X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoTyLeK🦋 wrote:
    Zawsze Możesz odciągać i być kpi 😎

Myślę że to nie przejdzie 🙈

O ❤️
    Z ❤️
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a to że można sobie skrócić etat na 7/8 bez możliwości zwolnienia to jest jakoś zapisane w KP?

U nas od miesiąca nocki kiepskie, ale wyszły dolne dwójki...wmawiam sobie że to pewnie przez to :P

Ouinai, w życiu bym nie pomyślała, że ponadprzeciętny iloraz inteligencji to może być "objaw" autyzmu...naprawdę szacun dla Was, że to wyłapaliście :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 11:45

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Dziewczyny, a to że można sobie skrócić etat na 7/8 bez możliwości zwolnienia to jest jakoś zapisane w KP?

U nas od miesiąca nocki kiepskie, ale wyszły dolne dwójki...wmawiam sobie że to pewnie przez to :P

Ouinai, w życiu bym nie pomyślała, że ponadprzeciętny iloraz inteligencji to może być "objaw" autyzmu...naprawdę szacun dla Was, że to wyłapaliście :)
    7/8 a godzina na kp to dwie różne rzeczy.
    Moja koleżanka wzięła jedno i drugie i wychodziła o 2h wcześniej niż normalnie. Tyle że jak mniejszy etat to wiadomo i kasa mniejsza.

Edit 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 mi kp tylko z karmieniem piersią się kojarzy, później dopiero doczytałam że to kodeks pracy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 12:02

Ewa88 , Lalia, Clover lubią tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa, tak gdzieś jest zapisane (nie wiem gdzie, ale kilka osób mówiło mi z otoczenia o tym, że to jest prawnie). Nie chodzi nawet o 7/8 ale chyba ogólnie o zmniejszenie wymiaru pracy, ale te 7/8 chyba najkorzystniej wychodzi

Ewa88 lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Annia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku to nie fakt, że dziecko jest w domu z opiekunem czyni z niego "ciapę" życiową. Ja Mikołaja nigdy nie wyślę do żłobka i nie uważam,że wychowuje "ciapę" życiową.

Suszarka, Ladyo, Lalia, Iryska, Nowastaraczka, calanthe lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Motylku to nie fakt, że dziecko jest w domu z opiekunem czyni z niego "ciapę" życiową. Ja Mikołaja nigdy nie wyślę do żłobka i nie uważam,że wychowuje "ciapę" życiową.
    Myślę, że Motylek miała na myśli to jak zachowuje się konkretny opiekun z uwzględnieniem tego co napisałam o opiece teściowej i swoim doświadczeniu z opieką babci nad Filipkiem.

Ja do opieki mojej mamy nie mam nic do zażucenia poza tym że czasami podrzuci jakiś słodycz bez mojej zgody, i gdyby udało się tak jaki był plan aby moja mama przeprowadziła się do Wrocławia to chciałabym aby ona opiekowała się Polą i wolałabym to niż żłobek.

Chodzi tu o konkretny sposób opieki.

MoTyLeK🦋, dmg111 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra dziewczyny, a co sądzicie o ciągłym przepytywaniu dziecka? W sensie "Pokaż jaka jesteś duża", "Jak robi krowa/koń/kura itp itd" "Gdzie jest lampa, kubek, telewizor itp itd", " Pokaż jak tańczysz, kręcisz sie itp itd"

Czy to jest dobre dla dziecka aby ciągle je przepytywać? W ksiązkach Pucia czytałam aby mówić do dziecka, opowiadać ale aby nie pytać ciągle.

Mój mąż (już mniej to robi) z teściową ciągle tak przepytują Polę i przyznam że wkurza mnie to bo mam wrażenie że oni ją ciągle jak małpkę traktują i ciągle ją stymulują tym.
    Owszem, ona dzięki temu dużo umie, ale przy mnie bez przepytywanki też się uczy.

Jeśli czepiam się to proszę mnie skarcić :D

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetko, ja miałam do Tymka nianię a Marta chodzi do żłobka i uważam, że wszystko ma swoje plusy i minusy. Ze żłobka muszę ją odebrać o konkretnej godzinie i nie mam tu na myśli godziny zamknięcia żłobka. Ona jest nauczona że przyjeżdżamy ok 15:45 i jak jestem dosłownie 5 min później to ona już jak szczeniaczek stoi pod drzwiami i czeka. Natomiast jak Tymek mial nianię to tego nie było bo to członek rodziny już był. Jak był chory to podała mu leki, wytuliła itd. Za to Marta rozwija się niemalże 2x szybciej niż Tymek, lgnie do dzieci, jest samodzielna. Tych 2 form opieki nienda się porównać. Ale gdybym miała 3 dziecko, to mając porównanie nie wiem czy nie wysłałabym do żłobka jednak. Najgorsze dla mnie ze przez żłobek jestesmy w plecy ze szczepieniami i to jedyny minus. Ale muszę przyznać że też trafiliśmy na swietny żłobek, bo mam porównanie z przedszkolem syna i Marta chyba zostanie w przedszkolu tu gdzie chodzi teraz

Zulugula, dmg111, Clover lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka ja Ciebie rozumiem. 100 %. Wolę oddać syna do żłobka niz zeby byl z teściowa. Fakt jest taki ze nie mam nawet takiej możliwości ale jakbym miala nir zgodzilabym się. Ale sposób wychowania zarowno tesciowej jak i mojej mamy jest dla mnie nie do przyjęcia.
    Teraz raz na 2-3 tyg moja corka ( 3 lata) jezdzi do moich rodzicow na weekend. Wiele rzeczy mi sie nie podoba począwszy od sposobu odżywiania do rozmowy z moja córka (nie wolno plakac, trzeba słuchać babci i dziadka) ale przymykam na to oko. Niejednokrotnie rozmawialam z moimi rodzicaki ale to gówno daje. Oni żyją tym co bylo 30 lat temu. A moja mama nie rozumie ile mi krzywdy zrobila takimi tekstami wlasnie ze nie wolno plakac itp.
    My staramy się w miarę wychowac w duchu chociaz troche RD z poszanowaniem slowa dziecka, staramy sie traktować dzieci jak osobna jednostke ktora ma prawo do własnego zdania. A ze wyraza je krzykiem? No taki wiek :) :)

Z tym skróceniem etatu na pewno jest to w kodeksie pracy ale nir wiem w ktorym miejscu :)

Co do mowienia o kp a nie robiac tego mam mieszane uczucia. Dla mnie to jest mega nie fair. Wiem ze pracodawcy tez nie sa w porzadku do pracowników ale nie potrafilabym... Po prostu. Kazdy ma jednak wlasne sumienie. Mialysmy dziewczynę w pracy ktora na tym ze niby kp jechala do 5 roku zycia swojego dziecka.

Ja ogolnie pracuje na 7,35h ( etat w szpitalu) wiec po wykorzystaniu godziny na kp jest całkiem fajnie bo 6,35 ale mam tak skonstruowany czws pracy ze od rana do 15 jest robota. Wiec nie bardzo moge wyjsc przed 15. Z corka jak wróciłam to pracowalam od 8 do 15 a jak byla możliwość to wychodzilam o 14.35. Taki uklad pasowal mi i kierowniczce.
    mimo wszystko w kontaktach z pracodawcą stawiam na szczerość.

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    W sensie mialam na myśli swoją babcie akurat, bo tylko z nia miałabym możliwość zostawić dzieci!

Absolutnie nie uważam, że to zle, że Miki jest w domku. Być może gdybym ja miała sprawdzona osobę, to też by Matylda np była w domku. Wszystko tak naprawdę zależy od osób, które się dziećmi w domku opiekuja.

Nie mialam tu nic złego na myśli ❤️

Annia lubi tę wiadomość

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    No dobra dziewczyny, a co sądzicie o ciągłym przepytywaniu dziecka? W sensie "Pokaż jaka jesteś duża", "Jak robi krowa/koń/kura itp itd" "Gdzie jest lampa, kubek, telewizor itp itd", " Pokaż jak tańczysz, kręcisz sie itp itd"

Czy to jest dobre dla dziecka aby ciągle je przepytywać? W ksiązkach Pucia czytałam aby mówić do dziecka, opowiadać ale aby nie pytać ciągle.

Mój mąż (już mniej to robi) z teściową ciągle tak przepytują Polę i przyznam że wkurza mnie to bo mam wrażenie że oni ją ciągle jak małpkę traktują i ciągle ją stymulują tym.
    Owszem, ona dzięki temu dużo umie, ale przy mnie bez przepytywanki też się uczy.

Jeśli czepiam się to proszę mnie skarcić :D
    O matko, jak mnie to ciągłe przepytywanie uruchamia! Moja teściowa też ciągle by tak robiła. Ledwo do niej pójdziemy to już jest "powiedz baba, pokaż jaki jesteś duży, zrób brawo, pokaż gdzie baba ma oko". I tak w kółko... Dla mnie to właśnie wygląda trochę tak, jakby to dziecko było małpą w cyrku i musiało ciągle pokazywać wszystkie swoje sztuczki. Później jak wracamy do siebie, to Olek często zachowuje się, jakby się "zawiesił" i w kółko pokazuje - brawo, jestem duży, oko.

...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2022, 23:53

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie było, to ja też czasem mówię do Olka, żeby coś tam zrobił czy powiedział, w końcu większości rzeczy to ja go uczę 😅 Ale jednak uważam, że bez sensu go ciągle tym zamęczać. Ja jakoś nigdy nie cisnęłam szczególnie, żeby Olek się czegoś nauczył, wszystko ma swój czas.

Ostatnio często bawimy się w ten sposób, że on mi coś podaje, ja mu później to oddaję i tak w kółko - ma z tego wielką radość. No i ma teraz taki etap, że chciałby nas ciągle czymś karmić, kiedy sam je 🤣

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Clover Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest dziś już dużo lepiej. Olek spał całą noc(!), chyba był bardzo zmęczony wczorajszym brakiem snu. Gorączka już się nie pojawiła. Olek jest bardzo wesoły, bawi się, tańczy 😁 Kamień z serca, bardzo się o niego martwiłam.

Iryska, Zulugula lubią tę wiadomość

06.02.2021 👶💙

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, to musicie nauczyć swoje dzieci żeby robiły jak mój Olek 😂 jak rozmawiamy przez Messengera z moimi rodzicami i oni go proszą o Brawo brawo, halo halo, jak robi piesek a on ma ich dość, to... robi im Papa żeby się już rozlaczyli 😂😂😂😂

veritaa, MoTyLeK🦋, Nowastaraczka, Ewa88 , Suszarka, dmg111, Ladyo, KarolinaMaria, Clover, Anet.kaa, Enigvaa lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Ja też w życiu nie dam Michałka do żłobka, zresztą on się nie nadaje, po prostu nie lubi innych dzieci, boi się ich, najlepiej bawi się sam. Ma czas żeby dorosnąć do tego, najwcześniej damy go do przedszkola, jak będzie miał 2.5 lat, bo tak przyjmują w przedszkolu u nas w wiosce🙂

MoTyLeK🦋, Annia lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Annia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do korzystania z godziny na kp, nie będąc kp. Ja wiem, że nasi pracodawcy nie zawsze są fair w stosunku do nas, ale chciałam tylko ostrzec, że szwagierka z tego korzystała nie będąc kp i kiedyś wygadała się o tym ludziom z pracy i miała duże nieprzyjemności (naczelniczka chciała ją nawet zdegradować). Więc jeśli będziecie z tego korzystać nie karmiąc to uważajcie na "kolegów" i "koleżanki".

Suszarka, KarolinaMaria, Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Maminka89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 5 roku życia branie godzinę za KP to już przesada. Jak dobrze kojarzę to u nas jest do 3rż. Ale wątpię, że do tego czasu będę brała, bo chciałabym się starać o rodzeństwo pod koniec roku 😁.
    Plan odstawienia mam przed powrotem do pracy ale wiemy, że plany swoje a dziecko swoje 😁.

Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

mhsv2n0agptpbs6g.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja korzystam z 7h, bo jeszcze karmię, ale jak tylko skończę to wracam na 8h. Nie lubię kombinować. Mam takie podejście, że jesli chcemy, by ktoś traktował nas uczuciwie, to my też traktujmy tak innych. Nie bez powodu pracodawcy mają problem z zatrudnianiem kobiet w wieku rozrodczym ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:53

Zulugula, Lalia, Clover, Annia, veritaa, Ewa88 , kic83, MoTyLeK🦋, Suszarka lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Ja korzystam z 7h, bo jeszcze karmię, ale jak tylko skończę to wracam na 8h. Nie lubię kombinować. Mam takie podejście, że jesli chcemy, by ktoś traktował nas uczuciwie, to my też traktujmy tak innych. Nie bez powodu pracodawcy mają problem z zatrudnianiem kobiet w wieku rozrodczym ;)

Tylko żeby ten pracodawca też był "człowiekiem". Pamiętam jak dzisiaj, poprosiłam o urlop 2 dni przed ślubem (ślub planowany 1.5 roku, wszyscy wiedzieli) na organizację wesela.wiadomo wszystko się ustala dużo wcześniej, ale te 2 czy 3 dni są na domykanie wszystkiego. To usłyszałam żebym sobie wynajęła firmę do organizacji wesel, bo teraz nikt sam nie organizuje... Zonk.

O ❤️
    Z ❤️
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chyba mogę oficjalnie powiedzieć że Olek chodzi 🤭 potrafi przejść spokojnie pół mieszkania, zatrzymać się i pójść dalej, chodzić niosąc coś w rączkach 😁 wiadomo że się jeszcze przewraca i ten chód śmiesznie wygląda, ale mamy to 😍💙

Clover, Ewa88 , Zulugula, MoTyLeK🦋, Maminka89, Suszarka, Ounai, Ladyo, asias86, kar_oliv, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
‹‹ 4602 4603 4604 4605 4606 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ