Forum Starając się - ogólne Czerwcowe testowanie :)
Odpowiedz

Czerwcowe testowanie :)

Oceń ten wątek:
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7440c5b95766.png

    dziewczyny, chyba przyrost kreski jest dobry, co?
    Bardzo dobry kochana 😊😊😊

    LaBellePerle lubi tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    mój też tak miewal ze akurta zmeczony czy cos...a moze akurat owu sie przesunela a plemniory nakumulowaly
    Jak w tym cyklu nie pyknie (dzialamy 8,10,12,14,16 dc) to w przyszlym nieregularnie zrobie na chybil trafil i np 3 dni przed planuję.

    U mnie test owulak dziś tak wyszedl
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dcff373ae74.jpg

    Tylko że to domowe laboratorium.... No ale wcześniej wychodziły negatywy... I czuje jakby jajnik... Nie no dziś mu nie odpuszczę 😀

    Nona, Agafiga, Niedziela_2207, LaBellePerle, Pani Ciasio lubią tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 22:02

    Agafiga lubi tę wiadomość

  • Agafiga Autorytet
    Postów: 472 305

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 14:14

    Pani Ciasio lubi tę wiadomość

    Starania od 09.2018
    1cs - 8tydz [*] zaśniad groniasty częściowy
    1cs po poronieniu - cb

    Klinika Gyncentrum

    On:
    Parametry poniżej normy.
    Badania 04.20r. / 08.20r.
    Morfologia: 1% / 3%
    Fragmentacja DNA: 35 % /20%
    Hba: 78 %

    Kariotypy ok

    21 cs 💚
    18dpo - beta 989 mIU/ml
    21dpo - beta 3312 mIU/ml
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja 15 dc ale dopiero dziś test pozytywny 😊 to dziś atak na chlopow 😀😀😀

    Nona lubi tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    U mnie test owulak dziś tak wyszedl
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dcff373ae74.jpg

    Tylko że to domowe laboratorium.... No ale wcześniej wychodziły negatywy... I czuje jakby jajnik... Nie no dziś mu nie odpuszczę 😀
    Pozytyw jak nic! U mnie wczoraj taki był i też dzialalismy😁 dzis rano jak zrobiłam to jeszcze dobrze nie nasikalam a już była bordowa kreska a teraz ból podbrzusza😉

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichosza wrote:
    Pozytyw jak nic! U mnie wczoraj taki był i też dzialalismy😁 dzis rano jak zrobiłam to jeszcze dobrze nie nasikalam a już była bordowa kreska a teraz ból podbrzusza😉
    No my 5 dni nic... Zero seksu bo mąż bym taki zmęczony.... Ale dziś jest mus 😀 oby te dni abstynencji wpłynęły korzystnie 😊😊😊😊 A kiedy testujesz 😊? Ile dpo masz zamiar??

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 17:42

    Nona lubi tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No my 5 dni nic... Zero seksu bo mąż bym taki zmęczony.... Ale dziś jest mus 😀 oby te dni abstynencji wpłynęły korzystnie 😊😊😊😊 A kiedy testujesz 😊? Ile dpo masz zamiar??
    No u nas też był problem przez te upały ale udawało się tak co 2-3dni, nie wiem kiedy testować bo u mnie dziś jest 24 dc! To mega pozna owulka nie wiem czy wogóle coś z niej będzie 😬

  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichosza wrote:
    No u nas też był problem przez te upały ale udawało się tak co 2-3dni, nie wiem kiedy testować bo u mnie dziś jest 24 dc! To mega pozna owulka nie wiem czy wogóle coś z niej będzie 😬

    Moja też była pozna, bo ja potrafiłam mieć owu nawet w 12/13 dc a tutaj była w 19. I zobacz, wyszły zieloności <3

    Cichosza lubi tę wiadomość

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Moja też była pozna, bo ja potrafiłam mieć owu nawet w 12/13 dc a tutaj była w 19. I zobacz, wyszły zieloności <3
    W którym dniu robiłaś test?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 22:02

    Cichosza, Justyna1719 lubią tę wiadomość

  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichosza wrote:
    W którym dniu robiłaś test?

    9 dni po owulacji wieczorem, w obu ciążach mi wyszedł tak pozytyw, w 8 dniu po w obu był jeszcze negatyw 😊

    Cichosza, Pani Ciasio lubią tę wiadomość

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eaf41066a594.jpg

    Polecam. Dużo rzeczy do zabrania do pracy. Na tej książce opierałam swoją dietę miesiąc przed zielonym ogonkiem <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 19:41

    Nona, jagodowamery lubią tę wiadomość

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • Miracle Autorytet
    Postów: 1219 1501

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkim seksujacym upojnej nocki\ranka życzę 😍😬

    A mnie już chyba powoli odbija, mam tak ciasna pochwę od tygodnia ze masakra. Normalnie mierze temp w ustach, ale coś mnie tknęło i przed chwila zmierzyłam w pochwie i mi wyszło 37,9 😳. Wiem, ze to się nie liczy ale aż tak wysoka to normalne? Sprawdzałyscie kiedyś wieczorem?

    Nona, lithium lubią tę wiadomość

    1 IMSI ICSI czerwiec 2020 - BRAK ZARODKÓW 👎🏻
    2 IMSI ICSI wrzesień 2020 🧚‍♀️ 🐝
    Mamy ❄️❄️ snieżynki blastki
    16.09-swieży transfer blastki 5AA 🔆
    30.09- 14 dpt BHCG- 0 💔

    👩*35 lat
    GRUDZIEN 2019-AMH 0,94

    🙎🏻‍♂️*38 lat
    ❌ morfologia 2%, 80% ruchliwosci, 91 mln
    ✅ FISH
    ✅ Fragmentacja

    Badania:

    ✅ X -Fragyl syndrome(Zespół łamliwego chromosomu X )- wynik w normie
    ✅Trombofilia V-Leiden- wynik negatywny,brak mutacji
    ✅ Factor II- 98% ( 70 - 120 %)
    ✅ oba kariotypy w normie
    ✅Homocysteina-6,92 mcmol/L
    ✅ NK -11%
    ❌Pozytywna ANA 1:160
    ❌ MTHFR C677T układ homozygotyczny
    ✅ KIR- BX , HLA-C C3C4

    🧚🏻““Om Hreem Yoginim Yogini Yogeswari Yoga Bhayankari Sakala Sthavara
    Jangamasya Mukha Hridayam Mama Vasam akarsha Akarshaya Namaha!””🧚‍♀️
  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle wrote:
    Wszystkim seksujacym upojnej nocki\ranka życzę 😍😬

    A mnie już chyba powoli odbija, mam tak ciasna pochwę od tygodnia ze masakra. Normalnie mierze temp w ustach, ale coś mnie tknęło i przed chwila zmierzyłam w pochwie i mi wyszło 37,9 😳. Wiem, ze to się nie liczy ale aż tak wysoka to normalne? Sprawdzałyscie kiedyś wieczorem?

    Kochana, u mnie w tym udanym cyklu też temp wieczorem była taka szalencza. A ja zwykle mierze i rano i wieczorem, bo jestem wariatka 😂 w zwykłych cyklach miałam raczej tak 36,7-36,9 a w tym udanym po owu bywało wieczorem 37,7-37,9 😊 także też zauważyłam te zależność

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 19:44

    Miracle lubi tę wiadomość

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • Miracle Autorytet
    Postów: 1219 1501

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Kochana, u mnie w tym udanym cyklu też temp wieczorem była taka szalencza. A ja zwykle mierze i rano i wieczorem, bo jestem wariatka 😂 w zwykłych cyklach miałam raczej tak 36,7-36,9 a w tym udanym po owu bywało wieczorem 37,7-37,9 😊 także też zauważyłam te zależność

    Hahah to we dwie jesteśmy wariatki 😍😜 oby u mnie się sprawdziło jak u Ciebie 🥰 Ciekawa jestem czy jedno piwo może aż tak zaburzyć i podwyższyć temp?

    1 IMSI ICSI czerwiec 2020 - BRAK ZARODKÓW 👎🏻
    2 IMSI ICSI wrzesień 2020 🧚‍♀️ 🐝
    Mamy ❄️❄️ snieżynki blastki
    16.09-swieży transfer blastki 5AA 🔆
    30.09- 14 dpt BHCG- 0 💔

    👩*35 lat
    GRUDZIEN 2019-AMH 0,94

    🙎🏻‍♂️*38 lat
    ❌ morfologia 2%, 80% ruchliwosci, 91 mln
    ✅ FISH
    ✅ Fragmentacja

    Badania:

    ✅ X -Fragyl syndrome(Zespół łamliwego chromosomu X )- wynik w normie
    ✅Trombofilia V-Leiden- wynik negatywny,brak mutacji
    ✅ Factor II- 98% ( 70 - 120 %)
    ✅ oba kariotypy w normie
    ✅Homocysteina-6,92 mcmol/L
    ✅ NK -11%
    ❌Pozytywna ANA 1:160
    ❌ MTHFR C677T układ homozygotyczny
    ✅ KIR- BX , HLA-C C3C4

    🧚🏻““Om Hreem Yoginim Yogini Yogeswari Yoga Bhayankari Sakala Sthavara
    Jangamasya Mukha Hridayam Mama Vasam akarsha Akarshaya Namaha!””🧚‍♀️
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle wrote:
    Wszystkim seksujacym upojnej nocki\ranka życzę 😍😬

    A mnie już chyba powoli odbija, mam tak ciasna pochwę od tygodnia ze masakra. Normalnie mierze temp w ustach, ale coś mnie tknęło i przed chwila zmierzyłam w pochwie i mi wyszło 37,9 😳. Wiem, ze to się nie liczy ale aż tak wysoka to normalne? Sprawdzałyscie kiedyś wieczorem?
    Po Twoim wpisie też zmierzylam 😂 mam 37,3 a rano było 36,54 ale to podobno normalne że popołudniu temperatura rośnie :)

  • ZakręconaOna Autorytet
    Postów: 15142 6962

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle moze zaburzyc niestety to piwo . Co do temperatury w poludnie badz na wieczor zawsze bedzie wyzsza duzo ... ja po calym dniu nawet mialam ponad 38 stopni w cykly zwyklym nie ciazowym takze nie sugerujcie sie tymi poznymi.

    Miracle lubi tę wiadomość


    de7e166350.png

    b2727090e5.png
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i owulak już negatywny więc pewnie już po owulacji lub w trakcie :) zobaczymy czy coś wyjdzie z wczorajszego ❤️ bo dziś nie ma opcji:)

    Pani Ciasio lubi tę wiadomość

  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1454 1695

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miracle wrote:
    Hahah to we dwie jesteśmy wariatki 😍😜 oby u mnie się sprawdziło jak u Ciebie 🥰 Ciekawa jestem czy jedno piwo może aż tak zaburzyć i podwyższyć temp?

    U mnie jedno piwo nigdy nie dało takiego efektu

    I wiadomo, że temp wieczorem jest dużo wyższa i wpływa na nią masa czynnikow, nie warto się nią zatem sugerować, ale przyznaję, że ja właśnie przed owu i chwilę po miałam wieczorem tak do 37 i po polezeniu w łóżku jeszcze spadała a parę dni po owu już zostawala na takim poziomie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 20:17

    Miracle lubi tę wiadomość

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego