czy po tym zabiegu coś boli ? Czy są jakieś skutki uboczne znieczulenia np. wymioty. Ja jak dostałam tzw. "głupiego jasia" przy badaniu drożności jajowodów, to po tym znieczuleniu wymiotowałam cały dzień i zastanawiam się czy teraz też tak będzie.Kropka
-
Kropka, spokojnie dasz radę. Nic nie boli, ważne byś była z osobą towarzyszącą ktora weźmie torbę, skoczy do apteki po leki. Nie robią problemu jeśli chce się zostać, ale możliwe że będziesz musiała zapłacić za to.
Ile będzie kosztował Cię zabieg ?Kondziomama -
Mnie bardzo bolało,co chwila mi podawali silne przeciwbolowe.Wypuścili mnie na następny dzień rano.Tyle,że ja miałam laparoskopie+histeroskopie, bo miałam do usunięcia jeszcze torbiel endometrialna i ogniska endometriozy.Co do znieczulenia to po narkozie zawsze się trzese z zimna jak galareta
Tak, koniecznie trzeba mieć kogoś ze sobą.
Ja po wybudzeniu dostałam kroplówką paracetamol, bo zaczęło dość mocno boleć. Wyszłam wieczorem, jakoś po 21 (tak jak chyba wszystkie inne osoby operowane tego dnia). Pewnie można, a czasem trzeba zostać na noc. Ale ogólnie to nie jakaś trauma, nawet ból byłby pewnie do zniesienia bez leków, ale po co się męczyć. Najbardziej doskwierał mi głód i bezsensowne leżenie pół dnia, choć zapewniano, że po 2- 3 godz do domu... -
Dziewczyny, a jak duże macie/mialyscie przegrody, moja ma 11mm i część lekarzy odradza mi zabieg mówiąc, że maja pacjentki z takimi i ze udaje im się donosic ciąże. Czy przegroda wpływ na implementację zarodka ? Jego zagniezdzanie
w macicy ? Czy na rozwój płodu i ograniczanie miejsca ?Mthfr heterozygota 1298, nk 15% i aktywność ponad normę, allo 34,5, kiry bx ze wszystkimi implementacyjnymi, mąż ok. Dwuetapowe usunięcie przegrody. 3 ciąże biochemiczne. -
Ines1 wrote:Dziewczyny, a jak duże macie/mialyscie przegrody, moja ma 11mm i część lekarzy odradza mi zabieg mówiąc, że maja pacjentki z takimi i ze udaje im się donosic ciąże. Czy przegroda wpływ na implementację zarodka ? Jego zagniezdzanie
w macicy ? Czy na rozwój płodu i ograniczanie miejsca ? -
Ja miałam 19mm.W ogóle nie mogłam zajść w ciążę,ale miałam jeszcze endometriozę.Jednym się udaje utrzymać ciążę,drugim w ogóle albo mają w czesniaki,moim zdaniem to zależy od organizmu,to chyba loteria...Ja się cieszę,że podjęłam tą decyzję i trafiłam na Ludwina.
Wiem dziewczyny ze to rzecz indywidualna często. Zastanawiam się nad zabiegiem, ale według norm które ustali właśnie Ludwin w przypadku gdy przegroda jest mniejsza niż 10 mm nie jestem traktowana już jako przegroda, znalazłam jego artykuł naukowy. Dlatego mam tak duzo rozterek. U mnie sa jesZcze inne problemy, mutacja genu, słabe białko s, przeciwciał ANA i problemy z gęstościa krwi. Ginekolog prowadzący mnie uważa, że przyczyną moich niepowodzeń mogą być właśnie te problemy, gdyż one bardziej wpływają na implementacje, a u mnie właśnie z tym jest raczej problem. Ciąże wykrylam tylko dlatego, że zrobiłam betę. Gdy okres mi się spóźnial, inaczej myslalabym, ze po prostu okres mi się spóźnił o tydzień.Mthfr heterozygota 1298, nk 15% i aktywność ponad normę, allo 34,5, kiry bx ze wszystkimi implementacyjnymi, mąż ok. Dwuetapowe usunięcie przegrody. 3 ciąże biochemiczne.