Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do rozszerzania diety. Właśnie tak czekam aż Asia bedzie gotowa, aż da jakiś sygnał ze to juz.
Alicji zaczęłam rozszerzać coś koło 5miesiecy 2 tygodnie. Ale.... właśnie bardziej uległam przez nacisk innych bo teraz wiem ze nie była gotowa. Nie otwierała buzi i nie cieszyła się przy jedzeniu a bardziej denerwowała i wolala się nim bawić.
Teraz jedynie martwi mnie ze Asia ja coraz mniej mojego mleka... zaczynam myśleć czy kupic już mm i sprawdzić czy tamto mleko będzie pić lepiej. Czy może to już wina ząbkowania (tyle że nie widzę jakoś specjalnie by coś się tam dzialo)
Za miesiąc mamy szczepienie i boje się że zostanę wyzwana przez pediatre ze jeszcze nic jej nie dałam, chociaz kto wie... może do tego czasu zacznie się interesować innym jedzonkiem trochę na to liczę by trochę przed pół rokiem zacząć 🙈
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
A co do chrztu. Pierwsza połowa mszy pięknie. Druga połowa mszy tuż po chrzcie dramat.... 😅
No już ewidentnie nie miala ochoty dłużej siedzieć na mszy. Wyszliśmy z kościoła i się uspokoiła 🤦🏽♀️Lalia lubi tę wiadomość
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Marty ale Asia je tylko rzadziej? To nie znaczy ze je mniej, ma juz wiekszy zoladek i na dluzej jej wystarcza
Malwi juz w tym wieku potrafila mi nie jesc 5-6h (szkoda ze w dzien a nie w nocy 🤣)
moze to nie wina mleczka a po prostu wlasnie wielkosci zoladka?
Wik89 lubi tę wiadomość
🔸28 lat
Asia ma kolo 6 czasem 7 karmian na dobę czyli bez zmian od jakiegoś miesiaca. Z tym że ona już potrafiła jeść te 170/180ml i mało kiedy zostawało w butli. A teraz jak zje 100 ml w ciągu dnia przy karmieniu to ja się cieszę... jedynie kiedy zje cala butle to po kąpieli i na pierwszym nocnym karmieniu 😳
Edit. Może rzeczywiście już tak po prostu ma i nie potrzbuje. Narazie ja obserwuje bo ta zmiana jest gdzieś od tygodnia 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 18:04
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
ZielonaHerbata wrote:Laila widzę, że poruszyła temat chrupka 😁😁
Chciałbym dac ale się boję. U nas nie ma jeszcze siadu. Od 2tygodni wcina papki i wodę. Boję się że odlamie sobie tego chrupka i się zacznie nim dusić albo zacznie jej się przyklejac do podniebienia i sobie nie poradzi.
Herbata, przede wszystkim kup pałeczki kukurydziane (takie dłuuuugie chrupki) bo je zdecydowanie łatwiej dziecku trzymać i jeść. Ja Olkowi dawałam jak połlezal w babybjorn, na kolanach, czasem nawet na leżąco. Dopóki dziecko nie ma zębów, to dziąsłami raczej nie odgryzie za dużo, raczej tego chrupka zmoczy i będzie mamlac 😁 a no i zawsze bądź obok, na wszelki wypadek 👍
ZielonaHerbata lubi tę wiadomość
-
Zielona ja taka pałke dzieliłam na pół ale wzdłuż, zbey była długa a cieńsza (neurologopeda tak mi zaleciła). Mówiła że też mogę żeby zachęcić do męmlania dać na pałeczki trochę musu. Byliśmy przed podcięciem i jedzenie chrupek było jednym z ćwiczeń
Lalia, ZielonaHerbata lubią tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Madzia, a ty jesteś wysoka? Wszystkie moje wysokie koleżanki miały taki brzuszek jak ty.
My mamy jutro szczepienie MMR w końcu. Trochę mam stresa, zwłaszcza że później idę do pracy i nie będę mogła Mikołaja cały dzień obserwować.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia, kciuki za Mikiego żeby spokojnie zniósł szczepienie ✊
Annia lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Tajka, moim zdaniem z blw się lepiej wstrzymać jak dziecko chociaż trochę będzie stabilnie siedziało w krzesełku. Bo żeby blw było bezpieczne i miało sens to musi być tułów (szyja, tors, pupa) w jednej linii żeby dziecko prawidłowo przełykało i mniej się krztusiło , no i musi mieć wolne rączki żeby mogło trafiać do buzi, a na kolanach raczej ciężko to osiągnąć. Ja z Olkiem rozszerzanie zaczęłam od słoików w takim wieku jak jest Maja, blw jak miał ok. 6,5 miesiąca, a jak skończył 7mscy to już sam siedział. Jeśli chcesz bardzo żeby trenowała blw, to może zacznij od chrupek kukurydzianych, je łatwo trzymać, rozpuszczają się w buzi i dopóki nie ma zębów to nie odgryzie za dużego kawałka.
No właśnie tak myślałam, że na blw będzie za szybko. A jak zaczęłaś blw w wieku 6.5mca jak Olek nie siedział?
Dzięki 😘 -
To moja Maja jest taki niejadek ostatnio, je 70-150ml 4-5x dziennie, w nocy kp. To chyba niewiele, wychodzi ok 600ml dziennie, ale przybiera nawet ponad normę, już podwoiła z 2 tyg temu wagę urodzeniową, więc się nie martwię. Ale teraz chyba przez zęby tak mało je.
-
Ounai wrote:Tajka, dziecko jest gotowe do rozszerzania jesli wykazuje zainteresowanie jedzeniem. Czy Maja wykazuje? Też pomyślałam o chrupkach. Jak Marta miała pół roku to dostawała właśnie chrupki albo skórkę od chleba i sobie memlała ale ona już siedziała swmodzielnie majac pół roku
Wykazuje zainteresowanie, myślę,że gdybym dała jej już coś, to by spróbowała:) ale jeszcze poczekam:) -
A kiedy szczepiliście Bexero?
My za miesiąc mamy 6w1 i później już dłuższą przerwę w szczepieniach i myslalam by ta przerwę wykorzystać na bexero ale sama nie wiem czy już szczepić, trochę się boję ale jednak bardziej boje się choroby... 🙈🤦🏽♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 19:50
Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Co do blw. To dużo zależy od dziecka. Jedno zacznie radzić sobie szybciej inne niestety nie. Moja znajoma blw wprowadzała od samego początku i przy pierwszym i przy drugim dziecku. Na początku trzymając właśnie na klanach 🤦🏽♀️🙈
Ale jej dzieci od początku świetnie sobie radziły. Sama byłam świadkiem i byłam w szoku 😳
Cały czas mam widok mojej Alis, gdzie próby z blw było bardzo dużo... ostatecznie przeczekaliśmy do około 10 miesiąca bo wcześniej szło nam ciężko i cały czas się dławiła(konczyło się wymiotami) a ja nie mogłam na to patrzeć wolałam odpuścić.Alicja 10.10.2018
Joanna 29.04.2021 -
Martt95 wrote:A kiedy szczeoiliście Bexero?
My za miesiąc mamy 6w1 i później już dłuższą przerwę w szczepieniach i myslalam by ta przerwę wykorzystać na bexero ale sama nie wiem czy już szczepić, trochę się boję ale jednak bardziej boje się choroby... 🙈🤦🏽♀️Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Tajka, mój Julek miał fazę ( gdzieś koło 4-5 msca) że jadł po 500-600 ml mleka na dobę. A od zawsze przyrosty miał ponad normę. Teraz 500 ml to on potrafi....kaszy na kolację zjeść 🤦♀️( do tego w nocy z 200-300 ml mm). Gdzie on to mieści to ja nie mam pojęcia:)
Tajka lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Annia, samo szczepienie mmr w dniu szczepienia nie daje( przeważnie) żadnych nop'ów. To co do daje o sobie znać około tygodnia po szczepieniu. Nie martw się na zapas, może będzie ok wszystko 😘Kciuki za Mikiego ✊
My jutro na kontrolę do lekarza z Julkiem, chociaż na moje ok to totalnie nic mu nie jest...Ale nie puszczę go w tym tygodniu do żłobka, niech się dołączyć porządnie, zwłaszcza że tam dalej grasuje bostonka 😒Annia lubi tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Martt95 wrote:A kiedy szczepiliście Bexero?
My za miesiąc mamy 6w1 i później już dłuższą przerwę w szczepieniach i myslalam by ta przerwę wykorzystać na bexero ale sama nie wiem czy już szczepić, trochę się boję ale jednak bardziej boje się choroby... 🙈🤦🏽♀️
My już pierwsza miałyśmy, też chyba po drugiej dawce 6w1, jakos z miesiac temu chyba, w listopadzie mamy trzecią dawkę 6w1 , a druga bexsero też jakoś chyba 2mce od pierwszej się robi 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 19:57
-
Tajka, zasada jest taka, że dopóki dziecko nie usiądzie samo, to nie sadza się go na siłę np. obkładając poduszkami, ale wyjątek stanowi rozszerzanie diety, bo pozycja siedząca jest dla dziecka najbezpieczniejsza i jeśli raz dziennie na te kilka minut posadzimy dziecko w krzesełku na czas jedzenia to nic się nie stanie.
To są zdjęcia z 8 lipca, dzień po tym jak złożyliśmy krzesełko. Olek miał 6,5 miesiąca i był w stanie tak siedzieć w krzesełku:
A dopiero 18 lipca, w dniu kiedy skończył 7 miesięcy usiadł nam sam, więc mogliśmy pójść w blw już na legalu:
Nie cytujcie zdjęćWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2021, 20:04
Suszarka, asias86, Clover, kiniusia270, Zulugula, Inaa89, Enigvaa, Ladyo lubią tę wiadomość
-
Lalia, Twój chłopczyk jest genialny! Uwielbiam go ❤️
Ja wróciłam z wizyty, wszytsko jest ok. Jedyna nowość dla mnie - dziecko jest 3 dni mniejsze wg USG niż wg OM. Iga od początku była większa. Ale nie denerwuję się, bo wiem że to nic nie znaczydziś lekarka wstępnie obejrzała bobaska (chociaż baaaardzo szybko) i powiedziała że najważniejsze parametry na pewno są ok (czaszka i brzuch całe, przezierność w porządku, kończyny ok). Dostałam żelazo. Prenatalne mam jednak w środę, nie mogę się doczekać 😁
Lalia, Martt95, KarolinaMaria, emdar, Ounai, Zulugula, Inaa89, Clover, Annia, Ladyo, Ewa88 , asias86, Lulu83, kar_oliv lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022