Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Tajka mi alergolog mówiła że refluks może być wynikiem też alergii /nietolerancji. Oliwka już siedziała, stała i na stojąco miała cofki.
Dała nutramigen I podziała ze 2 problemy ogarnie, uczulenie i refluks. I chhba u Nas się to sprawdziłoO ❤️
Z ❤️ -
KarolinaMaria wrote:To prawda, Matylda a reagowała (i niestety nadal reaguje na surowe mleko) na bmk, a w testach nic nie wyszło. Są dwa rodzaje alergii ige i nie-ige zależne (ige to przeciwciała i one wychodzą z krwi). Jutro idziemy do alergologa i pewnie powtórzymy testy, natomiast nie jest tak, że jak Ci w testach nic nie wyjdzie to jest ok. Matylda miała testy w wieku 6 m, nic nie wyszło, a jestem pewna, że bmk ją uczula.
Ounai, w takim razie jak zachowywała się Marta jak ją karmiłas tyle czasu? Nie mylisz alergii na bmk z nietolerancją laktozy?
Oliwka wczoraj miała powtórzone testy.
W pierwszych z testów i objawów skórnych nałożył się kurczak i jajko kurze. Nabial nie wyszedł w testach, ale ewidentnie ma. Ostatnio po długiej przerwie dałam jej sos że śmietana 30% i kupa zielona od razuO ❤️
Z ❤️ -
Lalia, z tego co wiem, to z laktoza nie jest tak jak z bmk, jeśli chodzi o odstawienie i prowokacje. Czytałam, że dziecku nawet jest potrzebna laktoza i nie powinno się jej całkowicie ograniczać, bo dziecko musi nauczyć się wytwarzać laktaze. A bez laktozy chyba tego nie zrobi. U znajomej z porodówki córka też to ma i ona kp, daje delicol, ale w mniejezych dawkach, żeby całkowicie jej nie pozbawiać tej laktozy. Lekarz też nic nie mówił o prowokacji.
Nie jestem pewna czy to przez tą nietolerancje laktozy tak się zachowuje, bo no w grudniu kiedy była na "normalnym" mleku i kiedy nie miała niby tej nietolerancji (z badan nie wyszło wtedy) to zachowywała się w nocy podobnie, ale nie aż tak, a w dzień gorzej, było więcej placzu i ulewania. Ale miala też jeszcze tą żółtaczkę, także dużo i twardo spała, to może jej ten brzuszek w nocy tak nie doskwierał. Teraz jakos po tym nutramigenie i jednocześnie szczepieniu na rota się zrobiło gorzej w nocy.
Co do lekarza, to chodziło mi, że capri care zalecił ewentualnie zamiast nutramigenu, żeby wykluczyć bmk 😛
A co do refluksu to tak, może być to po prostu refluks fizjologiczny (taki może ma też Kacper?), czyli jeszcze funkcjonowanie tego układu/przełyku jest nie do końca rozwinięte. Jest jesscze refluks anatomiczny, czyli z budową cos6nie tak, np za krótki przelyk, ale my mieliśmy usg i jest ok. Albo alergiczny (najczęściej bmk) to pod tym kątem weryfikujemy 😊
A Tobie co lekarze mówią? Że to niedojrzaly uklad? Nie robisz badań, usg pod tym kątem? Może ma refluks anatomiczny lub alergiczny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 09:11
-
KarolinaMaria wrote:Miałam Ci właśnie pisać. Są bardzo ok, ale są szerokie w palcach, koniecznie musicie mierzyć. Jakość i elastyczność 5+
Właśnie o tą szerokość mi chodzi, żeby luźno palce były 👌
A znalazłaś coś dla Matyldy? Widziałaś jeszcze jakieś fajne?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 09:05
KarolinaMaria lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
nick nieaktualnyU nas wszystko dobrze. Od zeszłego czwartku jesteśmy w domu. Mała pięknie je z piersi. Nie miałam ŻADNYCH problemów, przybiera jak mały koksik. Dziś była położna drugi raz i wyszło, że mala przybiera 58g na dobę. Mała dostała już raz na spróbowanie moje mleko z butelki i pięknie wypiła- ja chce ją przyzwyczajać do butelki, tak jak miałam z młodym. 🙂 Teraz jest ze mną mama, w przyszłym tygodniu będzie jeszcze mąż, a później już prawdziwe życie 😅 Cudnie mi patrzeć na moją dwójkę 🥹 chociaż mam tak, że chciałabym być jednocześnie z jednym i drugim a się nie da.
Lalia, Zulugula, KarolinaMaria, Suszarka, Annia lubią tę wiadomość
-
Meggi110818 wrote:Właśnie o tą szerokość mi chodzi, żeby luźno palce były 👌
A znalazłaś coś dla Matyldy? Widziałaś jeszcze jakieś fajne?
Innych nie widziałam, zakupy stacjonarne z Matyldą to męka, w końcu kupiliśmy jej kolejne kapcie z decathlonu. A tej kobiecie w dziecięcym obuwniczym powinni płacić szkodliwe 🤣
Dziewczyny, jeszcze co do butów, to wiem, że mają być elastyczne, szerokie, blablabla, ale prawda jest taka, że trzeba obserwować jak dziecko w nich chodzi. Ja miałam wątpliwości do kapci z deca, skonsultowałam to z naszą fizjo i ona pierwsze co powiedziała, że trzeba patrzeć jak dziecko chodzi, a Mati w tych kapciach chodzi idealnie, w innych mam wrażenie, że chodzi nienaturalnie i koślawi stopy do środka.'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Lalia, tak jest z alergiami, że nie wszystkie objawy widać, a mimo to organizm może 'cierpieć', natomiast nie wiem czy całkowite odstawienie alergenu przy delikatnej alergii jest dobre. Matylda je już wszystko zapieczone, jedynie surowe mleko i prawdziwy twaróg nasilają plamy. Jutro mamy wizytę, zobaczymy co dalej, czy idziemy w testy itd.'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Dziewczynki forumowe wszystkiego najlepszego 😘💐 wszystkie jesteście wspaniałe, dużo zdrówka i uśmiechu na co dzień 😊starania od 07.2019
diagnoza, badania, dieta, suplementy 02.2020
wit d, witaminy dla kobiet Solgar, inofem, bromergon, folik
8 cs
28.03 ⏸️ beta 146
01.04 beta 867
Baby nr 2 😍
30.01 ⏸️
02.02 beta 123
04.02 beta 379 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
KarolinaMaria wrote:Jasne, ale jak buty będą za szerokie to chyba też nie dobrze, to tak samo jakbyś kupiła za duże. Trzeba mierzyć.
Innych nie widziałam, zakupy stacjonarne z Matyldą to męka, w końcu kupiliśmy jej kolejne kapcie z decathlonu. A tej kobiecie w dziecięcym obuwniczym powinni płacić szkodliwe 🤣
Dziewczyny, jeszcze co do butów, to wiem, że mają być elastyczne, szerokie, blablabla, ale prawda jest taka, że trzeba obserwować jak dziecko w nich chodzi. Ja miałam wątpliwości do kapci z deca, skonsultowałam to z naszą fizjo i ona pierwsze co powiedziała, że trzeba patrzeć jak dziecko chodzi, a Mati w tych kapciach chodzi idealnie, w innych mam wrażenie, że chodzi nienaturalnie i koślawi stopy do środka.
Pokażesz linka do nich? Do tych decha?KarolinaMaria lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Lalia wrote:Ounai, Olek ma kurcze podobnie z tym BMK. W sensie jak np zje na śniadanie serek wiejski, a na kolację wypije kakao na mleku 3,2% to wszystko ok. Ale teraz po tej jelitówce wjechała mu strasznie faza na jogurty, pierwsze co leciał rano to do lodówki po jogurt, a później w ciągu dnia jeszcze co najmniej dwa albo brał butelkę z mlekiem i pił. No i po takiej ilości nabiału masakra: rzadkie kupy, odparzenie i zaostrzenie AZS. Znowu ograniczyliśmy nabiał do max dwóch razy dziennie i wróciły normalne kupy a AZS się załagodził 👌
Chociaż pamiętam że Karolina chyba kiedyś pisała że z tym BMK nie ma tak że jakaś ilość uczula, a jakaś nie, tylko że duża ilość może dać konkretne, widoczne objawy, a mała pozornie może nie dawać objawów, ale działa niekorzystnie w organizmie. [Karo [/b] tak to było??
Ounai, zgadzam się też co do tych nocy Gabi, że to może być pokłosie wszystkich trzech kwestii: refluksu, nietolerancji i niedojrzałości układu,, bo nie oszukujmy się, to wszystko jest ze sobą powiązane.
Btw dziewczyny, jak tam u Was? My z Martą dziś na bogato!
-
Tajka, chyba nie do końca tak to działa bo Tymek dostawał laktoze tylko i wyłącznie co pół roku przy próbie prowokacji a zaczął wytwarzać laktazę i w wieku 4 lat nietolerancja przeszła. Gdyby całkowite wycofanie prowadziło do zaniku wytwarzania tego enzymu wówczas moje dziecko nie trawiłoby nadal laktozy a to nabiało-lover obecnie i codziennie potrafi zjeść 5 jogurtów 😉
-
KarolinaMaria wrote:https://www.decathlon.pl/p/buty-dla-dzieci-domyos-eko/_/R-p-171260
A to znam je. U Nas do latania po placach zabaw też byly ok 👌
W tamtym roku miałam też z deca fajne adiddaski dla Młodej, ale nie mogę znaleźć teraz takich samych tylko większych. Kosztowy z 60zl i super były. Lepsze niż geoxyO ❤️
Z ❤️