X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Zulu 😘❤️

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka a vivomix ma ten konkretny szczep?
    Ja chyba będę podawać probiotyk profilaktycznie w okresie jesień /zima

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w piątek też mamy neurologopede i też myślę żeby zapytać o spotkania raz w tygodniu.
    Oliwka ruszyła z mową, ale wydaje mi się że to mało. Ostanio spotkałam 1.5 dziewczynkę na placu zabaw "mama pacz ślimak" ten ślimak to mnie zabił 🙈
    Oliwka mówi świadomie, hopa (jak skoczy, albo zejdzie z czegoś), tata, ciocia, dzieci, am, da, kicia, kici, uhuhu (sowa), da, tak, nie, ooom (chodź), muu, meee, beee, kap kap, brrrum, łała (lew), miał, hał, tap tap (jak chodzi dla zabawy podnosząc wysoko nogi), czeee (część i wystawia rękę do dzieci), dzi (dziękuję, jak coś chve I daje to mówi), babum (banan). Ostanio przez miesiąc doszło tylko słowa am i dzieci. Ale zauważyłam że jakoś slow nie zmieniła, było taaa, a teraz jest bardziej tak, że słychać to "k".

Ale nie mówi mama🙊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2022, 11:27

Lalia lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiąc temu moja miała bilans dwulatka i wtedy pediatra zapytała, czy łączy już ze sobą wyrazy. Że niby taka jest norma na 2 lata... W sumie córka umie czasami coś połączyć (np "mama popatrz", "auto jedzie"), ale syn w jej wieku umiał tylko mówić 'mama' i jakoś nie przeszkodziło mu to w nadrobieniu zaległości w ciągu kolejnych kilku miesiący. Mając 2,5 roku mówił już pełnymi zdaniami. Czyli w wielu przypadkach to jest po prostu tylko kwestia czasu.

Annia, emdar, Wik89 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak dziewczyny podpytuje bo w sumie u nas to wędzidełko nie było nigdy sprawdzone przez specjalistę, tylko doradca laktacyjna zasugerowała że trochę krótkie, kilku pediatrów potwierdziło że jedno z krótszych ale bardzo elastyczne, a że nie mieliśmy problemów z KP, z jedzeniem stałych pokarmów czy otwartą buzią, to tematu nie drążyłam. Ale w sumie pytanie czy jeśli chodzi o mowę, gdzie ten język musi pracować w określony sposób, to jednak może coś mu przeszkadzać.
    Chyba jednak zrobię research i spróbuję umówić nas do jakiejś neurologopedy jeszcze przed 2 urodzinami. Raz, że sprawdzi to wędzidełko, a dwa to powie czy mamy czas, czy jednak mamy trochę wspierać ten rozwój mowy i doradzi jak to robić, czy jednak regularne zajęcia są potrzebne.

Dziękuję za wszystkie opinie 😘

Ewa88 lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:26

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:26

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • emdar Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu,brawa dla Tomka! Liczą się nawet małe postępy ❤️. Co do nocnika to zupełnie się nie przejmuj, mój Julek ogarnął miesiąc temu (miał dokładnie 2,5 roku i dwa tygodnie), wcześniej bardzo sporadycznie mu się zdarzyło zrobic na nocnik i ( moim zdaniem) to byl zupełny przypadek.Jak załapał to drze się "kupa kupa" na całe mieszkanie( nie wiem czy sąsiedzi nie słyszą 😂) i leci do łazienki ( co dziwne nocnik odstawił, siada na tą nakładkę na deskę z IKEA). Z siku tak samo ,z tym że tutaj zdarza mu się jeszcze czasami parę kropelek popuścić. Za to w żłobku przez miesiąc dostałam tylko raz zasikane majteczki. Zdarzyło się już też,że po nocy miał prawie suchą pieluchę, więc może na noc pojdzie to odpieluchowanie pójdzie szybciej niż myślę.

Co do mowy, to uważam, że jak czujesz że trzeba coś podziałac to działajcie. U nas było tak że ja po prostu czułam ( nie wiem, może to matczyna intuicja) że wszystko jest ok i że potrzebuje czasu. Powiedziałam do męża" jak się nie rozgada do 2 urodzin, to idziemy do logopedy". Zaczął mówić ( dosłownie z dnia na dzień) parę dni przed urodzinami. Mąż się śmiał,że Julek się wkurwił na matkę,że go będzie ciągać po logopedach i sam postanowił że zacznie mówić. Do tego 2 r.ż. to mówił baaardzo mało ( rozumiał absolutnie wszystko), ale słów ( nawet tych dźwiękonaśladowczych) to miał może z 30-40. Natomiast to jak gada teraz to chyba sobie rekompensuje późny start, bo między tym jak on się obudzi a ja otworzę oczy, to zdąży wypowiedzieć połowę dziennego zasobu słów przeciętnego dorosłego faceta 😱🤣. Mój mąż ( zdecydowanie nie gaduła) mówi ostatnio do Julka "Julek możesz przestać na chwilę mówić?", na co Julek z pełną rezolutnoscią " Nie bardzo. Lubię mówić. Bardzo lubię"🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2022, 11:57

Zulugula, Lalia, Suszarka, Ounai, Clover lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:27

Lalia lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • emdar Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, no właśnie u nas było identycznie. Między 2 urodzinami a 2,5 roku to zrobił progres po prostu kosmiczny.

Meegi,zdarzają się takie dzieci. Ja do dziś pamiętam jak właśnie tak chwilę przed decyzją że wysyłam Julka do logopedy byłam u znajomej,która ma synka miesiąc starszego od mojego i mały witał mnie " Dzień dobry ciociu. Przyjechałaś sama, bez Julka?" No myślałam że padnę. Teraz jak się spotkali ostatnio w ogóle nie ma między nimi różnicy w mowie( obaj gadają non stop 🤯🤯).

Lalia lubi tę wiadomość

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 16:27

KarolinaMaria, Clover lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez uważam, że jeżeli nas coś niepokoi to zawsze warto skonsultować. Ale myśle, że jak dziecko na 2 urodziny mówi np. już 80 słów to jest całkiem okej i pewnie kwestia chwili jak tych słów będzie dużo więcej. Ja ostatnio wypisałam sobie Gustawa słowa i wychodzi około 60 słów. I ładnie łączy już słowa typu: mama chodź, tata mniam, cacy hau itp.

My niestety mamy to nieszczęsne wędzidełko do podcięcia, ale póki Gustaw nie będzie chętny współpracować to nie podetniemy :/

On z żadnym jedzeniem nie ma problemu, z mową już trochę tak, słychać że niekiedy mówi coś nie wyraźnie :/ Idziemy niedługo na kolejną wizyte do neurologopedy i zobaczymy co nam powie

Gustaw słowa:
    1. Mama
    2. Tata
    3. tak
    4. Nie
    5. Babu - babcia
    6. Dziadzia - dziadek
    7. Am
    8. Mniam
    9. Koko- kura
    10. Kum - żaba
    11. Me - koza
    12. Mu - krowa
    13. Bany - banan
    14. Bany - balon
    15. Baji - bajka
    16. Dzyń - tramwaj
    17. Bam
    18. To
    19. Tu
    20. Fe
    21. Pupa
    22. Pa pa
    23. Cici - kot
    24. Cacy
    25. Tam
    26. Pan
    27. Pani
    28. Łała - Pies
    29. Tutu - picie
    30. Fufu - kupa
    31. Sisi - siku
    32. Daj mi
    33. Buła - bułka
    34. Kap kap
    35. Buba - na ranę
    36. Buu - na wystraszenie kogoś
    37. Kuku - w zabawie a kuku
    38. Bobo
    39. Pi bi - na trąbienie auta
    40. IO IO - na straż pożarna
    41. Co to
    42. Koń
    43. Chata
    44. Puma
    45. Nina
    46. Abi - Postać z bajki
    47. Gabi
    48. Ciocia
    49. Hop
    50. Hau hau
    51. Tany / tańczyć
    52. Gigi - Igor
    53. Dynia
    54. Chodź
    55. Koło
    56. Auto
    57. Kino
    58. Koniec
    59. Byk
    60. Hajo - halo
    61. Gili gili
    62. Aaa ty!
    63. Hania

Zulugula lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, klikam "lubię to" bo bardzo sobie cenię takie informacje 😘

Ja jak słyszę jak mówi Leoś Nowejstaraczki 💙 jak powtarza Kacperek od Dooomi ❤️ jak czytam co mówi Iga Suszarki 😍 to mam takie 🤯🤯🤯🤯🤣🤣🤣🤣

Ale zdaję sobie też sprawę, że tak samo jak są dzieci, które zaczynają chodzić w wieku 9 miesięcy, tak samo są takie które chodzą w wieku 18 miesięcy, ale nie oszukujmy się, oba przypadki są raczej mniejszością, a zdecydowana większość chodzi +/- około roczku.

Tak samo jest pewnie z mową, że niektóre maluchy łączą słowa mając 1,5 roku, a u niektórych prawdziwa erupcja słów i mowy ma miejsce bliżej 2,5 roku. A pewnie najwięcej dzieciaczków najwięcej zaczyna mówić w okolicy 2 urodzin.

Kluczowe jest chyba to, co napisała Zulu i Emdar, żeby jednak kierować się swoją intuicją, a nie patrzeć na innych. Jeśli czujemy, że warto coś sprawdzić, to trzeba sprawdzić i tyle, ale jeśli mamy przeczucie, że czas zrobi robotę, to czekamy 💪

Zulugula lubi tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu, ależ masz absolutną rację! Nie spinaj się. Żadna z nas Ci przecież nie mówi"olej temat, sam się rozgada". Tak jak napisałaś, to Ty najlepiej znasz swoje dziecko i widzisz, że w tym aspekcie potrzebuje wsparcia. Opisujemy tylko swoje dzieci, a jak już mówiłyśmy milion razy, każde z nich jest inne, i porównywania są trochę bez sensu. Ściskam mocno💓

Lalia lubi tę wiadomość

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Bardzo nie lubię tu pisac w temacie mowy. Mam wrażenie że dla większości z Was tylko trzeba czekać na rozgadanie. Bo tylko ja wiem jakie mam dziecko, widzę jego rozwój i wiem, czuję czy trzeba działać czy nie.
    Kazde dziecko jest inne i ja rozumiem to Wasze "rozgadanie" bo sama znam wiele takich przypadków , i tak jak mówię jest to na pewien sposób normalne "opóźnienie ". Jednak jesli dziecko,jak u nas,nie rusza językiem, to ja nie będę siedzieć i czekać na rozgadanie, bo on się rozgada, kiedys na pewno, za rok, za 1,5r, ale w jakim stanie będzie ta mowa, bo tez znam przypadki fatalnej mowy, nie do zrozumienia dla nikogo poza rodzicami (dziecko np lat 5 czy 6),bo rodzice czekali bo się przecież rozgada.

Zgadzam się całkowicie. Ty jako mama wiesz najlepiej i bardzo dobrze, że działacie. Ja mimo, że Gustaw mówi sporo to tez go bacznie obserwuje, bo niestety wydaje mi się, że praca z logopedą i tak nas czeka. Lepiej zacząć szybciej niż jak właśnie dziecko ma 5 czy 6 lat.

Lalia lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulu ja mam podobne obawy ;) u nas też i obniżone napięcie i skrócone i podciete wędzidelko plus mega obciążony wywiad okoloporodowy więc też może być, że nasza mowa będzie potrzebowala jakiegoś dodatkowego kopa. Ostatnio lekarka mówiła, że powinna łączyć proste zdania typu "mama daj"itp.( Ale norma to chyba bardziej 2lata?)

Ale Mała praktycznie wszytsko rozumie co do niej mowie, o co prosze itp. Gesty, naśladowanie, wskazywanie co jest w ksiazeczkach itp. To u nas jest i wydaje mi się, że na bardzo dobrym poziomie.
    Ze słów plus wyrazy dzwiekonasladowcze naliczylam 23 takich, które występują każdego dnia. Ale mega podoba mi się Twój pomysł aby zapisywać takie rzeczy, chyba odgapie 😁

U mnie w rodzinie dzieci na 15m to już dużo więcej mówiły, wśród znajomych mam też dzieci 15-18m I one też już mówią dużo na takim poziomie, że można się dogadać i jasno powiedzą co chcą plus dużo słów. Dlatego właśnie zaczęłam się powoli zastanawiać. Wiem, wiem nie wolno porównywać 😁😁

Tylko zastanawiam się co taki logopeda wniesie u nas na takim etapie ? Pewnie powie to co już wiemy, czyli jak mówić, jak czytać itp.

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 27 września 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga możesz napisać do jakiego logopedy się wybierasz? Bo z tego co kojarzę to jesteś z Wro.
    Gucio jaki piękny zasób słów 😁😁

klz9df9hix7ly771.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Inga możesz napisać do jakiego logopedy się wybierasz? Bo z tego co kojarzę to jesteś z Wro.
    Gucio jaki piękny zasób słów 😁😁

Chodzimy do Natalii Sożyńskiej. Na razie w sumie skupiamy się na tym wędzidełku. Ale teraz dawno jie byliśmy bo Gustaw nawet nie dawał się dotknąć i ona odradziła podcięcie jeżeli nie jesteśmy w stanie z nim ćwiczyć. Ale pójdziemy teraz i zobaczymy czy coś się zmieniło czy nie

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

age.png

age.png

Wysłany: 27 września 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u nas nie ma typowego powtarzania ale też o to nie cisne bo niby tak nie powinno się robić. Dużo czytam, bo ona uwielbia i ciągle mi znosi i każe sobie czytać i pokazywać. Staram się też dużo mówić, opisywac, ze np. Twrwz robie to i to ale raczej tak prosto i krótko.

klz9df9hix7ly771.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 27 września 2022, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Bartus mówi bardzo słabo i mamy problemy bo już słyszę u niego syczenie, mówienie Z zaciśniętymi zebami. Czeka nas z nim multum pracy ale później … nie będziemy nic robić na sile. Wystarczy ze masowalismy mu na sile ranę po podcięciu …teraz nie da się dotknąć żadnemu neurologopedzie. Czekamy ile nie wiem ale nie jest to koniec świata. Dla mnie najważniejsze ze jesteśmy tego świadomi i problemu nie „olejemy”.

Ania w jego wieku mówiła już całymi zdaniami i to zdania typu „ mamusiu patrz tam jest bażant „

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
‹‹ 5144 5145 5146 5147 5148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ