X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Tak, mam mieszane uczucia. Chyba pójdziemy zasięgnąć drugiej opinii, bo mam wrażenie, że trochę jest to doszukiwanie się czegoś na siłę... Niby jest leciutka asymetria. Pokazała mi jakieś ćwiczenia. Na pewno mąż pójdzie z nim do kogoś innego, żeby pokazał mu obsługę niemowlaka prawidłową, bo tu byliśmy z programu unijnego i oczywiście tylko jeden opiekun...

Btw wykupiłam ten kurs mama fizjoterapeuta. Życzę powodzenia w podnoszeniu w jej sposób wrzeszczącego, niespokojnego niemowlaka... 😤 Fajnie się pokazuje na lalce czy śpiącym dziecku...

Casteam ja nie miałam w ogóle obrzęków w ciąży. Słuchałam w pierwszych dniach połogu, ale dość szybko zeszło.
    Ten fizjo z mojego linku wyżej właśnie mówi, że do 3-4 miesiąca życia nie diagnozuje się asymetrii, a przez pierwsze 28 dni życia noworodek układa się tak jak leżał w łonie matki. Owszem, obserwować i trzymać rękę na pulsie, może coś w noszeniu albo przy innych czynnościach trzeba skorygować...
    Mówisz, że tak jak pokazuje mama fizjoterapeutka to się normalnie nie da? 😬 No mnie zastanawia to odkładanie bokiem. I żeby dziecko się nie rozbudziło, to odkłada się je w drugiej fazie snu, czyli po około 20 min. O ile w dzień można jeszcze odczekać, o tyle w nocy to chyba ja szybciej zasnę niż on. 😂😂
    Ale przynajmniej jest jakiś wzorzec, do którego trzeba dążyć.

Jako dygresję dodam, że zapytałam Wczoraj koleżanki, czy była ze swoim małym u fizjoterapeuty. To jej drugie dziecko. Starsza miała lekkie opóźnienie ruchowe, którego sami nie zauważyli, tylko ja razem z inną koleżanką to zasugerowalysmy. I potem byłyśmy te, co wyszukują choroby, więc teraz tylko ją zapytałam i nic więcej nie komentowałam. A nie była. Mały ma skończone 5 miesięcy, urodził się przez CC w zamartwicy, był reanimowany, miał podany tlen, było wielowodzie w ciąży. No cóż.. ja bym poleciała pewnie już w pierwszym tygodniu.

Poza tym Aniu, matczyna intuicja myli się bardzo rzadko. Jeśli masz wątpliwości, to skonsultuj je. A jeśli widzisz, że wszystko jest ok (a myślę, że raczej jest), no to tylko się cieszyć. 😊 Powiedz mi, jak przykładowo ubierasz małego w domu?

Dziewczyny, czy rozmiar czapeczki 36/38 to jest najmniejszy rozmiar ten noworodkowy? Dziś kupiliśmy w Smyku czapkę zimową, najmniejsza jaka była, a i tak wydaje mi się, że jest duża. 😬

• Lalia Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, Kicuś, cieszę się że macie możliwość odpocząć 💙

Inaa, jedź tam, gdzie masz zaufanie 😘 ale wierzę, że wszystko będzie dobrze ✊

Karenira, współczuję Ci bardzo 😔 u mnie właśnie od 6+3 pojawił się pierwszy rzyg i potem było coraz gorzej, przeszło chyba w 14 tyg 🤦‍♀️
    Ale dasz radę i przetrwasz to! Momentami będzie naprawdę ciężko, ale pamiętaj, że to minie 😘
    Mi na tym wczesnym etapie baaaardzo pomagało jedzenie małych porcji co 2h, cukierki imbirowe Verbena, odstawiłam całkowicie owoce i słodycze, najlepiej się czułam po zjedzeniu mięsa, pomocne też były migdały 👍

Anniu, zrobiłam sobie dzisiaj takie placki /racuchy bez cukru, z jabłkiem, mąką pelnoziarnista i skyrem naturalnym i godzinę po zjedzeniu dwóch większych cukier 97, więc to chyba będzie taka moja opcja na drugie śniadanie /podwieczorek "na słodko" 🤣 mam też czekoladę gorzką 85% gdybym miała straaaszny kryzys 😅

kic83, Karenira, Sylwucha, Annia, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się wzięłam za porządki w szafkach. W końcu mogę to zorganizować żeby miało ręceni nogi bo dokupiliśmy szafki. Jeszcze tylko jedną komódkę mąż złoży i mogę spokojnie czekać na paczki od mamy 🥰 szaleje na zakupach strasznie, ja nic nie muszę kupować z ubranek przez najbliższe 2 lata 😂

Lalia, Edyciak, Annia, KarolinaMaria, dmg111 lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 26 września 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Moti w 30 tygodniu ❤️

P. S. Zaczyna się ostra walka z celulitem 😈
    Świetny brzuszek 😄
    Powiedz, co zamierzasz robić na cellulit? U mnie niestety też się rozmnożył.. 😫 myślałam o suchym szczotkowaniu + częstsze peelingi.
    Myślicie, że nie ma przeciwwskazań, by brzuch też trochę potraktować taką szczotką?

SzalonaOna lubi tę wiadomość

• doomi03 Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Moti w 30 tygodniu ❤️

P. S. Zaczyna się ostra walka z celulitem 😈

[

Noo popatrz, jednak znalazł się ten brzuszek ;) pięknie ❤️

Cellulit to ja nawet nie mówię bo już dawno mialam, ale za to wyszły mi na brzuchu 3 widoczne rozstępy 😒 wiedziałam ze mnie to nie ominie, chociaż dlugo się łudziłam 🤦

Mój mały to dzisiaj przegina pałke, tak dziś mi strzela prosto w szyjke z rączek lub głowy, ze mam wrażenie jakby mi jakas gruba igle wciskal. To nie jest fajne 🙁

SzalonaOna, dmg111 lubią tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Ten fizjo z mojego linku wyżej właśnie mówi, że do 3-4 miesiąca życia nie diagnozuje się asymetrii, a przez pierwsze 28 dni życia noworodek układa się tak jak leżał w łonie matki. Owszem, obserwować i trzymać rękę na pulsie, może coś w noszeniu albo przy innych czynnościach trzeba skorygować...
    Mówisz, że tak jak pokazuje mama fizjoterapeutka to się normalnie nie da? 😬 No mnie zastanawia to odkładanie bokiem. I żeby dziecko się nie rozbudziło, to odkłada się je w drugiej fazie snu, czyli po około 20 min. O ile w dzień można jeszcze odczekać, o tyle w nocy to chyba ja szybciej zasnę niż on. 😂😂

Jako dygresję dodam, że zapytałam Wczoraj koleżanki, czy była ze swoim małym u fizjoterapeuty. To jej drugie dziecko. Starsza miała lekkie opóźnienie ruchowe, którego sami nie zauważyli, tylko ja razem z inną koleżanką to zasugerowalysmy. I potem byłyśmy te, co wyszukują choroby, więc teraz tylko ją zapytałam i nic więcej nie komentowałam. A nie była. Mały ma skończone 5 miesięcy, urodził się przez CC w zamartwicy, był reanimowany, miał podany tlen, było wielowodzie w ciąży. No cóż.. ja bym poleciała pewnie już w pierwszym tygodniu.

Poza tym Aniu, matczyna intuicja myli się bardzo rzadko. Jeśli masz wątpliwości, to skonsultuj je. A jeśli widzisz, że wszystko jest ok (a myślę, że raczej jest), no to tylko się cieszyć. 😊 Powiedz mi, jak przykładowo ubierasz małego w domu?

Dziewczyny, czy rozmiar czapeczki 36/38 to jest najmniejszy rozmiar ten noworodkowy? Dziś kupiliśmy w Smyku czapkę zimową, najmniejsza jaka była, a i tak wydaje mi się, że jest duża. 😬

Też kupiłam videobooka mamy fizjoterapeutki i traktuję go jako jakikolwiek punkt odniesienia w moim zerowym doświadczeniu 🤣 ale w październiku mamy nasze dwa weekendowe spotkania szkoły rodzenia to może coś podlapiemy😁

A co do czapeczki, to mi koleżanka powiedziała, że te 36/38 najmniejsze ze smyka były przez pierwsze chyba 3 miesiące za duże na jej córeczkę 🙈 i doradziła mi kupić w Pepco, tam kupiłam rozmiar 62 (takie były najmniejsze) i są duuuzo mniejsze niż te ze smyka 😅

Ta biała to 62 z Pepco, a brązowa 36/38 ze Smyka 😁
    A na drugim zdjęciu ta zimowa niebieska jest ze sklepu dziecięcego i też 36/38 😅

4bdf34a79e77.jpg
    1d9fcf63790c.jpg

Edyciak, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia
    dodałam męża do aplikacji w Rosmannie, podjechał właśnie po drugie opakowanie pieluch, i mamy to! 😉

Sylwucha, SzalonaOna, Lalia, Ounai, dmg111 lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira wrote:
    Inaa89 trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze.

U Was dziewczyny też tak leje? Aktualnie jestem jeszcze w lubuskim lesie, wieczorem pewnie wrócimy do Wrocławia bo urlop się skończył. Mam ochotę siedzieć pod kołdrą, słuchać deszczu za oknem i czytać. Oczywiście obowiązkowo z miską pod ręką, bo nawet wody się napić nie mogę, żeby zaraz nie mieć odruchu wymiotnego. Na poniedziałek rano umówiłam sobie teleporadę z internistą, mam zamiar poprosić o zwolnienie, bo chwilowo nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Mam nadzieję, że nie będzie problemu, bo wizytę u ginekologa mam dopiero 5.10.

Ty też z Wrocka? :)

Anet.kaa lubi tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    A u mnie nadal bol, promieniuje juz na plecy i cały brzuch. Nospa nie pomaga. Po konsultacji z moja Pania Doktor, powiedziala ze jesli leki doraźne nie pomagają mam pojechac na ostry dyzur aby sprawdzić co się dzieje. Ze jesli boli mnie tez tak w plecach to może to być też kolka nerkowa.
    I ze ogolnie w takiej sytuacji najlepiej mogą pomóc kroplówki.
    Takze czekam aż maz wroci z trasy i pojedziemy. Mamy u siebie szpital na miejscu ale tutaj odrazu przyjmuja na oddział bez badania. Dopiero później badają. Wiec pojedziemy troszkę dalej ok 50km od nas typowo do szpitala ginekologiczno-polozniczego. Bo tam na Izbie najpierw przychodzi lekarz, bada robi usg, ewentualnie konsultuje z innymi lekarzami i dopiero jest decyzja czy się zostaje czy można wrócić do domu.
    Trzymajcie kciuki żeby z dzidzia bylo wszystko ok..

Ina kciuki zaciśnięte. Dawaj znać.

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    A u mnie nadal bol, promieniuje juz na plecy i cały brzuch. Nospa nie pomaga. Po konsultacji z moja Pania Doktor, powiedziala ze jesli leki doraźne nie pomagają mam pojechac na ostry dyzur aby sprawdzić co się dzieje. Ze jesli boli mnie tez tak w plecach to może to być też kolka nerkowa.
    Takze czekam aż maz wroci z trasy i pojedziemy. Mamy u siebie szpital na miejscu ale tutaj odrazu przyjmuja na oddział bez badania. Dopiero później badają. Wiec pojedziemy troszkę dalej ok 50km od nas typowo do szpitala ginekologiczno-polozniczego. Bo tam na Izbie najpierw przychodzi lekarz, bada robi usg, ewentualnie konsultuje z innymi lekarzami i dopiero jest decyzja czy się zostaje czy można wrócić do domu.

Inna
    jedź, lepiej niech lekarz to skontroluje!
    Odzywaj się i informuj nas na bieżąco 😚

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Sylwucha Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Sylwia
    dodałam męża do aplikacji w Rosmannie, podjechał właśnie po drugie opakowanie pieluch, i mamy to! 😉
    Założyłaś mu apkę czy jakoś w swojej dodałaś? 😎

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Trzymaj się, a na pewno z Tymkiem jest wszystko dobrze ❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa, jeśli Nospa nie pomaga, to faktycznie, trzeba jechać na izbę przyjęć. Też bym pojechała na twoim miejscu do tego dalej, skoro tam bada lekarz na izbie przyjęć. U nas ciężarne przyjmują z marszu na oddział. A teraz jest weekend, więc ciekawe, czy np nie musiałabym do poniedziałku leżeć, żeby jakieś badanie zrobili... Trzymam kciuki, żeby się okazało, że to nic wielkiego. Kolka nerkowa, swoją drogą, też potrafi mocno popalić... Miejmy nadzieję, że z szyjką się zbyt wiele nie zmieniło.

Enigva, odniose się do tego, co wieczorem napisałaś o teściu. Olej go totalnie, bo widać, że facet nie ma o niczym pojęcia. Być może jak mu się dzieci rodziły, to żona zajmowała się całą wyprawką i myśli, że to się robi na chwilę przed narodzinami... A jeśli teściowa ma podobne podejście, to po prostu im nic nie mówcie.
    Moi rodzice Też nie mają o niczym pojęcia i czasami, zwłaszcza moja matka, potrafi palnac taką głupotę, że aż wstyd powtarzać. 🙈 Dlatego im nic nie mówię. Mój mąż czasami im coś powie i jestem na niego za to zła, bo wiem, że ich to nie obchodzi...
    Ale znam twoje emocje, które wtedy czułaś, bo ja często odczuwam podobnie.
    Mnie teściowa niedawno zapytała, ile przytyłam. I w dodatku siedzieliśmy w towarzystwie jej córki, która też jest w ciąży i jej męża. Powiedziałam, że dużo za dużo i że nie ma się czym chwalić.

Sylwia, masz super męża. 😄 Ciekawe, na ile mu starczy tych sił i cierpliwości. 😁 Odpoczywaj, bo to twoje ostatnie chwile. 😊

Sylwucha lubi tę wiadomość

• Karenira Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Ty też z Wrocka? :)
    Tak, mieszkamy tu od kilku lat. Praca nas przygnała. W przyszłym roku chcielibyśmy jednak kupić działkę, a potem zacząć budowę, bo obydwoje o wiele lepiej czujemy się na odludziu. Warunek jest taki, żeby się dało dojechać do Wrocławia w ciągu 40 minut, bo nie wiemy czy zawsze uda nam się zdalnie pracować.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Świetny brzuszek 😄
    Powiedz, co zamierzasz robić na cellulit? U mnie niestety też się rozmnożył.. 😫 myślałam o suchym szczotkowaniu + częstsze peelingi.
    Myślicie, że nie ma przeciwwskazań, by brzuch też trochę potraktować taką szczotką?
    Ja chce wprowadzić teraz codzienne marsze, dość długie. Może po prostu się "zastalam". Do tego blasam. A na ostra walkę przyjdzie czas po ciazy: ćwiczenia, bieganie + banka chińska :)

Edyciak lubi tę wiadomość

• Iryska Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi rodzice też żyją w innym świecie trochę, zwłaszcza tata. Np. oni budowali dom 25 lat temu i nie orientują się teraz w tym ile obecnie kosztuje budowa domu, dom, albo kupno mieszkania. Jak im mówię ile kosztują działki na Śląsku albo gotowe domy to są w ciężkim szoku, że takie ceny mogą być 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 14:12

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Sylwucha Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:

Cellulit to ja nawet nie mówię bo już dawno mialam, ale za to wyszły mi na brzuchu 3 widoczne rozstępy 😒 wiedziałam ze mnie to nie ominie, chociaż dlugo się łudziłam 🤦

Mój mały to dzisiaj przegina pałke, tak dziś mi strzela prosto w szyjke z rączek lub głowy, ze mam wrażenie jakby mi jakas gruba igle wciskal. To nie jest fajne 🙁
    Moje w ostatnim czasie ciągle mnie tak atakowały. Nic przyjemnego...
    Smarujesz czymś brzuszek? U mnie sprawdził się olejek Clarins, a też bałam się, że nie uniknę, tym bardziej, że moja mama ma "poszatkowany" cały brzuch.

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:

Tak, mam wrażenie że. Wciągu 2 tygodni tak mnie wywaliło 🤦‍♀️jestem też strasznie Ciekawa wagi małej. W pon mam usg, a ostatni raz widziałam ja 7.08 ❤️ może po prostu będzie duża?!

U mnie na szczęście nowych rozstępów brak. Pewnie gdybym w 1.ciazy się pilnowała i tyle nie przytyła, to też nie miałabym rozstępów. A tak teraz mam, ale stare :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, dzięki za porównanie. 👍
    Właśnie tak myślałam, że jest duża... A tę brązową kupiłaś na zimę? Też mi się podobała, ale wydała mi się trochę za cienka jak na zimę. Czy wystarczy taka cieńsza + kaptur od śpiworka?

Ja też mam zerowe doświadczenie z niemowlakami. 😉 Dlatego wykupiłam ten videobook, zresztą tego bloga poleciła mi koleżanka..
    Z jednej strony czuję ekscytację i nie mogę się doczekać, kiedy zacznę swoje fizjotetapeutyczne sztuczki stosować na moim maluszku. 😄 Czyli sprawdzać mu odruchy, masaż Shantala, terapia na kolki. Ale z drugiej jak czytam opisy dnia codziennego Ani, Ounai czy Kłot, to coś czuję, że mój zapał opadnie po 3 dniach. 😕

Btw. Dopiero z tego webinaru dowiedziałam się, że pierwsze USG bioderek najlepiej zrobić jak najszybciej, nawet kilka dni po urodzeniu można. Niby nie tak dawno kończyłam studia i nam mówili, że robi się w 6 - 8 tyg. życia.

• Annia Autorytet

Wysłany: 26 września 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:

No ja też nie jestem przekonana czy to nie za wcześnie na diagnozę... 🤷 Co do odkładania i podnoszenia to rzeczywiście trzeba bokiem, ale jej sposób wg mnie jest nierealny jak dziecko wierzga nogami. I tak dziecko odkłada się po jakimś czasie jak mocno zaśnie bo inaczej Ci się obudzi. 😆 W nocy ciężko to wysiedzieć. 😏 Ubieram body z krótkim rękawem i bawełniany pajac. Już aż tak nie marznie jak na początku.

Edyta głaskanie brzucha może indukować skurcze, więc na twoim miejscu bym odpuściła ta szczotkę na brzuch.

Edyciak lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 1692 1693 1694 1695 1696 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ