Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
KarolinaMaria wrote:Verita, a uda Ci się przenieść dzieci do innych, państwoych placówek? Bartek pójdzie już do przedszkola, czy jeszcze żłobek?
Pójdzie do przedszkola. Będzie problem ale z tego co się zorientowałam to większy nawet z Ania niż z Bartkiem . Dzwoniłam do publicznych placówek mamy dwa w odległości do 10 minut pieszo No i mam brać udział
W rekrutacji ( z Ania) niby w jednym jest jedno wolne miejsce dla 5 latka … Bartek rocznikowo nie kwalifikuje się do publicznego przedszkola wiec przyjmą go jeśli zostanie miejsce w co wątpię …
Ale nawet z prywatnymi mam problem z Ania bo grupy są już ukształtowane i ktoś musiałby zrezygnować . W marcu się dowiem więcej na razie Bartek bez problemu w prywatnym a z Ania problem . Chcielibyśmy ich mieć w jednej placówce wiec w zasadzie nie wiem co zrobimy …
Przeprowadzamy się trochę na obrzeże miasta , teraz mieszkamy w ścisłym centrum i tych placówek
Jest bardzo dużo, a tam na prowincji 🤣mimo ze Wrocław to jest mało placówek a więcej młodych ludzi z dziecmi.
To przedszkole prywatne dla Bartka wyszłoby nas w zasadzie tyle co teraz wychodzi publiczny miejski zlobek… od stycznia podwyższyli cenę i za samo czesne płacimy już jakoś 630 zł w publicznym żłobku. Do tego dochodzi wyżywienie.. a tam w prywatnym mam czesne 500 zł a gdyby chodzili we 2 to drugie dziecko 280 zł czesne plus wyżywienie.
w 1500 zł zamknelibysmy się z dwójka dzieci .Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 13:31
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
veritaa wrote:Pójdzie do przedszkola. Będzie problem ale z tego co się zorientowałam to większy nawet z Ania niż z Bartkiem . Dzwoniłam do publicznych placówek mamy dwa w odległości do 10 minut pieszo No i mam brać udział
W rekrutacji ( z Ania) niby w jednym jest jedno wolne miejsce dla 5 latka … Bartek rocznikowo nie kwalifikuje się do publicznego przedszkola wiec przyjmą go jeśli zostanie miejsce w co wątpię …
Ale nawet z prywatnymi mam problem z Ania bo grupy są już ukształtowane i ktoś musiałby zrezygnować . W marcu się dowiem więcej na razie Bartek bez problemu w prywatnym a z Ania problem . Chcielibyśmy ich mieć w jednej placówce wiec w zasadzie nie wiem co zrobimy …
Przeprowadzamy się trochę na obrzeże miasta , teraz mieszkamy w ścisłym centrum i tych placówek
Jest bardzo dużo, a tam na prowincji 🤣mimo ze Wrocław to jest mało placówek a więcej młodych ludzi z dziecmi.
To przedszkole prywatne dla Bartka wyszłoby nas w zasadzie tyle co teraz wychodzi publiczny miejski zlobek… od stycznia podwyższyli cenę i za samo czesne płacimy już jakoś 630 zł w publicznym żłobku. Do tego dochodzi wyżywienie.. a tam w prywatnym mam czesne 500 zł a gdyby chodzili we 2 to drugie dziecko 280 zł czesne plus wyżywienie.
w 1500 zł zamknelibysmy się z dwójka dzieci .
Ja nie wiem dlaczego myślałam że Ty mieszkasz w Londynie albo w Holandii🙈 chyba coś mi się pomyliło, a tutaj Wrocław 🙈O ❤️
Z ❤️ -
KarolinaMaria wrote:Verita, dlatego pytałam, bo właśnie wydawało mi się, że to nie jest takie proste 🙄 faktycznie, prywatne przedszkole wcale nie wychodzi drogo,a unikniesz wożenia dzieci.
Tak nie jest to takie proste, szczerze mówiąc jest to sprawa która martwi mnie najbardziej. Mąż mówi ze będzie ich woził jak będzie trzeba gdzieś dalej nawet ale to jest naprawdę problem . Od zawsze z dziecmi poruszamy się piechota bo mamy tak blisko wiec wozić ich autem będzie dużo mniej komfortowe… ja przyznam ze sobie tego nie wyobrażam 🤯🤯i ile czasu się na to traci ..Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Dziewczyny jak u Waszych dzieci z wymową "L". U Nas jest Elja-Ela. L idzie w takie J. Nie wiem czy już iść z tym do logo, czy poczekać jeszcze. Wiem, że do L potrzebna jest dobra pionizacja języka, żeby dotykał górnego łuku, u Nas z tym od zawsze problem, ale też nie chce być nadgorliwa.O ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:Dziewczyny jak u Waszych dzieci z wymową "L". U Nas jest Elja-Ela. L idzie w takie J. Nie wiem czy już iść z tym do logo, czy poczekać jeszcze. Wiem, że do L potrzebna jest dobra pionizacja języka, żeby dotykał górnego łuku, u Nas z tym od zawsze problem, ale też nie chce być nadgorliwa.
Meggi my teraz w grudniu bylysmy z tego powodu. Malwina mowi J zamiast L i K zamiast T. Mamy tylko ćwiczonka jezyka, bo rzeczywiscie z ta pionizacja jezyka idzie jej ciezko. Ale Malwina mimo ze zamienia te gloski to mowi troche slow, normalnie rozumie polecenia i kontakt z nia jest normalny (to tez ocenia logopeda, nie tylko sucha ilosc i jakosc slow).🔸28 lat
Zulugula wrote:Meggi u nas o dziwo całkiem dobrze mimo mega słabej pionizacji języka. Z tym że dobrze ale z dźwiękiem czyli słyszysz że to L ale językowo gorzej, początkowo Tomuś wymawiał L np lala z językiem na wierzchu.. 🤦♀️ ale powoli wychodzimy z tego i już chowa często ten jęzor. Z kolei z J ma trudność, "ja" to jakieś "wziaa"
To u Nas "Ja" pięknie mówi, ale to L takie w J idące. Ale jak mówię kliknij językiem, to klika więc umie unosić język, ale jakby nie wiedziała że w czasie mowy L ma to zrobić. U Nas język już w środku jest.O ❤️
Z ❤️ -
U Nas nie umie powiedzieć na psa rodziców "koko" mówi duku , ale powie "Mama chodź tędy". Nie czaje tego 🙈
T tak jak L wydaje mi się że potrzebuję języka podniesienie, a tata mówi ładnieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2023, 09:42
Zulugula lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Enigvaa wrote:
Oooo dzięki.
Ja właśnie próbuje namówić Oliwkę żeby górę zębów dotykała ale ona nie umie...O ❤️
Z ❤️ -
Meggi110818 wrote:I działa? Bo ja Oliwka próbuje ale zamiast do góry to w dół daje język
Nie probowalam jeszcze bo dobrze jej to wychodzi z mezem wiec cwiczy z nim. Ze mna ma chyba za duzo tych zadań ze nie chce…🔸28 lat
Warg i podniebienia
Glownie podniebienia, bo to w tej pozycji znajduje sie jezyk mowiac L.
Mozna przyklejac papier jadalny do podniebienia, zeby probowac sciagnac jezykiemWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2023, 11:32
🔸28 lat
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm