X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Michałek dziękuje wszystkim za życzenia 🙂
    Annia, fizjo mówi że asymetria zwykle wywodzi się z życia płodowego, jakos tak się ułożył w macicy, że preferuje teraz jedną stronę .
    Będę się jej jeszcze pytać o metodę Vojty, może to przyniesie jakieś szybsze efekty. Ale chyba z asymetria tak czy inaczej długo się walczy...

Dzisiaj przeszłam sama siebie i i zamiast słoika zrobiłam Michałkowi zupkę z cukinii😁

U Nas Vojta po 2 tyg dała mega progres. Asymetrii już nie ma praktycznie, wszystko robi naprzemiennie, zaczęła pełzać z szybkością światła też od razu na dwie nogi i ręce. Do tego ułożenie głowy, kręgosłup prosty. Tyle że na vojte różnie dzieci reagują. Moja trochę płacze na zajęciach, a w domu w ogóle, ale robimy ćwiczenia po drzwiach i wtedy jak ma dobry humor. Więc u Nas Vojta się super sprawdziła.

Nowastaraczka, calanthe, Inaa89 lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, polubiłam za to, że odżyłaś psychicznie!

Ja mam dziś mały Zanzi. Muszę podciać włosy, bo lecą jak szalone, sa wszędzie, zatykają nam odpływ pod prysznicem, ogólnie masakra. Zadzwoniłam, żeby sie umówić do fryzjerki, do której chodzę z przerwami od 5 lat i okazało się, że babka już tam nie pracuje i przeszła do salonu barberskiego 😱 straszna szkoda, bo to jedyny fryzjer, którego efekt trwa dłużej niż do pierwszego umycia włosów. Wyszukałam ją na fb jak rasowy stalker, napisałam do niej z pytaniem czy naprawdę pracuje juz tylko z mężczyznami. Odpisała, że może mnie ogarnąć u siebie w domu. Siedzę właśnie w aucie pod jej blokiem, jesteśmy umówione na 19. Takie bardziej Chałupy niż Zanzibar 😂 Pierwsze wyjście bez Matyldy o tej porze.

Lalia, fajnie, ze wyniki wyglądają dobrze. Ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą, ale też idę w tym tyg na pakiet tarczycowy, włosy lecą jak szalone, waga -5 kg od tej sprzed ciąży. Moja koleżanka też nie miała nigdy kłopotów z tarczycą, a mimo to przeszła zapalenie po porodzie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 18:46

ZielonaHerbata, Lalia, Nowastaraczka, AgataAgatka, veritaa, Suszarka, calanthe, emdar, Ladyo, Annia, Ounai, Inaa89, Zulugula, Gagatka, SzalonaOna, dmg111, Clover lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Moim zdaniem to wnm. Tymek też był silny i każdy mówił że to nie jest normalne w tym wieku. I rzeczywiście napięcie było. Teraz już nie ma po wizytach u fizjo 😉 aż dziwne ze pediatra nie wspomniał o napięciu.

Ja już kiedyś pisałam, sama po doświadczeniach z pediatrami twierdzę, że pediatra jest tylko od kataru. Oczywiście są wyjątki, ale na takiego nie trafiłam jeszcze, więc obijam już pediatre i idę do specjalisty 🙉

O ❤️
    Z ❤️
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was używała poduszki head care ?

klz9df9hix7ly771.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:

Ja jej w koncu nie użyłam ale osteopata Brzozowski uwaza ze warto i ze ta poduszka na poczatku zastapi kilka wizyt u fizjo i robi troche robote za nas.

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasiek śpi tylko na prawym boczku, nawet jak odwróciłam go w łóżeczku to i tak przekręcał się na prawy bok. I nie wiem czy powinnam się tym martwić 🤔. Może sama się do tego przyczyniłam bo jak rano wypadało karmienie z lewej piersi to zawsze karmiłam na leżąco, żeby jeszcze dospać.
    I jeszcze jedna kwestia Jasiek za parę dni kończy 7 miesięcy i nie przewraca się z brzuszka na plecy. Ma jeszcze czas na to, czy powinna zapalić mi się czerwona lampka i powinnam umówić się do fizjo?

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amela tez preferuje jedna stronę a dokładnie lewa. Częściej odwraca głowę w lewa stronę. Staram się jej przekładać na prawa, zabawiać ja z obu stron. Ale myśle ze wizyta u fizjo będzie konieczna. . Kiedy najlepiej się skonsultować? Już mi sie słabo robi na sama myśl… J. jak się urodziła to przez 2 lata chodziłyśmy do fizjo codziennie, teraz dwa razy w tygodniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 19:58

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Ja jej w koncu nie użyłam ale osteopata Brzozowski uwaza ze warto i ze ta poduszka na poczatku zastapi kilka wizyt u fizjo i robi troche robote za nas.
    No właśnie ja ją kupiłam bo fizjo nam polecała. Nie mamy dużej preferencji. I teraz zastanawiam się,czy kłaść ja na tą poduszkę,czy nie. W sobotę mamy wizytę więc zadecyduje, w międzyczasie osteopata więc też dopytam 🙂

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo wrote:
    Amela tez preferuje jedna stronę a dokładnie lewa. Częściej odwraca głowę w lewa stronę. Staram się jej przekładać na prawa, zabawiać ja z obu stron. Ale myśle ze wizyta u fizjo będzie konieczna. . Kiedy najlepiej się skonsultować? Już mi sie słabo robi na sama myśl… J. jak się urodziła to przez 2 lata chodziłyśmy do fizjo codziennie, teraz dwa razy w tygodniu

Ja bym nie czekała i już bym poszła. Ale ja to ja, jestem trochę w gorącej wodzie kąpana i zawsze wolę iść od razu jak tylko mam jakieś minimalne wątpliwości.

Ladyo lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo wrote:
    Ja z Jaśkiem byłam w podobnym wieku jak Amela i też właśnie preferował lewa stronę ale fizjo powiedziała wtedy, że wszystko jest w porządku. Stwierdziła nawet, że jakby miała się doczepić to, że asymetria jest po prawej stronie i żeby sprawdzić po 3 miesiącu.
    Ale dla Twojego spokoju umówiłabym się, żeby sprawdzić.
    P.s. Czyli dałam sobie odpowiedź na swój wpis 😂. Po co mam się zastanawiać i martwić jak mogę sprawdzić...

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maminka89 wrote:
    Jasiek śpi tylko na prawym boczku, nawet jak odwróciłam go w łóżeczku to i tak przekręcał się na prawy bok. I nie wiem czy powinnam się tym martwić 🤔. Może sama się do tego przyczyniłam bo jak rano wypadało karmienie z lewej piersi to zawsze karmiłam na leżąco, żeby jeszcze dospać.
    I jeszcze jedna kwestia Jasiek za parę dni kończy 7 miesięcy i nie przewraca się z brzuszka na plecy. Ma jeszcze czas na to, czy powinna zapalić mi się czerwona lampka i powinnam umówić się do fizjo?
    Musisz zaobserwować czy skraca sobie jedną stronę ciała, czy jak go położysz na plecach to trzyma symetrię. A jeśli chodzi o obrót z brzuszka na plecy, to okienko rozwojowe jest do 9 miesiąca :)

Maminka89 lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa , Tymek był ćwiczony Vojtą czy Bobath?

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladyo, do 3 miesiąca asymetria może występować. Jeśli po 3 miesiącu dziecko nie leży prosto to wtedy trzeba iść. Na razie spokojnie ;) ja bym dała Małej jeszcze trochę czasu. Chyba że bardzo się denerwujesz, to oczywiście wtedy warto sprawdzić.

Lalia, cieszę się że wyniki w porządku ❤️

Melduję zaliczony trening. Dwie pieczenie przy jednym ogniu, poćwiczone i głowa odpoczęła. Tego mi było trzeba 👍

Lalia, Gagatka, dmg111, Inaa89, Clover lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:

My używaliśmy, przez 3 tyg ładnie główka się zaokrągliła, była płaska, bo córka miała mocny wyprost i głowę wpychała w podłoże, np jak bawiła się na pleckach na macie, albo w wózku. 3 tyg spania na plecach na tej poduszcze, zabawy na macie też na niej, w wózku też i efekt super.
    Poduszka zdaje egzamin do momentu aż dziecko nie przewraca się samo na brzuch. Moja później z niej uciekała na bok albo brzuch. Jakoś koło 4 miesiąca ja używaliśmy.

O ❤️
    Z ❤️
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2021, 13:59

Iryska lubi tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthe, czyli może Vojta faktycznie skuteczniejsze.
    Widzę że wszystkie tutejsze dzieci które miały asymetrię już mają problem z głowy a my jeszcze się z tym bujamy😣

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    My używaliśmy, przez 3 tyg ładnie główka się zaokrągliła, była płaska, bo córka miała mocny wyprost i głowę wpychała w podłoże, np jak bawiła się na pleckach na macie, albo w wózku. 3 tyg spania na plecach na tej poduszcze, zabawy na macie też na niej, w wózku też i efekt super.
    Poduszka zdaje egzamin do momentu aż dziecko nie przewraca się samo na brzuch. Moja później z niej uciekała na bok albo brzuch. Jakoś koło 4 miesiąca ja używaliśmy.
    Mi się wydaje,że jak Malutka na niej leży to jest jakoś tak wysoko i jakoś tak dziwnie i się boje,że ta pozycja jest jakaś zła 🙉🙉 i przez to tylko dwa razy na niej leżała i to w dzień. Może mam takie wrażenie,bo cały czas była na płasko, bez żadnych poduszek.

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ja byłam przekonana,że ze względu na nasz trudny początek ,to będziemy też mieli Vojte. Ale każdy lekarz nam odradza. I pediatra, fizjoterapeutka, dwóch neurologow. Każdy mówi żeby zostać przy Bobath. I każdy uważa,że Vojte stosuje się w bardzo ciężkich przypadkach i jeśli dziecko nie jest takim przypadkiem, to lepiej go nie męczyć i niepotrzebnie nie stresować,tylko właśnie iść w Bobatha.
    🤷

klz9df9hix7ly771.png
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2021, 13:59

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak mówi calanthe, zdania są baaaardzo podzielone. Moja przyjaciółka ma dziecko z onm+asymetria, ćwiczą Vojtą, postępy są widoczne - to na pewno. Ale np. moja fizjo uważa że metoda Vojty jest przestarzała (fakt, że w wielu większych miastach następuje zmierzch Vojty i ośrodki się zamykają). Nasza pediatra (jest lekarzem rehabilitacji też) jest z kolei fanką Vojty, ale jak rodzic się na nią nie godzi to kieruje do sprawdzonej fizjo od Bobatha. Każdy musi rozważyć czy da radę Vojtą pracować, aby te ćwiczenia były skuteczne dziecko wręcz powinno przy nich płakać i krzyczeć - bo wtedy spina mięśnie.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
‹‹ 3833 3834 3835 3836 3837 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ