X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny starajace sie o pierwsze malenstwo :)
Odpowiedz

Dziewczyny starajace sie o pierwsze malenstwo :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka i Z dobranoc i do jutra ;*

Kaśka dawaj te kg :D nie musisz dopłacać :D

Kaśka28 lubi tę wiadomość

• Fidelissa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większość badań wskazuje, iż największe szanse na sukces mają małżonkowie współżyjący w ciągu dwu dni poprzedzających owulację. Warto jednak pamiętać, iż precyzyjne wyznaczenie momentu jajeczkowania jest trudne bez specjalistycznego monitoringu jajników i poziomu hormonów. Omawiając możliwość monitorowania owulacji, amerykańscy uczeni, powołują się na badania, według których kobiety prowadzące obserwacje objawów płodności (podstawowych: temperatura, śluz, szyjka oraz drugorzędnych: ból owulacyjny, nastrój, poziom libido) są w stanie dokładnie przewidzieć dzień owulacji w 50 procentach przypadków, co jest niezwykle istotne dla zaplanowania współżycia na najlepszy czas. Bardzo wiarygodnych danych dostarcza w tym względzie obserwacja śluzu szyjkowego. Na skutek działania estrogenów na około 5-6 dni przed owulacją śluz szyjkowy staje się coraz bardziej obfity, a maksimum jego wydzielania przypada na 2-3 dni przed jajeczkowaniem. Badając korelację owulacji z tym objawem, uczeni wykazali, że w przeważającej liczbie przypadków jajeczkowanie ma miejsce w dniu szczytu śluzu lub dzień przed nim (terminem „szczyt śluzu” określamy w metodach NPR ostatni dzień, w którym można zaobserwować śluz typu bardziej płodnego — rozciągliwy i przezroczysty — lub odczucie mokrości na zewnętrznych narządach rodnych).
    Według jednej z analiz wskaźnik poczęć okazał się najwyższy (38 procent) dla zbliżeń przypadających w dniu szczytu, zaś dzień przed lub dzień po nim wynosił od 15 do 20 procent.
    Wśród badaczy nie ma zgodności co do przydatności domowych testerów owulacyjnych, których działanie opiera się na pomiarze poziomu hormonu luteinizującego w moczu kobiety. Chodzi o wykrycie nagłego wzrostu poziomu LH (tzw. „pik LH”), bowiem owulacja następuje zwykle w ciągu 24 do 36 godzin po nim. Wynikałoby z tego, że najdogodniejsze dla zapłodnienia są 2-3 dni następujące po „piku LH”. Według jednego z badań z roku 2004 regularna obserwacja śluzu szyjkowego daje lepsze rezultaty niż stosowanie testów owulacyjnych.

Ania07, Bursztynka, Laura, przedszkolanka:), Katha81, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• Bursztynka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa ja preferuję raz na dwa dni. Czasami jak mąż mnie napadnie to zdarzy się pod rząd dzień za dniem. Myślę też że zależy to od każdej pary indywidualnie i od ich popędów. No i pocieszam się że 37 a 33% to nie taka duża różnica :)

Ania07, Fidelissa, santoocha, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego najlepiej obserwować swoje ciało i nie sugerować się programem :)

Laura, Fidelissa, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:
    Fidelissa ja preferuję raz na dwa dni. Czasami jak mąż mnie napadnie to zdarzy się pod rząd dzień za dniem. Myślę też że zależy to od każdej pary indywidualnie i od ich popędów. No i pocieszam się że 37 a 33% to nie taka duża różnica :)

My tak samo :) .. zazwyczaj co drugi dzień. Czasami zdarzy się tak jak teraz 5 dni przerwy :D ale nie ma się co zmuszać

• Laura Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 19:30

Ania07 lubi tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Bursztynka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambucza widzę że też szukasz :) no ten artykuł też ciekawy. I teraz każda z nas patrzy an swój wykres kiedy miała serduszka i dzień szczytu śluzu :) u mnie w miarę w porządku :) testy ovu będę dalej robić ale nie będą głównym wyznacznikiem. Czasami można się z nimi nie wstrzelić na wyrzut LH.

Fidelissa lubi tę wiadomość

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytam teraz zalecenia i co ciekawsze:

"Unikać aspartamu, zawartego w napojach typu light i innych produktach (słodzik NutraSweet), ponieważ podnosi poziom prolaktyny, co bardzo rozregulowuje cykl."

i co się zdziwiłam, że na npr o tym piszą:

Zażywać lek o nazwie Castagnus lub jego odpowiednik (wyciąg z owoców pieprzowca azjatyckiego - Agni casti fructus). Jest to polski ziołowy preparat, dostępny bez recepty, który nie zawierając hormonów, usprawnia gospodarkę hormonalną w organizmie. Bardzo przydatny przy leczeniu nieregularnych cykli, niedomogi ciałka żółtego, bolesnego obrzmienia piersi i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Laura, Fidelissa, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:

"Unikać aspartamu, zawartego w napojach typu light i innych produktach (słodzik NutraSweet), ponieważ podnosi poziom prolaktyny, co bardzo rozregulowuje cykl."

Zażywać lek o nazwie Castagnus lub jego odpowiednik (wyciąg z owoców pieprzowca azjatyckiego - Agni casti fructus). Jest to polski ziołowy preparat, dostępny bez recepty, który nie zawierając hormonów, usprawnia gospodarkę hormonalną w organizmie. Bardzo przydatny przy leczeniu nieregularnych cykli, niedomogi ciałka żółtego, bolesnego obrzmienia piersi i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Castagnus polecam :)

• Fidelissa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:

Szok

qq87j44jhto0od0f.png

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zamiar powtórzyć 90 dniową kurację :)

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:

Cyclodynon ma to samo zastosowanie, tyle że Castagnus jest tańszy :)

• Bursztynka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja castangusa od przyszłego cyklu zapodam sobie

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze, tak czytam te wszystkie nazwy preparatow itp...Wy to jestescie obryte w temacie!
    Chociaz lepiej o nich nie musiec wiedziec...

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty, ja z ciekawości czytam i dopiero wiedzę nabywam, więc nie to że jestem obryta.
    A co Ty mamuśka nie śpisz???

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Bursztynka widzę, że Ty też tak jak ja masz 2cs.
    To co, zaciążamy razem? Proponuję bieżący cykl :D

Misty87, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

• Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Boze, tak czytam te wszystkie nazwy preparatow itp...Wy to jestescie obryte w temacie!
    Chociaz lepiej o nich nie musiec wiedziec...
    Misty ja też nie wiem o czym one piszą...

Misty87 lubi tę wiadomość

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynka wrote:
    Misty, ja z ciekawości czytam i dopiero wiedzę nabywam, więc nie to że jestem obryta.
    A co Ty mamuśka nie śpisz???
    Bo sie za dnia wyspalam :P
    Jeszcze czeka mnie w kuchni sterta garow...jak ja tego nie znosze!

Fidelissa, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa Panienka wrote:
    Misty ja też nie wiem o czym one piszą...
    Czyli nie jestem sama :P

Malinowa a Ty czemu nie spisz??
    A propo gromadzenia wody w ciazy, jak sie tego ustrzec?

1usahdgeb3da0ojs.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie masz na to wpływu, to wynika z hormonów.
    A pić musisz.

‹‹ 1062 1063 1064 1065 1066 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ