X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Dziewczyny, czy Wy też macie czasem wrażenie, że Wasze dzieci mają ADHD ?
    Szefowa jest żywym i wiecznie uśmiechniętym dzieckiem. Ona jest cały czas w ruchu, wszytsko szybko, biega po całym mieszkaniu, skacze, tańczy, wspina się. Zmiana ubrania, czy pampersa też odbywa się w biegu bo nie ma opcji inaczej.Nie usiedzi dłużej niż minutę przy jakiejs zabawce. Ciężko coś przy niej zrobić bo muszę non stop pilnować ale wydawało mi się, że to normlane. Że dzieci w tym wieku takie są szalone i ruchliwe.
    Do czasu..
    Ostatnio spotkałam się z koleżanka, która ma córke w podobnym wieku i to ona mi zasugerowała, że to nie jest chyba normlane, że Szefowa jest taka ruchliwa i nie usiedzi na tyłku, nie chce się przytulać.
    Jej dziecko grzecznie się bawilo i faktycznie zauważyłam spora różnice w ruchliwości.
    Sama już nie wiem co o tym myśleć, trochę dała mi do myślenia. Czy ta ruchliwość jest w normie, czy to już faktycznie powód do niepokoju.

Wiem, że dzieci są różne. Jedne spokojniejsze, inne przebojowa itp.
    Mam dwójkę dzieci. Jedno bylo spokojne a drugie to diabeł wcielony. Ciągle gdzieś włazi, Ciągle coś kombinuje, na tyłku nie usiądzie, pyskuje po swojemu. Do czego zmierzam- dzieci sa różne i nie ma co doszukiwać się ADHD. Po prostu masz "żywe sreberko". Tylko się cieszyć, zapewne świetnie bedxie sobie kiedyś radzić w życiu ;)

Edit

Równie dobrze dziecko koleżanki może mię zaburzenia, np że spektrum autyzmu jesli jest nad wyraz spokojne i ciche. Oczywiście może mieć też taki charakter. Ale ja nie znoszę takiego sugerowania innej mamie na siłę, że coś jest nie tak tylko dlatego, że jej dziecko jest inne niż nasze, bo ta mama może się niepotrzebnie zaniepokoić, tak jak Ty teraz. A myślę, że wcale nie masz powodów do niepokoju i gdyby mała miała ADHD, to oprócz ruchliwości zauważyłabym szereg innych niepokojących zachowań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 14:05

Suszarka, Wik89 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, ślicznie wyglądasz 🤩🤩🤩

Herbatko, no jakbym o Mai czytała 😀 też należy do teamu ADHD zdecydowanie. Już od małego nie mogła spokojnie poleżeć. Teraz też nie usiedzi, nawet pół minuty 😀 każda zabawka blee, bierze do ręki na 5sekund i wyrzuca. Lubi tylko uciekać jak ją gonimy, wspinać się po kanapie, po fotelu, po pufie, po nas 😀 ciągać za włosy, uderzać ręką o wszystko co się da 😀 książeczki nie ma opcji żeby przeczytać, bo zaraz ciągnie za strony i wchodzi na nią, a przytula się na maks 10sekund, z mężem czasem liczymy haha zaraz się wygina i jęczy ze chce zejść na podłogę, poleżeć w łóżku też się nie da, bo wstaje od razu i leeeeci
    Ugotować też coś ciężko, nawet odgrzanie obiadku dla niej to ciężka sprawa, bo jak tylko słyszy, że cos się dzieje na kuchence to już pod nią stoi i jęczy 😀 a jak zje, to nie mam jak sprzątnąć krzesełka i maty pod krzesełkiem 😀 no wesoło mamy też
    No i ostatnie problemy ze spaniem, to nawet nie wspominam już 🤦‍♀️
    Ale taki urok 😊 już się przyzwyczaiłam i nie wyobrażam sobie, żeby teraz była spokojna 😀
    Też mam koleżankę, synek 5 dni starszy od Mai, to tylko leży na brzuszku i się bawi. A ona narzeka, że nie ma kiedy śniadania zjeść 😀

Edit a odnośnie ubierania, to u nas to samo.. Najgorzej jest ubrać na spacer, cały blok ją słyszy 😀 przy wsadzaniu do wózka też 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 16:06

Wik89 lubi tę wiadomość

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my cofnelysmy się do okresu noworodzia, kiedy strach było odłożyć śpiącego maluszka 😀 ostatnio każda próba odłożenia kończy się głową w górze i wstaniem w łóżeczku. A jak już się uda za ntym razem to po równo 30 min to samo.

Czy 10ty miesiąc to skok, jakiś regres snu? Wszystko się popsuło ostatnio ☹️ chyba się złożyło wszystko łącznie z zębami ☹️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 16:12

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, u nas spanie zepsuło się od 8 miesiąca, było coraz, coraz gorzej i poprawiło się dopiero od dwóch tygodni 😂

Enigvaa lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ulaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Dziewczyny, czy Wy też macie czasem wrażenie, że Wasze dzieci mają ADHD ?
    Szefowa jest żywym i wiecznie uśmiechniętym dzieckiem. Ona jest cały czas w ruchu, wszytsko szybko, biega po całym mieszkaniu, skacze, tańczy, wspina się. Zmiana ubrania, czy pampersa też odbywa się w biegu bo nie ma opcji inaczej.Nie usiedzi dłużej niż minutę przy jakiejs zabawce. Ciężko coś przy niej zrobić bo muszę non stop pilnować ale wydawało mi się, że to normlane. Że dzieci w tym wieku takie są szalone i ruchliwe.
    Do czasu..
    Ostatnio spotkałam się z koleżanka, która ma córke w podobnym wieku i to ona mi zasugerowała, że to nie jest chyba normlane, że Szefowa jest taka ruchliwa i nie usiedzi na tyłku, nie chce się przytulać.
    Jej dziecko grzecznie się bawilo i faktycznie zauważyłam spora różnice w ruchliwości.
    Sama już nie wiem co o tym myśleć, trochę dała mi do myślenia. Czy ta ruchliwość jest w normie, czy to już faktycznie powód do niepokoju.

Wiem, że dzieci są różne. Jedne spokojniejsze, inne przebojowa itp.

Mam trójkę dzieci i każde inne temperamentem, zainteresowaniami, charakterem 😃

Wik89 lubi tę wiadomość

15.10.2013 syn 💙
    21.10.2015 syn 💙
    06.2020 💔
    28.08.2021 syn 💙
    21.02.2023 córeczka 💗

age.png
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Tajka, u nas spanie zepsuło się od 8 miesiąca, było coraz, coraz gorzej i poprawiło się dopiero od dwóch tygodni 😂
    Pocieszające 😀

19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Wami dziewczyny, każde dziecko jest inne, zreszta tak jak i kazdy dorosły ma inny charakter :) ja dopiero teraz przy Meli widzę ze moja starsza córa była hajnidem. Tzn ona nie była nigdy niegrzeczna ale była właśnie taka intensywna, trzeba było jej poświęcać dużo czasu. A Amelka jest zupełnie inna! Potrafi się sama ze sobą pobawić, przytula się, teraz leżała na mnie pół godziny i się tuliła. W życiu bym wcześniej nie powiedziała ze dziecko tak może :) mówią ze drugie dzieci są grzeczne. Ja uważam ze po prostu co dziecko to charakter :)

Wik89, KarolinaMaria, Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę zapeszać, ale mąż mówi ze ostatni raz przeciwbólowe podał o 15:00 i nadal czoło jest chłodne, a jeszcze wczoraj po 3h temp wracała do 39,6-39,9 stopni więc chyba książkowo po 3 dobach goraczka ustępuje. Ciekawe czy ja wysypie jutro

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie macie do polecenia fajne książki dla dzieci? Co jest u Was na topie?

Mamy dużo kici koci, Pucio, serie krok po kroku, trochę książek z Akademi Mądrego dziecka.
    Teraz kupiłam Jano i Wito na wsi i bardzo mu się spodobała więc pewnie kupię też inne.

Ale chciałam właśnie uzupełnić biblioteczkę o trochę nowości 😜

age.png

age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie książeczek - Wiem, że pytanie będzie mega głupie ale w jaki sposób czytacie? Ja próbowałam na kolanach, na macie, w łóżku, na leżąco. Zaraz się wyrywa i tyle jest z czytania. Ewentualnie lubi gryźć książki 😁
    Dlatego zastanawiam sie,czy faktycznie są dzieci, które grzecznie słuchają jak im się czyta. Czy to może jeszcze za wcześnie na takie czytanki ?

Ladyo - oj zazdroszcze tego tulenia!!

Tajka- jakbym czytała o mojej córce, wszystko słowo w słowo się zgadza 🙆‍♀️
    W necie piszą, że regres jest między 8 a 10m.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 19:46

klz9df9hix7ly771.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

U nas tez tak jakos bylo! 😏

🔸28 lat

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2022, 15:04

Lalia, Inga28 lubią tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oficjalnie dzis wpłaciłam wpisowe, od wrzesnia czeka zlobek 😏

I mamy nowego domownika, kotka. Poki co jeszcze sie boi i oswaja z nami. :)

W koncu doczekałam sie szafy w korytarzu! Jeszcze niech mi otworza Agate meble i dorobie sie kanapy! 🤣

Lalia, Ounai, dmg111, Ladyo lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 7 lutego 2022, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, nie każde dziecko się lubi z książeczkami. U nas jest od pewnego czasu tak że Iga sama idzie do regału, przynosi co chce czytać, i siada na kolanach żeby z nią oglądać. Ale to nie jest typowe "czytanie", ona bardziej lubi żeby jej pokazywać ilustracje i nazywać rzeczy na nich, albo z dużego Pucia czeka żeby jej opowiadać historie własnymi słowami. Albo ewentualnie sama sobie ogląda. Wcześniej było dokładnie jak u Was, w sensie niby coś oglądała, ale nudziła się po sekundzie. Możliwe że Twoja szefowa ma etap na książeczki jeszcze przed sobą, a może po prostu będzie preferowała inne zabawki 😁 w każdym razie fajnie, że jej proponujesz książeczki 👍

Karolina jak się dzisiaj czujesz?

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022

Wysłany: 7 lutego 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka - jeśli Cię to pocieszy, to u nas też się drzemki zepsuly, od jakiś 2 tyg. Sen nocny ostatnio też mega kiepski.
    Zawsze zasypiala w Max 5minut na rękach i odkladalam ja do łóżeczka. Uwielbiałam nasze zasypianie bo to był czas chwili spokoju gdzie faktycznie mogłam ją przytulić i wycalowac. Bo normlanie to niestety nie lubi i zaraz się wyrywa :P
    A teraz? Teraz to wielka szarpanina. Wyrywanie, płacz, wali we mnie ręka, szczypie itp. Pamiętam, że swojego czasu było coś podobnego u Clover.
    Liczę, że szybko minie 😁

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 7 lutego 2022, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko- właśnie ja też jej pokazuje i sama wymyślam. Mało kiedy czytam kropka w kropkę tekst książeczki. Moduluje głos, cuda na kiju aby ja zainteresować no ale póki co ma ważniejsze sprawy niż książeczki 😁😁

klz9df9hix7ly771.png
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2022, 15:04

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie Jaś ma gorączkę 39 nic poza tym mu się nie dzieje wiec obstawiam trzydniówkę.
    Dostał paracemol ale po nim spadło na trzy godziny do 37.8 teraz znów 39włączyć nurofen czy od razu do lekarza ?

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Mam pytanie Jaś ma gorączkę 39 nic poza tym mu się nie dzieje wiec obstawiam trzydniówkę.
    Dostał paracemol ale po nim spadło na trzy godziny do 37.8 teraz znów 39włączyć nurofen czy od razu do lekarza ?

To mamy tak samo, ja daje na zmianę ale staram się co 6h, dodatkowo okłady na czoło. Ale zobaczysz sama. Ja po dniu i nocy poszłam do lekarza, ale ja jestem padaczka i się panikuję szybko
    Ja w ogóle nie chorowałam i dla mnie gorączka to już panika🤦 a jak pytam mamy co dawać podawać to nic mi nie pomaga bo mówi że ona nie wie, bo ja nie chorowałam.

O ❤️
    Z ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Odnośnie książeczek - Wiem, że pytanie będzie mega głupie ale w jaki sposób czytacie? Ja próbowałam na kolanach, na macie, w łóżku, na leżąco. Zaraz się wyrywa i tyle jest z czytania. Ewentualnie lubi gryźć książki 😁
    Dlatego zastanawiam sie,czy faktycznie są dzieci, które grzecznie słuchają jak im się czyta. Czy to może jeszcze za wcześnie na takie czytanki ?

Ladyo - oj zazdroszcze tego tulenia!!

Tajka- jakbym czytała o mojej córce, wszystko słowo w słowo się zgadza 🙆‍♀️
    W necie piszą, że regres jest między 8 a 10m.
    Niektóre dzieci po prostu nie lubią żeby im czytać. Mój syn tak miał. On zachowywała się dokładnie tak jak opisujesz. Dopiero jak poszedł do przedszkola to zaczął słuchać. A Marta po prostu grzecznie siada i słucha. Więc to wszystko zależy jak zawsze od dziecka.

age.png

age.png
‹‹ 4719 4720 4721 4722 4723 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ