X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny starajace sie o pierwsze malenstwo :)
Odpowiedz

Dziewczyny starajace sie o pierwsze malenstwo :)

Oceń ten wątek:
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania181111 moze to dobrze ze nic Ci nie jest...ciaza to nie choroba,jak jestes dopiero po ovu to cierpliwie czekaj na rozwoj sytuacji,trzymam kciuki:)

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • ania181111 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś wrote:
    ania181111 moze to dobrze ze nic Ci nie jest...ciaza to nie choroba,jak jestes dopiero po ovu to cierpliwie czekaj na rozwoj sytuacji,trzymam kciuki:)
    Czekam do 11 i albo będę płakać albo się cieszyć ;-)

[link=https://www.suwaczki.com/]km5shdgeo9f0pp2m.png[/link]
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to znalazłłam na jakies stronce: pytanie jakies dziewczyny do eksperta.

Kincia:

Witam, chciałam się dowiedzieć czy trzydniowy spadek temperatury o 0,3 stopnia, a następnie jej wzrost, może być efektem implantacji zarodka? Czy taki spadek temperatury może być wyłącznie jednodniowy?

W dniach spadku temperatury odczuwałam dodatkowo ciągnięcie w podbrzuszu. Miało to miejsce 5 dni po owulacji.

Dziękuję i pozdrawiam

odpowiedź lekarki

Odpowiedź eksperta Lekarz Kalina Wysocka-Dubielecka

Witam!

Zacznę od tego, że implantacja zarodka w macicy rozpoczyna się najwcześniej 8-9 dni po zapłodnieniu, czyli 8-10 dni od owulacji (komórka jajowa żyje 24 godziny). Nie mogła więc mieć miejsca 5 dni po owulacji.

Spadek temperatury o 0,3 stopnia jest niewielki i może wystąpić w na każdym etapie cyklu. Za wzrost temperatury w II fazie cyklu odpowiada rosnące stężenie progesteronu. To hormon konieczny do podtrzymania ciąży. Jeżeli dojdzie do zapłodnienia, jego stężenia rosną jeszcze bardziej, więc podczas implantacji nie obserwuje się spadku temperatury, ewentualnie niewielkie wahania (czyli np. o 0,3 stopnia), które nie mają dużego znaczenia.

Na temperaturę ciała wpływa wiele czynników, m.in. stres, przeziębienie, gorączka, alkohol. Dlatego niewielkie jej wahania o są mało miarodajne.

Jeżeli podejrzewa Pani, że może być w ciąży, proponuję wykonać test ciążowy w terminie spodziewanej miesiączki. Do badania najlepiej użyć porannego moczu, w którym stężenie oznaczanego hormonu (hCG) jest największe.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Nati89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx witaj, ja też miałam spadek temp przez dwa dni, dzisiaj wzrosła, no cóż cały czas mam nadzieje. Brzuch boli takie, napięcie odczuwam czasami jajnik zakuje. Zobaczymy, trzymam kciuki za nas

0d1yflw1vo1m1usk.png
  • Maniuś Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    no tak ale 2 - gi dzień mam spadek :( a na zagnieżdżenie to jest jednodniowy nieee ??
    Powiem Ci ze ja juz sama zglupialam,u mnie wystapily plamienia przed okresem,myslalam ze to moze implantacyjne,ale tez trwaly 3 dni,dzis juz spokoj,i dziewczyny mnie tu uspokajaly,ze w sumie kazda z nas jest inna...
    Poczekaj do jutra,bo tak czy tak na @ jeszcze za wczesnie,mysl tylko pozytywnie:)

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! :):)
    Ja dziś w normalnym humorku, bez żadnych odchyleń (ani super ani źle). Kawy nie piję i przez całe życie może w sumie wypiłam 2 kubeczki kawy, z czego 1 to przed egzaminem, z jednej łyżeczki, kawa na pół z mlekiem, a jak jechałam na uczelnię to myślałam, że mi serce wyskoczy, a drugi kubeczek to taka zbieranina jak byłam mała to mi czasami na łyżeczce rodzice dawali spróbować (ahhhh....jaka ja wtedy byłam dorosła!) :)

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "że implantacja zarodka w macicy rozpoczyna się najwcześniej 8-9 dni po zapłodnieniu, czyli 8-10 dni od owulacji (komórka jajowa żyje 24 godziny). Nie mogła więc mieć miejsca 5 dni po owulacji."

to mnie zadziwiło... albo ja jestem niedoinformowana albo nie wiem... przeciez sa tu wykresy co miały spadek temp 5, 6 dpo i sa w ciazy to chyba to był spadek implantacyjny..

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • ania181111 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati89 wrote:
    Witam dziewczyny :) ja też kawę odstawiłam od jakiegoś miesiąca i zastąpiłam kawą zbożową. Głowa mnie nie boli pomimo wcześniejszych prób odstawienia kawy albo chociaż wizyty na badaniach na czczo głowa bolała mnie masakrycznie i zaraz musiałam nadrabiać. Teraz piję zbożówkę inkę i nie czuje żadnego bólu.
    Wow ;-) bardzo dobrze;-) kawą jest dobra ale od czasu do czasu ;-) moja koleżanka w pracy potrafi w ciągu dnia 8 kaw wypić takich 0,3 l czujecie ? Ma obsesje na punkcie kawy ! Niestety cały żołądek sobie nią rozwalila :-\

• Maniuś Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania181111 wrote:
    Czekam do 11 i albo będę płakać albo się cieszyć ;-)
    No to ja trzymam kciuki za Ciebie a Ty trzymaj za mnie,bo ja 10 testuje:/

Fidelissa lubi tę wiadomość

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Nati89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mega wyczyn z 8 kawami :) Sporadycznie u mamy wypiję kawę normalną ale słabą z mlekiem. Kawa już nie jest moim uzależnieniem a kawę piłam jakieś dopeiro 9 lat zaznaczając, że mam 25 ;)

0d1yflw1vo1m1usk.png
  • ania181111 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś wrote:
    Powiem Ci ze ja juz sama zglupialam,u mnie wystapily plamienia przed okresem,myslalam ze to moze implantacyjne,ale tez trwaly 3 dni,dzis juz spokoj,i dziewczyny mnie tu uspokajaly,ze w sumie kazda z nas jest inna...
    Poczekaj do jutra,bo tak czy tak na @ jeszcze za wczesnie,mysl tylko pozytywnie:)
    Też miałam plamienia 2 dni i zobaczymy ;-) czekam ;-)

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati89 wrote:
    XxMoniaXx witaj, ja też miałam spadek temp przez dwa dni, dzisiaj wzrosła, no cóż cały czas mam nadzieje. Brzuch boli takie, napięcie odczuwam czasami jajnik zakuje. Zobaczymy, trzymam kciuki za nas
    nooo .. ja mam termi @ i testowania w walentynki. Oby nam sie powiodło...
    mnie dziś jeszcze biegunka męczy :(((

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO LENKA!!!! STO LAT, MIŁOŚCI I SPEŁNIENIA MARZEŃ, A PRZEDE WSZYSTKIM NOWEGO CZŁONKA RODZINY!!!! :*:*

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA TEŻ DOŁĄCZAM SIE DO ŻYCZEŃ :D

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    nooo .. ja mam termi @ i testowania w walentynki. Oby nam sie powiodło...
    mnie dziś jeszcze biegunka męczy :(((
    mnie meczyla wczoraj...ciekawe czy to znowu jakis wirus czy co to znowu...

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania181111 wrote:
    Też miałam plamienia 2 dni i zobaczymy ;-) czekam ;-)
    no mo moze Ci sie udalo:)3mam kciukasy:)

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Little Frog Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, ja też mam termin @ przewidziany na walentynki :):) Także jedziemy na tym samym wózku. A szukałam kogoś na tym etapie co ja :)

• XxMoniaXx Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maniuś wrote:
    cały cykl myślałam pozytywnie a jak po owulce ta temp tak ochoczo rosła to już wogóle :) ale dziś mnie to zmartwiło.. ale teraz juz nic nie zrobie.
    jak sie uda to super a jak nie to ide do lekarza. po 5 miesiacach starań to juz chyba jakies badania zrobi albo tabl jakies da.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Frog wrote:
    Monia, ja też mam termin @ przewidziany na walentynki :):) Także jedziemy na tym samym wózku. A szukałam kogoś na tym etapie co ja :)
    no to już znalazłaś :D

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Nati89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w poprzednim cyklu jeden dzień biegunki. Jadlam to samo co mąż, wiec wszystko było ok, takze nie wiem skad mogła się wziąć no, ale niestety. Tyle dobrze, że @ przyszła wcześniej niż zwykle co byłam w ogromnym szoku. Na początku starań moje cykle wynosiły 42 dni. I tak na przemian 42,37,42,36 a teraz 33, mam nadzieję, ze chociaż cykle mi się unormują i będą krótsze.

0d1yflw1vo1m1usk.png
‹‹ 532 533 534 535 536 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ