X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Wan spadkow wagi ✌️

Clover lubi tę wiadomość

• Lalia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar, Julek super gość 🥰🥰🥰

My byliśmy z Olkiem na spacerze, też bez czapek 😁 w cieniu był trochę chłodek, więc mieliśmy bluzy, ale świeciło piękne słońce więc naprawdę było ciepło! Jak ja bym chciała żeby TAK wyglądała jesień ☀️

Dziewczyny, porzućcie pomysły, s najlepiej przepisy które robicie maluchom 😁

Ja Olkowi gotuję zupę: marchewka, seler, pietruszka, cebula, kurczak, lubczyk oraz kuleczka pieprzu, ziela i mini liść laurowy (te trzy wyławiam później) i to moja baza 🤣 jak dodam brokuła to brokułowa, jak kalafiora to kalafiorowa, jak ziemniaka to jarzynowa, jak makaron to rosół, haha 😂😂😂
    Dzisiaj smażyłam mu placki: jajko, banan, jogurt naturalny, mąka pszenna, tak żeby wyszło ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki, a do niego wrzuciłam drobniutko pokrojone jabłko i troszkę cynamonu. Smażyłam mini placuszki (1placek=1 łyżka stołowa) na suchej patelni i zjadł na kolację chyba z 6 takich 😳💙 obok tych placuszków wylałam mu jeszcze trochę jogurtu to sobie mieszał i jadł razem 😁

emdar, Clover, Inaa89 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, u nas na śniadanie ostatnio hitem są owsianki. Nazywam owsianki ale tam jest tak: płatki jaglane, płatki orkiszowe, płatki zytnie, płatki gryczane(jakie tam mam akurat). Gotuję na mleku roślinnym/zwykłym albo nawet na wodzie. Blenduję potem chwilę ( żeby nie było ciapowate zupełnie),dodaję owoce ( co tam mam: banan, jablko, gruszka, maliny, borówki) i tyle. Julek dostaje całą miskę, łyżeczkę do ręki, i...mam 20 min spokoju 😊 Trochę mu pomagam rzecz jasna, bo nie umie jeszcze całkiem jeść samodzielnie,ale baaardzo lubi próbować.
    Drugi hit na śniadanie to pasta z awokado, jajka z olejem lnianym.
    Obiad: makaron rządzi; mógłby jeść codziennie ( z warzywami, z mięsem , z łososiem, sam z masłem I parmezanen, suchy 🤦‍♀️). Zasadniczo ryby też bardzo mu wchodzą. A tak to je to co tam dla nas jest. Jak nie ma obiadu to dostaje gotowy słoik.
    Zasadniczo, nie mogę narzekać na Julka apetyt. Dodam tylko że na kolację zjadł spory kawałek ryby z ryżem, a przed snem ( tak z godzinę po kolacji) wypił 200 ml kaszy🤦‍♀️. Ja bym tyle nie zjadła ( a ja potrafię zjeść 🤣🤣🤣).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2021, 19:17

Lalia, Clover, kic83 lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar, dzięki, zrobiłam screen 💪💪💪

A mam pytanie, jak dajesz Julkowi kaszkę do picia to róbisz mu ją na MM?? Tylko że taką rzadszą żeby przepłynęła przez smoczek do kaszki??

Bo Olek średnio chce pić samo mleko, ale kaszki na wodzie lubi (ja mu robię konsystencję budyniu i karmię łyżeczką) i się zastanawiam czy właśnie na wieczór nie robić mu kaszki, tylko właśnie na MM a nie na wodzie. I to normalnie jakbym robiła porcję mleka tylko dosypuje tyle kaszki co mi odpowiada ?? 😅😅

Iryska lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A,no wszelkie placuszki też są zawsze akceptowalne. Ja w plackach przemycam różne mąki: pszenna, zytnia, razowa, jaglana, orkiszowa, ryżowa. Generalnie bardzo staram się urozmaicać jedzenie, bo jak już kiedyś pisałam, na czym jak na czym ale na wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych mi zależy.
    Aha, no i hit nad hitami u nas to jajecznica na maśle ( ostatnio zjadł z 4 - małych, ale jednak- jajek).

Lalia, KarolinaMaria, Clover, Inaa89 lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ja zupki bardzo podobnie robię, warzywa plus mięsko i trochę przypraw. A te placuszki jak smazysz? Na oleju?
    A dajecie jajecznicę dzieciom ? Chyba można na maśle usmażyć takiemu maluchowi?
    Edit doczytałam Lalia, że na suchej patelni smazysz 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2021, 19:25

Lalia lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia u nas zazwyczaj placki bo to najprostsze i szybsze i z tego co mam pod reka. Zawsze to jajko,mleko(czasami twarog,kefir,jogurt naturalny albo smakowy bez cukru),maka (rozne daje) i owoce. Raz byly zwykle nalesniki. Bardzo lubi tez jajko, wiec gotowane, jajecznica na suchej patelni czy omlet francuski. Owsianki rzadko jadamy. Przed nami jeszcze gofry :) a czasami zwykle kanapeczki z pastami lub po prostu maselkiem/olejem lnianym i warzywka :)

Lalia, Clover lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar, a jak używasz innej mąki niż pszenna to takie plecki też wychodzą? Tylko pewnie trochę inne proporcje??

Irysko, ja raz robiłam Olkowi jajecznicę, ale na parze. Miał straszny odruch wymiotny wtedy 🙈 ale możliwe że to od konsystencji, a nie od smaku jajka 😅

Enigva, a jak robisz te placki to na suchej patelni czy na jakimś tłuszczu? Bo mi te z jogurtem wychodzą na suchej, ale naleśniki już nie 🤦 kurcze, nie wpadłam na to żeby ugotować jajko na twardo 🤭 a co to omlet francuski?? 🤔
    Ja ogólnie nie jem jajek bo nie lubię 🤣 fuj 🤣 ale nie chcę żeby Olek był takim dziwakiem i chciałabym mu robić omlety, bo do omleta można wszystko wrzucić, ale też nie wiem, na suchej patelni pod przykryciem?? Nie wiem czy to pójdzie..
    A kanapki to normalnie chlebek kroisz??

Olek ma tylko dwa zęby (dolne jedynki) i musi mieć takie jedzenie które jest wstanie rozdrobnić o podniebienie, więc nie mam pomysłu jak mu dać np ogórka czy paprykę 🥴

Dziewczyny, a jak dajecie ten olej lniany??

A u nas hit to frytki z batatów!!
    Kroje batata w paseczki, mieszam oliwę z oliwek z oregano i papryką słodką i tymi pokrojonymi batatami, wysypuje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach tak naprawdę do miękkości (nie żeby były takie chrupiące frytki), bo wtedy łatwo jeść Olkowi, zazwyczaj jak mam nagrzany piekarnik to 10-15 min.

Clover lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Lalia, ja zupki bardzo podobnie robię, warzywa plus mięsko i trochę przypraw. A te placuszki jak smazysz? Na oleju?
    A dajecie jajecznicę dzieciom ? Chyba można na maśle usmażyć takiemu maluchowi?
    Edit doczytałam Lalia, że na suchej patelni smazysz 🙂
    Ja robię normalnie na maśle dla wszystkich i Marta dostaje taka samą.

age.png

age.png
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilia jak ja robię dla siebie naleśniki to dodaje olej do ciasta. I smażę na suchej patelni. To chyba można tak zrobić dla dziecka🤔.

Lalia, Enigvaa, Clover, dmg111 lubią tę wiadomość

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miała może któraś z was w ciąży zielone glutki śluzu przy podcieraniu? Już kiedyś miałam tak jednorazowo i przeszło a teraz znów zauważyłam. Nic nie piecze, nie swędzi 🤷🏻‍♀️

• Maminka89 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam Was to widzę, że jestem monotonna. Ale dopiero od 2 dni daje bardziej kawałki do jedzenia. Po prostu mam lęk. Wczoraj dałam ryż z jogurtem i owocem to zjadł, dzisiaj chlebek z serkiem wiejskim (tylko muszę poszukać bez soli, bo nawet nie pomyślałam, że mogą dodawać).
    Lalia paprykę można podpiec w piekarniku i obrać ze skórki.
    Ja ogórka dałam w siateczce do podawania pokarmu to sobie ciumkał.

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2021, 13:58

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2021, 13:59

Lalia, Nowastaraczka, Enigvaa, kiniusia270, Annia, Clover, Suszarka, Inaa89, Ladyo, kic83, emdar, Wik89, kar_oliv, Lulu83, dmg111 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziulix3 wrote:
    Dziewczyny miała może któraś z was w ciąży zielone glutki śluzu przy podcieraniu? Już kiedyś miałam tak jednorazowo i przeszło a teraz znów zauważyłam. Nic nie piecze, nie swędzi 🤷🏻‍♀️
    Czasami infekcja może być a Ty nie będziesz czuć objawów. Zgłoś koniecznie lekarzowi bo infekcja może prowadzić do skracania i rozwierania szyjki.

Dziewczyny, któraś z Was mówiła, że nie może jeść jajek. Patrzcie co znalazłam

https://allegro.pl/oferta/veggs-roslinny-zamiennik-jajek-cultured-foods-102-10204790366?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=2bbf83fe-037f-4481-941f-d94cc015cd15

age.png

age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziulix, ja miałam takie glutki bez innych objawów. To była infekcja, dostałam nystatynę.

Lulu83 lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Madziulix, ja miałam takie glutki bez innych objawów. To była infekcja, dostałam nystatynę.
    Dobrze ze w poniedziałek mam wizytę. Zobaczymy co powie. O tyle jestem spokojna ze we wtorek na połówkowych wszystko w normie

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

• Lalia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, robię screeny 🤩🤩🤩

Zulu, ale jak żółtko?? W sensie do tej zupy wbijasz surowe żółtko?? 😅

Dziewczyny, a czym smarujecie chleb maluchom??

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2021, 13:59

Lalia lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

Enigva, a jak robisz te placki to na suchej patelni czy na jakimś tłuszczu? Bo mi te z jogurtem wychodzą na suchej, ale naleśniki już nie 🤦 kurcze, nie wpadłam na to żeby ugotować jajko na twardo 🤭 a co to omlet francuski?? 🤔
    Ja ogólnie nie jem jajek bo nie lubię 🤣 fuj 🤣 ale nie chcę żeby Olek był takim dziwakiem i chciałabym mu robić omlety, bo do omleta można wszystko wrzucić, ale też nie wiem, na suchej patelni pod przykryciem?? Nie wiem czy to pójdzie..
    A kanapki to normalnie chlebek kroisz??

Taak, wszystko na suchej patelni. Do ciasta dodaje lyzke/dwie lyzki oliwy lub oleju jaki mam pod reka i nalesniki tez wychodza :)

Omlety robie tak: do miski jajka, troche mleka (na 3jajka Ok.1/4szklanki mleka) i ziola(czasem czosnek) i rozbełtuje, potem na sucha patelnie, maly ogien i pod przykryciem (zawsze troche zbrązowieje od dolu) jak juz jest w polowie gotowy to posypuje dodatkami, zazwyczaj pomidorem 🤣 najlepiej sie sprawdza ciezka patelnia, ktora dlugo sie nagrzewa, najmniej sie brązowi od dolu. :)

A kanapki to albo chlebek albo buleczka (na kromki pokrojona) :)

Edit: smaruje maselkiem lub lekko polewam olejem lnianym/oliwa. No chyba ze pasta z awokado albo hummus to wtedy nie daje nic 😁

Swiezego ogorka/rzodkiewkę trę na tarce, papryke dostaje tylko pieczona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2021, 21:16

Lalia lubi tę wiadomość

🔸28 lat
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ