Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do odpieluchowania - Leoś jak ma goły tyłek to spoko idzie na nocnik i w miare ogarnia ale jak juz są majtasy to chyba mu się myli ze pampers i totalnie zapomina - sa na to jakies triki? Dodam ze to ze mokro to wcale mu jakoś nie przeszkadza
-
Tajka wrote:Dziewczyny Maja ma 38.8 tenp w braunie do ucha, niby odejmuje sie 0.5? Raczej normalnie sie zachowuje, poszla spać, nie dalam jeszcze ibum ale chyba już powinnam?
Kinusia gratuluję ciąży!Kolejny Bobas forumowy w drodze!
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Ja bym już dała. Pomiar nie był np po tym jak leżała na tej stronie głowy i ucho było rozgrzane?
Kinusia gratuluję ciąży!Kolejny Bobas forumowy w drodze!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2023, 20:00
-
Kiniusia, gratulacje!
Zulu, ale to leci 🤯 Ty zaraz będziesz miała krzywą cukrową, a po krzywej to już prosta droga na porodówkę!
Irysko, ja tu się czuję trochę jak bezdzietna lambadziara 😂 Matylda też jest uparciuchem, ja też taka byłam w dzieciństwie. Mam starszego brata i myślę sobie, że jakbym to ja była pierwszym dzieckiem, to rodzice nie zdecydowaliby się na drugiego takiego upierdliwca 🤪 później im to wynagrodziłam, bo nie sprawiałam jako takich kłopotów wychowawczych, ale pierwsze 10 lat nie było lekkie. Powiem Wam, że jak nie miałam dziecka i przypomniałam sobie siebie z dzieciństwa, taką upierdliwą, jojczącą o wszystko, śpiącą z mamą, to myślałam zawsze, że moi rodzice musieli gdzieś popełnić błąd, że pewnie mnie rozpieścili, niepotrzebnie ustępowali, a teraz widzę, że temperamentu dziecka nie da się 'wychować'. Każde jest inne, każde ma swoje lęki i zwracam honor rodzicom.
Edit i oczywiście zwracam honor Matyldzi, kocham tę przylepę, szczególnie jak podaje mi papier w toalecie 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2023, 20:11
Zulugula, Iryska, Nowastaraczka, Enigvaa, Suszarka, Lalia lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Suszi, jak Twoj egzamin?
czekam na certyfikat 🙂
Tajka ja nigdy nie odejmuję, wiele razy porównywałam brauna z termometrem owulacyjnym j zawsze pomiar się zgadzał.
Kiniusia gratulacje ❤️
Zulu ja miałam podobnie, tzn. w ciąży z Igą miałam łożysko na przedniej ścianie i szybko czułam ruchy, koło 15 TC. A z Jagodą miałam niby z tyłu a ruchy poczułam znacznie później, około 19-20tc, mimo że to była druga ciąża 😅
Byłam w H&M, obłowiłam się, najbardziej jestem zadowolona z dwupakow piżam po 35zł, to jak za darmo 🤑Lalia, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Dałam Majci ibum. Ale po 40min miala 39.2 😬 i już ma zapchany nosek. Pierwszy raz taka gorączka wysoka u niej.
Mąż pojechał do apteki po paracetamol w syropie, bo mamy tylko czopki.
Jutro Gabrysia ma szczepienie na bexsero. Myslicie, aby odwołać? Bo zakładam, że jak Maja ma wirusa jakiegoś, to Gabi też juz ma,ale na razie bez objawów. -
Zulugula wrote:Suszi pokaż łupy! Widzę, że w koronach większy wybór, zazdroIga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
A czym sugerujecie się dobierając dawkę ibuprofenu czy paracetamolu? Tym co na opakowaniu czy kalkulatorem?
-
Dziewczynki, muszę chyba zrobić update co u nas 🙈
Tydzień temu w poniedziałek podjęłam próbę odpieluchowania Olka, schowałam pampersy i powiedziałam, że się skończyły 🤣 pierwszego dnia 15 wpadek i 3 razy do nocnika, drugiego dnia z 11 wpadek i z kilka do nocnika, trzeciego dnia była już przewaga nocnika nad gatkamiw, ale czwartego dnia totalny bunt na nocnik i się wycofaliśmy. Raz, nie chcieliśmy żeby nam się zraził i zaczął wstrzymywać, a dwa te "sukcesy" nocnikowe to było totalne wysadzanie typu "Oluś, nie chce Ci się siusiu? Oluś, myślę że masz pełny brzuszek, bo wypiłeś dużo wody, może usiądziesz i zrobisz siusiu?", a to chyba nie o to chodzi. Mimo, że wytarłam podłogę kilkadziesiąt razy przez te kilka dni i prałam nadzwyczaj często a i tak się nie udało, to nie żałuję. Po pierwsze Olek zaczaił dyskomfort spowodowany "mokrym", pierwszego dnia była hulaj dusza, ale później już przybiegał za każdym razem że się posiusiał i żeby go przebrać, co więcej teraz mimo pampersa to częstopokazuje żeby mu go zmienić, zwłaszcza po kupie, co wcześniej się nie zdarzało 👌 nie przeżywam, myślę że końcem czerwca lub początkiem lipca zrobimy podejście nr 2 🙂
Kolejna kwestia, dostaliśmy ostateczną diagnozę SI: u Olcia wszystko gra, rozwija się super, w niektórych kwestiach ponad swój wiek, jedyne "trudności" jakie ma to trochę nadwrażliwość, a raczej taka wzmożona czułość na dźwięki z otoczenia (np. bawi się, słyszy dzwony kościelne przez okno i odwraca głowę w ich kierunku, ogląda coś, przejeżdża motor, zwraca nam uwagę że przejechał motor) ale mimo że wytrącają gowz danej aktywności, to na krótko i sam do niej wraca. Mamy go też masować, dociskać itd bo jest "poszukiwaczem sensorycznym", czyli szuka sobie aktywności i często je znienia, ale po okresie "aktywności" sam sobie "zarządza" wyciszenie więc te mechanizmy regulacji są u niego w porządku. Nie mamy zaleceń do terapii zaburzeń SI ☺️
Ku mojej rozpaczy, nasza osteopatka z którą wiązałam ogromne nadzieje w rozwoju mowy Olcia złamała rękę i zamiast mieć wizytę dzisiaj, mamy 25 lipca 😓 w związku z tym, po konsultacji z logopedą, dalej kontynuujemy "ćwiczenia" zlecone przez osteopatke (masaż potylicy, masaż żuchwy, wyciszenie odruchów) plus włączamy masaże logopedyczne dwa razy dziennie oraz od soboty zaczynamy terapię logopedyczną w gabinecie 🥳 na razie mamy ustalone takie spotkania wdrażające, a później pewnie pół godziny w tygodniu 👌 ja, jako mama która jest z Olkiem non stop, widzę u niego jakieś mikro postępy, ale prawda jest taka że Olcio ma opóźniony rozwój mowy i to solidnie, więc cieszę się że nie czekamy, tylko działamy 💪 nasza (neuro)logopeda jest kochana, mówi mi że jej syn też miał ORM, że Olek zacznie mówić tylko potrzebuje czasu i wsparcia i że najważniejsze to, że nie ma totalnie żadnych zaburzeń rozwojowych, a wręcz rozwija się ponad swój wiek oraz jest niesamowicie komunikatywny, że się nie zamyka, tylko wykorzystuje gesty, mimikę, wydawane przez siebie dźwięki i świetnie sobie radzi 🙂 muszę się Wam przyznać, że dla Mamy która ma bąbelka z jakimiś trudnościami, usłyszenie tylu pochwał (a nie tylko wyliczanie braków) to niesamowite wsparcie psychiczne💙
A i jeszcze z kwestii: śmiech przez łzy 🙈
Olek w poniedziałek, jak karmiłam Kacperka w innym pokoju, wylał mi w salonie dwie butelki płynu nabłyszczający do zmywarki na podłogę 😶 jak to zobaczyłam, to wszystko mi opadło 🤣 ale nawet się jakoś na niego nie zloscilam, bo biedny przyniósł mi papier toaletowy z łazienki żebym miała czym posprzatać 😂😂😂 tylko że pech chciał, że w ferrworze tego sprzątania, walnęłam nogą w Bujaczek Babybjorn Kacperka i uderzyłam się w palec który spuchł, zsinsiał i zaczął boleć,, więc pojechałam na sor, spędziłam tam prawie 4 h i się dowiedziałam że mam pęknięta kość, ale że to drugi palec u stopy, to się nie robi z tym nic poza okładami i smarowaniem ketonalem 😅 w niedzielę mamy chrzciny, dobrze że ostatnio kupiłam sobie płaskie złote sandałki, bo o szpilkach mogę zapomnieć 😂 zastanawiam się tylko czy paznokcie pomalować neutralnie, czy na bordowo, żeby pasowały do koloru palca, hahahaha 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2023, 23:01
Wik89, KarolinaMaria, Inga28, Zulugula, patrycja92, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
-
Mamsita Lalia! Chrzciny za pasem, a nie chwalisz się kreacją!
PS a mówią, że babybjorn taki bezpieczny🤪
PS2 dobrze, że Olek jest w dobrych rękach. I, że nie czekaliście z diagnostyką, bo przecież 'chłopcy mówią później' 😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2023, 07:20
Zulugula, Wik89, Lalia, Nowastaraczka, veritaa lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Tajka wrote:A czym sugerujecie się dobierając dawkę ibuprofenu czy paracetamolu? Tym co na opakowaniu czy kalkulatorem?
Wszystkiego dobrego dla dzieciaków, jak najwięcej radości każdego dnia 🥳
My dziewczynom kupiliśmy tunel (polecam, koszt stosunkowo nieduży a frajdy cała masa), książeczki oczywiście, a dzisiaj dostaną jeszcze maskotki Nunusia i Packa 😁patrycja92, Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022