X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie to są tylko nasze takie luźne gadki bo wiadomo lekarzami nie jesteśmy. Dostaniesz leki na TSH i będzie super :) ja tez się zamartwiałam jak się pojawiła sprawa tarczycowa ale mówie Wam wszystko jest do opanowania

Idunia i jeszcze tak myślę że ogólnie przy podwyższonym poziomie TSH anty... mogą byc podwyzszone

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 14:04

Ida, elcia86 lubią tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie byłą nigdy u endo, właśnie chcę się umówić, ale boję się tych kolejek (nawet prywatnie). Nie panikuję na razie, najważniejsze że TSH nie jest za bardzo podwyższone.

Tak, byłm w 6-7 dpo. To chyba dobry wynik PRG?? Jak myślicie?

• Ewik Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak dla mnie progesteron jest ok.

Ida lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz przy progesteronie taką rozpiske od lab. na fazy? faza pęcherzykowa,owulacyjna i lutealna?

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Czekam na anty-TG i TRAb.
    Ewik dziękuję za tą stronkę, tam piszą że mój wynik aTPO nie jest aż tak wysoki i często nic się z tym nie robi, poza tym na pewno nie przesądza to o Hashimoto.

"Jeszcze raz podkreślam, że przy samych nieco podwyższonych przeciwciałach rozpoznanie jest niepewne. Stąd często rozbieżności wśród lekarzy, gdy pokazujemy im wynik aTPo 150."

A ja mam mniej.

• Ewik Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dokładnie to musi obejrzeć lekarz i zapisze odpowiednie leki na zbicie TSH.

no dokładnie wynik musiał by bardzo bardzo wykraczać poza normę zresztą to może być od TSH. Spróbuj się zapisac do lekarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 14:14

Ida lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik wrote:
    A masz przy progesteronie taką rozpiske od lab. na fazy? faza pęcherzykowa,owulacyjna i lutealna?
    Tak:
    Faza pęcherzykowa - 0,2-1,5
    Faza owulacji - 0,8-3,0
    Faza lutealna - 1,7-27,0
    Po przekwitaniu - 0,1-0,8

Czyli jestem tak jakby w połowie normy dla fazy lutealnej.

• Ewik Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie :) jest ok

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Istnieje tendencja do zwiększonej częstości poronień i problemów z zajściem w ciążę u kobiet z chorobą Hashimoto lub z samym podwyższonym mianem przeciwciał aTPO (to nie synonim), nawet przy prawidłowych poziomach hormonów tarczycy."

Oj...:/

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze tak was podczytuje z tymi badaniami, wynikami itp. I zaczynam sama się martwić o siebie.. słuchajcie u mnie sytuacja była nietypowa, ponieważ mojej córci przestały pracować nerki kiedy byłam w 21 tygodniu ciąży.( zasnęła we mnie ) :( I musieli u mnie wywoływać poronienie farmakologicznie. Minęło już parę miesięcy i teraz staramy się o upragnione dziecko. Sęk w tym, że ze mną wszystko było ok, wyniki miałam rewelacyjne itp. Za pierwszym podejściem udało się mi zajść w ciążę. I teraz się zastanawiam, czy powinnam zrobić to badanie progesteronu? Czy nie muszę? Jak wyniki do tej pory miałam takie dobre?

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    kurcze tak was podczytuje z tymi badaniami, wynikami itp. I zaczynam sama się martwić o siebie.. słuchajcie u mnie sytuacja była nietypowa, ponieważ mojej córci przestały pracować nerki kiedy byłam w 21 tygodniu ciąży.( zasnęła we mnie ) :( I musieli u mnie wywoływać poronienie farmakologicznie. Minęło już parę miesięcy i teraz staramy się o upragnione dziecko. Sęk w tym, że ze mną wszystko było ok, wyniki miałam rewelacyjne itp. Za pierwszym podejściem udało się mi zajść w ciążę. I teraz się zastanawiam, czy powinnam zrobić to badanie progesteronu? Czy nie muszę? Jak wyniki do tej pory miałam takie dobre?
    A kiedy ostatnio robiłaś badania? Może warto sprawdzić to i owo? Taki 'starter'.

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak byłam w ciąży, i wówczas było u mnie wszystko ok. Miałam rewelacyjne jak to ginekolodzy mówili. A ile takie badanie kosztuje i kiedy trzeba je wykonać?
    Co się dzieje kiedy progesteron jest za niski a co jak za wysoki?

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    jak byłam w ciąży, i wówczas było u mnie wszystko ok. Miałam rewelacyjne jak to ginekolodzy mówili. A ile takie badanie kosztuje i kiedy trzeba je wykonać?
    Co się dzieje kiedy progesteron jest za niski a co jak za wysoki?
    Myślę, że powinnaś jednak porobić taki 'starter' teraz, tym bardziej, że jesteś jużpo ciąży. To że wtedy miałaś same dobre wyniki niestety nie świadczy o tym, że teraz też takie masz. Oczywiście życzę CI tego!!! ALe warto zbadać, tak uważam.

Jeśli chodzi o Progesteron to kosztuje u mnie (w szpitalu) 35 zł. Jego poziom waha się w zależności od dnia cyklu i fazy. Normy wartości podałam wyżej (tak jest u mnie w szpitalu). Nie wiem dokładnie co może oznaczać za niski czy za wysoki. Najczęściej bada się go po owulacji, by zobaczyć czy była. U mnie raczej była, wynika z badania.

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, umówiłam się na wizytę do endo babki za niecałe 2 tygodnie (29 kwietnia). Cud normalnie!!! :D

elcia86 lubi tę wiadomość

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie dzięki za informacje :)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Wielkie dzięki za informacje :)
    Kochana, namawiam Cię na takie badania podstawowe, czyli głównie hormony - Progesteron, Prolaktynę, Testpsteron, Estradiol, LH, FSH, do tego TSH. Ja też się wahałam czy je robić, bo staramy się jeszcze dość krótko. Ale skoro musiałam zrobić jedne badania, to zdecydowałam się na zrobienie tych, które polecały mi tu dziewczyny na Ovf. Oczywiście to koszt, kiedy robi się prywatnie. Ja postanowiłam odżałować ten jeden raz, bo jednak to ważne.

• elcia86 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida ja w poprzednim cyklu progesteron mialam 14.95 i gin powiedzial ze ok.
    A odnosnie wizyty u endo, w ten poniedzialek umowilam sie na 24.04 co prawda peywatnie ale w miare szybko :-)

Ida, Ewik lubią tę wiadomość

d579a7030cdace2cd76b2d0369b64a17.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida spokojnie! Ja mam bardzo ładne TSH, a antyTPO na pograniczu normy.
    Lekarz nie kazał nic z tym robić, jedynie obserwować.

Ida, Ewik lubią tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Ewik Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki będzie dobrze. Nie ma co panikowac :) Idus super ze Ci sie udalo kochana :) ja mam 28 gina wiec bede wiedziec co dalej. Bedziemy sie wymieniac info...

Ida lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash - ja aTPO mam aż 133 przy normie do 34. Ale po lekturze na endokrynologia.net nie panikuję jeszcze, bo samo podwyższeni tego antygenu nie musi oznaczać Hashimoto, poza tym nie mam niedoczynności tarczycy, o czym świadczą wyniki. Faktycznie, nie robi się nic z takim podwyższeniem jeśli żje się bez starań czy ciąży.Jedyne co mnie martwi, to to, że czarno na białym było tam napisane (przez lekarza) że taki wynik może powodować poronienia i trudności z zajściem w ciążę, ale leczy się to dopiero po kilku poronieniach bądź długoletnich staraniach. No ale jednak nie napawa to optymizmem. No ale nie jestem w każdym razie załamana, o nie! :) Cieszę się że umówiłam się do endo stosunkowo szybko, no ale też prywatnie... Przecież nie będę czekać 9 miesięcy na wizytę na nzf...
    Wygląda na to że w tym miesiącu popłyniemy dzięki tym badaniom i lekarzom...

elcia86, Ewik lubią tę wiadomość

‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ