Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Riki wrote:Nie zgodzę się z tym ,jeżeli dziecko jest zdrowe i dobrze się rozwija to jest cholerny obowiązek lekarzy ,żeby zrobić wszystko by było dobrze ,nawet choćby na uszach mieli stanąć tu chodzi o życie dziecka i matki . Na a to co piszesz owinięcie pępowina można zrobić cesarkę a na infekcje są antybiotyki więc nie ma wymówki w takich przypadkach .Ja wiedziałam już dużo wcześniej że moje dziecko jest owinięte pępowina i kiedy wody mi odeszły lekarze na luzie podchodzili do tego tylko jeden się do porządku mną zajął i wybadal że coś jest nie tak a reszta mnie odsyłała spać także pępowina mi wypadła i o mały włos moja córka umarłaby gdybym w nocy skurczy dostała .Dostaje cholery ,gdy czytam takie coś bo lekarze muszą mieć rękę na pulsie a nie którzy niestety olewczo podchodzą .Także jeżeli dziecko jest zdrowe w łonie matki to obowiązkiem lekarzy jest żeby przyszło na świat zdrowe i całe .
...Około połowa dzieci rodzi się owinięta pępowiną...
.....Jakby nie było, obiecuje wam, że to czy założycie korale, perły czy łańcuszki czy będziecie świecić nagą szyjką przez całą ciążę – nie ma żadnego wpływu na to czy dziecko będzie owinięte pępowiną – u połowy z was będzie owinięte. I tu akurat analogia z koralami jest adekwatna.
Owinięcie pępowiną jest podobne do korali, korale luźno oplatają szyję, muskając ją. Korale nie duszą – podobnie jak nie dusi pępowina. Co więcej, dziecko doskonale potrafi bawić się pępowiną, nawet kilka razy dziennie może się w nią zawinąć i odwinąć – w końcu pępowina to jego jedyna „zabawka” w brzuszku. Między innymi, dlatego sprawdzanie na USG czy dziecko jest czy nie jest owinięte pępowiną jest absolutnie NIE zasadne.
Jeżeli dziecko jest zbyt ścisło owinięte pępowiną podczas porodu – co zdarza się bardzo sporadycznie – to nie widać tego w USG – wyjdzie to w zapisie KTG. Jeżeli w trakcie porodu pępowina będzie hamowała postęp porodu i ściśle oplata dziecko, to na zapisie KTG pokażą się charakterystyczne spadki tętna.
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/racjonalne-wytlumaczenie-nieracjonalnych-zabobonow-o-ciazy/
Iryska, calanthe, dmg111 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Nasz tort niestety kupny, ale jak na wersję vege przepyszny! Impreza była wczoraj, kameralnie, ale było super. A dziś wreszcie podbiłyśmy salę zabaw. Nie cytujcie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2022, 09:07
Meggi110818, veritaa, Iryska, calanthe, Maminka89, Annia, Enigvaa, Zulugula, Ladyo, Clover, Ounai, emdar, Angie1985, Suszarka, dmg111, MoTyLeK🦋, Lalia, kic83 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Mamuśki może się orientujecie ile dni Oliwka jeszcze może zakażać, jeśli to była jelitowka?
W piątek wieczorem biegunka i raz wymioty, sobota raz wymioty rano, bez biegunki, kupa raz tyle że wodnista. Dzisiaj kupa raz też wodnista, brak wymiotów. Samopoczucie od początku bez zmian, lata i szaleje, nic po niej nie widać, tyle że nie chciała nic jeść, tylko mleko i w małych ilościach. Dzisiaj zjadła trochę już obiadu, sama się upomniała.
Jutro mamy zaplanowaną o 15 tą mini adaptacje, żeby poznała ciocie, sale itp.
Rano muszę zadzwonić i jak myślicie bezpieczniej będzie odwołać, jeśli tak to na ile dni odłożyć to? Nie chce żeby kogoś zaraziła.O ❤️
Z ❤️ -
Annia wrote:Mamaginekolog pisze coś innego na ten temat:
...Około połowa dzieci rodzi się owinięta pępowiną...
.....Jakby nie było, obiecuje wam, że to czy założycie korale, perły czy łańcuszki czy będziecie świecić nagą szyjką przez całą ciążę – nie ma żadnego wpływu na to czy dziecko będzie owinięte pępowiną – u połowy z was będzie owinięte. I tu akurat analogia z koralami jest adekwatna.
Owinięcie pępowiną jest podobne do korali, korale luźno oplatają szyję, muskając ją. Korale nie duszą – podobnie jak nie dusi pępowina. Co więcej, dziecko doskonale potrafi bawić się pępowiną, nawet kilka razy dziennie może się w nią zawinąć i odwinąć – w końcu pępowina to jego jedyna „zabawka” w brzuszku. Między innymi, dlatego sprawdzanie na USG czy dziecko jest czy nie jest owinięte pępowiną jest absolutnie NIE zasadne.
Jeżeli dziecko jest zbyt ścisło owinięte pępowiną podczas porodu – co zdarza się bardzo sporadycznie – to nie widać tego w USG – wyjdzie to w zapisie KTG. Jeżeli w trakcie porodu pępowina będzie hamowała postęp porodu i ściśle oplata dziecko, to na zapisie KTG pokażą się charakterystyczne spadki tętna.
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/racjonalne-wytlumaczenie-nieracjonalnych-zabobonow-o-ciazy/Starania od 2018
14-15 tydz💔,8tydz💔,5 ciąż biochemicznych
Hashimoto,nk 22,kir aa
👨🦱Polimorfizm apal genu igf 2 w obu allelach
Leki luteina,duphaston,encorton,accofil,heparyna,acard -
Tak wiem o tym że co drugie tylko mam na myśli że jeżeli wody że mnie dosłownie lunely to jest możliwość że pępowina wypadnie ,zdaza się to zadko ale zdarza się i to że była owinięta pępowina mogło ja udusić i to mam na myśli że lekarze powinni mieć cały czas rękę na pulsie ,bo to są sprawy co można mieć pod kontrolą zwłaszcza jak leży się w szpitalu ,dlatego słowo ruletka jest nie na miejscu zwłaszcza jeżeli chodzi o przypadek Herbatki której też można było zapobiec takich wrażeń gdyby lekarze bardziej się starali .Starania od 2018
14-15 tydz💔,8tydz💔,5 ciąż biochemicznych
Hashimoto,nk 22,kir aa
👨🦱Polimorfizm apal genu igf 2 w obu allelach
Leki luteina,duphaston,encorton,accofil,heparyna,acard -
Riki wrote:Tylko że opinie mamy ginekolog są bardzo wątpliwe ,a ja miałam zupełnie coś innego na myśli moja córka była owinięta pępowina prawie miesiąc i to nie było groźne tylko w momencie porodu powinno być to obserwowane zwłaszcza że wody że mnie wylały się dosłownie ,wtedy grozi to wypadnięciem pępowiny jak i u mnie się stało i to że bylaowinieta w tym momencie było groźne i to powinni lekarze bardzo mieć na uwadze bo są fachmani w swej dziedzinie ,także nie zrozumiałaś co miałam na myśli .
Przez takie posty jak usłyszałam, że Mikołaj jest owinięty pępowiną byłam przerażona. 3 ginekologów i 2 położne mówiły mi, że to nie jest nic nadzwyczajnego, a raczej norma i nie jest żadnym przeciwwskazaniem do SN.Ladyo lubi tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Riki wrote:Tak wiem o tym że co drugie tylko mam na myśli że jeżeli wody że mnie dosłownie lunely to jest możliwość że pępowina wypadnie ,zdaza się to zadko ale zdarza się i to że była owinięta pępowina mogło ja udusić i to mam na myśli że lekarze powinni mieć cały czas rękę na pulsie ,bo to są sprawy co można mieć pod kontrolą zwłaszcza jak leży się w szpitalu ,dlatego słowo ruletka jest nie na miejscu zwłaszcza jeżeli chodzi o przypadek Herbatki której też można było zapobiec takich wrażeń gdyby lekarze bardziej się starali .
Ale wiesz, gdyby wszystko było takie proste że wystarczy podać antybiotyk, zrobić cięcie itp to w krajach gdzie opieka medyczna jest na naprawdę wysokim poziomie nie byłoby w ogóle zgonów okołoporodowych, a chyba tak nie jest 😉Annia, Ounai, Suszarka lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Karolina, piękne zdjęcia ❤️ idealne liskowe przyjęcie 🦊🎁🎉
Zulu, moja Iga miała wysypane tylko policzki, trochę plecy i pod pieluchą. Gorączkę miała od soboty wieczorem, we wtorek po południu podawałam ostatni raz leki, a w środę rano obudziła się wysypana.Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022