Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
madziulix3 wrote:Ja się cieszę ze się zaczęło. Będziemy szybciej mogli się starać
A czy ja poronienie mam liczyć jako okres?42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
nick nieaktualnyZulu, co do heparyny to chyba dużo zależy od lekarza bo mój jak poszłam do niego ze się staramy i miałam jedna cb za sobą to powiedział mi ze to już jest podstawa do heparyny 🫣 i przy ciąży z Jasiem dostałam prawie od razu ale tez zrobił mi te badania po poronieniu
Ja już sama nie wiem czy to jednak poronienie się zaczęło bo bardzo skąpe to krwawienie, czasem coś poleci. Czasami w ogóle 🤷🏻♀️ -
Madzia współczuje przejścia 😞 mam nadzieje ze teraz samo się zadzieje albo już się dzieje tak jak piszesz i za chwile będziecie mogli wrócić do starań 💪
Laila jak tam Olek z mowa ruszyło coś? Pytanie do mam co dzieciaki maja troszkę opóźniona ta mowę jak tam?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2023, 18:28
starania od 07.2019
diagnoza, badania, dieta, suplementy 02.2020
wit d, witaminy dla kobiet Solgar, inofem, bromergon, folik
8 cs
28.03 ⏸️ beta 146
01.04 beta 867
Baby nr 2 😍
30.01 ⏸️
02.02 beta 123
04.02 beta 379 -
Pati, u Matyldy są postępy, ostatnie 2-3 tyg to dużego progres, duży jak na nią. Tydzień temu byliśmy u neurologopedy, ona oprócz lekkie opóźnienia nie widzi nic niepokojącego, dała kilka ćwiczeń i mamy się pokazać w kwietniu. Ja myślałam, że jest bardzo źle (niestety porównywanie z forumowymi gadułami robi swoje), a w rzeczywistości nie ma tragedii, ważne jest to, żeby dziecko reagowało na to co się mówi, rozumiało, podłapywało zabawę itd. Masz jakieś wątpliwości co do swojego synka? Jeśli tak, to polecam wizytę u logo, daje dużo spokoju i w razie W można szybko zareagować.'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
patrycja92 wrote:Madzia współczuje przejścia 😞 mam nadzieje ze teraz samo się zadzieje albo już się dzieje tak jak piszesz i za chwile będziecie mogli wrócić do starań 💪
Laila jak tam Olek z mowa ruszyło coś? Pytanie do mam co dzieciaki maja troszkę opóźniona ta mowę jak tam?
U Nas jest delikatnie w tyle, ostatnio mało nowych słow, w tym tyg to było stopa i budyń. Jednak zauważyłam że łączy zadania z 6 słów. Jutro mamy logo to też będę wiedziała jaki etap mamyO ❤️
Z ❤️ -
dmg111 wrote:Niestety od wczoraj plamie (9 dpo), więc znowu nic. Już nie mam sił 😥 Musimy przemyśleć, co dalej, bo źle to mi wszystko na głowę robi. Chyba polecimy sobie gdzieś za granicę na wakacje, zasłużyłam po tym roku 🔆O ❤️
Z ❤️ -
Patrycja, Olek w tych wszystkich wytycznych o których pisze Karolina jest świetny: rozumienie poleceń,reakcja na imię, udawane zabawy, inicjowanie zabawy, wskazywanie, w ogóle komunikuje się (wyraża potrzeby) fantastycznie, ale jeśli chodzi o mowę, to moim zdaniem jak na ten moment, to jest bardzo słabo. Myślę, że jeśli przebywałby w towarzystwie którejś z Was, to nie byłybyście w stanie wychwycić więcej niż dosłownie kilku słów. On gada non stop, opowiada, wykłóca się, żali, ale to brzmi jak zlepek przypadkowych głosek. Wydaje mi się, że on mówi zdecydowanie więcej słów niż ja jestem w stanie wyróżnić, ale ta jakość jest tak dramatyczna, że to jest niemożliwe. Nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do jego rozwoju, w żadnym zakresie, nie podejrzewam nic ze spektrum autyzmu, ale wydaje mi się, że albo ma opóźniony rozwój mowy i zaskoczy bardzo późno np. bliżej 3 urodzin, albo potrzebuje odpowiednich bodźców, czyli zajęć z logo lub ćwiczeń w domu. Jako że to jest też kwestia jakości, to nie będę odkładać wizyty u logo, bo boje się że przez ten czas czekania wyrobi sobie jakieś wady wymowy, a z tym będzie zdecydowanie trudniej pracować, niż ze zmotywowaniem go do żeby zaczął mówić w ogóle.
Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia, bo Olek świetnie wszystko rozumie i pokazuje, jak mówię żeby coś pokazał albo przyniósł to jest w tym bezbłędny, rozumie nawet już takie złożone polecenia np ostatnio wylał wodę i poleciał po ręcznik papierowy (sam), mówię do niego "Wytrzyj podłogę, brudny ręcznik wyrzuć do kosza a czysty odstaw na miejsce" i on te trzy polecenia (Wytrzyj, wyrzuć, odstaw) wykonał bez problemu, bez podpowiedzi. ALE jak próbuję go podejść w drugą stronę i pytam co to, kto to itd to nie nazywa tego, jak go proszę żeby powtórzył jakieś słowo to bardzo często powtarza je tak, jak osoby po udarze np proszę żeby powiedział "dzia-dziu" a on mówi "oue-ue" czyli kompletnie nie podobne, tak jakby glowa pracowała inaczej niż buzia i nie wiem czy to kwestia słuchu, że on nie słyszy że źle mówi, czy to rodzaj jakiejś afazji 🤨 dlatego oprócz logo, będę się starać umówić też na sprawdzenie słuchu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2023, 19:56
-
nick nieaktualnypatrycja92 wrote:Madzia współczuje przejścia 😞 mam nadzieje ze teraz samo się zadzieje albo już się dzieje tak jak piszesz i za chwile będziecie mogli wrócić do starań 💪
Laila jak tam Olek z mowa ruszyło coś? Pytanie do mam co dzieciaki maja troszkę opóźniona ta mowę jak tam? -
Lalia, mi kiedyś, jak Oliwka była mala, logo mówiła coś u przetwarzaniu słuchowym. Dokładnie nie wiem co to, bo później już więcej nie mówiła na ten temat, a ja nie wnikałam bo okazało się że problem u nas wynikał z migdała, który uciskał coś tam (mimo że badania słuchu wychodziły super).
Pewnie logo nakieruję Cię na odpowiedni tor😉
Ja natomiast czuje w kościach, że będzie Nas czekało kolejne podcięcie wędzidełka, ale to już koło 4-5 roku życia, wcześniej psychicznie nie dam rady. A od jutra zaczynamy elektrostymulacje.
Lalia lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Mamy dzieci zlobkowych koncorocznych, nie macie obaw jesli chodzi o przejscie do przedszkola? Przeraza mnie to mega, Leo bedzie mial niecale 3 we wrzesniu a dzieciaki ze stycznia prawie 4 a w tym wieku to kolosalna roznica... 🫠
-
Ja byłam u logo w październiku bo mnie Pani ze żłobka wysyłały bo mały nie powtarzał a jak chciał powiedzieć to mówił jak „rybka” ze otwierał buzie do mówienia i tak jakby mówił bo ruszał ustami ale bez dźwięku. Rozwojowo jest ok i kazała czytać masować całe ciało i dać czas do 2,5r.z. Dopiero od stycznia widzę ze ta mowa tak naprawdę ruszla. Nie jest tak ze mówi takimi zdaniami jak co niektóre dzieci, zaczyna łączyć dwa słowa tak naprawdę. Od 2 miesięcy chce powtarzać słowa i całkiem mu to dobrze idzie bo zna literki alfabetu i 70% potrafi tez powiedzieć a nie tylko pokazać. Pojde z nim do logo po Świętach na spokojnie na sprawdzenie czy to idzie w dobrym kierunku. Zauważyłam tez ze na niektore sylaby mowi tak jakby przez nos np ta-powie normalnie, ale ksi- to slychac ze to przez nos i jest takie troche nie wyraźne..starania od 07.2019
8 cs
28.03 ⏸️ beta 146
01.04 beta 867
Baby nr 2 😍
30.01 ⏸️
02.02 beta 123
04.02 beta 379 -
Ale jaja, dopiero nadrobiłam chyba z 3-4 dni 😀 Zulu, gratulacje 🥰 trzymam kciuki ✊ ahh ta Praga 😀😀
Zulugula lubi tę wiadomość
-
Nowastaraczka wrote:Mamy dzieci zlobkowych koncorocznych, nie macie obaw jesli chodzi o przejscie do przedszkola? Przeraza mnie to mega, Leo bedzie mial niecale 3 we wrzesniu a dzieciaki ze stycznia prawie 4 a w tym wieku to kolosalna roznica... 🫠
Właśnie mnie to przeraża.. i nie wiem co robić decyzje podejmę na wakacje. Jak byłam na przedstawieniu na dzień babci to moje dziecko było najmniejsze. Niektóre dzieci były o głowę większe a to ten sam rocznik tylko był ale różnica ogromna - widać było które dziecko jest starsze.
Nie zawsze tak może być oczywiście bo córeczka Igi jest conajmniej większa o jeden rozmiar od mojego dziecka a jest młodsza wiekowo 😊starania od 07.2019
8 cs
28.03 ⏸️ beta 146
01.04 beta 867
Baby nr 2 😍
30.01 ⏸️
02.02 beta 123
04.02 beta 379