X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, jak jeszcze chodziłam z Igą do fizjo, to mówiła nam że siadanie (ale z pozycji czworaczej), raczkowanie i wstawanie przy meblach to umiejętności które są ze sobą powiązane i zazwyczaj pojawiają się wszytskie (w dowolnej kolejności) w ciągu 4 tygodni. Nie wiem ile dokładnie czasu u Was minęło. Ale nawet jeśli więcej, a Olek ładnie raczkuje i siedzi, tylko jeszcze nie wstaje, to ja bym mu dała czas. Najpewniej potrzebuje po prostu jeszcze kilku dni żeby wzmocnić mięśnie albo załapać o co chodzi :) a z tym wstawaniem u Igi to było tak że jednego dnia nie czaiła zupełnie, a następnego nagle zaczęła wstawać przy czym tylko się da, więc w jej wypadku to umiejętność nabyta zupełnie skokowo 😁

Jak chodzi o brawo, to nauczyła ją moja mama. Ja wcześniej próbowałam uczyć papa i nie było efektu 😂 ale ktoś mi tu pisał (Nowastaraczka?) Że z tymi sztuczkami to trzeba trafić na odpowiedni moment żeby dziecko zzałapało. Teraz niby umie to nieszczęsne papa, ale robi jak się jej chce i nie dla wszystkich 😂 ale czas na te sztuczki też jest dość długi, jedna ze styczniowek pisała ostatnio że była z dzieckiem u psychologa i na wyjściu powiedziała "zrób papa", a pani psycholog powiedziała że dziecko ma na to jeszcze bardzo dużo czasu :)

A jeśli chodzi o mowę to Iga też nie wypowiada słów świadomie. Wypowiada tylko ciągi sylab, mamama, tatata, bababa, dadada, ale nie wie że mama to mama. Ostatnio w ogóle powtarza tylko tatata. Iga ma kuzyna z sierpnia 2020, i on nauczył się świadomie używać słów jak miał około roku :)

Lalia lubi tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    U nas nocka ciut lepsza 😌 ostatecznie jakoś podałam ten antybiotyk i czekam na efekty 😌

Lalia, moja córcia wczoraj skończyła 9 miesięcy i od ok 3 tyg. czworakuje, wstaje w łóżeczku i przy meblach, robi pierwsze kroczki trzymając się np łóżeczka czy mebli itp. Mówi baba, mama, lala i inne sylaby ale to wszystko raczej przypadkowe...

Za to późno zaczęła siedzieć bo miała już skończone 8 miesięcy (nasz pediatra aż wysłał nas do neurologa czemu tak późno). 🤔🤔
    I co neurolog na jej "późne" siadanie powiedział?

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    A ja mam trzy pytania 😅

Czy któryś ze starszych kolegów lub koleżanek Olka nie wstawał będąc w jego obecnym wieku? 😅
    Bo Kacperek, Pola, Marta, Iga, Tomson poszli jak petardy 🤭 a czy był jakiś bobas co miał 8,5 mcsa a nie stał?

Jak uczyliście papa, cacy, brawo, piątka itd? Olek nie czai nic 🤣 próbowałam cacy głaszcząc wszystko co się da, łącznie ze mną to albo walił ręką albo ciągnął za włosy 🥴 od kilku dni próbuje brawo pokazując brawo, robiąc jego rączkami brawo i nic 🤦
    Jedyne co Olek potrafi to jak wsunę klocek w dziurę sortera to popycha paluszkiem żeby wpadło, zdejmuje kółeczko z wieży i wkłada z powrotem, oraz dostał taki plaster miodu z Fischer Price to otwiera i zamyka takie okienko 😂

No i teraz największy hit: Olek ma 8,5 miesiąca i NIE MÓWI hahaha 😂😂😂😂 ani mama, ani tata, ani baba, ani nic 😂 czasem jak jest rozpacz to jest "Maa!" A jak wkurw to "Njiee" 😁 kiedy Wasze maluchy zaczęły mówić pierwsze słowo??

Lalia
    za dużo czytasz i analizujesz.
    Dziecko nie musi robić wszystkiego wg podręcznika, na wszystko przyjdzie pora.
    Jak dla mnie nie ma czegoś takiego jak "nauka" 8 mcnego bobasa, a piszesz o nauce, na spokojnie, naprawdę.
    Weź głęboki wdech i wydech, wypij kawę i ciesz się macierzyństwem 😚

Annia, KarolinaMaria, Lalia, Inaa89, ZielonaHerbata, kar_oliv, Clover, Ewa88 , emdar, veritaa, Ania81, dmg111, Lulu83 lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Annia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, Mikołaj stanął o wiele później, chyba na 10 miesięcy - na początku lipca. Też nie umie robić papa ani sztuczek, ktore chcemy go nauczyć. Robi tosi tosi i sam jakoś to ogarnął . Jak pokazujemy mu sztuczkę to sie śmieje i tyle. Mówi "mamamammama", "tatatatata", "babanaba", "neeeeee" i coś w swoim języku. ;)

Co do odstępu między szczepieniami to moze o te 6 tygodnj chodzilo o to, że to minimalny odstep miedzy dwiema dawkami ospy.

Lalia, szkoda że pediatra nie powiedziała nam, ze ospa lubi sie z pneumo. :/ Tam jest taki młyn, że jak zapytałam o dalsze szczepienia to miałam odpowiedź "no trzeba to jakoś zaplanować". :/

Lalia lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Za to późno zaczęła siedzieć bo miała już skończone 8 miesięcy (nasz pediatra aż wysłał nas do neurologa czemu tak późno). 🤔🤔
    Ewa, nie obraz się, ale Wasz pediatra jest raczej niedouczony. Okienko rozwojowe na siad jest do roku czy tam 11 miesięcy. Nasza pediatra jest lekarzem rehabilitacji więc zna się na rozwoju i nieprawidłowości wyłapuje błyskawicznie, byłam u niej z Igą dwa razy w ciągu tygodnia. Przy badaniu powiedziała "może Pani ją położyć lub posadzić jeśli już potrafi siedzieć". Fizjoterapeutka mówiła mi że większość dzieci opanuje siad mając 8-9 miesięcy. Na grupie styczniowek siada samodzielnie może pięcioro dzieci z 30, wątpię żeby pozostałe 25 wymagało konsultacji neurologicznej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 08:20

Annia, KarolinaMaria, Lalia, Iryska, Clover, Ewa88 , veritaa, dmg111, emdar lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Annia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Yyy, Mikołaj samodzielnie bez podporu usiadł na rowne 8 miesięcy i fizjo mówiła, że to idealnie normalnie, a nie późno?

Lalia, Iryska lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!!

Pytałam, ale (chyba pierwszy raz 🤣) się tymi rzeczami nie stresuje, po prostu byłam ciekawa 😁

Irysko, my przeszliśmy na to usypianie w wózku, bo Olek w żaden sposób nie dał się ululać na rękach, ani lulany na boki, do góry, przytulany, nic a nic. On też nie jest smoczkowy, więc ten cyc chyba był mu potrzebny na drzemkach do takiego wyciszenia, bo czasami possał dosłownie 20 sekund i odlatywał. Obstawiamy, że już teraz waży ponad 9 kg, a na pewno będzie więcej, więc woleliśmy uczyć wózka niż na rękach, bo kto go będzie dźwigać 😅 czasami, zwłaszcza na noc, zdarzyło się że zasypiał sam, ale to wyglądało tak, że zjadł z piersi, odsunął się (ja go karmię na leżąco brzuch do brzucha), coś pogadał, siadał, kładł się i turlał aż w końcu zasypiał, czyli bez piersi, bez lulania i bez wózka. Myślę, że jak już na 100% przestanie kojarzyć spanie z karmieniem, to może wtedy spróbujemy samodzielnego zasypiania, ale totalnie nam się do tego nie spieszy i zaczekamy aż będzie gotowy 🙂

Clover, to "E!" Olka musi być niesamowicie kochane 😍 nasz Olek też umie akuku, tylko my mamy w salonie taką wąską ściankę oddzielającą kuchnie i z Olkiem "ścigamy" się dookoła tej ścianki i on się wychyla raz z jednej raz z drugiej strony w ja mówię akuku 😂

Inaa, Tymuś ma przecież jeszcze mnóstwo czasu żeby to wszystko robić! Jest niesamowity, że tak pięknie się rozwija 💙 życzę mu dużo zdrówka, bo wszyscy jesteście na pewno wyczerpani 😔

Ewa, Twoja pediatra jest trochę przewrażliwiona 😅 my jak byliśmy na szczepieniu w 6 m.ż. to pediatra powiedziała, że tylko w książkach dzieci w tym wieku siadają, że statystycznie w Polsce dzieci siadają ok. 8 miesięca, a widełki są tak naprawdę do 10, a nawet wg niektórych do 12 miesiąca. Byłam z Olkiem później na wizycie miesiąc później i mówię że Olek siadł mając równo 7mscy, tylko że nie z czworaków a z podporu bokiem i że siada tylko na jedną stronę, to powiedziała że jest w szoku że tak szybko usiadł i że niezły z niego kombinator że sobie w ten sposób poradził, a tą jedną stroną się na razie nie przejmować bo jeszcze ma czas i tak faktycznie jest 😉

Motylku, poradników dla mam to ja absolutnie nie, zero wiedzy, zero doświadczenia 😂 napisałam o tym naszym zasypianiu w wózku i oddzieleniu karmienie od spania, bo u Anni i Wik to się sprawdziło i jak widać, u nas też, więc może dla którejś mamy też będzie to pomocne. A jeśli chodzi o picie MM z butelki, to u nas myślę że zadziałała konsekwencja, bo nie zależnie czy Olek poprzedniego dnia wypił 30ml czy nic nie wypił, to przez te trzy tygodnie dzień w dzień próbowaliśmy to mleko podać i każdego dnia zaczynaliśmy od butelki, a jak nie szło to próbowaliśmy bboxa, słomki czy otwartego kubka. Aż w końcu butelka zaskoczyła. Ja nie mówię absolutnie że każde dziecko tak będzie miało, ale może to jakaś nadzieja że któryś antybutelkowiec też się jednak przekonana 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 08:34

Nowastaraczka, Suszarka, Clover lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, ja jeszcze dodam, że fizjo moja i Iryski mówiła, że jak jedne umiejętności (np. motoryczne) przyspieszają, to inne mogą zwalnić (np. umysłowe). Mati miała taki etap, że przewracała się na brzuch i nagle zaczęła robić to rzadziej i nie pojawiały się nowe umiejętności ruchowe, za to w tym samym czasie zaczęła rozpoznawać twarze, cieszyć się jak przyszedł ktoś znajomy itp. Chodzi o to, że maluch nie rozwija się liniowo w każdej sferze. Twój Olek usiadł, teraz eksploruje mieszkanie, pewnie jego główka skupiona jest na tym, a nie na pogoduchach ;) Nie obraź się proszę, ale troszkę za dużo wymagasz od Olka i za bardzo go porównujesz.

Co do siadu, to ja już nie mam siły tłumaczyć, dlaczego Matyldziak jeździ na płasko w spacerówce i dlaczego JESZCZE nie siedzi. Karmimy ją już w krzesełku, teściowa stwierdziła, że mamy ją tam sadzać częściej, bo wtedy ćwiczy siedzenie 😆

Lalia lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kic, Annia, Suszarka, Karolina teraz Was doczytałam 😘

Naprawdę mnie nie stresuje to robienie/nierobienie papa, cacy, brawo itd. chociaż wydaje mi się że to nie przychodzi dziecku samo tylko trzeba chyba pokazać 😅 ale to nie jest tak że siadam przed Olkiem i mówię "Synku, teraz będziemy się uczyć bić brawo, patrz na mnie i naśladuj" i go katuje pół dnia 😂 byłam ciekawa po prostu kiedy mniej więcej jest taki etap gdzie dziecko jest na tyle świadome, że to może się wydarzyć 👍

Co do gadania, to ja się chyba źle wyraziłam, bo takie bezwiedne, nieświadome bababa, dadada, mammaa, tatata, ooo, a guuu itd to mamy 👌 chodziło mi o świadome mama na widok mamy lub tata na widok taty itd 😅 i tutaj też wiem że mamy kuuuupe czasu 💪

Suszareczko, Olek siadł z podporu bokiem, mniej więcej dwa tygodnie później nauczył się czworakować, a dopiero później siadać z czworaków 🤣 taki wariatuńcio 🥴 on się wspina po łóżeczku i meblach na kolankach. Co więcej, próbuje klęczeć bez podporu na środku pokoju 🙈 odbija się od ziemii i klęczy jak kobieta w kościele na dwóch kolanach 😅 ostatnio kombinuje coś dziwnego, że klęczy na jedno kolano, drugą nóżkę stawia normalnie na ziemi jak do wstawania, jedną ręką opiera się o podłogę a drugą trzyma w górze i macha żeby zachować równowagę i to wygląda albo jak break dance, albo jak próba wstawania bez wspinania się o meble tylko na środku pokoju haha 🤦 więc myślę że wstawanie przy meblach to kwestia czasu 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 08:46

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    U nas nocka ciut lepsza 😌 ostatecznie jakoś podałam ten antybiotyk i czekam na efekty 😌

Lalia, moja córcia wczoraj skończyła 9 miesięcy i od ok 3 tyg. czworakuje, wstaje w łóżeczku i przy meblach, robi pierwsze kroczki trzymając się np łóżeczka czy mebli itp. Mówi baba, mama, lala i inne sylaby ale to wszystko raczej przypadkowe...

Co to za pediatra który wysyła do neurologa dlatego że dziecko usiadło w wieku 8 miesięcy? Przecież to prawidłowe, nie które dzieci siadają samodzielnie mając skończonym rok i to nie świadczy o niczym złym.

Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kic, Karolina o ile obroty Olka i siadanie na jedną stronę mnie mega stresowały i teraz jak patrzę to było głupie 🤦 ale chyba taki urok pierwszego dziecka😅
    O tyle to wstawanie, zabawy i gadanie naprawdę nie 😉 z pełną szczerością, tym razem naprawdę zapytałam z czystej ciekawości 🤭

Uważam, że Olek się super rozwija, a patrząc na to jaki jest ciekawski i psotliwy, to śmiem twierdzić że mam bardzo mądre dziecko 😁❤️💙

I żeby nie było, absolutnie się nie obrażam! Skoro pytam, to cenie absolutnie wszystkie rady 💪

Kic, akurat piłam kawę jak czytałam że mam się napić kawy i cieszyć macierzyństwem 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:04

KarolinaMaria, Clover, Wik89 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:

Co do siadu, to ja już nie mam siły tłumaczyć, dlaczego Matyldziak jeździ na płasko w spacerówce i dlaczego JESZCZE nie siedzi. Karmimy ją już w krzesełku, teściowa stwierdziła, że mamy ją tam sadzać częściej, bo wtedy ćwiczy siedzenie 😆

Nasza dopiero co usiadła ale powiem Ci, że moja jeździ w gondoli ciągle (mimo, że mogłabym ją przenieść do spacerówki) bo my ją jakąś dużą chyba mamy, jej jest wygodnie tak się palnąć i pospać i mam to gdzieś, że to jest "dziwne" 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:04

Lalia, KarolinaMaria, Clover, Wik89 lubią tę wiadomość

atdcgu1rjappkskg.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, świadomiej to dziecko mówi mama, tata, nie po roku dopiero. 90% dzieci tu wypowiada te słowa nieświadomie. Ja czasem mam wrażenie, że nawet moja Marta jeszcze nie do końca świadomie to mówi ;)

Lalia, Annia, kar_oliv, Clover, Suszarka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia, teraz przez przypadek weszłam na grupę o szczepionkach i uświadomiłam sobie że wprowadziłam Cię w błąd!!

Z pneumokokami lubi się świnka, odra różyczka czyli MMR.
    A ospa to jest ta szczepionka refundowana dla dzieci żłobkowych, tak?? To o niej chyba jeszcze nie rozmawialiśmy.

U nas chyba plan jest taki:
    9 msc I dawka Bexsero
    13 miesiąc MMR i pneumokoki
    Gdzieś tutaj Nimerix
    18 miesiąc życia 6w1

I myślę że jeszcze gdzieś tutaj będziemy mieć drugą dawkę Bexsero, tylko nie wiem jaki musi być odstęp między dawkami, no i będziemy pytać o tą ospę.

Edit:
    Teraz doczytałam że jak szczepimy Bexsero po 6m.z. to dwiema dawkami plus przypominająca, więc myślę że do roku Bexsero skończymy.
    A ospa najlepiej po 12 m.z. i dwie dawki z minimalnym odstępem 6 tygodni.

Więc jak my w 13 m.z. chcemy mmr plus pneumokoki, a 18 m.z. 6w1, to w tym przedziale 13-18 miesięcy musielibyśmy upchnąć Nimenrix i dwie dawki ospy 😳 nie wiem czy tak się da 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:19

Annia lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Lalia, świadomiej to dziecko mówi mama, tata, nie po roku dopiero. 90% dzieci tu wypowiada te słowa nieświadomie. Ja czasem mam wrażenie, że nawet moja Marta jeszcze nie do końca świadomie to mówi ;)
    Mam takie same wrażenie, że to takie sylaby a nie "mama" i "tata" ze zrozumieniem. :)

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • kar_oliv Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia u nas jest ciagle takie "mammmma" - gdy płacze i chce spać. Jakby wolała - mama chodź chce spać. A dziś był taki mega płacz bo wstała o 5:30 i o 8 miała już limit wytrzymałości i wydusiła z siebie - mama - o prędkości światła to powiedziała ale tak wyraźnie, że byłam w szoku 🙉

Lalia lubi tę wiadomość

atdcgu1rjappkskg.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Annia, teraz przez przypadek weszłam na grupę o szczepionkach i uświadomiłam sobie że wprowadziłam Cię w błąd!!

Z pneumokokami lubi się świnka, odra różyczka czyli MMR.
    A ospa to jest ta szczepionka refundowana dla dzieci żłobkowych, tak?? To o niej chyba jeszcze nie rozmawialiśmy.

U nas chyba plan jest taki:
    9 msc I dawka Bexsero
    13 miesiąc MMR i pneumokoki
    Gdzieś tutaj Nimerix
    18 miesiąc życia 6w1

I myślę że jeszcze gdzieś tutaj będziemy mieć drugą dawkę Bexsero, tylko nie wiem jaki musi być odstęp między dawkami, no i będziemy pytać o tą ospę.
    Dzieki. :) To może pneumokoki dadza nam z MMR, to by sporo ulatwiło chyba. Będę się dowiadywać. I tak po roku tylko jedna dawka Nimenrixu. :) Z Bexsero nie pomogę bo tam dla kazdego wieku jest inny schemat.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:

Neurolog był trochę zdziwiony 😯 na samodzielny siad niby jest czas do 10 miesiąca, ale nasza padiatra jest starej daty...

PS. Zgadzam się z wszystkimi, że nasza pediatra jest mega przewrażliwiona i przesadza, ale na szczęście mam tu Was 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:52

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Dzieki. :) To może pneumokoki dadza nam z MMR, to by sporo ulatwiło chyba. Będę się dowiadywać. I tak po roku tylko jedna dawka Nimenrixu. :) Z Bexsero nie pomogę bo tam dla kazdego wieku jest inny schemat.

Annia, jeśli my się wyrobimy z Bexsero dwoma dawkami przed rokiem, to po roku zostają nam takie same szczepienia jak Wam: pneumokoki, MMR, Nimenrix, dwie dawki ospy i 6w1.

Ja teraz myślę, że najlepiej to chyba zrobić
    13 mscy MMR plus pneumokoki, bo na bank o tym pediatra mówiła że się lubią.
    Po 4/6 tygodniach pierwszą dawkę ospy (14/15m.ż.)
    Po 4/6 Nimenrix (15/16 m.z.)
    Po 4/6 druga ospy (16/17 m.z.)
    18 m.z. 6w1

U nas Bexsero przypominająca jest dopiero w drugim roku życia, więc myślę że damy dopiero po tej 6w1, ale u Ciebie między 12 a 15m.z. i nie mam pojęcia gdzie masz to wcisnąć 🙈
    Chyba że zrobisz mmr+pneumo, Bexsero, Nimenrix, I ospa, 6w1, II ospa 👍

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Jasiek powoli, powoli szykuje się do siadu, ale widzę, że jeszcze jest niepewny. Nie na co przyspieszać będzie chciał to usiądzie. Za to od wczoraj wieczora Kleczy na kolankach i tak siedzi bez trzymanki, nawet chwilę bawi się zabawką w tej pozycji.
    Ostatnio wózek w pewnym momencie spaceru parzy i trzeba na rączki bo nic nie widzi. Nie wiem jak Wy ale jak chodzę z nim na spacerze to gadam do niego dużo 🙈i mówię do niego, że jakby już siedział to by wszystko widział 😂, oczywiście to bardziej dla żartu powiedziane, ale ludzie gapią się na mnie jakbym była nienormalna 🙊.

Lalia, kar_oliv lubią tę wiadomość

mhsv2n0agptpbs6g.png
‹‹ 4105 4106 4107 4108 4109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ