Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po usg. Dzidzia o 8 dni większe niż z om. Przyspieszyło o 6 dni. Muszę prenatalne przyspieszyć bo w 12 tyg i 0 dni będzie za duże i muszę już za tydzień iść. Żeby był termin jutro zadzwonię. Tętno 170 na min wielkość 4.69 cm :) 11 t i 3 dzień:)

Selina, JaKa, Bibi_Ka, D_basiula lubią tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękne jednostki Saro :) <3
    Dzidzi rośnie jak na drożdżach :)

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibika mam w końcu wyniki, podpowiesz co i jak?

Insulina
    3.72
    1h 19.76
    2h 19.46
    Normy obok to 6-27 dlatego nie rozumiem co może oznaczać tak niska insulina?

Glukoza
    92
    1h 98
    2h 89

Tsh spadło bez leków z 2.25 do 1.3
    Edytuje: wyczytałam, że Naltrekson ten niby cudowny lek wpływa na pracę trzustki zmniejszając insulinę i obniżając Tsh, chyba dlatego kazał mi zrobić TSH w trzecim cyklu brania żeby nie spadło za nisko. Zrobiłam w drugim ale powtórzę jeszcze za miesiąc.

Wypicie glukozy nie jest tragedią ale po pół godz mdlilo mnie i jakby wszystko we mnie chodziło. Po 2 godz spokojnie wróciłam do domu nie będąc nawet głodna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2017, 17:18

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak weekend ? Wyjechalyacie że tu taka cisza? :)

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra my na miejscu cały czas. Nic ciekawego to się nawet nie oddzywam ;) nudyyyy. Jedziemy właśnie do teściów na obiad. Będziemy pół dnia słuchać ich frustracji, że siostrzenica teścia wpadła sobie z jakimś kolesiem (których zmienia jak rękawiczki) w wieku 20paru lat ;]

Kropeczko hop hop where are You? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Bibika mam w końcu wyniki, podpowiesz co i jak?

Insulina
    3.72
    1h 19.76
    2h 19.46
    Normy obok to 6-27 dlatego nie rozumiem co może oznaczać tak niska insulina?

Glukoza
    92
    1h 98
    2h 89

Tsh spadło bez leków z 2.25 do 1.3
    Edytuje: wyczytałam, że Naltrekson ten niby cudowny lek wpływa na pracę trzustki zmniejszając insulinę i obniżając Tsh, chyba dlatego kazał mi zrobić TSH w trzecim cyklu brania żeby nie spadło za nisko. Zrobiłam w drugim ale powtórzę jeszcze za miesiąc.

Wypicie glukozy nie jest tragedią ale po pół godz mdlilo mnie i jakby wszystko we mnie chodziło. Po 2 godz spokojnie wróciłam do domu nie będąc nawet głodna.

No właśnie, to już wiemy co wpłynęło na Twój wynik insuliny. Zauważ, że insulina nie podnosi się po 1h zbyt wysoko i po 2h w zasadzie utrzymuje na tym samym poziomie. Natomiast glukoza po 2h jest taka jak u wielu dziewczyn na czczo. Skoro ten lek zaburza pracę insuliny, to generalnie wyniki są mało miarodajne. Ale jak już go odstawisz, to będziesz nie wcześniej niż za 6 miesięcy powtórz badanie i porównaj.

Na moje oko, to u Ciebie nie ma problemów z IO, wyniki są OK, ale jeśli mogę coś zasugerować, to uważaj na cukry proste w pożywieniu właśnie z uwagi na zmniejszoną produkcję insuliny. Jeszcze się zastanawiam czy nie za mało jesz w ciągu dnia, bo ten skok glukozy w 1h powinien być nieco wyższy. Ale nie ma co szukać na siłę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Mieliśmy najazd teściów wczoraj i dzisiaj. Mój mąż na gwiazdkę zaprasza ich zawsze na zakupy ciuchowe.

• Aishha Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi_Ka wrote:
    No właśnie, to już wiemy co wpłynęło na Twój wynik insuliny. Zauważ, że insulina nie podnosi się po 1h zbyt wysoko i po 2h w zasadzie utrzymuje na tym samym poziomie. Natomiast glukoza po 2h jest taka jak u wielu dziewczyn na czczo. Skoro ten lek zaburza pracę insuliny, to generalnie wyniki są mało miarodajne. Ale jak już go odstawisz, to będziesz nie wcześniej niż za 6 miesięcy powtórz badanie i porównaj.

Na moje oko, to u Ciebie nie ma problemów z IO, wyniki są OK, ale jeśli mogę coś zasugerować, to uważaj na cukry proste w pożywieniu właśnie z uwagi na zmniejszoną produkcję insuliny. Jeszcze się zastanawiam czy nie za mało jesz w ciągu dnia, bo ten skok glukozy w 1h powinien być nieco wyższy. Ale nie ma co szukać na siłę.

Wiesz, o tym leku i normowaniu pracy trzustki wyczytałam na tym forum, post z 2014 roku. Zobaczymy w styczniu co doktorek powie, może bez sensu było robić badanie.
    Co do jedzenia to jem 5 posiłków dziennie, śniadanie w domu, 2 razy w pracy, obiad w domu o 16 plus kolacja. Faktem jest że za dużo jem wegli, pieczywo do trzech posiłków i dzień w dzień ziemniaki do obiadu bo po powrocie z pracy mama czestuje nas gotowym obiadem. Myślę że to jest też przyczyna braku chudniecia a ćwiczę 3 razy w tygodniu. Myślałam właśnie o IO w tym przypadku.

Ps. Nie mogę nic dobrać na Sylwestra bo ze wszystkiego wyroslam :D

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:

Próbowałam przez dwa dni kupić sukienkę sylwestrową, porażka ;)

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki!

Oj trochę mnie nie było ale juz nadrobiłam zaleglosci:) przygotowuje sie do egzaminu i nie mam czasu na nic...:( do tego gorący okres w pracy bo spotkania z rodzicami, diagnoza itd. Jedynym słowem masakra. Do tego egzamin który przesłania mi sen z powiek... a prawo oświatowe jest takie nudne:(

Powoli przygotowuje sie do zabiegu udrożnienia i szczerze liczę ze uda sie przed świetami... ale sama nie wiem wszystko zależy od tego kiedy dostane miesiaczki:/ zrobiłam w czwartek posiew bakteryjny z szyki dzis dostałam wyniki i nie ma bakterii yupi! Pije nadal ziółka ojca klimuszki i przerobiłam nowennę pompejska:) liczę na cud... oby nowy rok był lepszy niż obecny...
    Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i za każda trzymam kciuki Kochane - stęskniłam sie za Wami bardzo!

Selina, JaKa lubią tę wiadomość

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też SElinko nuuda. Nd przespalam. Nie mam siły na nic a jutro do pracy aż płakać mi się chce. Aisha a patrzyłas w Orsay? Chyba zd nie lubisz tego stylu.

Bibika w sensie ze razem z treściami chodźcie po sklepach ciuchowych?

Kropeczko co to za egzamin ? Chodzi o nauczyciela mianowanego ?:)

Selina ja byłam mega xlz jak brat męża wpadł to samo jak jego przyjaciel. Tzn jestem pewna ze ONa go zrobiła na dziecko bo nie wierzę w padki 30 letnich ludzi. A teraz instruuje teściowa jak ma jej dziecko trzymać a babka 3 dzieci wychowała. Nie znam laski ale już jej nie lubię.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko no jesteś wreszcie :) Też tęskniłyśmy! Cieszę się, że mimo wszystko sprawy idą do przodu :) Kiedy masz ten egzamin i czego on właściwie dotyczy?
    Mam nadzieję, że ten rok zakończysz z przytupem i wszystko po zabiegu będzie dobrze. Super, że posiewy dobrze wyszły, teraz wypatrujemy @ i będziemy razem z Tobą myślami podczas laparo z hsg

Sarrrra ja chyba w sumie nie byłam zła jak usłyszałam, że kuzynka męża wpadła sobie. Raczej to nie ciekawa sytuacja, bo gościa długo nie zna a i jakiegoś startu nie mają dobrego, trochę im współczuję, że na szybko muszą się ogarniać. No mniejsza, staram się nie skupiać na czyimś życiu, zajmuję się sobą :)
    Ps: a propo spania, to też dziś miała meeega senny dzień. Nie dość, że wstaliśmy przed 11, to jeszcze u teściów przed tv mi się kimnęło ;)

Jutro jadę zbadać proga, w sumie chyba z pół roku nie sprawdzałam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2017, 22:30

• Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie Sarrra mianowanie ble... aż mi się niedobrze robi jak myślę o tym:P
    a czego dotyczy hm... wszystkiego w sumie... przede wszystkim prawo oświatowe czyli bzdurne rozporządzenia które zmieniają się co chwile a tak po za tym to co udało mi się osiągnąć... generalnie świeczki to warte nie jest bo dostane ok. 200 zł brutto więcej kasy do wypłaty a ogrom materiału mnie przerasta...
    egzamin mam 14 grudnia o 12:00... ble - ale kciuki trzymajcie:)

w pracy tez roboty jak nie wiem co bo spotkanie wigilijne z rodzicami więc piłuje ich jak tylko mogę generalnie mam co robić:)

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrra, tak zabieramy teściów do ustalonego centrum handlowego i wspólnie się tam włóczymy.

Kropeczko, zatem powodzenia, trzymam kciuki żebyś pomyślnie zdała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jestem zła kurczę :/ Zbadałam dziś proga i kwas i o ile z proga zadowolona jestem (21,54ng) o tyle kuzwa mam za wysoki ten kwas! A wlasnie o tym gadamy... Kurde od sierpnia biore tylko metyle. W sierpniu przy wykryciu mutacji miałam 19,7 czyli troszke ponad normę (18,7) a dziś zbadałam i mam 27!! :O do pazdziernika brałam tylko B-right i w nim jest 0,4mcg folianu i gin koncem pazdziernika kazała mi brac jeszcze 0,4 dodatkowo, wiec brałam. Teraz kurcze mysle, ze przedobrzyłam :( echh wiem, ze nadmiar kwasu moze byc toksyczny a tego bym nie chciała. Od jutra pewnie po 2-3 zielone herbaty bede pila i wiecej kawy, zeby toto wypłukać

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas był dziś ksiądz przed kolędą :) Nasza parafia duża, więc księża zaczynają od naszej okolicy już na początku grudnia. Oczywiście padło nieśmiałe pytanie czy planujemy dzieci. Powiedziałam księdzu, że to nie jest temat, o którym chcemy rozmawiać. Stanęła mi gula w gardle, oczy się zaszkliły, nastąpiła dłuższa chwila ciszy. A potem po prostu zmieniłam temat. Choć ten ksiądz jest mało taktowny w tych sprawach (np na każdej mszy z chrzcinami radzi rodzicom by szybko się starali o rodzeństwo), to tym razem nie wrócił do tematu i nie komentował niczego.

Mieliśmy też dziś jechać na mszę św z modlitwą o uzdrowienie, ale tak mnie cały dzień boli brzuch, że nawet nie próbowałam się ruszać - jestem na 3 tabletkach ketonalu od rana. Eh te pierwsze dni @. Ale co ciekawe tym razem cykl trwał 29 dni i nie było plamień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BibiKa wow pierwsze słyszę, żeby księża po domach chodzili przed Świętami ;) ciekawe :) Ja uwazam, ze ksieza nie powinni zadawac takich pytań naprawdę, różne są sytuacje
    Nie wolisz gina poprosić o jakiś zamiennik za ketonal? cos innego na receptę. Tyle się nasłuchałam ostatnio od koleżanki farmaceutki złego o ketonalu, jak to ryje nie tylko wątrobę, że chyba już sobie daruję

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 21:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba poproszę, do tej pory o tym nie myślałam bo starałam się znosić ból w imię przyszłego porodu...i piłam tylko paracetamol w większej dawce. Wiem też, że wszystkie NPZLowe leki przeciwbólowe (ketanole, wszystko z ibuprofenem) szkodzą na owulację. Ale z drugiej strony tyle się oszczędzałam, dbałam o siebie i d... więc teraz chcę być po prostu szczęśliwa.

Co do księży, można to znieść jeśli potrafią zapytać delikatnie i nie drążą tematu, gorzej jakby chciał poznać całą historię. Generalnie pytają głównie ci, o których mówię, że mają mentalność wiejskiego proboszcza, choć i tutaj wiem, że proboszczowie potrafią być czasem dużo empatyczniejsi od tych świeżych kleryków.

• Aishha Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibika to u mojej siotry na Ursynowie ksiądz był juz pod koniec listopada :)

Co do paracetamolu to moja siostra ostatnio mówiła, że w ciazy ma on wpływ na autyzm u dzieci - zgłupiałam. W koncu nie wiadomo co mozna.
    A co z Twoją laparoskopią?

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekamy. Od poniedziałku zaczynam nową pracę. Laparo najwcześniej w lutym.

Aishha lubi tę wiadomość

‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ