X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Zależy w jakim wieku miałaś tę różyczkę. Wiem że z mojego rocznika ('92) na różyczkę były szczepione dziewczynki po ukończeniu 12 lat.

Ja '90 i też szczepiona w 6 klasie. To było takie ekstra, że tylko dziewczynki szły na to szczepienie, pielęgniarka tłumaczyła, że różyczka jest niebezpieczna w ciąży i stąd tylko dziewczyny. Czułyśmy się wtedy takie dojrzałe 🤭🙈😂

Zulugula, Suszarka, emdar, Clover, Lalia, dmg111, Nowastaraczka, kar_oliv lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • emdar Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Annia, nie wiedziałam, że to MMR tak wygląda 😳
    Karolina, nie u każdego dziecka to tak wygląda,spokojnie.
    Annia, oby szybko Mikiemu przeszło ✊

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Zależy w jakim wieku miałaś tę różyczkę. Wiem że z mojego rocznika ('92) na różyczkę były szczepione dziewczynki po ukończeniu 12 lat.

Myślę że max 10 lat miałam. Sprawdzę w mojej pożółkłej książeczce jak będę u rodziców. Ale pamiętam jak przechodziłam ospę, różyczkę i swinke, a szczególnie swinke bo w kominiarce kazali mi po domu chodzić żebym nie przewiała 🙈😅

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Kiedyś też było to szczepienie MMR?
    Bo pamiętam że ja zarówno różyczkę jak i swinke miałam. Odry nie miałam.
    Szczepienie mmr zostalo wprowadzone w 2004 roku. Od 1975 roku szczepi się roczne dzieci przrciwko odrze, od 1988 dziewczynki w 13 roku życia na różyczkę, a przeciwko swince rozpoczęto szczepienia dopiero w momencie wprowadzenia szczepionki skojarzonej, czyli od 2004 roku. Reasumując - mogłaś mieć swinke, ja też miałam, różyczkę również mogłaś przechodzić jeśli zaraziłaś się przed ukończeniem 12 roku życia, natomiast na Odrę nasze pokolenie już było szczepione całe.

Suszarka, emdar, KarolinaMaria, Lalia, Annia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Ja '90 i też szczepiona w 6 klasie. To było takie ekstra, że tylko dziewczynki szły na to szczepienie, pielęgniarka tłumaczyła, że różyczka jest niebezpieczna w ciąży i stąd tylko dziewczyny. Czułyśmy się wtedy takie dojrzałe 🤭🙈😂
    To prawda. Moja ciocia miala różyczkę w ciąży. Kuzynka urodziła się z 6 palcami u jednej ręki, z ogromnym niedosłuchem (bez aparatu słuchowego nie słyszy nawet budzika), lekkim opóźnieniem rozwoju i problemami hormonalnymi przez które prawdopodobnie nigdy nie będzie mieć dzieci. Tylko dzięki zaparciu ciotki chodziła do normalnych szkół i właśnie jest w trakcie studiów. Ale przez leki biologiczne jest skazana na brak możliwości picia alkoholu kiedykolwiek

age.png

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    O, ja też to pamiętam 😅

Ale fakt, różyczka jest niebezpieczną chorobą dla kobiet, tak jak dla mężczyzn świnka. Mój szwagier przechodził jako dziecko i na szczęście może mieć dzieci, ale w wyniku powikłań po śwince nie słyszy na jedno ucho.

06.02.2021 👶💙

age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Herbata, co do gadżetów do jedzenia to zasady są takie, że w miarę płaska łyżeczka, jakikolwiek kubek i bidon z krótką słomką poza domem, a to, że jeden specjalista poleca kubek X, a inny Y wynika pewnie tego, że z danym gadżetem lepiej się mu pracuje. Tak samo dzieci, jedno załapie picie ze zwykłej filiżanki, innemu łatwiej będzie na początku z doidy, a jeszcze innemu z medeli. Przecież butelki też są różne. Nie przejmuj się tym i weź tego tak nie analizuj, bo się zajedziesz.

Karolina bardziej mi chodzi o to że chodzimy po wielu lekarzach plus wiadomo fizjo. Wydajemy kupę kasy a nikt nam nie skorygowal tego sposobu noszenia, który jak widać jest u nas kluczowy bo efekt był natychmiastowy.
    Co do łyżeczki, to wiedziałam, że ma być płaska i myślałam że nasza jest płaska Ale widać nie aż tak bardzo 😁no nic, jutro jemy ze szpatulki 😁😁

klz9df9hix7ly771.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po Bexsero brak gorączki, ale widać było, że Olka poskładało po około 5-6 godzinach po szczepieniu, bo nie miał w ogóle energii na zabawę, a kiedy chciałam go położyć na poobiednią drzemkę, to darł mi się najpierw na rękach ponad 40 minut... Kiedy udało mi się go jakoś położyć, to spał prawie 1,5h i obudził się też z płaczem, więc mimo braku gorączki podałam znowu paracetamol (po szczepieniu dostał profilaktycznie z polecenia pani doktor), bo stwierdziłam, że chyba coś go boli. No i uspokoił się i teraz dokazuje zamiast iść spać. Samo szczepienie spoko, Olek płakał tylko jakieś 5 sekund, a później juz zachowywał sie jakby nic się nie wydarzyło. Waży już 11,2 kg. Lekarka w sumie nic ciekawego nie mówiła, powiedziałam, że po konsultacji z neurologopedą będziemy podcinać wędzidełko, więc obejrzała i stwierdziła, że połowa dzieci takie ma i podciąć można, ale ona nie zaleca każdemu konsultacji u specjalisty, bo wie, że raczej trzeba to robić prywatnie i nie chce rodziców namawiać na ponoszenie takich kosztów 🙄 No dla mnie to żadne wytłumaczenie, więc powiedziałam jej, że moim zdaniem można wyrazić swoją opinię, a rodzice sami zdecydują, czy coś z tym robią, czy nie 🤷‍♀️

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się w sumie dzisiaj czuję słabo. Po powrocie z przychodni zaczęło mnie mdlić i często chodzę do toalety. Chyba przegięłam z Lactulosum, bo od kilku dni miałam straszne zaparcia, więc teraz poszło w drugą stronę. Ale na wadze w dalszym ciągu +1,5 kg 🙄

W trakcie mojej wizyty w toalecie Olek chyba zjadł kawałek ulotki którą dostał od pielęgniarki, żeby dał się zważyć. Jakimś cudem ściągnął ją ze stolika w salonie, wychylając się z kojca. Róg jest obgryziony. Chyba mu nie powinno nic być, nie? Trochę się martwię, bo dziś nie zrobił ani jednej kupy, a zazwyczaj mamy 2-3 dziennie.

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Dziewczyny jeszcze jedno pytanie odnośnie wędzidełka... Clover Ty nie musisz masować go przed podcięciem a Herbata masuje prawda?? To zależy od rodzaju wędzidełka czy od czego??
    Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Nam najpierw kazała iść do fizjo, a później mamy się jeszcze z nią widzieć przed podcięciem, to może wtedy nam pokaże, jak masować 🤔 Na razie mamy tylko robić ćwiczenia buzi z cewnikiem i to domykanie podczas snu.

Ewa88 lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, wszystkiego najlepszego dla Tomka! 🎈 Jeszcze miesiąc i roczek 🤩

Zulugula lubi tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png

Wysłany: 20 października 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clover wrote:
    Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Nam najpierw kazała iść do fizjo, a później mamy się jeszcze z nią widzieć przed podcięciem, to może wtedy nam pokaże, jak masować 🤔 Na razie mamy tylko robić ćwiczenia buzi z cewnikiem i to domykanie podczas snu.

Ewa - nie zauważyłam Twojego wpisu.
    U nas tak samo jak u Clover. Teraz nie mamy żadnych masaży. Cewnik i domykanie buzi podczas snu plus tejpy.
    Też kazała nam iść do fizjo. Podała namiary ale wydaje mi się, że to może trochę nakręcanie sobie biznesu :P
    Bo jesteśmy pod opieką fizjo A serio tyle latamy już po lekarzach, że jakbym miała jeszcze chodzić dodatkowo do kogoś z jej polecenia, to by mi już dnia nie starczyło.

A jak Wasze wizyta? Bo pamiętam jakkś czas temu mówiłaś, że też jesteście umówieni. Chyba, że pisałaś A ja przeoczylam.

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 20 października 2021, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat dla Tomsona i Olusia!😁🎁🎉🎉🎁
    Jak to się mówi? Spóźnione ale szczere 😁

Lalia, Zulugula lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa wędzidełko masuje się żeby przyzwyczaić dziecko do dotyku, do gmerania w tym miejscu. Jeśli już wtedy są spazmy to znak że ciężko będzie po podcięciu robić i czasami Rodzcie przekładaja na później kiedy dziecko będzie bardziej współpracowało. A po drugie masuje po to żeby "wyrobić" je, żeby lepiej dało się podciąć, czasami ono wtedy wychodzi bardziej. Wejść na stronę na fb, tam neurlogopedzi opisują dlaczego ważne są masaże i przed i po. Ale tutaj neurlogopeda powinna dobrać i zdecydować jak długo.

Ewa88 lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • emdar Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, wszystkiego naj dla Tomka 🥳

Ja słuchajcie po trzech dawkach antybiotyku czuję,że wracam do żywych. Aha, na skierowanie na test nadal czekam 🙄

Zulugula, Suszarka lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙

Wysłany: 21 października 2021, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar zdążysz dwa razy wyzdrowieć zanim zrobisz test😁

emdar lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 21 października 2021, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maks 💙 Juleczko ❤️
    Z okazji Waszych pierwszych urodzin dużo, dużo zdrówka, uśmiechu, wielu radosnych chwil, wspaniałych przygód i dobrych ludzi wokół 🥰
    little-twin-star-happy-birthday.gif

Zulugula, dmg111, Suszarka, kic83, Meggi110818, emdar, KarolinaMaria, Ewa88 , Nowastaraczka, Clover, Ladyo lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 21 października 2021, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2021, 11:27

Nowastaraczka lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 21 października 2021, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2021, 11:27

dmg111, Lalia, kic83, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Clover lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 21 października 2021, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Anetka jestes?
    I co mieliscie do samolotu z zabawek? Jakies triki polecasz na czas lotu?
    My jutro wyruszamy, akurat będzie po drzemce, więc nie bedzie niestety spania

Zulu, my co prawda nie samolotem, ale jechaliśmy 3,5h jadąc głównie w korku, a Olek zrobił sobie na początku 30min turbo drzemki a kolejne 3h matka wspinała się na wyżyny kreatywności 🤭 u nas wtedy bardzo sprawdziły się książeczki, pokazywanie co na obrazkach, ja miałam takie z krótkimi rymowankami i wierszykami i czytałam to milion razy, bardzo się też przydają piosenki (u nas tzw bajki 🤣) tylko w trybie offline, więc kilka teledysków pobierz sobie na telefon. Myślę że raczej odpadają głośno grające zabawki, bo inni ludzie Was zjedzą oraz piłki, bo będziecie ich szukać po całym samolocie. U nas teraz na topie są wszelkie koła samochodowe i otwierane zabawki, więc ja bym wzięła mały samochodzik.

Gdzie lecicie? 😍

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
‹‹ 4291 4292 4293 4294 4295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ