X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka mi alergolog mówiła że refluks może być wynikiem też alergii /nietolerancji. Oliwka już siedziała, stała i na stojąco miała cofki.
    Dała nutramigen I podziała ze 2 problemy ogarnie, uczulenie i refluks. I chhba u Nas się to sprawdziło

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    To prawda, Matylda a reagowała (i niestety nadal reaguje na surowe mleko) na bmk, a w testach nic nie wyszło. Są dwa rodzaje alergii ige i nie-ige zależne (ige to przeciwciała i one wychodzą z krwi). Jutro idziemy do alergologa i pewnie powtórzymy testy, natomiast nie jest tak, że jak Ci w testach nic nie wyjdzie to jest ok. Matylda miała testy w wieku 6 m, nic nie wyszło, a jestem pewna, że bmk ją uczula.

Ounai, w takim razie jak zachowywała się Marta jak ją karmiłas tyle czasu? Nie mylisz alergii na bmk z nietolerancją laktozy?

Oliwka wczoraj miała powtórzone testy.
    W pierwszych z testów i objawów skórnych nałożył się kurczak i jajko kurze. Nabial nie wyszedł w testach, ale ewidentnie ma. Ostatnio po długiej przerwie dałam jej sos że śmietana 30% i kupa zielona od razu

O ❤️
    Z ❤️
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria jak te buciki?

O ❤️
    Z ❤️
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    KarolinaMaria jak te buciki?
    Miałam Ci właśnie pisać. Są bardzo ok, ale są szerokie w palcach, koniecznie musicie mierzyć. Jakość i elastyczność 5+

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Tajka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, z tego co wiem, to z laktoza nie jest tak jak z bmk, jeśli chodzi o odstawienie i prowokacje. Czytałam, że dziecku nawet jest potrzebna laktoza i nie powinno się jej całkowicie ograniczać, bo dziecko musi nauczyć się wytwarzać laktaze. A bez laktozy chyba tego nie zrobi. U znajomej z porodówki córka też to ma i ona kp, daje delicol, ale w mniejezych dawkach, żeby całkowicie jej nie pozbawiać tej laktozy. Lekarz też nic nie mówił o prowokacji.
    Nie jestem pewna czy to przez tą nietolerancje laktozy tak się zachowuje, bo no w grudniu kiedy była na "normalnym" mleku i kiedy nie miała niby tej nietolerancji (z badan nie wyszło wtedy) to zachowywała się w nocy podobnie, ale nie aż tak, a w dzień gorzej, było więcej placzu i ulewania. Ale miala też jeszcze tą żółtaczkę, także dużo i twardo spała, to może jej ten brzuszek w nocy tak nie doskwierał. Teraz jakos po tym nutramigenie i jednocześnie szczepieniu na rota się zrobiło gorzej w nocy.
    Co do lekarza, to chodziło mi, że capri care zalecił ewentualnie zamiast nutramigenu, żeby wykluczyć bmk 😛
    A co do refluksu to tak, może być to po prostu refluks fizjologiczny (taki może ma też Kacper?), czyli jeszcze funkcjonowanie tego układu/przełyku jest nie do końca rozwinięte. Jest jesscze refluks anatomiczny, czyli z budową cos6nie tak, np za krótki przelyk, ale my mieliśmy usg i jest ok. Albo alergiczny (najczęściej bmk) to pod tym kątem weryfikujemy 😊
    A Tobie co lekarze mówią? Że to niedojrzaly uklad? Nie robisz badań, usg pod tym kątem? Może ma refluks anatomiczny lub alergiczny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 09:11

12.08.2020 - ⏸ (15dpo, 2gi cykl stymulowany clo, 3ci cykl po drożności, 15cs)
    27.04.2021 - nasz cud 🥰 3700g, 57 cm, 41tc
    19cd062133.png

31.03.2022 - ⏸️
    Będzie dzidziuś 👣👶
    2534e96399.png
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Miałam Ci właśnie pisać. Są bardzo ok, ale są szerokie w palcach, koniecznie musicie mierzyć. Jakość i elastyczność 5+

Właśnie o tą szerokość mi chodzi, żeby luźno palce były 👌

A znalazłaś coś dla Matyldy? Widziałaś jeszcze jakieś fajne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2023, 09:05

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko dobrze. Od zeszłego czwartku jesteśmy w domu. Mała pięknie je z piersi. Nie miałam ŻADNYCH problemów, przybiera jak mały koksik. Dziś była położna drugi raz i wyszło, że mala przybiera 58g na dobę. Mała dostała już raz na spróbowanie moje mleko z butelki i pięknie wypiła- ja chce ją przyzwyczajać do butelki, tak jak miałam z młodym. 🙂 Teraz jest ze mną mama, w przyszłym tygodniu będzie jeszcze mąż, a później już prawdziwe życie 😅 Cudnie mi patrzeć na moją dwójkę 🥹 chociaż mam tak, że chciałabym być jednocześnie z jednym i drugim a się nie da.

Lalia, Zulugula, KarolinaMaria, Suszarka, Annia lubią tę wiadomość

Wysłany: 8 marca 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Właśnie o tą szerokość mi chodzi, żeby luźno palce były 👌

A znalazłaś coś dla Matyldy? Widziałaś jeszcze jakieś fajne?
    Jasne, ale jak buty będą za szerokie to chyba też nie dobrze, to tak samo jakbyś kupiła za duże. Trzeba mierzyć.

Innych nie widziałam, zakupy stacjonarne z Matyldą to męka, w końcu kupiliśmy jej kolejne kapcie z decathlonu. A tej kobiecie w dziecięcym obuwniczym powinni płacić szkodliwe 🤣

Dziewczyny, jeszcze co do butów, to wiem, że mają być elastyczne, szerokie, blablabla, ale prawda jest taka, że trzeba obserwować jak dziecko w nich chodzi. Ja miałam wątpliwości do kapci z deca, skonsultowałam to z naszą fizjo i ona pierwsze co powiedziała, że trzeba patrzeć jak dziecko chodzi, a Mati w tych kapciach chodzi idealnie, w innych mam wrażenie, że chodzi nienaturalnie i koślawi stopy do środka.

'90

06.05.2020 r. II 🦄

Wysłany: 8 marca 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, tak jest z alergiami, że nie wszystkie objawy widać, a mimo to organizm może 'cierpieć', natomiast nie wiem czy całkowite odstawienie alergenu przy delikatnej alergii jest dobre. Matylda je już wszystko zapieczone, jedynie surowe mleko i prawdziwy twaróg nasilają plamy. Jutro mamy wizytę, zobaczymy co dalej, czy idziemy w testy itd.

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • patrycja92 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki forumowe wszystkiego najlepszego 😘💐 wszystkie jesteście wspaniałe, dużo zdrówka i uśmiechu na co dzień 😊

starania od 07.2019
    diagnoza, badania, dieta, suplementy 02.2020
    wit d, witaminy dla kobiet Solgar, inofem, bromergon, folik
    8 cs
    28.03 ⏸️ beta 146 <3
    01.04 beta 867

Baby nr 2 😍
    30.01 ⏸️
    02.02 beta 123
    04.02 beta 379
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się dziewczyny jeszcze na piątek do innego lekarza. Kurde testy jeszcze ściemniały wiec ta beta się chyba podnosi

Suszarka, Wik89, Zulugula, Enigvaa, dmg111 lubią tę wiadomość

• Annia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, trzymam kciuki, z tego forum pamiętam już kilka pustych jaj płodowych,które dzisiaj są ciążami/dzidziusiami. :)

madziulix3, Zulugula lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Madzia, trzymam kciuki, z tego forum pamiętam już kilka pustych jaj płodowych,które dzisiaj są ciążami/dzidziusiami. :)
    Ciagle tez mam taki cień nadziei 🥹

• Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Jasne, ale jak buty będą za szerokie to chyba też nie dobrze, to tak samo jakbyś kupiła za duże. Trzeba mierzyć.

Innych nie widziałam, zakupy stacjonarne z Matyldą to męka, w końcu kupiliśmy jej kolejne kapcie z decathlonu. A tej kobiecie w dziecięcym obuwniczym powinni płacić szkodliwe 🤣

Dziewczyny, jeszcze co do butów, to wiem, że mają być elastyczne, szerokie, blablabla, ale prawda jest taka, że trzeba obserwować jak dziecko w nich chodzi. Ja miałam wątpliwości do kapci z deca, skonsultowałam to z naszą fizjo i ona pierwsze co powiedziała, że trzeba patrzeć jak dziecko chodzi, a Mati w tych kapciach chodzi idealnie, w innych mam wrażenie, że chodzi nienaturalnie i koślawi stopy do środka.

Pokażesz linka do nich? Do tych decha?

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️

Wysłany: 8 marca 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, ja też trzymam kciuki ❤

madziulix3 lubi tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ounai, Olek ma kurcze podobnie z tym BMK. W sensie jak np zje na śniadanie serek wiejski, a na kolację wypije kakao na mleku 3,2% to wszystko ok. Ale teraz po tej jelitówce wjechała mu strasznie faza na jogurty, pierwsze co leciał rano to do lodówki po jogurt, a później w ciągu dnia jeszcze co najmniej dwa albo brał butelkę z mlekiem i pił. No i po takiej ilości nabiału masakra: rzadkie kupy, odparzenie i zaostrzenie AZS. Znowu ograniczyliśmy nabiał do max dwóch razy dziennie i wróciły normalne kupy a AZS się załagodził 👌

Chociaż pamiętam że Karolina chyba kiedyś pisała że z tym BMK nie ma tak że jakaś ilość uczula, a jakaś nie, tylko że duża ilość może dać konkretne, widoczne objawy, a mała pozornie może nie dawać objawów, ale działa niekorzystnie w organizmie. [Karo [/b] tak to było??

Ounai, zgadzam się też co do tych nocy Gabi, że to może być pokłosie wszystkich trzech kwestii: refluksu, nietolerancji i niedojrzałości układu,, bo nie oszukujmy się, to wszystko jest ze sobą powiązane.
    U Marty jest trochę ostrzej, ona nie może wypić szklanki mleka codziennie. Jak w lecie zjadła gałkę lodów 3 dni pod rząd to była masakra. Dlatego jedziemy na mleku vege, którego Marta wypija po pół litra dziennie nawet, ślę jeśli zupa jest zabielona śmietaną to jest ok. A np u Tymka było tak źle, że właśnie nawet wedlina nie mogła zawierać laktozy bo od razu było bardzo źle.

Btw dziewczyny, jak tam u Was? My z Martą dziś na bogato!

20230308-181102.jpg

20230308-180939.jpg

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka, chyba nie do końca tak to działa bo Tymek dostawał laktoze tylko i wyłącznie co pół roku przy próbie prowokacji a zaczął wytwarzać laktazę i w wieku 4 lat nietolerancja przeszła. Gdyby całkowite wycofanie prowadziło do zaniku wytwarzania tego enzymu wówczas moje dziecko nie trawiłoby nadal laktozy a to nabiało-lover obecnie i codziennie potrafi zjeść 5 jogurtów 😉

age.png

age.png

Wysłany: 8 marca 2023, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    Pokażesz linka do nich? Do tych decha?
    https://www.decathlon.pl/p/buty-dla-dzieci-domyos-eko/_/R-p-171260

'90

06.05.2020 r. II 🦄
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    https://www.decathlon.pl/p/buty-dla-dzieci-domyos-eko/_/R-p-171260

A to znam je. U Nas do latania po placach zabaw też byly ok 👌
    W tamtym roku miałam też z deca fajne adiddaski dla Młodej, ale nie mogę znaleźć teraz takich samych tylko większych. Kosztowy z 60zl i super były. Lepsze niż geoxy

O ❤️
    Z ❤️
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 8 marca 2023, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 08:58

madziulix3, Suszarka lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
‹‹ 5458 5459 5460 5461 5462 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ