Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, chyba wreszcie coś zaraportuję w sobotę. Przyznam że bardzo pilnuję kalorii. Zdarza mi się zjeść coś słodkiego, jakieś lody, ale wliczam je do bilansu i przez resztę dnia się pilnuję, żeby nie przekroczyć kaloryki. Nie jestem w stanie utrzymać 1500kcal ale utrzymuję tak 1800kcal, wczoraj było 2100kcal. No i i zobaczymy co to będzie. Póki co chyba schodzi woda którą zmagazynowałam i walczę.
Ladyo, Gagatka, Clover, Inaa89, Lalia, SzalonaOna lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Wik, Nowastaraczka co u Was? 😚
U nas spoko, po dluzszym okresie marudy przyszedl fajny czas :d Leos ma dwie jedynki juz na dole, u góry się już klują (dwojki widze takie linie a przy jedynkach tylko napuchniete). Wczoraj mielismy szczepienie ale wszystko poszlo dobrze, Leo nie skapnal sie ze byl kłuty, nopow tez nie bylo.
Ogolnie mam taki mini zanzibar teściowa przyjechala a ze nie widziala wnuczka pol roku to zakochana i zajmuje sie nim wiekszosc czasu :p a jak maly ma drzemki to prasuje albo cos ogarnia wiec nawet jak cos mnie drazni w jej gadaniu to wybaczam i biore co mi dane❤😆
A no i młody coś tam kombinuje z podnoszeniem tyłka ale nie wiem kiedy się wezmie do siadu czy czworakow, no pressure (tzn siedzenia troche wyczekuje, uciekania troche mniej)
Oprocz tego maz zalozyl teraz firme i troche pomagam wiec mało czasu mi zostaje na forum :p
Lalia - Leos tez nie zjada calych sloiczków, raz mu sie tylko zdarzylo chyba mu krem z jasnych warzyw podpasowal a teraz nie moge nigdzie go znalezc
Tak to tez zjadal niecale pol, przy upalach to tez mniej je ale troche olewam, wazne ze wszystko probuje. Owocki ze sloiczka odpuscilam bo mu nie bardzo pasowaly, swieze zblendowane juz lepiej a tak to wytrawny chlopak- ryba i miesa ;p
Ufff duzo tego :p
A jak u Was Zulu?? Tomcio sie chyba juz zabiera do raczkowania?Zulugula, dmg111, KarolinaMaria, Clover, Inaa89, calanthe, Ewa88 , Lalia, kic83 lubią tę wiadomość
-
Nowastaraczka wrote:Łoo , no u mnie nic tylko mikro plamenienie od czasu do czasu 🥴 sam brak okresu dla mnie bomba tylko te plamienia mnie zastanowily
Mam tak samo. Myślałam, że to podrażnienie po bzyku, ale bzyki są teraz rzadziej niż plamienia ;P miałam iść na kontrolę do gina po koniec sierpnia, ale przyspieszyłam wizytę na lipiec. Martwi mnie to ;/
Edit ja mam nadżerkę i tak sobie myślę, że to może ona daje o sobie znaćWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2021, 09:43
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
doomi03 wrote:Jak odkasluje to jednak odkrztusza. Z krztuszeniem sobie właśnie najczęściej dziecko radzi właśnie kasłaniem i wypływaniem zawartości. Gorzej z dławieniem gdzie nie potrafi sobie samo poradzić i nie może złapać oddechu.
A z przekonaniem się to u nas sprawdziło się po prostu trafienie w gust smakowy. Młody uwielbia warzywa a miesko to już w ogóle więc jak dostał słoik samego indyka to mimo że się wzdrygal to przełamywał się tym że smak mu mega podchodził. To samo było z chlebkiem, nie papka ale smaczny więc wcinał. Chyba się od tamtego momentu trochę odblokował na bardziej zbite grudowate konsystencję.
W naszym przypadku to jest wymuszane bo ledwo trochę słoika trafi do buzi, nawet nie zdąży pomemlac a co dopiero połknąć i zaczyna kaszleć jakby miał odruch wymiotny. Ewidentnie grudki go brzydzą 🙈 Kuba uwielbia wszystkie sloiki i warzywa i mięsko i owoce a już trzecim smakiem z grudkami wzgardził, zobaczymy będę mu wymieniała smaki i może wreszcie trafie w gust 🙂 -
Ounai wrote:Dziewczyny, chyba wreszcie coś zaraportuję w sobotę. Przyznam że bardzo pilnuję kalorii. Zdarza mi się zjeść coś słodkiego, jakieś lody, ale wliczam je do bilansu i przez resztę dnia się pilnuję, żeby nie przekroczyć kaloryki. Nie jestem w stanie utrzymać 1500kcal ale utrzymuję tak 1800kcal, wczoraj było 2100kcal. No i i zobaczymy co to będzie. Póki co chyba schodzi woda którą zmagazynowałam i walczę.
Tylko, czy odejmowanie sobie innych wartościowych posiłków na rzecz lodów ma sens? 1800 kcal to już bardzo mało, jak jeszcze wkradają się puste kalorie to już w ogóle. Sama pisałaś swego czasu Motylkowi, że za mało je.dmg111, SzalonaOna lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Suszarka wrote:Trzymajcie kciuki, bo mam jakąś turbo silną reakcję alergiczną na słońce... Mam spuchnięte oczy i wysypkę jakbym miala co najmniej ospę... Próbowałam się dodzwonić do przychodni, to lekarz "może zadzwoni, a może nie", bo rejestracja od 7:30, udało mi się dodzwonić o 8 i już bloczków nie było 🙈
Muszę zamówić drugiego bboxa bo Tymek kradnie Marcie 😂 a raczej ciągle pyta czy się mu da napić, a ona nie czai i nie chce się z nim dzielić i mu wyrywa z rąk krzycząc jakby ją okradali 😂 Tak więc obiecałam mu, że po wypłacie dostanie swój 😂 -
U nas papki, czy BLW zwykle wygląda to tak jakby coś wybuchło. Pola jest tak ruchliwa, wierzga tak rękoma że ciężko mi trafić jej do buzi aby nie złapała za łyżeczkę.
Ja mieszkam papki i BLW, Pola też nie je dużo na porcje, natomiast ja w głowie mam cały czas to że na początku rozszerzania diety dziecko nie ma się najadać tylko próbować smaków/faktur. Myślę, że nie ma co się spinać ilością zjedzonych łyżeczek. Dziś zamówiłam sobie książkę "moje dziecko nie chce jeść" ppdobno obowiązkowa pozycja dla rodziców.
Ja Poli daje też tubki owocowe mimo że jedzenie z nich nie jest zalecane.
Zgadzam się z Domi, że trzeba czuć BLW aby w nie iść i wg mnie nic na siłe. Przecież do około 8 miesiąca jest czas na podawanie kawałków a słoiczki też są fajnie dostosowane do wieku.
Jeśli mama się boi i widzi, że dziecku nie idzie BLW ksztusi się/dławi to wg mnie nie ma co robić czegoś wbrew sobie bo jest to aktualnie modne.
Ja tak jak lekarz Lali zalecił podam a tu zienniaczka, a tu bułeczkę, serka liznąć i myślę że w taki sposób Pola również uczy się nowych smaków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2021, 18:43
ZielonaHerbata, dmg111, Suszarka, Nowastaraczka, Wik89, kiniusia270, Ounai, Martt95, Ladyo, Clover, Inaa89, calanthe, Ewa88 , kar_oliv, doomi03 lubią tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Tylko, czy odejmowanie sobie innych wartościowych posiłków na rzecz lodów ma sens? 1800 kcal to już bardzo mało, jak jeszcze wkradają się puste kalorie to już w ogóle. Sama pisałaś swego czasu Motylkowi, że za mało je.
Metodą małych kroczków raczej zaczęłabym od wyeliminowania słodyczy na rzecz zdrowych posiłków a gdy już wejdzie Ci to w nawyk to wtedy wróciłabym do.liczenia kalorii.
Jest kilka fajnych podcastów Karoliny Sobańskiej z gośćmi o zdrowych nawykach/sile nawyku ja polecam posłuchać, mnie zawsze motywują.
Najbrdziej to polecam posłuchać na spacerze, dwie pieczenie na jednym ogniuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2021, 10:00
ZielonaHerbata, Nowastaraczka, Inaa89, dmg111 lubią tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Tylko, czy odejmowanie sobie innych wartościowych posiłków na rzecz lodów ma sens? 1800 kcal to już bardzo mało, jak jeszcze wkradają się puste kalorie to już w ogóle. Sama pisałaś swego czasu Motylkowi, że za mało je.
tak, że nie głodzę się
jem tyle żeby nie było być głodna. Jeśli jestem najedzona a widzę że mam 1800kcal to nie dopycham na siłę tylko idę po prostu tak spać. Generalnie zauważyłam że jednak wolę jeść 3 posiłki zamiast 5. Na śniadanie jem serek wiejski żeby na spokojnie ruszyc metabolizm. Później zjadam kanapkę. Obiady raczej fit ale pokaźne porcje. Na kolację wczoraj akurat była sałatka z Lidla bo już od dawna miałam ochotę a nigdy nie było i mąż mi upolował dwie
ale przedwczoraj np były 3 kanapki z pomidorem, szynka i jajkiem
i piję 2-3 kawy z mlekiem
Zulu u nas w przychodni chyba 300zl liczyli. -
Moja teściowa ma urlop więc bierze codziennie Pole na spacer 2-3h 🥰 ideallo. Spotykamy się pod basenem z którego ona wychodzi, przejmuje Pole a ja idę wtedy na siłownie i basen
Co prawda po 2 treningach w tym tygodniu nie mogę siadać na tyłku tak dobrze weszły, ale idę dziś znowu aby wykorzystać ten czas.
Czy Waszym.maluszkom też tak pocą się główki? Pola zostawia plamy na prześcieradle
Morfolofia, witamina D wszyztko dobrze.
Aaa co do Wit D, nam też po pół roku zalecono aby dawać jej 600 + Kwasy DHA. Natomiast z racji ostatnich problemów z wagą badałam jej wit D i wyszło że ma przy górnej granicy zatem lekarka kazała jednak dawać 400 przez jakiś czas. Przyznam że zdziwił mnie ten wynik ponieważ często zapominałam jej dawać.Wik89, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Nowastaraczka bierz bierz od teściówki jak najwięcej 😁 to Leos dużo zabkow juz ma, u nas nic 🙊
A takto u nas ok, za 2 tyg urlop:) teraz fajny okres bo Tomus wszedzie sobie popełźnie i dziecka nie ma👍 usiadl ze 3 razy ale narazie w takim siadzie płotkarskim, na szczęście na oba pośladki więc spoko. Co do raczkowania to nie wiem czy zacznie, zbiera się już mega długo. Nie wiem czy byłaś na bieżąco ale wyszlo, że Tomek ma za szeroko nogi i to mu trochę blokuje siad czy ruszenie w czworaku, także cwiczymy te nóżki troche. A jutro meningo. Na co teraz szczepiliscie? Tez meningo?
Dopiero druga dawka 5w1, Leo mial odraczane z powodu wzmozonego napiecia przez neurologa i teraz powoli dochodzimy do bycia na biezaco :p meningo to te ktore ostatnio sie przewinelo ze dobrze szczepic wczesniej niz pozniej?? -
Iga dostała już kawałek ziemniaka ode mnie z talerza, oblizywala sos szpinakowy do makaronu, czasem dostaje do pomemlania bułkę (wiaodmo że jej nie zje ale sobie poliże i czasem coś skubnie). Chrupki kukurydziane tez dostaje, czasem zje a czasem nie. Próbowała też czereśnie, pomidora itd. ale ona nie odpuści jak widzi że ktoś coś je 🤣 lodów nie dawałam, ale skoro Lalia przynosi wieści ze można dać oblizać to również dostanie. Poza tym je raczej chętnie, ale ja się też nie spinam. Zazwyczaj wciągnie cały słoik, ale bywa też tak że zje kilka łyżeczek i zaczyna ją naciągać - wtedy kończymy. Wodę pije pięknie z bboxa w ciągu dnia i z tego jestem bardzo zadowolona, myślę o kupnie doidy ale jeszcze się waham.
Wstrzymuję się na razie z jajkami i nabiałem, bo w sumie nie wiem od kiedy można podawać.
We wtorek idziemy do fizjo (liczę że na ostatnią wizytę), mam zamiar spytać czy można już ją wsadzać do krzesełka na czas karmienia. Póki co karmię ją w lezaczku bo na kolanach nie ma szans jej jednocześnie utrzymać i karmić, jest zbyt ruchliwa 🙈Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Hej Dziewczyny!!!
Daaaawno mnie tu mie bylo, akurat teraz weszlam i widze, ze Zulu mnie wywolala 🤗
No wiec u nas wszystko OK, ale mam sporo pracy, jesli mam choc chwile bez Gucia, wiec dlatego przestalam sie udzielacw przyszlym tygodniu wyjezdzamy nad morze (co prawda bede pracowac zdalnie przez kilka h dziennie, ale bedzie tez maz i moja mama, wiec i tak mysle, ze odpoczne;))
Gucio we wtorek skonczyl 8 miesiecy, kilka dni temu zaczal siadac, choc jeszcze robi to niestabilnie, pelza do przodu, raczkowanie raczej z trudem mu przychodzi, czasem cos wyjdzie ale czesciej brzuch opada i zaczyna nim szurac po podlodze i przechodzi do pelzania
Odstawiam od kilku dni od piersi i przechodze plynnie na mm. Tak naprawde juz tesknie za KP, teraz dopiero widze jego zalety w porownaniu do mm. Ale nie zmieniam decyzji, bardzo mnie meczyly te noce i wiem,ze teraz troche sie na butelce poprawi
Tak jak Wy ciesze sie, ze mamy tego antilopa (mialo to byc krzeselko zapasowe do tesciow, ale w koncu zostalo u nas), bo czesto jest cale w jedzeniu, a latwo sie myje
Poduszka tez oczywiscie 😅
kiniusia270, Zulugula, Iryska, Clover, Inaa89, calanthe, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
U nas jest na razie naprawde super Jaś jest super grzeczny je i śpi albo leży grzecznie i zaczyna coś tam sobie gadać.
W nocy na cyc budzi się raz ok 3 potem śpi do 8 albo 9 więc matka jest wypoczętą.
Moja mama ma coś z kręgosłupem co rano o 9 muszę spakować siebie i dzieci i jechać z nią na zastrzyk do przychodni.
Kurczę u nas dzisiaj te mega burze zapowiadają mąż pojechał w delegację dzwonił że jakby coś się zapowiadało to mam wziąć koce jakie się da i mu auto pozakrywać bo garażu brakDawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas