Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a to że można sobie skrócić etat na 7/8 bez możliwości zwolnienia to jest jakoś zapisane w KP?
U nas od miesiąca nocki kiepskie, ale wyszły dolne dwójki...wmawiam sobie że to pewnie przez to
Ouinai, w życiu bym nie pomyślała, że ponadprzeciętny iloraz inteligencji to może być "objaw" autyzmu...naprawdę szacun dla Was, że to wyłapaliścieWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 11:45
12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
Ewa88 wrote:Dziewczyny, a to że można sobie skrócić etat na 7/8 bez możliwości zwolnienia to jest jakoś zapisane w KP?
U nas od miesiąca nocki kiepskie, ale wyszły dolne dwójki...wmawiam sobie że to pewnie przez to
Ouinai, w życiu bym nie pomyślała, że ponadprzeciętny iloraz inteligencji to może być "objaw" autyzmu...naprawdę szacun dla Was, że to wyłapaliście
Moja koleżanka wzięła jedno i drugie i wychodziła o 2h wcześniej niż normalnie. Tyle że jak mniejszy etat to wiadomo i kasa mniejsza.
Edit 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 mi kp tylko z karmieniem piersią się kojarzy, później dopiero doczytałam że to kodeks pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 12:02
Ewa88 , Lalia, Clover lubią tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Ewa, tak gdzieś jest zapisane (nie wiem gdzie, ale kilka osób mówiło mi z otoczenia o tym, że to jest prawnie). Nie chodzi nawet o 7/8 ale chyba ogólnie o zmniejszenie wymiaru pracy, ale te 7/8 chyba najkorzystniej wychodzi
Ewa88 lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Motylku to nie fakt, że dziecko jest w domu z opiekunem czyni z niego "ciapę" życiową. Ja Mikołaja nigdy nie wyślę do żłobka i nie uważam,że wychowuje "ciapę" życiową.
Suszarka, Ladyo, Lalia, Iryska, Nowastaraczka, calanthe lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Motylku to nie fakt, że dziecko jest w domu z opiekunem czyni z niego "ciapę" życiową. Ja Mikołaja nigdy nie wyślę do żłobka i nie uważam,że wychowuje "ciapę" życiową.
Ja do opieki mojej mamy nie mam nic do zażucenia poza tym że czasami podrzuci jakiś słodycz bez mojej zgody, i gdyby udało się tak jaki był plan aby moja mama przeprowadziła się do Wrocławia to chciałabym aby ona opiekowała się Polą i wolałabym to niż żłobek.
Chodzi tu o konkretny sposób opieki.
MoTyLeK🦋, dmg111 lubią tę wiadomość
-
No dobra dziewczyny, a co sądzicie o ciągłym przepytywaniu dziecka? W sensie "Pokaż jaka jesteś duża", "Jak robi krowa/koń/kura itp itd" "Gdzie jest lampa, kubek, telewizor itp itd", " Pokaż jak tańczysz, kręcisz sie itp itd"
Czy to jest dobre dla dziecka aby ciągle je przepytywać? W ksiązkach Pucia czytałam aby mówić do dziecka, opowiadać ale aby nie pytać ciągle.
Mój mąż (już mniej to robi) z teściową ciągle tak przepytują Polę i przyznam że wkurza mnie to bo mam wrażenie że oni ją ciągle jak małpkę traktują i ciągle ją stymulują tym.
Owszem, ona dzięki temu dużo umie, ale przy mnie bez przepytywanki też się uczy.
Jeśli czepiam się to proszę mnie skarcić
-
Anetko, ja miałam do Tymka nianię a Marta chodzi do żłobka i uważam, że wszystko ma swoje plusy i minusy. Ze żłobka muszę ją odebrać o konkretnej godzinie i nie mam tu na myśli godziny zamknięcia żłobka. Ona jest nauczona że przyjeżdżamy ok 15:45 i jak jestem dosłownie 5 min później to ona już jak szczeniaczek stoi pod drzwiami i czeka. Natomiast jak Tymek mial nianię to tego nie było bo to członek rodziny już był. Jak był chory to podała mu leki, wytuliła itd. Za to Marta rozwija się niemalże 2x szybciej niż Tymek, lgnie do dzieci, jest samodzielna. Tych 2 form opieki nienda się porównać. Ale gdybym miała 3 dziecko, to mając porównanie nie wiem czy nie wysłałabym do żłobka jednak. Najgorsze dla mnie ze przez żłobek jestesmy w plecy ze szczepieniami i to jedyny minus. Ale muszę przyznać że też trafiliśmy na swietny żłobek, bo mam porównanie z przedszkolem syna i Marta chyba zostanie w przedszkolu tu gdzie chodzi teraz
Zulugula, dmg111, Clover lubią tę wiadomość
-
Anetka ja Ciebie rozumiem. 100 %. Wolę oddać syna do żłobka niz zeby byl z teściowa. Fakt jest taki ze nie mam nawet takiej możliwości ale jakbym miala nir zgodzilabym się. Ale sposób wychowania zarowno tesciowej jak i mojej mamy jest dla mnie nie do przyjęcia.
Teraz raz na 2-3 tyg moja corka ( 3 lata) jezdzi do moich rodzicow na weekend. Wiele rzeczy mi sie nie podoba począwszy od sposobu odżywiania do rozmowy z moja córka (nie wolno plakac, trzeba słuchać babci i dziadka) ale przymykam na to oko. Niejednokrotnie rozmawialam z moimi rodzicaki ale to gówno daje. Oni żyją tym co bylo 30 lat temu. A moja mama nie rozumie ile mi krzywdy zrobila takimi tekstami wlasnie ze nie wolno plakac itp.
My staramy się w miarę wychowac w duchu chociaz troche RD z poszanowaniem slowa dziecka, staramy sie traktować dzieci jak osobna jednostke ktora ma prawo do własnego zdania. A ze wyraza je krzykiem? No taki wiek
Z tym skróceniem etatu na pewno jest to w kodeksie pracy ale nir wiem w ktorym miejscu
Co do mowienia o kp a nie robiac tego mam mieszane uczucia. Dla mnie to jest mega nie fair. Wiem ze pracodawcy tez nie sa w porzadku do pracowników ale nie potrafilabym... Po prostu. Kazdy ma jednak wlasne sumienie. Mialysmy dziewczynę w pracy ktora na tym ze niby kp jechala do 5 roku zycia swojego dziecka.
Ja ogolnie pracuje na 7,35h ( etat w szpitalu) wiec po wykorzystaniu godziny na kp jest całkiem fajnie bo 6,35 ale mam tak skonstruowany czws pracy ze od rana do 15 jest robota. Wiec nie bardzo moge wyjsc przed 15. Z corka jak wróciłam to pracowalam od 8 do 15 a jak byla możliwość to wychodzilam o 14.35. Taki uklad pasowal mi i kierowniczce.
mimo wszystko w kontaktach z pracodawcą stawiam na szczerość.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Annia wrote:Motylku to nie fakt, że dziecko jest w domu z opiekunem czyni z niego "ciapę" życiową. Ja Mikołaja nigdy nie wyślę do żłobka i nie uważam,że wychowuje "ciapę" życiową.
Absolutnie nie uważam, że to zle, że Miki jest w domku. Być może gdybym ja miała sprawdzona osobę, to też by Matylda np była w domku. Wszystko tak naprawdę zależy od osób, które się dziećmi w domku opiekuja.
Nie mialam tu nic złego na myśli ❤️Annia lubi tę wiadomość
-
Anet.kaa wrote:No dobra dziewczyny, a co sądzicie o ciągłym przepytywaniu dziecka? W sensie "Pokaż jaka jesteś duża", "Jak robi krowa/koń/kura itp itd" "Gdzie jest lampa, kubek, telewizor itp itd", " Pokaż jak tańczysz, kręcisz sie itp itd"
Czy to jest dobre dla dziecka aby ciągle je przepytywać? W ksiązkach Pucia czytałam aby mówić do dziecka, opowiadać ale aby nie pytać ciągle.
Mój mąż (już mniej to robi) z teściową ciągle tak przepytują Polę i przyznam że wkurza mnie to bo mam wrażenie że oni ją ciągle jak małpkę traktują i ciągle ją stymulują tym.
Owszem, ona dzięki temu dużo umie, ale przy mnie bez przepytywanki też się uczy.
Jeśli czepiam się to proszę mnie skarcić
...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2022, 23:53
-
Żeby nie było, to ja też czasem mówię do Olka, żeby coś tam zrobił czy powiedział, w końcu większości rzeczy to ja go uczę 😅 Ale jednak uważam, że bez sensu go ciągle tym zamęczać. Ja jakoś nigdy nie cisnęłam szczególnie, żeby Olek się czegoś nauczył, wszystko ma swój czas.
Ostatnio często bawimy się w ten sposób, że on mi coś podaje, ja mu później to oddaję i tak w kółko - ma z tego wielką radość. No i ma teraz taki etap, że chciałby nas ciągle czymś karmić, kiedy sam je 🤣 -
U nas jest dziś już dużo lepiej. Olek spał całą noc(!), chyba był bardzo zmęczony wczorajszym brakiem snu. Gorączka już się nie pojawiła. Olek jest bardzo wesoły, bawi się, tańczy 😁 Kamień z serca, bardzo się o niego martwiłam.
Iryska, Zulugula lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, to musicie nauczyć swoje dzieci żeby robiły jak mój Olek 😂 jak rozmawiamy przez Messengera z moimi rodzicami i oni go proszą o Brawo brawo, halo halo, jak robi piesek a on ma ich dość, to... robi im Papa żeby się już rozlaczyli 😂😂😂😂
veritaa, MoTyLeK🦋, Nowastaraczka, Ewa88 , Suszarka, dmg111, Ladyo, KarolinaMaria, Clover, Anet.kaa, Enigvaa lubią tę wiadomość
-
MoTyLeK🦋, Annia lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Co do korzystania z godziny na kp, nie będąc kp. Ja wiem, że nasi pracodawcy nie zawsze są fair w stosunku do nas, ale chciałam tylko ostrzec, że szwagierka z tego korzystała nie będąc kp i kiedyś wygadała się o tym ludziom z pracy i miała duże nieprzyjemności (naczelniczka chciała ją nawet zdegradować). Więc jeśli będziecie z tego korzystać nie karmiąc to uważajcie na "kolegów" i "koleżanki".
Suszarka, KarolinaMaria, Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Do 5 roku życia branie godzinę za KP to już przesada. Jak dobrze kojarzę to u nas jest do 3rż. Ale wątpię, że do tego czasu będę brała, bo chciałabym się starać o rodzeństwo pod koniec roku 😁.
Plan odstawienia mam przed powrotem do pracy ale wiemy, że plany swoje a dziecko swoje 😁.Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość
-
Ja korzystam z 7h, bo jeszcze karmię, ale jak tylko skończę to wracam na 8h. Nie lubię kombinować. Mam takie podejście, że jesli chcemy, by ktoś traktował nas uczuciwie, to my też traktujmy tak innych. Nie bez powodu pracodawcy mają problem z zatrudnianiem kobiet w wieku rozrodczym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:53
Zulugula, Lalia, Clover, Annia, veritaa, Ewa88 , kic83, MoTyLeK🦋, Suszarka lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Ja korzystam z 7h, bo jeszcze karmię, ale jak tylko skończę to wracam na 8h. Nie lubię kombinować. Mam takie podejście, że jesli chcemy, by ktoś traktował nas uczuciwie, to my też traktujmy tak innych. Nie bez powodu pracodawcy mają problem z zatrudnianiem kobiet w wieku rozrodczym
Tylko żeby ten pracodawca też był "człowiekiem". Pamiętam jak dzisiaj, poprosiłam o urlop 2 dni przed ślubem (ślub planowany 1.5 roku, wszyscy wiedzieli) na organizację wesela.wiadomo wszystko się ustala dużo wcześniej, ale te 2 czy 3 dni są na domykanie wszystkiego. To usłyszałam żebym sobie wynajęła firmę do organizacji wesel, bo teraz nikt sam nie organizuje... Zonk.O ❤️
Z ❤️ -
Dziewczyny, chyba mogę oficjalnie powiedzieć że Olek chodzi 🤭 potrafi przejść spokojnie pół mieszkania, zatrzymać się i pójść dalej, chodzić niosąc coś w rączkach 😁 wiadomo że się jeszcze przewraca i ten chód śmiesznie wygląda, ale mamy to 😍💙
Clover, Ewa88 , Zulugula, MoTyLeK🦋, Maminka89, Suszarka, Ounai, Ladyo, asias86, kar_oliv, dmg111 lubią tę wiadomość