Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Po usg. Dzidzia o 8 dni większe niż z om. Przyspieszyło o 6 dni. Muszę prenatalne przyspieszyć bo w 12 tyg i 0 dni będzie za duże i muszę już za tydzień iść. Żeby był termin jutro zadzwonię. Tętno 170 na min wielkość 4.69 cm 11 t i 3 dzień
Selina, JaKa, Bibi_Ka, D_basiula lubią tę wiadomość
-
Bibika mam w końcu wyniki, podpowiesz co i jak?
Insulina
3.72
1h 19.76
2h 19.46
Normy obok to 6-27 dlatego nie rozumiem co może oznaczać tak niska insulina?
Glukoza
92
1h 98
2h 89
Tsh spadło bez leków z 2.25 do 1.3
Edytuje: wyczytałam, że Naltrekson ten niby cudowny lek wpływa na pracę trzustki zmniejszając insulinę i obniżając Tsh, chyba dlatego kazał mi zrobić TSH w trzecim cyklu brania żeby nie spadło za nisko. Zrobiłam w drugim ale powtórzę jeszcze za miesiąc.
Wypicie glukozy nie jest tragedią ale po pół godz mdlilo mnie i jakby wszystko we mnie chodziło. Po 2 godz spokojnie wróciłam do domu nie będąc nawet głodna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2017, 17:18
-
nick nieaktualnySarrrra my na miejscu cały czas. Nic ciekawego to się nawet nie oddzywam nudyyyy. Jedziemy właśnie do teściów na obiad. Będziemy pół dnia słuchać ich frustracji, że siostrzenica teścia wpadła sobie z jakimś kolesiem (których zmienia jak rękawiczki) w wieku 20paru lat ;]
Kropeczko hop hop where are You? -
nick nieaktualnyAishha wrote:Bibika mam w końcu wyniki, podpowiesz co i jak?
Insulina
3.72
1h 19.76
2h 19.46
Normy obok to 6-27 dlatego nie rozumiem co może oznaczać tak niska insulina?
Glukoza
92
1h 98
2h 89
Tsh spadło bez leków z 2.25 do 1.3
Edytuje: wyczytałam, że Naltrekson ten niby cudowny lek wpływa na pracę trzustki zmniejszając insulinę i obniżając Tsh, chyba dlatego kazał mi zrobić TSH w trzecim cyklu brania żeby nie spadło za nisko. Zrobiłam w drugim ale powtórzę jeszcze za miesiąc.
Wypicie glukozy nie jest tragedią ale po pół godz mdlilo mnie i jakby wszystko we mnie chodziło. Po 2 godz spokojnie wróciłam do domu nie będąc nawet głodna.
No właśnie, to już wiemy co wpłynęło na Twój wynik insuliny. Zauważ, że insulina nie podnosi się po 1h zbyt wysoko i po 2h w zasadzie utrzymuje na tym samym poziomie. Natomiast glukoza po 2h jest taka jak u wielu dziewczyn na czczo. Skoro ten lek zaburza pracę insuliny, to generalnie wyniki są mało miarodajne. Ale jak już go odstawisz, to będziesz nie wcześniej niż za 6 miesięcy powtórz badanie i porównaj.
Na moje oko, to u Ciebie nie ma problemów z IO, wyniki są OK, ale jeśli mogę coś zasugerować, to uważaj na cukry proste w pożywieniu właśnie z uwagi na zmniejszoną produkcję insuliny. Jeszcze się zastanawiam czy nie za mało jesz w ciągu dnia, bo ten skok glukozy w 1h powinien być nieco wyższy. Ale nie ma co szukać na siłę. -
nick nieaktualny
-
Bibi_Ka wrote:No właśnie, to już wiemy co wpłynęło na Twój wynik insuliny. Zauważ, że insulina nie podnosi się po 1h zbyt wysoko i po 2h w zasadzie utrzymuje na tym samym poziomie. Natomiast glukoza po 2h jest taka jak u wielu dziewczyn na czczo. Skoro ten lek zaburza pracę insuliny, to generalnie wyniki są mało miarodajne. Ale jak już go odstawisz, to będziesz nie wcześniej niż za 6 miesięcy powtórz badanie i porównaj.
Na moje oko, to u Ciebie nie ma problemów z IO, wyniki są OK, ale jeśli mogę coś zasugerować, to uważaj na cukry proste w pożywieniu właśnie z uwagi na zmniejszoną produkcję insuliny. Jeszcze się zastanawiam czy nie za mało jesz w ciągu dnia, bo ten skok glukozy w 1h powinien być nieco wyższy. Ale nie ma co szukać na siłę.
Wiesz, o tym leku i normowaniu pracy trzustki wyczytałam na tym forum, post z 2014 roku. Zobaczymy w styczniu co doktorek powie, może bez sensu było robić badanie.
Co do jedzenia to jem 5 posiłków dziennie, śniadanie w domu, 2 razy w pracy, obiad w domu o 16 plus kolacja. Faktem jest że za dużo jem wegli, pieczywo do trzech posiłków i dzień w dzień ziemniaki do obiadu bo po powrocie z pracy mama czestuje nas gotowym obiadem. Myślę że to jest też przyczyna braku chudniecia a ćwiczę 3 razy w tygodniu. Myślałam właśnie o IO w tym przypadku.
Ps. Nie mogę nic dobrać na Sylwestra bo ze wszystkiego wyroslam
-
Czesc dziewczynki!
Oj trochę mnie nie było ale juz nadrobiłam zaleglosci:) przygotowuje sie do egzaminu i nie mam czasu na nic... do tego gorący okres w pracy bo spotkania z rodzicami, diagnoza itd. Jedynym słowem masakra. Do tego egzamin który przesłania mi sen z powiek... a prawo oświatowe jest takie nudne:(
Powoli przygotowuje sie do zabiegu udrożnienia i szczerze liczę ze uda sie przed świetami... ale sama nie wiem wszystko zależy od tego kiedy dostane miesiaczki:/ zrobiłam w czwartek posiew bakteryjny z szyki dzis dostałam wyniki i nie ma bakterii yupi! Pije nadal ziółka ojca klimuszki i przerobiłam nowennę pompejska:) liczę na cud... oby nowy rok był lepszy niż obecny...
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i za każda trzymam kciuki Kochane - stęskniłam sie za Wami bardzo!Selina, JaKa lubią tę wiadomość
Nasz mały cudzie trwaj...
-
U mnie też SElinko nuuda. Nd przespalam. Nie mam siły na nic a jutro do pracy aż płakać mi się chce. Aisha a patrzyłas w Orsay? Chyba zd nie lubisz tego stylu.
Bibika w sensie ze razem z treściami chodźcie po sklepach ciuchowych?
Kropeczko co to za egzamin ? Chodzi o nauczyciela mianowanego ?
Selina ja byłam mega xlz jak brat męża wpadł to samo jak jego przyjaciel. Tzn jestem pewna ze ONa go zrobiła na dziecko bo nie wierzę w padki 30 letnich ludzi. A teraz instruuje teściowa jak ma jej dziecko trzymać a babka 3 dzieci wychowała. Nie znam laski ale już jej nie lubię. -
nick nieaktualnyKropeczko no jesteś wreszcie Też tęskniłyśmy! Cieszę się, że mimo wszystko sprawy idą do przodu Kiedy masz ten egzamin i czego on właściwie dotyczy?
Mam nadzieję, że ten rok zakończysz z przytupem i wszystko po zabiegu będzie dobrze. Super, że posiewy dobrze wyszły, teraz wypatrujemy @ i będziemy razem z Tobą myślami podczas laparo z hsg
Sarrrra ja chyba w sumie nie byłam zła jak usłyszałam, że kuzynka męża wpadła sobie. Raczej to nie ciekawa sytuacja, bo gościa długo nie zna a i jakiegoś startu nie mają dobrego, trochę im współczuję, że na szybko muszą się ogarniać. No mniejsza, staram się nie skupiać na czyimś życiu, zajmuję się sobą
Ps: a propo spania, to też dziś miała meeega senny dzień. Nie dość, że wstaliśmy przed 11, to jeszcze u teściów przed tv mi się kimnęło
Jutro jadę zbadać proga, w sumie chyba z pół roku nie sprawdzałamWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2017, 22:30
-
dokładnie Sarrra mianowanie ble... aż mi się niedobrze robi jak myślę o tym:P
a czego dotyczy hm... wszystkiego w sumie... przede wszystkim prawo oświatowe czyli bzdurne rozporządzenia które zmieniają się co chwile a tak po za tym to co udało mi się osiągnąć... generalnie świeczki to warte nie jest bo dostane ok. 200 zł brutto więcej kasy do wypłaty a ogrom materiału mnie przerasta...
egzamin mam 14 grudnia o 12:00... ble - ale kciuki trzymajcie:)
w pracy tez roboty jak nie wiem co bo spotkanie wigilijne z rodzicami więc piłuje ich jak tylko mogę generalnie mam co robićNasz mały cudzie trwaj...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAle jestem zła kurczę Zbadałam dziś proga i kwas i o ile z proga zadowolona jestem (21,54ng) o tyle kuzwa mam za wysoki ten kwas! A wlasnie o tym gadamy... Kurde od sierpnia biore tylko metyle. W sierpniu przy wykryciu mutacji miałam 19,7 czyli troszke ponad normę (18,7) a dziś zbadałam i mam 27!! do pazdziernika brałam tylko B-right i w nim jest 0,4mcg folianu i gin koncem pazdziernika kazała mi brac jeszcze 0,4 dodatkowo, wiec brałam. Teraz kurcze mysle, ze przedobrzyłam echh wiem, ze nadmiar kwasu moze byc toksyczny a tego bym nie chciała. Od jutra pewnie po 2-3 zielone herbaty bede pila i wiecej kawy, zeby toto wypłukać
-
nick nieaktualnyA u nas był dziś ksiądz przed kolędą Nasza parafia duża, więc księża zaczynają od naszej okolicy już na początku grudnia. Oczywiście padło nieśmiałe pytanie czy planujemy dzieci. Powiedziałam księdzu, że to nie jest temat, o którym chcemy rozmawiać. Stanęła mi gula w gardle, oczy się zaszkliły, nastąpiła dłuższa chwila ciszy. A potem po prostu zmieniłam temat. Choć ten ksiądz jest mało taktowny w tych sprawach (np na każdej mszy z chrzcinami radzi rodzicom by szybko się starali o rodzeństwo), to tym razem nie wrócił do tematu i nie komentował niczego.
Mieliśmy też dziś jechać na mszę św z modlitwą o uzdrowienie, ale tak mnie cały dzień boli brzuch, że nawet nie próbowałam się ruszać - jestem na 3 tabletkach ketonalu od rana. Eh te pierwsze dni @. Ale co ciekawe tym razem cykl trwał 29 dni i nie było plamień. -
nick nieaktualnyBibiKa wow pierwsze słyszę, żeby księża po domach chodzili przed Świętami ciekawe Ja uwazam, ze ksieza nie powinni zadawac takich pytań naprawdę, różne są sytuacje
Nie wolisz gina poprosić o jakiś zamiennik za ketonal? cos innego na receptę. Tyle się nasłuchałam ostatnio od koleżanki farmaceutki złego o ketonalu, jak to ryje nie tylko wątrobę, że chyba już sobie darujęWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 21:56
-
nick nieaktualnyChyba poproszę, do tej pory o tym nie myślałam bo starałam się znosić ból w imię przyszłego porodu...i piłam tylko paracetamol w większej dawce. Wiem też, że wszystkie NPZLowe leki przeciwbólowe (ketanole, wszystko z ibuprofenem) szkodzą na owulację. Ale z drugiej strony tyle się oszczędzałam, dbałam o siebie i d... więc teraz chcę być po prostu szczęśliwa.
Co do księży, można to znieść jeśli potrafią zapytać delikatnie i nie drążą tematu, gorzej jakby chciał poznać całą historię. Generalnie pytają głównie ci, o których mówię, że mają mentalność wiejskiego proboszcza, choć i tutaj wiem, że proboszczowie potrafią być czasem dużo empatyczniejsi od tych świeżych kleryków. -
nick nieaktualny