Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai wrote:Niby w sobotę jedziemy do doradcy ale teraz zaczynam mieć wątpliwości bo to będzie 9gromna rata
A ile wyszedł Was ten dom? My mamy na oku bliźniaka, super okolica itp ale ciągle mam wątpliwości, bo boję się tych ciągle rosnących cen wszystkiego.... 😔O ❤️
Z ❤️ -
Ja za to bardzo chciałbym rodzeństwo dla Szefowej.
Ale niestety bardzo się boję kolejnego porodu przedwczesnego bo szanse na to są niestety bardzo duże. Zapewne cała ciążę miałabym w mega stresie. Więc chyba nic z tego nie będzie. Chyba jednak strach i obawy są za duże. -
Zulu to mogłam być ja
ja właśnie tak mówię jak ktoś mnie zapyta jak Amelka śpi. „ Śpi ładnie cała noc tylko budzi się raz czy dwa na jedzenie”. Myślałam ze to normalne tak mówić
budzi się, biorę ja do piersi i śpimy dalej
ale w sumie racja - skoro się budzi to znaczy ze nie śpi
Motyl a w jakim celu chces wyjechać? Bo rozumiem ze to Twój pomysł, skoro dopiero chcesz z mężem o tym gadac
? W celu zarobkowym? Nie podoba Ci się aktualna praca?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2021, 21:34
-
Cześć dziewczyny! 😘
Czytam Was od rana w biegu, ale wylogowało mnie z forum i jakoś nie miałam czasu pisać, więc odzywam się teraz 😁
Mamuśki po ciężkich nocach: wiem, że żadne słowa nie są w stanie Was pocieszyć, a wiele tylko może dodatkowo sfrustrować, więc napiszę tylko, że jeśli Wam choć trochę pomaga jak tu o tym napiszecie, to piszcie nawet epopeje! Olkowi zdarzały się noce po kilkanaście pobudek, noce z kilkugodzinną przerwą, więc w mniejszym lub większym stopniu rozumiem skąd te emocje. Ja Was na pewno nie ocenię za to, a bardzo chętnie złapię za rękę zdalnie i powiem: "Jest chu*owo, ale kiedyś to minie, dasz radę to przetrwać!" 💪
Kicku, pięknie napisane ❤️
Kar, Karolina absolutnie macie prawo do takich odczuć! Ja jestem zdania, że każdy ma swoją drogę i sam (w miarę możliwości) powinien decydować jaka ścieżka jest dla niego najlepsza 🙂
Karolina, super że u Was tak dobrze Matylda zniosła, Olek pierwszy dzień ok, ale pierwsza noc i drugi dzień miał stan podgorączkowy i widać było że źle się czuje, dzisiaj już wszystko w porządku 👍
Kar, masz śliczną córeczkę 💙
Mania, u Was w weekend impreza roczkowa? 🤩
Motylku, chyba każda Mama jest czasami przytłoczona bycia mamą. Ale to się tyczy też innych aspektów życia, bo pracując długo też po pewnym czasie wyczekujemy urlopu. Tak jak napisałaś, ważny jest balans, co u każdego pewnie będzie oznaczało co innego, grunt żeby robić wszystko w zgodzie ze sobą 😉
Jedynie trochę nie zrozumiałam co miałaś na myśli pisząc, że gdybyś podejmowała jeszcze raz decyzje to miałabyś jedno dziecko 🤭 to można tak różnie zrozumieć, że nie chcę robić błędnych domysłów tylko pomyślałam że zapytam 😅
Enigva, bo ogrom osób przepuszcza inne dzieci przez filtr własnego. Dla przykładu moi rodzice mają nas dwoje, mój brat spał tragicznie prawie do 3 roku życia, więc moją mamą w ogóle to nie dziwi jak mówię że wstawałam do Olka np 10 razy, bo ona wstawała z tatą do mojego brata np. 24 🤣 ale np. teściowie mają tylko mojego męża, który przesypiał noce i jak zapytali jak noce a ja mówiłam, że super, że trzy pobudki na karmienie (już prawie nie pamiętam jak to było 🥺💙) to w wielkim szoku pytali dlaczego on tak DUŻO się budzi (a miał jakieś 5-7 miesięcy) 🤦 mnóstwo ludzi też po prostu się nie przyznaje, jakby się wstydziła że odnosi porażkę, moim zdaniem zupełnie bezpodstawnie 🤔Zulugula, Clover, kar_oliv lubią tę wiadomość
-
Meggi110818 wrote:A ile wyszedł Was ten dom? My mamy na oku bliźniaka, super okolica itp ale ciągle mam wątpliwości, bo boję się tych ciągle rosnących cen wszystkiego.... 😔
-
Zulu, ja tak samo to odbieram 'przesypia noce', to znaczy śpi mur beton 8h 🤪 ja w ogóle widzę po naszej grupie, że im dalej tym gorzej. Przecież Olek od Clover super spał, Twój Tomasito też. Oooo, i Oluś od Lalii. Ja przed dzieckiem myślałam, że tendencja jest odwrotna.
Zulugula lubi tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Zulu, ja tak samo to odbieram 'przesypia noce', to znaczy śpi mur beton 8h 🤪 ja w ogóle widzę po naszej grupie, że im dalej tym gorzej. Przecież Olek od Clover super spał, Twój Tomasito też. Oooo, i Oluś od Lalii. Ja przed dzieckiem myślałam, że tendencja jest odwrotna.
Zulugula, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
-
KarolinaMaria wrote:Zulu, ja tak samo to odbieram 'przesypia noce', to znaczy śpi mur beton 8h 🤪 ja w ogóle widzę po naszej grupie, że im dalej tym gorzej. Przecież Olek od Clover super spał, Twój Tomasito też. Oooo, i Oluś od Lalii. Ja przed dzieckiem myślałam, że tendencja jest odwrotna.
Olek nigdy nie przesypiał nocy, najdłuższy set trwał 7h (Olek miał wtedy kilka tygodni a ja spanikowana jak się obudziłam to sprawdziłam czy oddycha 🤣) i zdarzył się raz 😂 ale potem był taki czas, trwał dobre dwa lub trzy miesiące, kiedy Olek zasypiał między 19 a 20, rano spał do 6:30-7:30 a w nocy budził się na mleko np. 22/23, później 2/3 i albo ok.5 albo już wcale i dla mnie to był piękny czas, bo to było dla mnie oczywiste że budzi się bo jest mały i musi jeść, ale to była pobudka, 5min karmienia (u nas na leżąco to w ogóle bajka) i spaliśmy dalej 💙
Mniej więcej jak Olek skończył 7-8 miesięcy zaczęło się pogarszać. Tzn zasypia nadal ok. 20 (raz bliżej 19, raz bliżej 21), ale budzi się np. co 40 min i albo go musimy dolulać albo muszę mu dać cyca i to trwa tak do 22/23, potem zazwyczaj w miarę śpi tak do 1, ale od pierwszej potrafi się budzić co godzinę, a dłuższy set ma od 6-8 rano. Ostatnio w ogóle najdłuższy set robił w środku nocy, np. od północy do 5 rano (dzisiaj) i byłoby super, gdyby nie zrobił sobie przerwy w spaniu od 5 do 7. Mąż go wziął od 6-7 (zbierał się do pracy) a ja spałam i ładowałem, jak mi go przyniósł przed wyjściem to skubany zjadł z cyca i spał do 9:30, jakby nie można było zjeść o tej 5 i wtedy spać do 7:30 🤦
Jak mam być szczera, to ja trochę błogosławię fakt, że jak już się zdarzają te noce do dupy, to mogę karmić piersią. Enigva to kiedyś dobrze napisała, że w takich sytuacjach po prostu szczuje się dziecko cycem. Jak Olek się budzi w nocy to ja tylko przechodzę nad nim i daje raz jednego, raz drugiego cyca. Nie dość że karmię go na leżąco, to jeszcze najczęściej zasypiam wtedy a on wcina i jak skończy to idzie spać. Naprawdę nie wyobrażam sobie jakby Olek wstawał te 10-15 razy (było kilkanaście takich nocy) i miałabym robić w kuchni kilka razy mleko, siadać i go karmić albo lulać kilka razy na rękach czy w wózku. Dla Was Mamuśki naprawdę brawa i pokłony, bo potrafię sobie tylko wyobrazić jakie jesteście wyczerpane 😘KarolinaMaria lubi tę wiadomość
-
Malwi spi gorzej niz jako noworodek. Wtedy budzila sie co 2h, a nawet miala sety po 5-6h (tyle ze od 18 wiec nie wiele korzystalam) a teraz jak przespi 2-3h to sukces. 🙈🔸28 lat
Ale wiecie co, sporo z Was pisze, że sporo osób z Waszego otoczenia "chwali się" tym, że dziecko im śpi całą noc. U mnie jest inna tendencja, z kim bym nie rozmawiała to każdy twierdzi, że mu dziecko nie śpi praktycznie w ogóle 🤣 Albo że np. nikt im nie pomaga przy dzieciach (a jednocześnie ciągle się chwalą, że gdzieś byli bez dzieci 😅). Kiedy jeszcze byłam w ciąży, to też non stop byłam straszona, że teraz to już prędko się nie wyśpię, że teraz to będziemy mieli przechlapane itd. Szczerze mówiąc, to w pierwszych miesiącach życia Olka często specjalnie opowiadaliśmy tym osobom, jakim Oluś jest bezproblemowym dzieckiem, żeby im na nosie zagrać 🤣
Lalia, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
-
Zulugula wrote:Stara, to i tak wypoczelas pół roku 😄 U nas to trwało tylko 3 miesiące, potem przyszedl regres snu 4miesiaca, który trwa do dziś 🤡 ale Tomek ledwo skończył 3 msc i już się obracal na brzuch, więc to tez swoje zrobiło, ogarniał to potem nocami
-
Zulugula wrote:Ladyo o nieee nie rób mi tego !😂
Może to ja tylko myślę, że tak jest niedobrze? 😄 ja odpowiadałam (kiedy to była jeszcze prawda) "ładnie śpi, tylko 2 pobudki na mleko".
Teraz rzucam piorunami na takie pytania ⚡🤭
Moja mama często przez kilka dni z rzędu potrafi mnie pytać jak spał Tomuś🤪
Edit: chociaz bardziej o to chodzi, że ktoś mówi że dziecko śpi całą noc ale nie dodaje zdania o pobudkach na mleko. Dziecko ma pobudki a rozmowca myśli, że w ogóle się nie budzi
Dla mnie te pobudki na mleko to jak nie pobudki bo trwają kilka sekund i śpimy dalej więc ja zwykle odpowiadam że Pola ładnie śpi co ludzie mogą odebrać różniedałaś mi do myślenia
-
A i u nas przez ostatnie 3-4 miesiące, kiedy ten sen nocny jest wyraźnie gorszy niż wcześniej, przerobiliśmy różne scenariusze: sen po kolacji stałej, sen po MM, sen przy karmieniu piersią, całą noc sumiennie odkładany do łóżeczka, całą noc z nami w łóżku, po 1 drzemce w dzień, po dwóch drzemkach w dzień itd.
Kompletnie nie ma żadnej zasady 🤷
Jedyne zależności, które w miarę się sprawdzają to:
-sen nocny trwa ok. 12 h, a łączny czas drzemek w ciągu dnia ok. 1-2h
-pierwsza drzemka jest zazwyczaj ok. 3-3,5h od wstania i trwa od 30 min do nawet 2,5h
-jeśli pierwsza drzemka jest krótka (do godziny), to raczej ok. 16 będzie druga drzemka (też do godziny) a sen nocny zacznie się 20-21
-jeśli pierwsza drzemka jest długa (1,5-2,5h) to raczej drugiej drzemki nie będzie, ale sen nocny zacznie się o 19-20
Czas spania podczas drzemek też jest loterią, nie ma znaczenia czy zaśnie przy karmieniu i go przełoże do lozeczkay, czy zaśnie w wózku i przełoże do łóżeczka czy zostawię go w wózku 🤷 -
Kic świetnie napisalas!!!
Ja mam tez dzieci śpiące tylko budzace sie na cycka 😅😅. Córka w najgorszym okresie 8-10 razy a syn srednio 4-5 tylko ze fo trwa sekundy jwiec nie jest zle.
Ale nigdy za to nie mieli takich przerw o jakich piszecie ze np nie śpią w nocy 2h. To by byl dramat chyba. Bardzo Wam tego wspolczuje, to musi byc cholernie ciezkie nie spac np 2h w nocy i jeszcze rano isc do pracy.
Moj synek startuje od poniedziałku do zlobka. Trzymajcie prosze kciuki 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2021, 22:50
Suszarka, Ounai, Clover, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021