WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2022, 14:29

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

KarolinaMaria, Wik89, Suszarka, Lalia, Ladyo, dmg111, MoTyLeK🦋 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, ja slyszalam o tych krzeselkach z zestawu z lidla, ze sa chybotliwe
    Ale sama nie przetestowalam, to info zaslyszane tylko ;)

Zulugula lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetko, jakbym miała powiedzieć jednym słowem jak to jest być mom of 2, to bym powiedziała że intensywnie 😂 są dni lepsze (jak dziś), kiedy jestem pełna entuzjazmu i optymizmu. Są też i gorsze (jak wczoraj), kiedy z bezsilności mi się chce płakać. W ciągu dnia newralgiczne jest: poranne wstawanie, jak obie na raz chcą jeść; drzemka Igi - już nie raz ją kładłam duuużo później niż zwykle, albo jej drzemka trwała znacznie krócej niż zwykle bo Jagoda marudziła; i sytuacje w nocy kiedy obie chcą spać z nami - do tego staram się nie dopuszczać. Pranie się nigdy nie kończy, porządek bardzo ciężko jest utrzymać, czasu dla siebie mam jak na lekarstwo. Bywam przytłoczona i permanentnie jestem przebodźcowana. Ale mimo wszystko dopiero teraz się czuję spełniona. Może w przyszłości, jak się przeprowadzimy, w naszej rodzinie pojawi się miejsce dla kogoś jeszcze 😊

Edit: co ja poradzę, ten widok topi moje serce 💓

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 22:48

Zulugula, Lalia, Clover, Ladyo, Ewa88 , Ounai, Martt95, emdar, emdar, dmg111, ZielonaHerbata, Belie lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, jakie śliczne dziewczyny 😍

Anetko, u mnie na razie ok i oby tak zostało jak najdłużej, bo w ciąży z Olciem od 6tc pojawiły się lekkie mdłości, a od 8tc zaczęła się walka o przetrwanie 🙈 w poniedziałek mam wizytę u gin i chcę podejrzeć pęcherzyk, a za dwa tygodnie jadę już na wizytę serduszkową ❤️

Ewa88 , Suszarka lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, mam dla Was trochę info o butach 🤣🤣 yess, jestem wariatką w tym temacie 🤣🤣🤣

Olcio ma teraz Nike Star Runner 3, nosimy je w mokrą lub chłodniejszą pogodę oraz na wycieczki, bo łatwo się czyszczą.

Oprócz nich mamy też pomarańczowe trampki ze Smyka z tą podeszwą Barefoot. Kochamy je bardzo, ale dramatycznie się brudzą, więc w ciepłe dni ubieramy je na spacer w wózku, do kościoła czy do lekarza. Olek jednak to Chłopak Przygoda i lata po trawie, piachu i innych bardzo brudzących terenach i postanowiłam mu znaleźć coś bardzo nisko budżetowego, czego nie będę prać i czyścić po każdym wyjściu i co właśnie będzie przeznaczone do zadań specjalnych.

I właśnie dzisiaj odebraliśmy kapcie, a tak naprawdę tenisówki ze Smyka. Obecnie są na promocji i wychodzą za 30 zł. Mają nieco sztywniejszą podeszwę niż te trampki Barefoot, ale nadal bardzo elastyczną. Może nie są mega stylowe i piękne, ale na podwórko nadają się ekstra. Dzisiaj Olek biegał w nich pół dnia i stopa się nie spociła, pewnie to zasługa tych dziurek.
    Screenshot-2022-05-16-17-30-12-638-com-android-chrome.jpg

Z trampkowych butów w cenach grażynowych warte uwagi są jeszcze tenisówki Bobbie Shoes z Deichmanna. Nie polecę żadnych konkretnych, bo większość które macałam były całkiem fajne, a wybór jest dość duży.
    Screenshot-2022-05-16-17-59-33-591-com-android-chrome.jpg

W wersji dla dziewczynek warto sobie popatrzeć na Cupcake Couture , ale tu więcej się Ladyo wypowie bo ona dokładniej macała 😁
    Screenshot-2022-05-16-18-00-48-601-com-android-chrome.jpg

Podobnie jak w przypadku trampek, dotknęła nas podobna sytuacja jeśli chodzi o sandały. Tzn dobrałam Olkowi piękne sandały Mrugała, są całe skórzane, zamszowe, super leżą na nóżce (zapinane w dwóch miejscach). Wczoraj był w nich w kościele i wyglądał ekstra.
    IMG-20220516-173206.jpg

Ale totalnie sobie nie wyobrażam jak idzie w nich po grządce moich rodziców czy plaży nad jeziorem, nie mówiąc o jakiejś letniej kałuży 🙈 dlatego zaczęłam poszukiwania znowu jakiś budżetowo-grażynowych sandałów, które będzie mozna wrzucić do pralki albo wsadzić pod kran a na słońcu wyschną w 10 min.
    I się załamałam 🤣
    Zamówiłam Olkowi 6 różnych par, tak naprawdę to 7 i prawie z każdymi coś jest nie do końca ok. Zamawiałam głównie na eobuwie i answear.

IMG-20220516-173233.jpg
    Pierwsze to niebieskie sandały Reebok. Leciutkie, dość elastyczne, ale na Olka za długie i za szerokie. One są zrobione z czegoś co przypomina taką piankę neoprenową, więc łatwo je umyć i wysuszyć, ale wydawało mi się że też stopa może się w nich pocić

Drugie to Kangaroos. Jak na razie nasz faworyt. Lekkie, miękkie, regulowane w dwóch miejscach, łatwe do czyszczenia. Jedyny "minus" to rozmiarówka zaczyna się od 21 a jest dość duza i nie wiem czy ten zapas nie jest jednak zbyt spory, a druga sprawa że są raczej na średnią/wąską stopę.

Trzecie to Rider, na zdjęciu tak nie wyglądają ale ekstra się wyginały, cena super. U nas odpadły, bo po pierwsze były za duże i nie trzymały stopy, a po drugie Olek biega jak wariat i opcja odkrytych palców jakoś mnie przerażała.

Czwarte to Clarksy i tu jak je wzięłam do ręki to rozkosz dla fanów butów dziecięcych. Mięciutkie, leciutkie, genialne. Rozmiar idealny, pięknie leżały i trzymały się stopy, oddaję tylko i wyłącznie dlatego że mają odkryte palce, ale naprawdę z bólem serca.

IMG-20220516-173147.jpg
    Na answear zamówiłam Reeboki i Ipanema.
    Reeboki fajne i elastyczne, ale okazały się za krótkie i za szerokie i totalnie przez to nie trzymały Olkowi nogi. Oprócz tego dość mocno zabudowane jak te niebieskie Reeboki i bałam się pocenia stópki.
    Ipanema są wykonane jakby z gumy/silikonu ale jest to bardzo miękkie tworzywo. Ta podeszwa jest dość gruba, ale elastyczna, niestety te które zamówiłam okazały się za krótkie.

Wydaje mi się że te Ipanema to może być alternatywa Crocksów o których pisała Karolina bo w czyszczeniu to marzenie: pod kran i gotowe. Nie widziałam Crocksów na żywo, a te które widziałam w Internecie albo miały odkryte palce albo sprawiały wrażenie sztywnych.

Okazało się, że Ipanema są też w Smyku i to w dobrej cenie 65zl, dlatego zamówiłam Olkowi rozmiar większe i będę jeszcze sprawdzać.
    Screenshot-2022-05-16-17-30-50-448-com-android-chrome.jpg

Ostatecznie będziemy wybierać między Kangaroos i Ipanema ze Smyka i zobaczymy które lepiej leżą i w których lepiej chodzi.

Mamy dziewczynek, prawie wszystkie te buty są też w wersji dziewczęcej 😁
    Screenshot-2022-05-16-18-23-47-117-com-answear-app-new.jpg Screenshot-2022-05-16-18-24-06-341-com-answear-app-new.jpg Screenshot-2022-05-16-18-26-28-490-pl-eobuwie-eobuwieapp.jpg Screenshot-2022-05-16-18-29-08-963-pl-eobuwie-eobuwieapp.jpg Screenshot-2022-05-16-18-30-37-024-com-android-chrome.jpg

Suszarka, Martt95, dmg111, Zulugula, Ladyo lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, oby jak najdłużej samopoczucie dopisywało :) myślę, że organizm czasami sam wie że MUSI dać radę :)
    Daj znać jak zareagują dziadkowie, na pewno będą w 7 niebie.

Suszarko, dla mnie jesteś najdzielniejszą mamunią Świata. Jestem pod wrażeniem tego jak ogarniasz bo to nie lada wyzwanie przy dwójce maluchów. Ja bym chyba padła jakbym miała dwie Pole ogarnąć :D
    Widok dziewczynek cudowny! 😍

Lalia, Suszarka lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asias86 wrote:
    Senność i Kuba. Mam co raz mniej cierpliwości do niego a on pokazuje swój charakterek.
    A tak ok, na razie siedzimy w domu bo Kubus ma zapalenie ucha.
    Współczuje, ale będzie lepiej! Jestem pewna! Drugi trymestr zawsze jest łaskawszy :)
    Zdrówka dla Kubusia :)

asias86 lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarko, opisałabym podobnie podwójne macierzyństwo. Wczoraj dzwoniła mama koleżanki Tymka i nie mogła zrozumieć jak może być być domu taki harmider i hałas 😂 akurat dzieci były przed kąpielą, Tymek dokuczał Marcie, ona wrzeszczała, on się śmiał tak że słychać go było na pół bloku- taki zwyczajny wieczór w naszym domu 😂

Widok Igi całującej Jagódke wart każdego wykończenia;)

U nas Marta znowu coś złapała. Mąż był u pediatry i powiedziała że możemy się spodziewać wzrostu zachorowań ze względu na to odstawienie i ta choroba jest prawdopodobnie pierwszą z nich.

A tu moja chora tancerka ;)

https://youtu.be/xTNf5PvVuz4

Zulugula, Suszarka lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Dzięki juz normalnie, dobrze. Ale jeszcze nie dzwigam itp. szwy zdjęte w piątek, w środku jeszcze się nie rozpuściły, więc narazie na usg wygląda to ponoć, cytuję , "super". Za 1,5tyg kontrola. Teraz mam tabletki anty na 3msc, i leki na zatrzymanie krwawienia w razie jakby okres jednak się teraz miał zamiar pojawić.

Widzialam zdjęcie Polci, ona jest przebabka :)
    A z tym karnym krzeselkiem to mnie zaskoczylas, jestem w szoku, że cos takiego tam się praktykuje.
    Ile ten żłobek ma opinii? Może to są sztuczne opinie znajomych i rodziny.. A ta jedna ciotka-wiedźma nadal tam jest? Rozmawiałaś z dyrektorką czy narazie odpuszczacie temat i jeszcze "obserwujecie"?
    A za 3 miesiące 🔥🔥🔥

Wiesz co, żłobek ma 65 opinii, wystalkowałam duuuużo ludzi dodających te opinie i są prawdziwi :D
    Ja też byłam w szoku z tym krzesełkiem, powiedziała mi o tym koleżanka że jej córka musiała tak siedzieć. Pewnie tłumaczyły jej że tak nie wolno ale praktyka sadzania na krzesełku jest dla.mnie bardzo słaba. Pisałam nawet do takiej cioci żłobkowej z IG na ten temat i podziela moje zdanie, że takie coś raczej nic nie nauczy dziecka a poczuje się ono wykluczone.
    Zresztą ta ciocia wiedźma powiedziała mi raz że "powiedziałam Poli że jak będzie płakać nie będzie siedzieć mi na kolanach". Ona ogólnie jest miła w rozmowie ale chyba stosuje jakieś praktyki z przed wieków.
    Sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, one mówią że to zachowanie Poli trzeba przeczekać po prostu. Ja wiem, że ona potrafi dać do wiwatu, my raczej szybko reagujemy na jej bunty, np w nocy gdy robimy jej mleko ona się drze jak opętana, a jak ja robię to już w ogóle - bo nie ma mamy i trzeba zrobić koncert na cały blok, i tak jest przy każdej pobudce. I to nie jest płacz ze łami, ona wrzeszczy, i tak samo zapewne wrzeszczy w żłobku. My sami nie potrafimy jej np w nocy uspokoić niczym innym poza butlą.
    Natomiast czekam na odpowiedni moment i poproszę dykrektorkę o rozmowę. Teraz Pola ma katar więc moooże w środę pójdzie do żłobka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 18:57

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś do piachu kupiłam takie sandałki i wg mnie są ok, ale też nie jestem butowym znawcą :D

https://www.eobuwie.com.pl/sandaly-boatilus-bioty-beach-sandals-jv-iii-ch-green.html

Ważne żeby dało się to opłukać bo pranie butów 2 razy w tygodniu mi się nie uśmiecha.
    Są w CCC

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 19:00

Lalia lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia oraz inne dziewczyny. Z doswiadczenia mamy powiem ze na poczatku, czyli tak do 2-3 roku życia lepszym wyjsciem są sandałki, które mają pełny zapiętek. Małe nóżki, spocone latem, nieprzyzwyczajone jeszcze tak jak nasze dorosłe do butów lubią się ślizgać w sandalku i jeździć na boki a wtedy dziecko zaczyna krzywić nóżkę. Pełny zapietek pomaga utrzymać stópkę w miejscu wiec dziecko uczy się prawidłowo chodzić. Ja kiedyś popełniłam ten błąd i skorzane sandały poszły do kosza. Oczywiście wiadomo, pewnie Vie wszystkie dzieci będą mieć taki problem ale ja po tym doswiadczeniu unikam w pierwszych latach życia bucików które nie mają tego pelnego zapiętka.

Lalia, Iryska, Martt95 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Herbatko czy moglabym zadać Ci pare pytan na priv? :)
    Pewnie ☺

klz9df9hix7ly771.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Pewnie ☺

Wyslalam zaproszenie :)

🔸28 lat

Wysłany: 16 maja 2022, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka, ja bym poszła porozmawiać. Może nie ma co zmieniać od razu żłobka, ale zachowanie tej cioci jednak nie jest akceptowalne. U Tymka w przedszkolu mieliśmy akcję z nauczycielka i poprawiła się po tym jak zwróciliśmy jej uwagę. Trochę się przestraszyła.

Anet.kaa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, dlatego właśnie napisałam że się załamałam a tak naprawdę żaden wybór nie jest na maxa zadowalający.
    Bardzo ciężko znaleźć sandały które będą mieć zakryte palce, zakryty zapiętek, są regulowane co najmniej w dwóch miejscach bo Olek ma wąską stopę, mają elastyczną i miękką podeszwę i można je bez trudu wyczyścić w kilka minut a woda im nie straszna. Niestety większość tych wymagań spełniają sandały skórzane, a ja sobie nie wyobrażam jak Olek podlewa z moimi rodzicami kwiatki połowę wody wylewając sobie na stopy, a potem w tych mokrych skórzanych butach wbiega na grządkę pełną czarnej ziemii bo zobaczył motylka- moje dziecko tak się bawi. Po pierwsze te buty schłyby wieki a po drugie po tygodniu do niczego by się nie nadawały.

Ladyo lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Martt95 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do podwójnego macierzyństwa pozwolę się dzisiaj trochę wyżalić. Dziewczyny przechodziły same siebie... Dzisiaj miałam cięzka nockę. Najpierw mnie cos bolał żołądek i nie spalam od 1-2. Jak udało się zasnąć Asia obudziła się z płaczem o 4:40. Okazało się że przesadziłam z ubiorem i obudziła się lekko spocona w śpiworku. Przebrałam ją ale w trakcie przebierania rozpłakała się jeszcze bardziej i obudziła Alicję. Mąż siedział z Alis do 5:30 mi w tym czasie udało się uśpić Asię a maż musiał szykować się do pracy. Więc musiałam iść do pokoju Alicji, Alicja stwierdziła że ona to się już wyspała. Więc ja... czego naprawdę często nie robię. Dalam jej YT Kids i próbowałam jeszcze chociaz trochę przespać. Udało się pospać do 7:20. Ale odegrała się tragedia gdy powiedzialam ze pora sie ubierać i szykowac śniadanie by odłożyła telefon (krzyki, płacz, wymuszanie) Dobrze ze nie bylo sąsiadki bo Alicja naprawdę ma takie nerwy gdzie tylko krzykiem i płaczem wyraża swoje emocje. Czasem boje się co sąsiedzi o nas myślą 🙈 Udało się ogarnąć dziewczyny i do godziny 12 było całkiem luźno, dalam Alicji wode i kapała lale a ja pozwolilam sobie na opalanko. Dały mi nawet posprzątać (tzn. Ogarnąć w domu) Asia chpdzi spac o 10 i do okolo 12:30 dziecka nie było. Po 12 była masakra..... jak nie jedna to druga. Asia gdy jest na naszym ogródku zwiedza każdy zamakarek. Uwielbia kamienie, ziemie i piasek. Oczywiście mam na myśli ze uwielbia jeść. Dzisiaj do zabawy doszla woda bo skoro Alicja to i Asia. Nie wiem ile razy w ciągu dnia ja przebierałam. Gdy z Asia poszliśmy szykować obiadek (Alicja nie miala ochoty wracać do domu) to znowu Alicja znalazla sobie zajęcie... z miski z wodą która dostala zrobila sobie błotko. I tym błotkiem "karmiła smoka" (tak... ma ona duza wyobraźnię) szkoda tylko ze nawet okna zostały tym błotem obrzucone 😳 Ja słyszałam z kuchni ze dobrze się bawi to nie przeszkadzałam ale nie myslalam ze ta zabawa zamieniła się w takie coś.... wychodząc na taras mialam wszytsko w błocie 😑 Gdy ja zajęłam się za sprzątanie tarasu Asia wybrała się do piaskownicy gdzie znalazła niebieska kredę. I oczywiście okazało się że ta kreda jest bardzo smaczna. Wzielam ja do domu by ją znowu przebrać umyć i dobrze napoić bo buzia byla cała niebieska... w tym czasie Alicja znalazła sobie nowa zabawę.... wykopywała kwiatki z doniczek i sądziła je na tarasie. Nie wiem co się dzisiaj z Alicją działo ale miała pomysły jak nigdy.... być może bez mojej kontroli naogladala się czegoś na tym telefonie 🙈 Dzisiaj już jak nigdy odliczałam kiedy maz wróci z pracy. Zawsze chciałam mieć dziecko w lecie. Udało się że Asia z kwietnia. Ale nie podejrzewałam że roczniak może dać tak popalić w okresie letnim. Alicja jak było jej pierwsze lato miala pol roku. Jakiś było łatwiej ja upilnować 😅 A i na koniec dodam że moje pol godzinne opalanko skończyło się tym że jestem czerwona jak rak 🦀

Alicja 10.10.2018
    Joanna 29.04.2021
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

KarolinaMaria, Lalia, Ounai lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Suszarka lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 16 maja 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z sandałkami dla dzieci? Jaki zapas mają mieć? 1 cm jest ok?
    Ja się zgadzam z Ounai, zapiętek pełny i zakryte palce to dla mnie najważniejsze rzeczy jakie muszą być w sandałkach.
    Kupiłam takie: https://ccc.eu/pl/dzieciece/chlopiece/sandaly/sandaly-lasocki-kids-ci12-2908-09-niebieski?gclid=EAIaIQobChMI0cLv5eLk9wIVxQZ7Ch3O5ArFEAQYAyABEgJwWfD_BwE&gclsrc=aw.ds
    Ale wydają mi się za małe, ma z 0.5 cm zapasu... Zaś rozmiar wieksze wydawały się za luźne 🙄

Ounai lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
‹‹ 4903 4904 4905 4906 4907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ