X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie że cała ciąża i poród to ruletka, nie da się wszystkiego przewidzieć. Każdy by chciał żeby było dobrze i urodził się zdrowy dzidziuś. Niestety czasem jest tak że coś się zadzieje, np infekcja wewnętrzmaciczna, owinięcie pępowiną, zachłyśnięcie płynem owodniowym itp. I serio nie ma sensu o całe zło oskarżać lekarzy .

Annia, veritaa, Ulaa, MoTyLeK🦋, Suszarka, Lalia, Ewa88 , emdar, Enigvaa, Nowastaraczka, dmg111, kic83 lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie oskarżam lekrzy. Chciałbym znać powód.
    Jedynie co to lekrze i położne oskarżyli mnie, że doszło do takiej sytuacji.
    Chciałbym po prostu wiedzieć to dla siebie, może wtedy udałoby mi się przestać obwiniac siebie,to byłoby dla mnie już wiele.

klz9df9hix7ly771.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Pamiętajcie że cała ciąża i poród to ruletka, nie da się wszystkiego przewidzieć. Każdy by chciał żeby było dobrze i urodził się zdrowy dzidziuś. Niestety czasem jest tak że coś się zadzieje, np infekcja wewnętrzmaciczna, owinięcie pępowiną, zachłyśnięcie płynem owodniowym itp. I serio nie ma sensu o całe zło oskarżać lekarzy .
    No dokładnie, tak jak pisałam Suszi, ja miałam wszystko zgodnie z wytycznymi, przy porodzie 2 położne i lekarz a i tak było zagrożenie zamartwicą i CC. Po prostu pewne rzeczy się zdarzają, ważne żeby zostały "wyłapane".

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wiecie u mnie też była ciężka sytuacja z Julkiem po porodzie. Cała ciąża i poród książkowo, żadnych komplikacji, a jednak mały wylądował na oiom na 3 tygodnie. Nie wiem czy to wina szpitala, bo mogli czymś zarazić Julka, może to bezobjawowa infekcja podczas ciąży 🤷‍♀️
    Dla mnie liczy się tylko to, że teraz Julek jest z nami cały i zdrowy, a stan jego był bardzo ciężki.
    Nie obwiniam ani lekarzy ani tym bardziej siebie. Czasami tak się zdarza po prostu

Annia, Iryska lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Zachlystowe zapalenie płuc chyba nie jest błedem lekarskim. Bo skad lekarz ma wiedzieć że dziecko w brzuchu zaaspirowalo do płuc płyn owodniowy? Bo taka jest przyczyna tego zapalenia😉
    Niekoniecznie. Może się zachlysnac dokładnie przy wydobyciu - tu dzieci z CC są bardziej narażone. I chyba z 3 ginekologów mi mówiło, że to jest traktowane jako błąd lekarski, także sama nie wiem. Nie drążyłam tego tematu szczerze mówiąc, bo nie chce. Takie tylko opinie słyszałam od innych...

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulaa wrote:
    Jak wiecie u mnie też była ciężka sytuacja z Julkiem po porodzie. Cała ciąża i poród książkowo, żadnych komplikacji, a jednak mały wylądował na oiom na 3 tygodnie. Nie wiem czy to wina szpitala, bo mogli czymś zarazić Julka, może to bezobjawowa infekcja podczas ciąży 🤷‍♀️
    Dla mnie liczy się tylko to, że teraz Julek jest z nami cały i zdrowy, a stan jego był bardzo ciężki.
    Nie obwiniam ani lekarzy ani tym bardziej siebie. Czasami tak się zdarza po prostu
    To jest prawidłowe podejście.

Ja po porodzie od razu byłam obwiniana 0rzez neonatologa, że Matylda przeze mnie jest w takim stanie... Takze nie wiem co gorsze :( całe 3 tygodnie w szpitalu szukałam w internecie przyczyn, rokowań, doszukiwałam się w sobie winy... Dramat!

A poza tym nadal jestem zdania, że opieka psychologiczna dla kobiet w trakcie porodu czy tuż po to powinno być obowiązkowe.

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko,
    bardzo mi przykro z powodu tej sytuacji w przychodni. Nie rozumiem, jak można pracować przy danej rzeczy i nie znać wytycznych, dodatkowo jeszcze siać jakąś propagandę.
    Ja rozumiem, że ktoś ma.prawo uważać inaczej, nie szczepić się, ale nie ma.prawa uniemożliwiać tego.komuś kto chce.
    Ja również złożyłabym skargę gdzie się da.

Herbatko,
    Nie wiem czy uda Ci się cokolwiek wskórać odnośnie Twojego porodu ale ja chyba będąc na Twoim miejscu drążyłabym temat. To jest sprawa która mocno siedzi Ci w głowie, zupełnie się nie dziwię, i jeśli chociażby podrążysz trochę, zrobisz coś w tym kierunku może odpuścisz sobie trochę.w.głowie.
    Na pewno starałabym się również załatwić sprawę z tym co powiedział Ci lekarz i położna. Tak być nie może.

Odnośnie szpitali to owszem, ciężko cokolwiek wskórać ale warto chociaż pokazać chęć walki.

Mi też bardzo się nie podoba to że szpital wpisał mi przyjęcie ZZO o które błagałam a wcale go nie dostałam. I sama moja położna powiedziała mi że to dla wyciągnięcia kasy od NFZ.
    Również w głowie mam fakt że nikt nie widział na USG przyczepu błoniastego pępowiny, który jak czytałam jest widoczny na USG a był bardzo niebezpieczny dla Poli. Pocieszam się jedynie tym, że gdybym wiedziała to umierałabym ze stresu.

Ale to też nienjest tak że tylko Nasza Polska jest zła, w DE również zdarza się wiele podobnych sytuacji. Mojej przyjaciółce lekarka gin nagadała że rozrwgulowany organizm ma po szczepieniu COVID i nie powinna sie szczepić , a innej że jej dziecko ma podejrzenie spektrum autyzmu po szczepieniu rutynowym i kazała iść na płukanie żołądka. Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 14:12

Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    No właśnie też tak myślę.
    Chociaż mój ginekolog wspomniał, że właśnie powinnam założyć sprawę i walczyć o odszkodowanie.
    Myślę, że to byłaby walka przegrana na starcie. Szkoda zdrowia na coś takiego.
    Jeśli Ci jie żal kasy to zawsze można iść po poradę prawną do dobrego prawnika i zapytać go jak to widzi. W razie czego wystarczy takiego upoważnić żeby Cię reprezentował i chyba wtedy nawet nie musisz do sądu chodzić tylko on to bedzie załatwiać. Nie będę Ci doradzać zbo nie wiem co ja bym zrobiła na Twoim miejscu.

age.png

age.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożcu, pierwszą ciążę mi "prowadził" dr Goryca, jego chyba najwięcej dziewczyn poleca na wszelkich grupach mamowych u nas w regionie...

Ja też myślę że łatwiej sobie wytłumaczyć "zdarza się", kiedy wszystkie procedury są zachowane. A jak czegoś zabrakło to zawsze będzie dudniło w głowie przekonanie, że można było zrobić coś więcej. Ale Iryska ma na pewno rację w tym że poród i ciąża to loteria, i poniekąd jest to przerażające.

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Jednorożcu, pierwszą ciążę mi "prowadził" dr Goryca, jego chyba najwięcej dziewczyn poleca na wszelkich grupach mamowych u nas w regionie...

Ja też myślę że łatwiej sobie wytłumaczyć "zdarza się", kiedy wszystkie procedury są zachowane. A jak czegoś zabrakło to zawsze będzie dudniło w głowie przekonanie, że można było zrobić coś więcej. Ale Iryska ma na pewno rację w tym że poród i ciąża to loteria, i poniekąd jest to przerażające.
    Dlatego ja nie wierzę takim opiniom z internetu bo te opinie na temat ginekologów wyglądają tak, że dziewczynabyla sobie w ciąży, nic się nie działo, żadnego zagrożenia, poród książkowy a w internecie wychwala, że to najlepszy lekarz. Jedyne opinie jakim wierzę to te od kobiet którym nie dawano szans na donoszenie albo miały trudny poród. Jeśli z taką ciąża lekarz dał radę to ja się czuję bezpiecznie. Opinii od dziewczyn które miały książkowe ciążę w ogóle nie biorę pod uwagę, bo książkowa ciążę to i położna poprowadzi.

Suszarka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Meggi nie chce mi się znowu wchodzic w szczegóły ale tak głównie to brak położnej podczas 2fazy porodu. Generalnie lipna opieka.

Odebrałam body z Reserved 86, porównywalam do smyka 80 i są jakieś 3-4cm większe, więc wg mnie rozmiar adekwatny

A jak jakościowo? Porównywane do Smyka?
    A długo miałaś druga fazę porodu?
    Też miałam aleee co do porodu, ale że za dużo razy parłam, że parte trwały 40 minut, nawet nie wiem jak to opisać. Niby położna była że mną cały poród 6h, połowę partych też był jeden lekarz, potem przyszedł drugi który potwierdził że nie Młoda nie wbije się w kanał. U mnie cc była na spokojnie, nawet spacerem kazali mi iść na salę operacyjna 🤦. Ale jak wyszly problemy z napięciem u Oliwki to od razu pierwsza myśl że za długo te parte były...

O ❤️
    Z ❤️
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoTyLeK🦋 wrote:
    To jest prawidłowe podejście.

Ja po porodzie od razu byłam obwiniana 0rzez neonatologa, że Matylda przeze mnie jest w takim stanie... Takze nie wiem co gorsze :( całe 3 tygodnie w szpitalu szukałam w internecie przyczyn, rokowań, doszukiwałam się w sobie winy... Dramat!

A poza tym nadal jestem zdania, że opieka psychologiczna dla kobiet w trakcie porodu czy tuż po to powinno być obowiązkowe.

Ja miałam w szpitalu psychologa, przychodziła do mnie codziennie, ale też położne były aniołami dla mnie, dostałam salę pojedyncza żebym nie musiała patrzeć na szczęśliwe mamy z maleństwem u boku, przychodziły do mnie, rozmawiały, nawet położna ze szkoły rodzenia, która pracowała na patologii przychodziła do mnie na położnictwo.
    Uważam, że pomoc psychologiczna powinna być na porządku dziennym na oddziałach położniczych

MoTyLeK🦋, Suszarka, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 14:12

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Wg mnie fajniejsze niż smyk, ja nie przepadam za smykowymi ubraniami.
    Ja parte mialam 2h z hakiem nawet. Ale u nas było ułożenie potylicowe tylne i pewnie stąd te problemy z napięciem i z porodem

U Nas też to samo ułożenie.
    Dzięki za info to chyba też zamówię coś z Reserved.

O ❤️
    Z ❤️
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:

Goryca to porażka. Moja dobra koleżanka miała mieć cc przez ułożenie miednicowe. Miała termin ale tydzień przed dostała skurcze więc zglosiła się na oddział on zrobił usg na ip i kazał podać oksy ona była w szoku zapytała czy mały się obrócił a on że nie zwrócił uwagi. WTF! po drugim usg zauważył że ma cc zrobić.

Moja ciążą też była ksiazkowa, a lekarz nie zauważył że mam symptomy stanu przedrzucawkowego. Gdyby nie czujność położnej to nie wiem jakby to się skończyło

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Riki Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2022, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Nie zgodzę się z tym ,jeżeli dziecko jest zdrowe i dobrze się rozwija to jest cholerny obowiązek lekarzy ,żeby zrobić wszystko by było dobrze ,nawet choćby na uszach mieli stanąć tu chodzi o życie dziecka i matki . Na a to co piszesz owinięcie pępowina można zrobić cesarkę a na infekcje są antybiotyki więc nie ma wymówki w takich przypadkach .Ja wiedziałam już dużo wcześniej że moje dziecko jest owinięte pępowina i kiedy wody mi odeszły lekarze na luzie podchodzili do tego tylko jeden się do porządku mną zajął i wybadal że coś jest nie tak a reszta mnie odsyłała spać także pępowina mi wypadła i o mały włos moja córka umarłaby gdybym w nocy skurczy dostała .Dostaje cholery ,gdy czytam takie coś bo lekarze muszą mieć rękę na pulsie a nie którzy niestety olewczo podchodzą .Także jeżeli dziecko jest zdrowe w łonie matki to obowiązkiem lekarzy jest żeby przyszło na świat zdrowe i całe .

Suszarka lubi tę wiadomość

Starania od 2018
    14-15 tydz💔,8tydz💔,5 ciąż biochemicznych
    Hashimoto,nk 22,kir aa
    👨‍🦱Polimorfizm apal genu igf 2 w obu allelach
    Leki luteina,duphaston,encorton,accofil,heparyna,acard
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis imprezujemy 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2022, 11:43

Tajka, Ulaa, Maminka89, veritaa, MoTyLeK🦋, Lalia, KarolinaMaria, Ounai, Wik89, emdar, Iryska, Meggi110818, Zulugula, Nowastaraczka, calanthe, Ladyo, Clover, Angie1985, Suszarka, dmg111, Jednorożec89, AgataAgatka lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 16 stycznia 2022, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigva, piękna z Was rodzina 😍

Tort jest uroczy! 🌺

Udanej imprezy 🥳🥳🥳

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • MoTyLeK🦋 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2022, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa sliczny tort no ale Malwi najpiękniejsza ❤️🤩

202010315365.png
    201804054565.png
    201603125262.png
‹‹ 4635 4636 4637 4638 4639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ