Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zbiórki na wyposażenie łazienki mnie rozwaliła 🤣 ale no rozumiem skalę.
Tak, zdecydowanie większość posyła dzieci tam gdzie jest najbliżej. Zdaje sobie sprawę że odległość od domu jest ważna ale dla mnie osobiście nie jest najważniejsza. Mam też porównanie stare przedszkole Ani gdzie chodziła 2 lata ( wtedy już wiedziałam że się przeprowadzamy i nie chciałam jej co roku przenosić gdzie indziej ) i teraz aktualne przedszkole które jest przecudowne
.
Zresztą to samo jest ze szkołą, też dojrzewamy do decyzji i chyba niestety nie pójdzie do szkoły rejonowej tylko będziemy dojeżdżać - 20 minut tramwajem do szkoły do centrum. Z dojściem na ten tramwaj to robi się już wyprawa na średnio 35 minut w jedną stronę.
Trochę się boję bo Bartus zostanie w przedszkolu które jest w totalnie innym kierunku , więc jak zostanę z nimi sama to nie wiem jak ja ogarnę zawożenie ich do placówek i żebym sama zdążyła do pracy .
Przydałaby mi się praca zdalna to może bym to jakoś ogarnęła 🙈 no ale to za rok.
Ounai jak Ty dajesz radę tak pracować ? Są perspektywy że to się uspokoi i sytuacja wróci do normy ? Bo chwilowo to rozumiem ale na dłuższą mete nie wyobrażam sobie tak pracować i chyba żadne pieniądze nie są tego warte.
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Kurcze Karo, ja narzekam na swoje przedszkole ale u Was to naprawde dziwnie bylo. Mialam serio dobre przeczucia.
Verita, Tymek tez nie chodzi do rejonowej szkoly. Wychowawczynie ma beznadziejna. Ale to juz ostatni rok, wiec przelkniemy jakos.
Co do pracy to tak szczerze ledwo wszyscy dajemy radę. Na pewno się to skonczy kiedys ale nie wiadomo kiedy. Mysle ze z miasiac to jeszcze na pewno. Póki co staram się odpuszczać sobie. Nie dorzucam sobie dodatkowych rzeczy typu "będę codziennie cwiczyc" albo "musze miec lsniace mieszkanie". -
Ouani, nie ma placówki idealnej, ale nam to się serio trafił jakiś relikt przeszłości. Trzymam kciuki, żeby Tymek od 4 klasy miał fajnego wychowawcę. Tak jak piszesz, czasem trzeba się przemęczyć. Co do pracy to olej porządki i bycie fit. Oby ten czas szybko minął. Przecież nie da się tak pracować non stop.
Clover, jesteś może? Jak w Waszym przedszkolu?'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
KarolinaMaria wrote:Ouani, nie ma placówki idealnej, ale nam to się serio trafił jakiś relikt przeszłości. Trzymam kciuki, żeby Tymek od 4 klasy miał fajnego wychowawcę. Tak jak piszesz, czasem trzeba się przemęczyć. Co do pracy to olej porządki i bycie fit. Oby ten czas szybko minął. Przecież nie da się tak pracować non stop.
Clover, jesteś może? Jak w Waszym przedszkolu?
Btw mamy dziewczynek, mega Wam polecam te sukienki i legginsy. Sa piekne, bawełniane. Prałam już kilka razy i nic się z nimi nie dzieje. Jakość lepsza od HM. Jak będziecie chciały to podeślę realne zdjęcia.
Rozmiar 5t to takie nasze 110-116 (Marta ma 110 i juz nosi te 5t ale rekawki moglyby byc ciur krotsze). Czas dostawy to 8 dni
https://a.aliexpress.com/_EwsgVez
https://a.aliexpress.com/_Ex8Qkep -
Dziewczyny, mam do Was pytanie. Od zeszlego roku ustawa zakazuje zadawania zadan domowym dxieciom w klasach 1-3, z wyjatkiem zadan cwiczacych motoryke mala. Tymczasem Tymek w zeszlym tyg mial napisac w domu streszczenie lektury, a na wtorek ma rozwiazac cala strone zadan z matematyki w zeszycie z cwiczeniami. Mamy roznice zdan z mezem w tym temacie. Ja uwazam, ze jesli sa jakies przepisy to nauczyciel powinien sie do nich stosowac, moj kqz mowi "korona ku z glowy nie spadnie jak te zadania zrobi"
Iryska lubi tę wiadomość
-
Ounai wrote:Dziewczyny, mam do Was pytanie. Od zeszlego roku ustawa zakazuje zadawania zadan domowym dxieciom w klasach 1-3, z wyjatkiem zadan cwiczacych motoryke mala. Tymczasem Tymek w zeszlym tyg mial napisac w domu streszczenie lektury, a na wtorek ma rozwiazac cala strone zadan z matematyki w zeszycie z cwiczeniami. Mamy roznice zdan z mezem w tym temacie. Ja uwazam, ze jesli sa jakies przepisy to nauczyciel powinien sie do nich stosowac, moj kqz mowi "korona ku z glowy nie spadnie jak te zadania zrobi"
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Iryska wrote:Nie wiem ale mojej siostry dziecko jest w pierwszej klasie i nawet z religii mają jakieś zadania domowe typu pokolorować obrazek. Jak się nie odrobi to pani z religii wlepia minusa🙄🙄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października, 11:57
-
Ounai wrote:Dziewczyny, mam do Was pytanie. Od zeszlego roku ustawa zakazuje zadawania zadan domowym dxieciom w klasach 1-3, z wyjatkiem zadan cwiczacych motoryke mala. Tymczasem Tymek w zeszlym tyg mial napisac w domu streszczenie lektury, a na wtorek ma rozwiazac cala strone zadan z matematyki w zeszycie z cwiczeniami. Mamy roznice zdan z mezem w tym temacie. Ja uwazam, ze jesli sa jakies przepisy to nauczyciel powinien sie do nich stosowac, moj kqz mowi "korona ku z glowy nie spadnie jak te zadania zrobi"
Lekturnik też robimy w domu, dodatkowo jeśli dziecko nie zdąży zrobić czegoś na lekcji to kończy w domu (ostatnio Felek miał prawie całą stronę z matmy, bo zamiast uważać to gadał z kolegami). Poza tym np tydzień temu miał do napisania list.
Ja jestem za tym żeby nauczycielka zadawała jakieś niewielkie prace domowe. A tak naprawdę pod tą motorykę małą można podciągnąć wszystko m.in pisanie streszczenia z lektury -
Hej! Nadrobiłam 😁
Zulu, widziałam Twoje pytanie o prezent na roczek. Iga dostała drewniany wózek gondola właśnie, bawią się nim do dzisiaj. Jak Jagoda była mała to Iga ją w nim woziła 😂 poza tym dziewczyny mają złote bransoletki z pierwszych urodzin i wiem że to nie jest użyteczne ale pamiątka super. Lalki miniland też polecamy.
U nas po staremu, Jagoda chodzi do żłobka, Iga do przedszkola. Miały chodzić od jutra razem do przedszkola, ale w Igi grupie nie ma miejsc. Chciałam ją zapisać do grupy Montessori w tym samym przedszkolu ale dyrektorka dość niechętnie do tego podchodziła, zaczęła wymyślać że ma 2.5 a nie 3 lata, że musi pytać o zgodę urząd miasta, dało się wyczuć niechęć w jej postawie. Poza tym nie wiem jak one by zareagowały jakby Iga musiała iść do swojej grupy (rano są grupy łączone). Zdaje mi się że w żłobku też lepiej przypilnują drzemek i siusiania. Reasumując, Jagoda pójdzie do przedszkola za rok, nie chcę żeby była traktowana jak piąte koło u wozu. Iga nadal nic w przedszkolu nie mówi, rozmawiałam z wychowawczynią i okazało się że w przedszkolu również nie je sama ani nie chodzi do toalety. Wspólnie z panią zdecydowałyśmy że Iga będzie chodziła na zajęcia z psychologiem w przedszkolu, ma też być angażowana w obowiązki dyżurnej i maksymalnie włączana w życie grupy. Ja się też umówiłam do psychologa na konsultację, żebym wiedziała jak jej pomóc, jak wspierać, niestety czas oczekiwania dość długi i nadal czekam na termin. Zobaczymy czy którekolwiek z tych działań przyniesie skutek 🙈Zulugula lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszi, mnie się też wydaje, że dla Jagody tak będzie lepiej. Pamiętam, że logistycznie byłoby Ci łatwiej mieć dziewczyny w jednym miejscu, ale tez odnoszę wrażenie, że 2,5 latki w pkolu są tak trochę na doczepkę (np. u nas jest jeden i jedyny w grupie nie ma kart pracy, nie wiem co robi jak inne dzieci pracują z książką). Jak macie spoko żłobek, to spędzi tam jeszcze miły rok i będzie w pełni zaopiekana. Pójdzie jako 3latka ze swoim rocznikiem i zobaczysz, że będzie wymiatać w grupie! Trzymam kciuki, żeby psycholog pomógł Idze. Ja ciągle jestem na granicy decyzji, żeby iść do specjalisty z matyldziakowymi aferkami, powtarzalnymi zachowaniami itd. Dziś po kolejnej awanturze o nic, myślę, że już czas 😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października, 21:52
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Cześć 😊
Przepraszam, że tak wpadam jak Filip z konopi 🙈
Ale brak czasu 🙈 Oliwka regres od kiedy jest Zosia, navle nic nie umie i na rękach trzeba ciągle nosić. Zosia jak Zosia, nie śpi, krzyczy. Jestem e jakimś kołowrotku 🙈 nie ogarniam nic...
Przychodzę z pytaniem, jakie nosiło ergonomiczne najlepsze? Kavka, lennylamb czy tula? Mamy pozwolenia od fizjo ze od 3 miesiąca będziemy mogli, bo nie ma fizjo problemów, a Zosia jest nieodkladalna 🙈 -
Meggi, współczuję, oby Zosia szybko wyrosła z tych krzyków i nie spania!
My mamy nosidło kavka, kupiłam niedawno bo jedziemy na wakacje i chcemy mieć jakąś opcje noszenia Adasia jakby Michaś nagle był zmęczony i chciał do wózka.
Nosidło jest super, wygodne i ergonomiczne.
U nas też trochę regres Michalka, ale głównie w jedzeniu. Każe się karmić bo mówi, że jest dzidziusiem. Co ciekawe w przedszkolu je sam, a w domu nagle nie umie 😅
Zulugula lubi tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Zulu aż tak? 😭 Ostanio tez byla awantura i krzyki bo Oliwka chce pampersa na noc, bo ona nie umie inaczej i boi się ze siku zrobi. Ale to dwie nocki i jej przeszło. Ale na takie cofnięcie jak Ty opisujesz 3 lata do tyłu to nie jestem chyba gotowa 🙈
Czasami już wychodzę z siebie i staję obok 😅🙈
https://zapodaj.net/plik-1tdY9pM9I1
Mój kochany Łysolek❤️ za tydzień 3 miesiące
Irysko a jakiś konkretny model kavki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października, 11:22
Iryska, Zulugula lubią tę wiadomość
-
Meggi, my mieliśmy takie samo jak Zulu i się sprawdzało.
Co do dzidziusiowych zachowań, Mati nie ma rodzeństwa, a też ostatnio udaje dzidziusia, chce być karmiona, pyta czy bawiła się grzechotką jak była maluszkiem, chce oglądać swoje zdjęcia z tamtych czasów, mówi, że chce być znów dzidziusiem itd. 🤪'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm