Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziura w macicy
Odpowiedz

Dziura w macicy

Oceń ten wątek:
  • Koniczyna90 Znajoma

Wysłany: 6 stycznia 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cliche sprawdź terminy w Medicover https://www.medicover.pl/szpital/laparoskopowa-naprawa-uszkodzenia-macicy/

Jeśli chodzi o specjalistów, we Wrocławiu dodzwoniłam się do dr z tej dziedziny ale powiedział mi żebym zabieg zrobiła w Gdańsku u swojej lekarki, tam gdzie miałam zabieg terminacji drugiej ciaży. Słyszałam, że w Szczecinie i w Łodzi również są lekarze specjalizujący się w tym temacie.
    Na pewno Warszawa też.
    Poza tym wiem, że w Medicover terminy są szybsze, ale wszystko odbywa się prywatnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2022, 23:25

• Monia S Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2022, 02:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Czytałam Forum przed swoją operacją była dla mnie źródłem informacji i wsparciem że nie tylko ja to mam. Jestem po operacji i mogę Wam napisać jak to wygląda w moim przypadku. Pierwsze cc wykonane w 2018 roku według lekarza na kontrolach wszystko w porządku. W lutym 2021 zaczynamy starania o 2 dziecko lekarz dopiero teraz mówi o defekcie blizny macicy i krwi zalegającej w macicy. Podobno wcześniej nie było aż tak widoczne ze względu na tabletki hormonalne. 9 miesiący bez skutecznych starań przez zalegającą krew i nie przyrastające endometrium, po tym czasie zmieniłam lekarza gdyż ten twierdził że tego się nie operuje🙈Drugi lekarz natomiast powiedział że kategorycznie nie mogę zajść w ciążę ponieważ blizna nad defektem ma tylko 2 mm i jeśli zajdę w ciążę to macica pęknie. To było we wrześniu po czym Pan Doktor zapisał mnie do szpitala w którym pracuje na operacje na 2.12.2021 którą osobiscie przeprowadzał. Operacja odbyła się podobno bez komplikacji przez otwarcie brzucha, do domu wypuścili mnie 5.12 a 10.12 miałam zdjęty szew. Obecnie jestem na zwolnieniu. Czy wszystko jest Oki mam się dowiedzieć 6 miesiecy po operacji jak się wszystko zrośnie. Lekarz powiedział że przy otwarciu brzucha goi się to w 80 lub 100 %. Co do starań o dziecko mam poczekać minimum 10 miesiecy. Pozdrawiam Was i trzymam kciuki żeby się wszystko Wam dziewczyny udało.

• Ola_babka Debiutantka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia S wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Czytałam Forum przed swoją operacją była dla mnie źródłem informacji i wsparciem że nie tylko ja to mam. Jestem po operacji i mogę Wam napisać jak to wygląda w moim przypadku. Pierwsze cc wykonane w 2018 roku według lekarza na kontrolach wszystko w porządku. W lutym 2021 zaczynamy starania o 2 dziecko lekarz dopiero teraz mówi o defekcie blizny macicy i krwi zalegającej w macicy. Podobno wcześniej nie było aż tak widoczne ze względu na tabletki hormonalne. 9 miesiący bez skutecznych starań przez zalegającą krew i nie przyrastające endometrium, po tym czasie zmieniłam lekarza gdyż ten twierdził że tego się nie operuje🙈Drugi lekarz natomiast powiedział że kategorycznie nie mogę zajść w ciążę ponieważ blizna nad defektem ma tylko 2 mm i jeśli zajdę w ciążę to macica pęknie. To było we wrześniu po czym Pan Doktor zapisał mnie do szpitala w którym pracuje na operacje na 2.12.2021 którą osobiscie przeprowadzał. Operacja odbyła się podobno bez komplikacji przez otwarcie brzucha, do domu wypuścili mnie 5.12 a 10.12 miałam zdjęty szew. Obecnie jestem na zwolnieniu. Czy wszystko jest Oki mam się dowiedzieć 6 miesiecy po operacji jak się wszystko zrośnie. Lekarz powiedział że przy otwarciu brzucha goi się to w 80 lub 100 %. Co do starań o dziecko mam poczekać minimum 10 miesiecy. Pozdrawiam Was i trzymam kciuki żeby się wszystko Wam dziewczyny udało.

Cześć,
    w jakim szpitalu miałaś robioną operację? Ja od listopada 2020 r. czekam na termin w UCK... miałam już ustalony na październik ale z powodu dużej liczby pacjentek onkologicznych i wstrzymania operacji planowych z powodu COVID, został przesunięty- jeszcze nie wiem na kiedy...

• Monia S Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w Szpitalu w Warszawie - Uniwersyteckie Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka WUM, na sali ze mną też były dziewczyny które czekały około 3 miesiące na przyjęcie na ginekologię tylko każda z nas była z inną przypadłością. Powiem szczerze że sama miałam obawy że termin operacji zostanie przesunięty z powodu kolejnej fali Covid, ale nic takie się nie stało przy przyjęciu do szpitala został mi wykonany tekst i po otrzymaniu wyniku przewieziono mnie na ginekologię. Tyle że przyjęli mnie na oddział 2.12 a operacja była jednak 3.12 bo musiał przeprowadzić ze mną wywiad anestezjolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 18:56

Ola_babka lubi tę wiadomość

• Koniczyna90 Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2022, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia S prywatnie czy na NFZ?

• Liliili Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2022, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia S. Do którego dnia cyklu plamiłas po okresie i jaki kolor krwi różowy czy brązowy?

• Monia S Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczyna90 wrote:
    Monia S prywatnie czy na NFZ?

Do lekarza chodziłam prywatnie, natomiast operacja była wykonana na NFZ przez mojego lekarza prowadzącego.

• Monia S Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2022, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliili wrote:
    Monia S. Do którego dnia cyklu plamiłas po okresie i jaki kolor krwi różowy czy brązowy?

Ja plamienia miałam tak dziwne że to jakaś tragedia.
    Miałam 3 dni normalnej miesiączki, później miałam 2 dni czasem 4 dni bez żadnego krwawienia i zaczynało się plamienie które trwało tydzień albo i dłużej a zdarzało się że i w trakcie plamienia miałam dzień przerwy i zaczynało się od nowa. Kolor plamienia był brązowy. Także praktycznie cały czas musiałam mieć wkładkę dla własnego komfortu psychicznego.

• Monia S Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2022, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim przypadku ze względu na to iż defekt był 11 x 7 mm i blizna miała nad nim 2mm nie było możliwości zrobić tego inaczej tylko przez otwarcie brzucha, laparoskopia w ogóle nie wchodziła w grę ponieważ lekarz nie widział na USG czy mój pęcherz nie jest przyrośnięty do macicy i podczas laparoskopii obawiał się że może go uszkodzić jak również mówił że po laparoskopii często jest tak że trzeba zrobić to po raz kolejny ponieważ się nie zrasta i że znacznie lepiej zrasta się po operacji otwarcia brzucha bo może ocenić dokładnie ile musi wyciąć martwej tkanki wokół defektu.

• Monia S Znajoma

Wysłany: 18 stycznia 2022, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ratunku bo już nie wiem co mam o tym myśleć . Lekarz który mnie operował nie mógł mnie dzisiaj przyjąć z przyczyn bliżej mi nieznanych więc zapisałam się do innego lekarza aby ocenił czy szwy trzymają itd. Z ciekawości coś mnie podkusiło aby zapytać ile czasu od operacji muszę poczekać aby próbować zajść w ciąże i uwaga lekarz który operował powiedział że minimum 10 miesięcy i że po 6 miesiącach widać czy wszystko się ładnie zrosło. Dzisiaj lekarz który również przeprowadza takie operacje powiedział że muszę poczekać na zajście w ciąże minimum 6 miesięcy bo po 6 miesiącach widać czy wszystko się zrosło w pełni. Oczywiście jeśli chce mogę poczekać dłużej ale wymagane jest te 6 miesięcy. Czy któraś z Was po tej naprawie dostała zielone światło po 6 miesiącach bo idzie zwariować z tymi lekarzami :(

• Koniczyna90 Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2022, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi powiedziano, że po 6 miesiącach będą sprawdzać czy wszystko ładnie się zagoiło i potem zobaczymy kiedy można myśleć o ciąży, także raczej nie za szybko.

• Monia S Znajoma

Wysłany: 20 stycznia 2022, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczyna90 wrote:
    Mi powiedziano, że po 6 miesiącach będą sprawdzać czy wszystko ładnie się zagoiło i potem zobaczymy kiedy można myśleć o ciąży, także raczej nie za szybko.

Mi też i jeden i drugi mówił że po 6 miesiącach sprawdzają czy się zagoiło tylko jeden mówi że po tych 6 miesiącach mogę się starać jak sprawdzą a drugi mówi że nawet jak sprawdzi po 6 miesiącach to starać się można dopiero po 10 miesiącach. Cały czas mam w głowie to sprawdzanie po 6 miesiącach i to jest logiczne tylko ten moment starania się 6 miesięcy a 10 miesięcy to lekka różnica stąd moje pytanie. Dziękuję Ci za wiadomość.

• Koniczyna90 Znajoma

Wysłany: 21 stycznia 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, a jeszcze niech uda się zajść od razu... Mimo wszystko lepiej porządnie sprawdzić i poczekać, żeby potem nie leżeć przez 9 miesięcy i uniknąć komplikacji itd..

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2022, 13:16

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Koniczyna90 Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2022, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula, ja mam zaplanowany zabieg lapro dopiero pod koniec roku. Terminy na NFZ są odległe, prywatnie jest szybciej. Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale poszukaj dobrego lekarza, który odpowiednio Cię poprowadzi. Mi blizna się nie rozeszła, ja mam tzw. Niche czyli ubytek w bliźnie. Muszę go usunąć, żeby móc być w ciąży bo aktualnie każda ciąża będzie zagrażać życiu (pęknięcie macicy, krwitok) i będzie lokalizować się w ubytku blizny. 3mam kciuki żeby obyło się bez otwierania brzucha.

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Kori Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2022, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem tu nowa ale zmagałam i zmagam się z tym samym problemem.
    Po 1 cc miałam ubytek na macicy. Operacja. Wszystko Ok. Ciąża.
    Po drugim cc znowu ubytek na bliźnie. Operacja poprawy a po niej rozeszło się duzzzzzzzo bardziej (macica dosłownie trzymała się na mm), następnie znowu operacja naprawcza po której tez nie jest do końca dobrze. Staram się o 3 dziecko. Ten cykl jest pierwszym w którym nie mam plamien. Normalnie miałam plamienia niemal cały cykl, brązowe :(
    Z lekarzami to różnie, jeden mówi ze absolutnie żadne dziecko bo macica pęknie a znowu 2 innych ze spokojnie można ale trzeba obserwować.
    Niestety nie jestem w stanie psychicznie poddać się kolejnej operacji dlatego spróbuje teraz.
    Jestem ciekawa czy jest na forum jakaś dziewczyna która mimo ubytku zaszła i szczęśliwie urodziła?
    Pozdrawiam Was gorąco

3xIUI wszystkie CB 💔

Kariotyp Ok
    APS

09.2022 rozpoczęcie stymulacji do in vitro
    ❄️❄️❄️❄️🥰
    10. 2022 Transfer 4aa❤️❄️🤞 6dpt beta<0,200 😭😫
    11.2022 Transfer 4BB🙏 8dpt beta <0,200 😔
    12.2022 transfer 3BB 4dpt ||
    8dpt 66,667
    10dpt 173,300
    16dpt 2853
    21dpt 7362?
    6tc pęcherzyk w macicy z bijącym serduszkiem, w tym samym dniu dochodzi do 🩸🩸i silnego bólu 💔😭
    04.2023 transfer 3cc ♥️6dpt beta 7,6 💔😞😭
    KONIEC ❄️😭
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
  • Kori Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, miałam otwierany. Przy tej ostatniej skończyło się tym ze nie zamknęli mi naczynka i doszło do dużej utraty krwi co skoczyło się transfuzja :(
    Ja mam jeszcze zespół antyfosfolipidowy także trudniej goja mi się tez rany :(
    W poniedziałek testuje :)

3xIUI wszystkie CB 💔

Kariotyp Ok
    APS

09.2022 rozpoczęcie stymulacji do in vitro
    ❄️❄️❄️❄️🥰
    10. 2022 Transfer 4aa❤️❄️🤞 6dpt beta<0,200 😭😫
    11.2022 Transfer 4BB🙏 8dpt beta <0,200 😔
    12.2022 transfer 3BB 4dpt ||
    8dpt 66,667
    10dpt 173,300
    16dpt 2853
    21dpt 7362?
    6tc pęcherzyk w macicy z bijącym serduszkiem, w tym samym dniu dochodzi do 🩸🩸i silnego bólu 💔😭
    04.2023 transfer 3cc ♥️6dpt beta 7,6 💔😞😭
    KONIEC ❄️😭
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

💙 20.11.2020
    💗 10.11.2023
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ