Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Jaka przyponij kiedy masz wizyte u lekarza? ja uważam, ze nie ma co samemu wyniki oceniać. Trafiłam w końcu do dobrego lekarza, który widział moj progesteron w 7 dni po owu było 10,5 , w 9 dniu po owu było 11,02 a lekarz nic nie powiedział. Natomiast wszędzie wyczytałam, ze jak ma się ponizej 15 w II fazie to wówczas potrzebny jest bronek. Powiedziałam za to learzowi, ze zdarza mi się, ze w II fazie plamie i trzy razy w razie luteralnej poplynęła u mnie krew po seksie. Lekarz dopiero wtedy powiedział, że jak tsh mi sie poprawi a mimo to nie będzie ciąży to zajmie się ciałkiem żółtym.

Dziewczyny, które nie maja przerwy w jakiej fazie jesteście? Ja jestem chyba 5 dni po owu. W 7 dzień po owu robię bete i progesteron. Jeśli nie będzie ciąży to chociaż progesteron znowu zbadam przy okazji. A za 3 tyg kolejna wizyta u Gina.

Nie ma co samemu oceniać wyniki.

Jakbym sama nie oceniała, to moje szanse na zostanie matką byłyby bardzo niewielkie. To, ze mam PCOS odkryłam sama. Większość wyników wychodziła w normie. Jakbym się tylko na tym opierała to straciłabym dużo więcej czasu. Wystarczyło, że LH jest podwyższone o 0,1 i to już powinno dać lekarce do myślenia. Miałam wszystkie objawy. TSH też było w normie, ale nie dla mnie jako staraczki. Niestety nie wszyscy lekarze to wiedzą. No i prolaktyna podstawowa też w normie, a po obciążeniu wystrzał w kosmos x20 - to też się leczy przy staraniach.

Zmieniłam lekarza i dostałam euthyrox - tarczyca zaczęła wracać do normy bo widzę po ptc.

Także OK, lekarz to jedno, ale sprawdzanie czy rzeczywiście się coś nie dzieje to drugie.

• Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem okropnie zmartwiona:( tak liczyłam na to hsg a tu lipa:( zadzwoniłam powiedzieć ze od niedzieli plamie na brązowo i to nie wyglada na okres powiedział ze to bardzo dziwne i żebym przyszła do niego we wtorek:( i ze przesuniemy to hsg na kolejny cykl :( pytałam czy to może byc od bromka powiedział ze absolutnie nie:(

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• u.tsukino Nowa

Wysłany: 9 marca 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nieśmiało chciałabym do Was dołączyć :)
    Jestem początkująca w temacie staranek (zaczynamy 3 cykl) ale gdy od gina usłyszałam, że na razie żadnych badań nie musimy robić a dopiero po roku starań można zacząć coś diagnozować to sama postanowiłam zdobyć minimalną chociaż wiedzę bo nie zamierzam tyle czekać. Doprawdy nie rozumiem skąd takie podejście u niektórych lekarzy (jestem w trakcie zmiany gina). Także na własną rękę wykonałam badania hormonów w 2 dc.:
    TSH 2.36 FSH 7,14 LH 9,73 prolaktyna 17,60 niby wszystko w normie ale powiedźcie mi proszę czy TSH nie za wysokie - gdzieś chyba czytałam że powinno być <2?
    W następnym miesiącu zamierzam zaciągnąć męża na badania nasienia no i chyba to tyle z plany działania. Poradźcie czy coś na początek jeszcze zrobić?
    Będę wdzięczna za wszystkie sugestie....

Wysłany: 9 marca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u.tsukino witaj w naszym gronie staraczek :)

Wyniki masz chyba w normie - co do tsh to tez słyszałam ze powinno byc poniżej 2 i mój gin tez tak mówił. Ja jeszcze robiłam prolaktyne ale z obciążeniem i posiew z szyjki ale posiew to do drożności... teraz zamierzam badać wrogość śluzu... udało mi sie odszukac klinikę w której robią to badanie :)

Czekam na wyniki bety...

mhsvpx9ik2z006il.png

• JaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj u.tsukino w naszym gronie czarnobylskiego rocznika :)

Dziewczyny teraz jestem w pracy, ale wieczorem postaram się wklepać tu moje wyniki razem z normami labolatoryjnymi.
    W sumie to mam już komplet badań (TSH, FT3, FT4, prolaktyna, progesteron, testosteron, morfologia - robione w 20 dniu cyklu oraz LH, FSH, estradiol - robione w 4 dniu cyklu), zrobię jeszcze na dniach mocz.

Dziś Mąż miał badanie nasienia - seminogram, na wyniki musimy poczekać kilka dni.
    Nie wiem, może jestem jakaś nienormalna i mam dziwne podejście, ale strasznie przeżyłam to Jego badanie, długo nie mogłam dojść do siebie, cały czas o tym myślałam :( że też nie można nasienia zbadać pobierając krew.

Wizytę u gina mam w najbliższy poniedziałek. Pójdę do niego przynajmniej z kompletem moich badań. Niby są w normie, ale może faktycznie któreś hormony powinny mieć inne wartości przy staraniach o dzidziusia.

0a74373c12d6b16d73635c9b9113c48e.png

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi_ka włosy wypadają mi odkąd pamiętam, zaczęło się jakoś w okresie dojrzewania. Są bardzo słabe, rzadkie i delikatne. Mój tata i brat (29 lat) są prawie całkiem łysi, także boje się, że może i nawet mnie kiedyś ten problem dosięgnie. Trądziku nie mam, jedynie od czasu do czasu jakiś pryszczyk się pojawi. Jeśli chodzi o włosy na ciele, to czasami wyrywam jakieś pojedyncze czarne w okolicy pępka i sutków.

Jezu ufam Tobie <3
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u.tsukino wrote:
    Cześć dziewczyny, nieśmiało chciałabym do Was dołączyć :)
    Jestem początkująca w temacie staranek (zaczynamy 3 cykl) ale gdy od gina usłyszałam, że na razie żadnych badań nie musimy robić a dopiero po roku starań można zacząć coś diagnozować to sama postanowiłam zdobyć minimalną chociaż wiedzę bo nie zamierzam tyle czekać. Doprawdy nie rozumiem skąd takie podejście u niektórych lekarzy (jestem w trakcie zmiany gina). Także na własną rękę wykonałam badania hormonów w 2 dc.:
    TSH 2.36 FSH 7,14 LH 9,73 prolaktyna 17,60 niby wszystko w normie ale powiedźcie mi proszę czy TSH nie za wysokie - gdzieś chyba czytałam że powinno być <2?
    W następnym miesiącu zamierzam zaciągnąć męża na badania nasienia no i chyba to tyle z plany działania. Poradźcie czy coś na początek jeszcze zrobić?
    Będę wdzięczna za wszystkie sugestie....

Cześć i powodzenia w staraniach. Dobrze, że zrobiłaś badania. Dorzuciłabym Ci jeszcze AMH (też na początku cyklu) - to badanie z krwi. Możesz też zrobić zwykłą morfologię, cytologię. No i cenna rada: zmień lekarza. A poza tym bądź dobrej myśli :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa wrote:
    Bibi_ka włosy wypadają mi odkąd pamiętam, zaczęło się jakoś w okresie dojrzewania. Są bardzo słabe, rzadkie i delikatne. Mój tata i brat (29 lat) są prawie całkiem łysi, także boje się, że może i nawet mnie kiedyś ten problem dosięgnie. Trądziku nie mam, jedynie od czasu do czasu jakiś pryszczyk się pojawi. Jeśli chodzi o włosy na ciele, to czasami wyrywam jakieś pojedyncze czarne w okolicy pępka i sutków.

Robiłaś poziom testosteronu, androstendion i DHEAS? To by też podpowiedziało co nieco.

A widocznych, odznaczających się włosków w okolicy sutków i pępka kobiety mieć nie powinny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2017, 15:28

• JaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam testosteron, nie mam przy sobie wyniku, ale też wyszedł w normie.

Jezu ufam Tobie <3
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi_ka to moje wyniki:

w 20 dniu cyklu:
    progesteron 15,72 ng/ml (norma w fazie lutealnej 1,83-23,9 ng/ml)
    testosteron 28,40 ng/dl (norma 8,40-48,10)
    TSH 1,520 uIU/ml (norma 0,270-4,200)
    prolaktyna 398,1 uIU/ml (norma 83,0-622,0)
    FT3 4,50 pmol/L (norma 3,10-6,80)
    FT4 16,06 pmol/L (norma 12,00-22,00)

w 4 dniu cyklu:
    FSH 6,16 mlU/ml (norma w fazie pęcherzykowej 3,5-12,5)
    LH 9,67 mlU/ml (norma w fazie pęcherzykowej 2,4-12,6)
    estradiol 60,65 pg/ml (norma w fazie folikualnej 12,4-233).

No i obnażyłam się przed Wami :)

Jezu ufam Tobie <3
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W podstawowych Twoich wynikach nic nie widać. Skoro lekarz twierdzi, że może to być PCOS, to powinnaś zrobić pogłębione badania: amh, dheas, androstendion.

Pokusiłabym się jeszcze może o krzywe insulinową i cukrową po obciążeniu glukozą. Ale to podyskutuj z lekarzem może.

Ale czytałam też o przypadku dziewczyny bez objawów i dobrymi wynikami, a w obrazie usg w jajnikach liczne pęcherzyki.

• JaKa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi_Ka, ja nie mam diagnozy co do PCOS. Dotychczasowe ginekolożki u których byłam nie widziały nic niepokojącego w moim usg, wszystko było ok. Teraz pójdę pierwszy raz do podobno super lekarza, do którego pewno i tak bym trafiła będąc w ciąży.
    A z tym PCOS to nikt mi tego nie stwierdził, bo w sumie pierwszy raz robiłam tak szczegółowe badania. Kiedy odebrałam wyniki ucieszyłam się, że są w normie. Ale potem sama zaczęłam się zastanawiać po przeczytaniu o tym współczynniku LH do FSH. Przeliczyłam swój i wyszedł 1,57. A pisze, że od 1,5 może wskazywać na PCOS.

Widzę, że Ty masz właśnie policystyczne jajniki, jak to się u Ciebie objawia?

Jezu ufam Tobie <3
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2017, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko daj znac jak tam wynik bety :) moze to plamienie od zarodka wlasnie? ;) Nie maetw sie poki co tym kochana a hsg zrobi sie wtedy, jak juz bedzie wszystko jasne co to za plamienia byly. Powiedz mi gdzie bedziesz robila badanie na wrofosc sluzu i jaka metoda? Tez o tym mysle

u.tsukino hejoo :) witaj u nas
    Co do badan jakie robi sie na poczatku mnie polecono jeszcze posiew na: mycoplasma, ureaplasma i wymaz z szyjki/biocenoza pochwy. Wbrew pozorom nawet jesli nic sie tam nie dzieje, to jakies bakterie moga tam kolonizowac i nie zawsze daja objawy.

• u.tsukino Nowa

Wysłany: 10 marca 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wszystkie sugestie :)
    Bibi_Ka właśnie też myślałam czy nie zrobić od razu AMH ale kurcze wahałam się ze względu na cenę - u mnie 180 zł i będę musiała te badania rozciągnąć w czasie. Teraz
    w pierwszej kolejności zrobiłam takie badania jak posiew, cytologię i usg no i krew: morfologię i hormony. W drugiej połowie cyklu wybiorę się jeszcze raz na badania z krwi żeby sprawdzić wartości w 2 połowie no i tym samym w ogóle potwierdzić ovu - podobno to wychodzi po wartościach? muszę doczytać bo gdzieś to widziałam - coś któraś więcej wie? Testy owulacyjne w tym miesiącu poszły w ruch zobaczymy czy coś pokażą bo na monitoring może w następnym miesiącu się umówię.

JaKa właśnie też tak samo zrobię jak Ty - dopiero z tymi wszystkimi badaniami pójdę do gina (nowego tak na marginesie ;P) i mam podobne odczucia - ja chyba też bardziej niż mąż będę przeżywać te badanie nasienia! (to na następny miesiąc planujemy ale już się martwię)

Selina dzięki; mycoplasme i ureaplasme dopiszę do listy - nawet nie wiedziałam że tyle tych badań jest!
    A może coś w tym cyklu zaskoczy? i obędzie się bez tego wszystkiego??
    ;) oj marzę sobie tak, marzę.....

JaKa lubi tę wiadomość

• u.tsukino Nowa

Wysłany: 10 marca 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli co trzymamy kciuki za betę Kropeczka1986 :D:D:D

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka mówiąc o tym, ze nie ma co samemu oceniać badań chodziło mi o to, że powinno się to robić w konsultacji i zatwierdzeniem ginekologa. Takie jest moje zdanie.

W mojej następnej wizycie przycisnę gina o te badania wymaz z szyjki oraz posiew co Selina dzisiaj napisała oraz zapyta, o progesteron bo miałam w 7 dni po owu 11,2 a podobno powinien być przy staraniach 15 a Gin nic nie powiedział. Mam zamiar szereg pytań mu zadać a przede wszystkim to pytanie czy ja muszę czekać rok czasu aby robić jeszcze głębsze badania n związane z niedrożnością jajowodów.
    Też uważam, ze nie ma co w 100 proc ufać ginom idąc w tym kierunku dopiero po roku dowiedziałabym się , ze mam obniżoną witaminę D3 oraz Tsh

U.tsukino też tak uważam, że przyjęta polityka w leczeniu bezpłodnosci jest bezsensowna. Powinno sie robić wszystkie badania na początku starań (no moze poza tą droznością) a nie tylko morfologie, choroby przenoszone droga płuciową, czy też na toksoplazmoze , podstawowe tsh. Powinni robić badania na rezerwe jajników, pełne tsh, witamine D3 , prolaktyne, progesteron i inne hormowny.

Powiedzcie mi dziewczyny czy jak nie mam nic szczególnego potrzeba badać hormony męskie testosteron itp?

Co do prolaktyny z obciażeniem słyszałam , że się od tego odchodzi. Ale czy trzeba ją robi jeżeli prolaktyna bez obciażenia jest dobra? O to tez zapytam gina

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png

Wysłany: 10 marca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety wynik negatywny i jak za sprawą magicznej różdżki wynik wywołał okres...:( no nic wczoraj miałam doła dziś już ok:) w poniedziałek mam zamiar dzwonić do gin i naciskać na to hsg w tym cyklu... bo niby dlaczego nie?

Selinko ja znalazłam to badanie na ul. Czystej klinika się nazywa chyba Pro-creative. W tych klinkach co są najbliżej mnie to niestety nie robią.

To będzie ten test pct po stosunku od 6-12 h po - mam zadzwonić wcześniej, bo badanie robią od wtorku do piątku i trzeba się umówić na dokładny termin. Trzeba to zrobić 1 -2 dni przed owulacją i od 2 do 4 dni bez przytulanek:) koszt badania 70 zł więc nie jest tak źle

Selina lubi tę wiadomość

mhsvpx9ik2z006il.png

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko hsg u Ciebie kosztuje 80 zł ? To jest to badanie na niedrożność jajników? ja myślałam, ze t kosztuje 800 zł. To jest to badanie gdzie robią dziurkę w pępku i tam wprowadzają płyn? czy mi sie juz wszystko myli.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png

Wysłany: 10 marca 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra hsg robię na NFZ wiec nie płace nic na szczęście:) a dziurka w pępku to chyba laparoskopia a to jest robione przez szyjkę normalnie i jest to badanie na sprawdzenie droznosci

A to drugie badanie to pct na wrogość śluzu i to kosztuje 70 zł :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2017, 14:24

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa wrote:
    Bibi_Ka, ja nie mam diagnozy co do PCOS. Dotychczasowe ginekolożki u których byłam nie widziały nic niepokojącego w moim usg, wszystko było ok. Teraz pójdę pierwszy raz do podobno super lekarza, do którego pewno i tak bym trafiła będąc w ciąży.
    A z tym PCOS to nikt mi tego nie stwierdził, bo w sumie pierwszy raz robiłam tak szczegółowe badania. Kiedy odebrałam wyniki ucieszyłam się, że są w normie. Ale potem sama zaczęłam się zastanawiać po przeczytaniu o tym współczynniku LH do FSH. Przeliczyłam swój i wyszedł 1,57. A pisze, że od 1,5 może wskazywać na PCOS.

Widzę, że Ty masz właśnie policystyczne jajniki, jak to się u Ciebie objawia?

Jajniki są powiększone i mają liczne pęcherzyki, w aktualnym cyklu pęcherzyk urósł do 12 mm a potem się skurczył...
    Mam trądzik, od 3 lat wypadające włosy (garść dziennie przy myciu i czesaniu), spadek libido, przetłuszczająca się skóra głowy (mycie włosów co 2 dni). Mam trochę owłosienia na podbrzuszu - nic strasznie znaczącego, ale ponieważ mam od zawsze to nawet nie wiedziałam, że u kobiet nie powinno być.
    Do tego lekką hiperinsulinemię, przez co skacze mi waga. Ale to i tak lepiej niż tylko tycie.
    W wynikach mi nie wychodziło, LH miałam podwyższone jedynie o 0,1 ponad normę. Ostatecznie wynik AMH potwierdził.

‹‹ 658 659 660 661 662 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ