Czerwcowe mamusie 2013 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kchane wlasnie wrocilam jutro na rano do roboty.... bez komentarza.... kupie jutro a przynajmiej planuje kupic testy i zrobic o ile okresu nie dostane jak wyjdzie ok to pojde na bete a w piatek do gin... dziwnie sie czuje a te plamienia sa wtedy jak mam intensywny wysilek z tego co widze... zobaczymy... buziaki
inessa, kaarolaa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW walce z anemią – szczególnie w jej początkowych stadiach - niezbędna jest właściwa dieta bogata w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12. Najlepiej przyswajalne żelazo znajdziemy w produktach mięsnych – szczególnie czerwonym mięsie, wołowinie, wątróbce, mięsie królika i podrobach. Z wędlin należy wybierać chude wyroby – np. polędwicę wołową, szynkę z indyka. Wiele żelaza znajdziemy też w roślinach ciemnozielonych i ciemnoczerwonych: strączkowych, brokułach, szpinaku, jak i również w soku buraczanym. Aby żelazo wchłaniało się lepiej, konieczna jest witamina C. Dlatego dobrze jest jeść owoce cytrusowe, truskawki, pomidory, maliny, jagody. Zaleca się też picie soku z liści pokrzyw (do kupienia w aptece), który działa krwiotwórczo. Warto też do jadłospisu wprowadzić jajka, suszone owoce, orzechy i pestki dyni.
Pamiętajmy, że organizm przyswaja żelazo pochodzenia zwierzęcego dużo lepiej niż żelazo pochodzenia roślinnego. Po spożyciu pokarmów pochodzenia zwierzęcego poziom przyswojenia wynosi ok. 20%, natomiast kiedy dostarczamy żelazo z produktów roślinnych, wchłanialność jest jeszcze niższa i zwykle organizm pobiera najwyżej ok. 5%.
Żelazo wypłukuje kawa, herbata, cola i napoje gazowane – warto więc z nich zrezygnować, kiedy zmagamy się z anemią. Antagonistyczne wobec żelaza są też pierwiastki: wapń, cynk, mangan - zubażają poziom jego wchłaniania w jelicie cienkim, jeśli są razem spożywane.
Często sama dieta nie jest wystarczająca i lekarz przepisuje dodatkowo tabletki z żelazem. Nie zaleca się jednak przyjmowania preparatów żelaza na własną rękę, bo może dojść do jego niebezpiecznego przedawkowania.
Pamiętaj!
Jeśli planujesz dziecko, a miałaś lub masz skłonności do anemii, odchudzasz się, jesteś wegetarianką bądź nieregularnie i jednostajnie się odżywiasz – powinnaś uważać. Anemia nie wyleczona przed ciążą na pewno będzie Ci doskwierać również i podczas niej, a nawet może się nasilić. Dlatego - zanim jeszcze zaczniesz starać się o dziecko - warto przyjrzeć się bliżej swojemu stylowi życia i sposobowi odżywiania. Czasem wystarczy nieco zmienić dietę i niezdrowe przyzwyczajenia. Anemii nie można lekceważyć – zagraża ona zarówno Twojemu zdrowiu jak i prawidłowemu rozwojowi dziecka.Iwka, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Tusiaczek wrote:Kchane wlasnie wrocilam jutro na rano do roboty.... bez komentarza.... kupie jutro a przynajmiej planuje kupic testy i zrobic o ile okresu nie dostane jak wyjdzie ok to pojde na bete a w piatek do gin... dziwnie sie czuje a te plamienia sa wtedy jak mam intensywny wysilek z tego co widze... zobaczymy... buziaki
Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
DZiekuje dziewczyny za kazde mile slowo kierowane w moim kierunku. Niestety @ zjawila się w niedziele co było dla nas ogromnym szokiem ale nie mielismy na to wpływu. Bylam strasznie rozczarowana i odechcialo mi się już starac!!! Mam trudne dni teraz bo wciąż nie potrafie się z tym pogodzić. Ale trzeba się podnieść i isc dalej..
Nie wiem czy potrafie uwierzyć ze będziemy rodzicami:-((Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny dalej mam plamienia - lekkie takie bardziej żółte niż brązowe i w niewielkiej ilości a w moczu iezauważalne.
Dzis wlasnie przed chwilą robiłąm test - tym razem dwie gube krechy. Powtórze jutro z rana a popoludniu ide na bete jak bedzie pozytywnie to w piatek po pracy do ginekologa. Odczuwam dalej bol brzcha jak na okres a raczej takie kłucie jajnika prawego jak na owulacje- taki pomieszany ból.. Nie wiem od czego to....Andzia33, inessa, kaarolaa, Iwka, basiulkaa_89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnysla.s wrote:Samira Ty miałaś testować chyba nawet w niedziele i co!?
a wizytę u ginki mam 12.07 tak na zaś się zapisałam bo 13 jedziemy na urlop ,to jak coś żebym wiedziała co grane jestAndzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
Tusiaczku gratulacje!
A bierzesz luteinę lub dupchaston,bo może te plamienia od słabego progesteronu.jak zrobisz betę może zadzwoń chociarz do lekarza,może zleci Ci badanie progesteronu,żeby od razu działac.Daj znac!inessa lubi tę wiadomość
Andzia33 -
jutro ide popoludniu na bete wiec wyniki bede miala w czwartek i w piatek do ginekologa ide... no wlasnie powiedz mi czy progesteron moge zrobic rowniez jutro?? razem z beta?? bo ja calkiem zielona aha kiedys gadalysmy o cenach bety - u mnie 28 zl plus pobranie wiec ok 30 zl
Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
Tusiaczek wrote:Dziewczyny dalej mam plamienia - lekkie takie bardziej żółte niż brązowe i w niewielkiej ilości a w moczu iezauważalne.
Dzis wlasnie przed chwilą robiłąm test - tym razem dwie gube krechy. Powtórze jutro z rana a popoludniu ide na bete jak bedzie pozytywnie to w piatek po pracy do ginekologa. Odczuwam dalej bol brzcha jak na okres a raczej takie kłucie jajnika prawego jak na owulacje- taki pomieszany ból.. Nie wiem od czego to....
Tusiaczek gratulacje!
Ja plamiłam początkowo przez 3 dni w okolicach spodziewanej @. W większości przypadków to normalne, ale i tak trzeba o tym powiedzieć lekarzowi. Miałam identycznie, też bóle brzucha jak na i dodatkowo kłucie jajników. Później te bóle minęły, a pojawiły się takie rozciągająco-ciągnące po bokach brzucha.
Super, pozytywny początek lipca
Czekamy na następne dziewczyny.Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
Mama najcudowniejszych skarbów -
Progesteron normalnie robi się w 7 dpo,ty jesteś już dalej,więc myślę,że spokojnie możesz zrobic,u mnie jest na nfz,tylko musisz miec skierowanie,beta u mnie kosztuje 35 ,kurcze a gdzieś czytałam,że laski robią za 18,niestety,obdzwoniłam wszystkie lab, i to jest najtaniej[nawet chcieli 50]Andzia33
-
nick nieaktualnybete i progesteron zrób kochana oczywiście zapłacisz ale przy plaieniach warto zrobić progesteron przy ciąży zwłaszcza na początku on też zwykle rośnie lepiej,że wyżej jest bo wtedy na dzieciątko i jego zagnieżd zenie lepiej wpływa.
Gratulacje kochany TusiaczkuAndzia33 lubi tę wiadomość
-
Tusiaczek wrote:Dziewczyny dalej mam plamienia - lekkie takie bardziej żółte niż brązowe i w niewielkiej ilości a w moczu iezauważalne.
Dzis wlasnie przed chwilą robiłąm test - tym razem dwie gube krechy. Powtórze jutro z rana a popoludniu ide na bete jak bedzie pozytywnie to w piatek po pracy do ginekologa. Odczuwam dalej bol brzcha jak na okres a raczej takie kłucie jajnika prawego jak na owulacje- taki pomieszany ból.. Nie wiem od czego to....
gratulacje kochana!inessa, Iwka, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTusiaczek gratuluję. Nie masz co się za bardzo przejmować plamieniami, bo bardzo dużo kobiet je miewa we wczesnej ciąży (a niektóre nawet przez całą ciąże bądź nawet jeszcze w II trymestrze). Zrób na spokojnie betę i nie przejmuj się teraz tym progesteronem. Pójdziesz do lekarza i może okazać się, że taka Twoja natura i nie ma co się obawiać. Skoro wyszły dwie krechy to ciąża jest PEWNA i gratulacje spokojnie możesz przyjmować. Najlepiej leć do ginekologa i powiedz co się dzieje (ja będąc bez plamień zostałam przyjęta dużo wcześniej niż mieli terminy, żeby sprawdzić, że z ciążą jest ok, a to doiero był 4/5 tydzień) Co do kłócia ja odczuwam je do teraz, choć teraz to bardziej pobolewa mnie dół brzucha jak na okres, ponieważ macica się powiększa, żeby zrobić maleństwu miejsce i to w zupełności normalne życzę Ci powodzenia i oby wszystko było OK i przebiegało prawidłowo. I nie martw się tak bardzo na zapas ponieważ to szkodzi maleństwu!
Andzia33 lubi tę wiadomość
-
Czesc kobietki ..
Tusiaczek Gratuluje .. ciesze sie , ze sie udało...
A u mnie teraz czekanie te chorerne 2 tyg .. pytanie co będzie po ?inessa, ;oniqa, Andzia33 lubią tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.
Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni. -
hej
gdzie wszytskie jestescie?? na lipcówkach??
Bo nie wiem już gdzie mam się podziać...
Dzis robiłam rano ostatni test - 2 kreski. Byłam po pracy na becie i progesteron. Baba miałą problem z pobraniem wymeczyłą mnie no ale cos tam pobrała mam nadzieje ze wystarczy jej to co pobrała bo jak nie to sie wkurze. Jutro wyniki
Az mnie wkurzało jak ciagle sie pytala czy mi nie slabo i czy sie dobrze czuje- hmm trudno powiedziec o dobrym samoopoczuciu jak masz wbita igle w zyle- poprostu bombowo. Nadal mam plamienia. Jest pare godzin spokoj a w pracy tylko wiecej ruchu i lekkie plamienia są - nadal zółto brązowawe;oniqa, Andzia33 lubią tę wiadomość