Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Emdar, Julek super gość 🥰🥰🥰
My byliśmy z Olkiem na spacerze, też bez czapek 😁 w cieniu był trochę chłodek, więc mieliśmy bluzy, ale świeciło piękne słońce więc naprawdę było ciepło! Jak ja bym chciała żeby TAK wyglądała jesień ☀️
Dziewczyny, porzućcie pomysły, s najlepiej przepisy które robicie maluchom 😁
Ja Olkowi gotuję zupę: marchewka, seler, pietruszka, cebula, kurczak, lubczyk oraz kuleczka pieprzu, ziela i mini liść laurowy (te trzy wyławiam później) i to moja baza 🤣 jak dodam brokuła to brokułowa, jak kalafiora to kalafiorowa, jak ziemniaka to jarzynowa, jak makaron to rosół, haha 😂😂😂
Dzisiaj smażyłam mu placki: jajko, banan, jogurt naturalny, mąka pszenna, tak żeby wyszło ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki, a do niego wrzuciłam drobniutko pokrojone jabłko i troszkę cynamonu. Smażyłam mini placuszki (1placek=1 łyżka stołowa) na suchej patelni i zjadł na kolację chyba z 6 takich 😳💙 obok tych placuszków wylałam mu jeszcze trochę jogurtu to sobie mieszał i jadł razem 😁
emdar, Clover, Inaa89 lubią tę wiadomość
-
Lalia, u nas na śniadanie ostatnio hitem są owsianki. Nazywam owsianki ale tam jest tak: płatki jaglane, płatki orkiszowe, płatki zytnie, płatki gryczane(jakie tam mam akurat). Gotuję na mleku roślinnym/zwykłym albo nawet na wodzie. Blenduję potem chwilę ( żeby nie było ciapowate zupełnie),dodaję owoce ( co tam mam: banan, jablko, gruszka, maliny, borówki) i tyle. Julek dostaje całą miskę, łyżeczkę do ręki, i...mam 20 min spokoju 😊 Trochę mu pomagam rzecz jasna, bo nie umie jeszcze całkiem jeść samodzielnie,ale baaardzo lubi próbować.
Drugi hit na śniadanie to pasta z awokado, jajka z olejem lnianym.
Obiad: makaron rządzi; mógłby jeść codziennie ( z warzywami, z mięsem , z łososiem, sam z masłem I parmezanen, suchy 🤦♀️). Zasadniczo ryby też bardzo mu wchodzą. A tak to je to co tam dla nas jest. Jak nie ma obiadu to dostaje gotowy słoik.
Zasadniczo, nie mogę narzekać na Julka apetyt. Dodam tylko że na kolację zjadł spory kawałek ryby z ryżem, a przed snem ( tak z godzinę po kolacji) wypił 200 ml kaszy🤦♀️. Ja bym tyle nie zjadła ( a ja potrafię zjeść 🤣🤣🤣).Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2021, 19:17
Lalia, Clover, kic83 lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Emdar, dzięki, zrobiłam screen 💪💪💪
A mam pytanie, jak dajesz Julkowi kaszkę do picia to róbisz mu ją na MM?? Tylko że taką rzadszą żeby przepłynęła przez smoczek do kaszki??
Bo Olek średnio chce pić samo mleko, ale kaszki na wodzie lubi (ja mu robię konsystencję budyniu i karmię łyżeczką) i się zastanawiam czy właśnie na wieczór nie robić mu kaszki, tylko właśnie na MM a nie na wodzie. I to normalnie jakbym robiła porcję mleka tylko dosypuje tyle kaszki co mi odpowiada ?? 😅😅Iryska lubi tę wiadomość
-
A,no wszelkie placuszki też są zawsze akceptowalne. Ja w plackach przemycam różne mąki: pszenna, zytnia, razowa, jaglana, orkiszowa, ryżowa. Generalnie bardzo staram się urozmaicać jedzenie, bo jak już kiedyś pisałam, na czym jak na czym ale na wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych mi zależy.
Aha, no i hit nad hitami u nas to jajecznica na maśle ( ostatnio zjadł z 4 - małych, ale jednak- jajek).Lalia, KarolinaMaria, Clover, Inaa89 lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Lalia, ja zupki bardzo podobnie robię, warzywa plus mięsko i trochę przypraw. A te placuszki jak smazysz? Na oleju?
A dajecie jajecznicę dzieciom ? Chyba można na maśle usmażyć takiemu maluchowi?
Edit doczytałam Lalia, że na suchej patelni smazysz 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2021, 19:25
Lalia lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Lalia u nas zazwyczaj placki bo to najprostsze i szybsze i z tego co mam pod reka. Zawsze to jajko,mleko(czasami twarog,kefir,jogurt naturalny albo smakowy bez cukru),maka (rozne daje) i owoce. Raz byly zwykle nalesniki. Bardzo lubi tez jajko, wiec gotowane, jajecznica na suchej patelni czy omlet francuski. Owsianki rzadko jadamy. Przed nami jeszcze gofry
a czasami zwykle kanapeczki z pastami lub po prostu maselkiem/olejem lnianym i warzywka
Lalia, Clover lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Enigva, a jak robisz te placki to na suchej patelni czy na jakimś tłuszczu? Bo mi te z jogurtem wychodzą na suchej, ale naleśniki już nie 🤦 kurcze, nie wpadłam na to żeby ugotować jajko na twardo 🤭 a co to omlet francuski?? 🤔
Ja ogólnie nie jem jajek bo nie lubię 🤣 fuj 🤣 ale nie chcę żeby Olek był takim dziwakiem i chciałabym mu robić omlety, bo do omleta można wszystko wrzucić, ale też nie wiem, na suchej patelni pod przykryciem?? Nie wiem czy to pójdzie..
A kanapki to normalnie chlebek kroisz??
Olek ma tylko dwa zęby (dolne jedynki) i musi mieć takie jedzenie które jest wstanie rozdrobnić o podniebienie, więc nie mam pomysłu jak mu dać np ogórka czy paprykę 🥴
Dziewczyny, a jak dajecie ten olej lniany??
A u nas hit to frytki z batatów!!
Kroje batata w paseczki, mieszam oliwę z oliwek z oregano i papryką słodką i tymi pokrojonymi batatami, wysypuje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach tak naprawdę do miękkości (nie żeby były takie chrupiące frytki), bo wtedy łatwo jeść Olkowi, zazwyczaj jak mam nagrzany piekarnik to 10-15 min.Clover lubi tę wiadomość
-
Iryska wrote:Lalia, ja zupki bardzo podobnie robię, warzywa plus mięsko i trochę przypraw. A te placuszki jak smazysz? Na oleju?
A dajecie jajecznicę dzieciom ? Chyba można na maśle usmażyć takiemu maluchowi?
Edit doczytałam Lalia, że na suchej patelni smazysz 🙂 -
nick nieaktualny
-
Jak czytam Was to widzę, że jestem monotonna. Ale dopiero od 2 dni daje bardziej kawałki do jedzenia. Po prostu mam lęk. Wczoraj dałam ryż z jogurtem i owocem to zjadł, dzisiaj chlebek z serkiem wiejskim (tylko muszę poszukać bez soli, bo nawet nie pomyślałam, że mogą dodawać).
Lalia paprykę można podpiec w piekarniku i obrać ze skórki.
Ja ogórka dałam w siateczce do podawania pokarmu to sobie ciumkał.Lalia, Clover lubią tę wiadomość
-
madziulix3 wrote:Dziewczyny miała może któraś z was w ciąży zielone glutki śluzu przy podcieraniu? Już kiedyś miałam tak jednorazowo i przeszło a teraz znów zauważyłam. Nic nie piecze, nie swędzi 🤷🏻♀️
Dziewczyny, któraś z Was mówiła, że nie może jeść jajek. Patrzcie co znalazłam
https://allegro.pl/oferta/veggs-roslinny-zamiennik-jajek-cultured-foods-102-10204790366?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=2bbf83fe-037f-4481-941f-d94cc015cd15 -
nick nieaktualnyKarolinaMaria wrote:Madziulix, ja miałam takie glutki bez innych objawów. To była infekcja, dostałam nystatynę.
KarolinaMaria lubi tę wiadomość
-
Super, robię screeny 🤩🤩🤩
Zulu, ale jak żółtko?? W sensie do tej zupy wbijasz surowe żółtko?? 😅
Dziewczyny, a czym smarujecie chleb maluchom?? -
Lalia wrote:
Enigva, a jak robisz te placki to na suchej patelni czy na jakimś tłuszczu? Bo mi te z jogurtem wychodzą na suchej, ale naleśniki już nie 🤦 kurcze, nie wpadłam na to żeby ugotować jajko na twardo 🤭 a co to omlet francuski?? 🤔
Ja ogólnie nie jem jajek bo nie lubię 🤣 fuj 🤣 ale nie chcę żeby Olek był takim dziwakiem i chciałabym mu robić omlety, bo do omleta można wszystko wrzucić, ale też nie wiem, na suchej patelni pod przykryciem?? Nie wiem czy to pójdzie..
A kanapki to normalnie chlebek kroisz??
Taak, wszystko na suchej patelni. Do ciasta dodaje lyzke/dwie lyzki oliwy lub oleju jaki mam pod reka i nalesniki tez wychodza
Omlety robie tak: do miski jajka, troche mleka (na 3jajka Ok.1/4szklanki mleka) i ziola(czasem czosnek) i rozbełtuje, potem na sucha patelnie, maly ogien i pod przykryciem (zawsze troche zbrązowieje od dolu) jak juz jest w polowie gotowy to posypuje dodatkami, zazwyczaj pomidorem 🤣 najlepiej sie sprawdza ciezka patelnia, ktora dlugo sie nagrzewa, najmniej sie brązowi od dolu.
A kanapki to albo chlebek albo buleczka (na kromki pokrojona)
Edit: smaruje maselkiem lub lekko polewam olejem lnianym/oliwa. No chyba ze pasta z awokado albo hummus to wtedy nie daje nic 😁
Swiezego ogorka/rzodkiewkę trę na tarce, papryke dostaje tylko pieczonaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2021, 21:16
Lalia lubi tę wiadomość
🔸28 lat