X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Drzemki w dzień mówicie... 😅
    Moja Iga ma od ok. Dwóch miesięcy tylko jedną, ok. 12:15. Drzemka trwa 2h, +/- 10 minut, ale...w międzyczasie zalicza około 5 pobudek. Karmienie ma rozdzielone od zasypiania. Nie mam pomysłu co zrobić aby to poprawić, chyba tak jej już zostanie. Co gorsze, kładzie się spać ok. 20 a wstaje mniej więcej 7:10. A od 6 się kotłuje i śpi tak lekkim snem że skrzypienie podłogi jest w stanie ją wyrwać ze snu. Jeszcze do niedawna wstawała o 8/8:30 🙈 i jej baterie się nigdy nie wyczerpują, bardzo rzadko marudzi ze zmęczenia, cały dzień to wspinaczka po meblach i naszych nogach albo raczkowanie z prędkością światła. Nie ma czasu na sen 🙈
    Zmieni jej się to jak będzie starsza. Marta też tak miała i im jest starsza tym lepiej śpi. Wczesniej szelest kołdry potrafił ją obudzić a teraz kichnie i idzie spać dalej.

Tajka, nie wiem dlaczego tak się zafuksowalas na to samodzielne zasypianie, ale 90% dzieci nie usypia samodzielnie do 2 roku zycia i to jest normalne.
    Ona ma dopiero 5 miesięcy. To malutki dzidziuś jest. Nie ma nic złego w tym ze zasypia jedząc. Wrzuć na luz :)
    A to że budzi sie milion razy i jest w stanie usłyszeć Twoje trzepotanie rzęsami to też normalne. Ona jest malutka jeszcze. Będzie starsza to i spać bedzie lepiej. Moj syn mial milion pobudek do 2 roku życia. Córka do 8 miesiąca i potem w stresujacych sytuacjach. Dzieci tak mają ;) jak pójdzie do liceum to zobaczysz, będzie trudno ja dobudzić;)
    A tak serio, oczywiście możesz próbować, ale z tego co pamiętam samodzielnego zasypiania uczy się najwcześniej półroczne dzieci, bo chodzi bodajże o dojrzałość ukladu nerwowego.

Nowastaraczka, Clover, veritaa lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
    Usunięcie lewego jajowodu
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Ouinai a masz linka do tych ze smyka? Nam z Hm zjeżdżają cały czas z nóżki 🤔

Dziewczyny a ile czasu musi minąć od karmienia do usypiania aby to było uznane za rozdzielenie??

Zielona u nas też od ok 17 marudzenie i płaczki, o 18.30 kąpiel i o 19 butla
    Ja je kupowalam pol roku temu na wyprzedażach więc może już ich nie być, a moja chodzi w domu na boso albo w zwykłych skarpetach, bo już sobie radzi dobrze, więc mam tylko 2 pary i nie dokupuję wiecej.

Zielona Herbata, mam mnóstwo dzieci wśród znajomych i rodziny i też nie znam takich małych dzieci które zasypiają same. Sorki, mój syn przez miesiąc zasypial patrząc na karuzelę. A potem się popsuł na dwa lata 😂

Nowastaraczka, veritaa lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, ja kiedyś czytałam że prawie żadne dziecko NIE przesypia nocy, bo nikt z nas nie śpi ciągiem 8-10h. Budzimy się na siku, bo chcemy się przykryć albo odkryć, bo coś nam się przyśniło itd. tak samo dziecko. Tyle że z wiekiem dziecko uczy się się zasypiać samo. A z wiekiem mam na myśli dziecko kilkuletnie a nie kilkumiesięczne.
    Mówisz że wszędzie spotykasz dzieci które zasypiają same i przesypiają noce. Popatrz nawet na to forum, dzieci które zasypiają odłożone do łóżeczka można policzyć na palcach jednej ręki. A reszta dzieci zasypia albo przy karmieniu piersią, albo przy karmieniu butelką, albo na rękach, albo na piłce, albo w wózku. Obecnie nie mamy tu chyba ani jednego dziecka które idzie spać 19/20 i śpi 7/8.
    Czy to znaczy że mamy tu same złe matki? Absolutnie nie! Po prostu dzieci tak mają. Nie zasypiają same, budzą się w nocy i tyle.
    Co do drzemek to też jak sama widzisz jest loteria: co dziecko to inaczej. Ja Ci napiszę więcej: co dzień, to jedno dziecko inaczej.
    Nie staraj się dopasować Mai do wizji macierzyństwa z reklam: karmienie piersią dziecka z błogim wyrazem twarzy, wielogodzinne spacery w słońcu ze śpiącym dzieckiem, długie podróże autem z dzieckiem wpatrzonym w okno, dzieci zasypiające jak tylko dotkną prześcieradła i śpiące całe noce.
    No nie. Takie rzeczy to w reklamach.
    I uwierz mi, jak się zaakceptuje to, że dziecko, żadne dziecko nie jest idealne i to nie jego wina, to wtedy łatwiej zaakceptować że nie jest to niczyja wina. Tak po prostu jest i już.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 21:14

Ounai, KarolinaMaria, ZielonaHerbata, Suszarka, Enigvaa, emdar, Ladyo, Nowastaraczka, Clover, Lulu83 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepicie dzieci przeciw grypie?

klz9df9hix7ly771.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, nic dodać nic ująć 👌 Mati na noc zasypia tylko na piersi, na razie nic z tym nie robię, bo w pojedynkę mi ciężko. Dzisiejsza polecajka Zulu jeszcze utwierdziła mnie w tym, że nie ma co myśleć o tym co będzie za 3 miesiące/pół roku/rok. Podążam za dzieckiem. Nocki są *ujowe, ale co mam zrobić? Spacery to też loteria. Odkąd pogodziliśmy się z tym, że Matylda jest słaba w spanie, lepiej się nam żyje. Owszem, bywam sfrustrowana, ale na pewno nie szukam w nikim winy. Nie wiem o co chodzi z tym cieniem wiatru, bo tam nie zaglądałam, ale trochę to przerażające, że się tak wkręciłyście.

Suszarka, Lalia, Ounai, Enigvaa, Nowastaraczka, Clover, veritaa, Zulugula lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Babo i czemu ryczysz? Wolałabyś żeby tak jak syn mojej sąsiadki, płakał na widok żłobka I krzyczał "mamaaaa, nieeeee, mamaaaa, nieeeee!" Powinnaś się cieszyć, że masz takie samodzielne dziecko.

Jeśli chodzi o skarpety z abs to mam z hm, ali i smyka i te ze smyka mają całą stope i wierzch stopy w abs, ladnie się piorą, nie zjezdzaja z nogi i ogólnie są najlepsze
    Nie no cieszę się bardzo ten "placz"to bardziej na zasadzie jak ten czas szybko minął

Ounai lubi tę wiadomość

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022
  • asias86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy takie Zobacz ofertę:
    https://allegro.pl/oferta/yo-skarpety-bawelniane-z-abs-20-22-10606981651

Zulugula, Ewa88 lubią tę wiadomość

Kuba 26.07.2020

Bartek 27.10.2022

Wysłany: 4 października 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cień wiatru to dla mnie trochę odpowiednik hafiji 😁😁
    Dla mnie ten blog to trochę jakaś sekta o kp. Kazda matka jest w stanie wykarmic własne dziecko bla,bla,bla. Zapewne te teksty mogły wpedzic niejedna kobietę w poczucie winy.

Tak samo cienwiatru. Jeśli przestrzegasz higieny snu, to dziecko musi pięknie spać A jeśli nie to widać robisz coś źle 😁😁

KarolinaMaria, Suszarka, emdar, dmg111, kar_oliv, Ladyo, Nowastaraczka, Clover, Ewa88 lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 4 października 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia Ty to jesteś 😁 jak zawsze w punkt!

Lalia, kar_oliv, Nowastaraczka, Ewa88 lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, może tak być że jej wystarcza taka ilość snu, zwłaszcza że ja też jako niemowlę bardzo źle spałam.
    Edit: mam identyczne zdanie o hafiji, mnie ta durna baba zafundowała załamanie nerwowe.

Tajka, ja nie znam żadnego dziecka które zasypia samo, a mam sporo bobasów w otoczeniu. Jakbym odkładała Igę do łóżeczka żeby sama zasnęła to by się darła i wstawała bez przerwy. Zasypianie przez przytulenie na łóżku? Zapomnij, uciekałaby na drugi koniec łóżka i tyle. Ale mam dobrą wiadomość. Nie znam żadnego nastolatka który zasypia na rękach mamy, więc wszystkie dzieci z tego wyrastają 😁 a co do przespanych nocy, Iga ma 9 miesięcy i przespala do tej pory dwie całe noce. Od wielu tygodni mamy multum pobudek, ale wiem że to w końcu się zmieni. U dzieci się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie, czasem na gorsze a czasem na lepsze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 21:31

ZielonaHerbata, KarolinaMaria, Lalia, Enigvaa, Ounai, emdar, kar_oliv, Nowastaraczka, Clover, Zulugula, Maminka89, Ewa88 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w punkt z tym spaniem. Ja dodam jeszcze, że mam pięciolatka, który też się budzi. Od tygodnia codziennie w nocy wstaje i przychodzi spać z tatą. I to też jest normalne :)

emdar, Suszarka lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka ja tez mysle ze to za wczesnie zeby uczyc Maje zasypiania samodzielnie. Ona potrzebuje bliskosci rodzica, to taki maluszek jeszcze :)

Lalia, Malwi spi od 19.30 do 6-8 😁 tylko po drodze milion razy sie budzi 🤣 ale pory sie mniej wiecej zgadzaja 🤣

Chociaz dzisiaj troche odespalam bo bylo tylko 6 pobudek w nocy :) nie przespalam ciagiem zadnej nocy od ponad roku. Sa momenty lepsze i gorsze, ale w koncu to minie :) a kocham spac i jestem spioch totalny…

Widzialam statystyki to bylo zaledwie kilka procent dzieci ktore przesypiają noce ponizej 6msc i kilkanascie ponizej roku 🤷🏻‍♂️

Lalia, emdar lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 4 października 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie spania; pamiętacie jak z tydzień temu któregoś ranka cieszyłam się jak wariatka,że Julek przespał 12 h z trzema króciótkimi pobudkami? No, to była nasza ostatnia dobra noc. Od tygodnia śpi znowu tak, że mam ochotę go zamordować....Jest prawie 22:00, a ten od ponad 1,5 h odstawia takie cyrki,że jak sąsiedzi nie zgłoszą nas zaraz do opieki społecznej to będzie cud. Higiena snu, taaa, jasne 😡

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja normalnie kawę piję podczas pierwszej drzemki Olka ok. 11, ale jak jest noc d*py to po prostu piję na śniadanie i od razu dzień zapowiada się lepiej 😂

Karolina, u nas jest dzień, że Olek na wszystkie drzemki (aż dwie) i na noc zasypia lulany po mieszkaniu w wózku, a jest dzień, że do spania musi być cyc bo się wyrywa i krzyczy "mamma, mamma!" i tyle.
    Pierwszy miesiąc życia budził się w nocy co 2h, jadł 40min, 40 min bujalismy go na rękach w tempie młota pneumatyczne go, po czym zasypiał i za 2h znowu wstawał.
    Od drugiego miesiąca mniej więcej do siódmego, zasypiał ok. 19/20, wstawał ok. 6/7 rano a w nocy budził się trzy razy, jadł 3 minuty, odwracał się na drugi bok i spał (piękne czasy!).
    Od dwóch miesięcy w nocy budzi się od 5 do 10 razy. Płacze, pojękuje, kręci się, najczęściej podanie cyca sprawia że się uspokaja i zasypia ale potrafi się cycać czasem 5 min a czasem 25min i obudzić się po kilkunastu minutach (a pamiętam jak pisałam że Olek nie traktuje cyca jako smoczka tylko jako jedzenie, taa).
    Jedyne co robimy, to jeśli zaśnie 19/20 i budzi się co chwilę do 22/23 to wtedy nie daję mu piersi, bo wiem że nie budzi się z głodu tylko dlatego że nie może głębiej zasnąć i albo lulamy go na rękach albo w wózku. W nocy pewnie też moglibyśmy tak robić, ale... łatwiej dać cyca i przysnąć w trakcie, sorki, taka prawda.

Moja przyjaciółka ma 1,5 roczną córkę. Gdy mała miała niecały rok to praktycznie nie chciała jeść nic innego poza cycem. Zaczęli ją zostawiać troszkę u dziadków. Okazało się że: nie ma mamy=nie ma cyca=jest zupa, jest mama=jest cyc=po co zupa.
    I to samo powiedziała nam pediatra. Dziecko, wbrew pozorom przystosowuje się całkiem zgrabnie do sytuacji i potrafi sobie dać radę.
    Ja to już teraz widzę trochę u Olka jak jedziemy do rodziców czy teściów. Babcie dają mu to naleśnika, to chrupka, to zupkę, to jogurt i dla niego cyc może nie istnieć przez kilka godzin (mój rekord to 7h ale to cyc się upomniał o karmienie a nie Olek), tak samo dziadkowie się z nim bawią że mnie i męża nie zauważa.

Karolina, bardzo mi się podoba to co napisałaś, że nie ma się co martwić na zapas ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 21:52

KarolinaMaria, Nowastaraczka, Suszarka lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, wyluzuj trochę bo się zajedziesz. Maja jest jeszcze malutka, daj jej czas. Julek ma ponad 1,5 roku i nasza najlepsza do tej pory noc ever to ta opisana przeze mnie powyżej. Jakie spanie całą noc? Jakie 10-11h? Dla mnie set 4h to już jest wyczyn. Takie mamy dzieci,i nic nie zrobiłyśmy źle w temacie tego że tak śpią.
    Edit: mąż właśnie przyszedł z sypialni, i pyta się " mamy jakąś wódkę w domu"?🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 21:52

Lalia, Nowastaraczka, Zulugula, Suszarka, Enigvaa, Ewa88 , Clover lubią tę wiadomość

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • emdar Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Cień wiatru to dla mnie trochę odpowiednik hafiji 😁😁
    Dla mnie ten blog to trochę jakaś sekta o kp. Kazda matka jest w stanie wykarmic własne dziecko bla,bla,bla. Zapewne te teksty mogły wpedzic niejedna kobietę w poczucie winy.

Tak samo cienwiatru. Jeśli przestrzegasz higieny snu, to dziecko musi pięknie spać A jeśli nie to widać robisz coś źle 😁😁
    Też uważam, że obie są lekko sekciarskie. Nawet Hafija bardziej.

ZielonaHerbata, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Suszarka, Clover lubią tę wiadomość

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • emdar Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Szczepicie dzieci przeciw grypie?
    Ja planuję bo mam dziecko żłobkowe. Nie wiem jak mi się uda bo Julek musi być dwa tygodnie po antybiotyku,być zdrowy, w przychodni muszą być szczepionki( podobno są trudno dostępne). Korelacja tych trzech czynników może okazać się total turbo trudna do ogarnięcia.

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar, jeśli Twój mąż chce kończyć poniedziałek wódką, to musi być u Was grubo 🤣 mops juz jedzie!

Lalia, jak do mnie wpada mama, bierze Matyldę na spacer, albo się z nią u nas bawi, ja w międzyczasie jadę coś załatwiać, albo robię coś w innym pokoju, to zdarza się, że nie karmię 7h i jest wszystko ok. To wszystko idzie powolutku, ale z każdym kolejnym tygodniem jest lżej. Jak 2 miesiące temu miałam przerwę w kp 6h to byłam przerażona ;P Za 2 miesiące wracam do pracy, będę chodziła na 7h, mała spokojnie wytrzyma. Odstawianiem od piersi będę się martwiła później. Chcę odstwić po 12-13 mż.

Tajka, ja Cię trochę rozumiem, ale nie jest tak, że najpierw biczowałaś się próbami karmienia piersią, a teraz wyregulowaniem snu? Czas szybko leci, ciesz się pięknymi chwilami z Mają, ona drugi raz mała nie będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2021, 22:11

Ounai, Lalia, Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie szczepię

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • emdar Autorytet

Wysłany: 4 października 2021, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, ja też pamiętam,że jak w końcu zaakceptowałam to że Julek tak ..ujowo śpi, to moja satysfakcja z życia znacząco wzrosła. Ale przyznaję,że długo walczyłam. No bo co miałam zrobić? Ileż można się wkurwiać,narzekać i jęczeć. Zawsze uważałam,że akceptacja sytuacji przy jednoczesnym braku szansy na zmianę tejże, jest kluczem do większej radości życia. Z tym niespaniem Julka to wyjątkowo długo ( jak na mnie) mi szło. Chyba dlatego,że ja tak kocham spać...😴😴😴 To tak jak są ludzie, którzy wiecznie wkurzają się na pogodę. No co to da? Nic, wiec ponarzekaj dwa trzy( czy tam sto😉) razy i zaakceptuj,że "sorry taki mamy klimat"😉

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
‹‹ 4222 4223 4224 4225 4226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ