Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dracaena, oo to masz podobnie jak u mnie, MDM spoko, ale problem z rozluźnieniem 😅
Ognika cwiczenia na kolanach w poziomie, takie na symetrię z rączkami (jak patrzy na mnie), na brzuchu tradycyjnie z trzymaniem miednicy docisnietej do ziemi, na piłce.
No tak, długodystansowce są dosyć popularne 🙈 Ignac to samo, ale on we wszystkim taki trochę w gorącej wodzie kąpany 😅 Dobrze, że się Wandzik nie zraziła przez te trzymanie do oporu
No to to, dokładnie, ten suavinex darmowy, probka, przez chwilę trzymał. Lovi odrzucił niestety od razu.
Namisa, też się boję piekielnie tego pierwszego chorobska u dziecka 🤕
No widzisz! Ja znów mam bóle prawego jajnika, ale wiem, że to nie na owulację.
Jak tam wasze włosy? Ja się boję, że zaraz zaczną wypadać, ponoć bardzo częste jest to przy kp. Na razie nie zwiększyło się ich wypadanie,ale zrobiły się jak siano,matowe i suche jak wiór i to praktycznie od samego porodu.
Powiem wam, ze obawiam się trochę autyzmu u Ignacego. Niby wykrywa się późno, ale są oznaki które na niego wskazują już w okresie niemowlęcym. Najbardziej martwi mnie brak kontaktu wzrokowego, znaczy popatrzy w oczy, ale zaraz odwraca wzrok, jak się uśmiecha to patrzy na czoło/nad głowę. Dodatkowo tak dziwnie kręci regularnie dłonią podczas karmienia, bije się po głowie jak coś mu się nie podoba (tu jeszcze zostawiam sobie sporą lukę, bo koordynacja ma prawo się jeszcze rozwijać tygodniami), no i zatyka sobie uszy dłonią. Nie przejmuje się tym za bardzo, bo np. bardzo ładnie chłopak gaworzy i próbuje naśladować dźwięki, ale mam z tyłu głowy, że muszę go obserwować.dracaena lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
Moje już z 3 tygodnie wypadają. 🙁 Gubię wszędzie. W ogóle ledwie odzyskałam je po wypadaniu po Covidzie (a i tak już nie są tak gęste jak wczesniej), a już gubię po porodzie. 😬
A-6 każde dziecko się indywidualnie rozwija też społecznie, nie ma co przekminiać, ale warto obserwować. 😊 Niektóre dzieci naprawdę dopiero w 2 miesiącu pod koniec załapują w pełni chociażby uśmiech społeczny.
To robimy pewnie podobnie z cwikami i pokazywaniem symetrii. 🙂
My u teściów. 😊 Właśnie wjechało pierwsze porządne dzienne karmienie bo tak to wszystko ja tu tak interesuje że się więcej rozglądała niż jadła.😂Namisa, A-6 lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
A-6 u mnie włosy zaczely już trochę lecieć ale tak jak przed ciążą, czyli normalnie, bo w ciąży to w ogóle się zatrzymało. Ale liczę się z tym że pewnie lada chwila zaczną wypadać, bo skoro na tyle miesięcy się zamroziły, to w końcu musi wypaść to co miałoby wypaść wtedy 🫣 Za to Gabryś wyrywa mi tyle włosów odkąd odkrył że można łapać wszystko dookoła i to takie super, że zaraz nie trzeba mi będzie wypadania żeby zostać łysą 😅
Co do wczesnych oznak autyzmu - córka mojej siostry jest w spektrum i przyznam że tak jak u jej starszego brata podejrzewaliśmy że coś może być na rzeczy (ukladanie zabawek w rządku, fiksacje na punkcie hobby, nieśmiałość i wycofanie itp), a okazal sie neurotypowy, tak u niej totalnie nie. Jedyna "odmienność" w tym pierwszym roku - była bardzo spokojnym dzieckiem, takie co to nikt nie wiedział że jest w pomieszczeniu. Siostra żartowała że trzecie dziecko więc musi być lajt, bo by nie ogarnęła. Dopiero później, grubo po roku zaczely sie pojawiać różne objawy chatakteryczne - trzepotanie rękami, jakies zezowanie, opóźniony rozwój mowy, mówienie o sobie w 3 osobie, potem trudnosci w odpieluchowaniu itp. Ale wiadomo, każdy przypadek jest inny - ona na przykład jest bardzo towarzyska, niesamowicie ruchliwa, dużo mówi (choć nieskładnie i nieadekwatnie iloscia slow do wieku), jest śmiała i otwarta. Jednym słowem spektrum jest szerokie i coś co na pierwszy rzut oka wydaje się problematyczne może takie nie być i na odwrót.
Wiec na spokojnie obserwuj, ale też oczywiście z dystansem bo tak jak pisala dracaena dziecko na tym etapie ma prawo nawet jeszcze nie uśmiechać się specjalnie społecznie.
Dracaena bawcie się dobrze u teściów! To jest takie super obserwować jak te dzieciaki zaczynają dostrzegać swiat, a dopiero były takimi kluseczkami 😍 Dziś byłam w końcu odebrać odbitki z sesji noworodkowej, w studiu akurat byli rodzice z dwutygodniowym maluszkiem. To jest nie do pomyślenia jak nasze dzieciaki się różniły 😭🥹 A to przecież dopiero ja tam byłam w tym miejscu!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2023, 19:04
oloska, edka85, dracaena, A-6 lubią tę wiadomość
-
Jaki znowu autyzm? Nie diagnozuj takich rzeczy u 7 tygodniowego dziecka. Wszystko co piszesz jest dla mnie na tym etapie normalne. Moja mała podobnie się zachowuje. Tak więc weź głęboko oddech i wierz mi, że będzie wszystko ok.
Włosy... Tak lada moment zaczną mi garściami wypadac i będę w połowie lysa. Niestety, to nieuniknione po porodzie. Przynajmniej w moim przypadku. Ostatnio prawie szału dostawałam, bo co chwila jakiś włos mi wypadł. I jak zaszłam w ciaze, to odetchnęłam z ulgą, że wreszcie się ten proces zatrzyma na kilka miesięcy.
Przy okazji pozdrawiamy forumowe ciotkiWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2023, 10:54
Namisa, dracaena, Babova, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Dracaena, słyszałam, że po covidzie strasznie lecą, ponoć jakiś suplement diety był na to dobry, ale to na FB-owych grupach wlosomaniaków czytałam 😅
A jak podczas ciąży miałaś? Wypadały czy się zatrzymały?
Za niedługo to będzie dopiero, odwrócisz się na sekundę, a dziecko już odpelznie gdzieś w siną dał... 😎
Namisa, to u mnie podobnie, ale pod koniec ciąży zaczęły już lecieć, łudzę się, że dzięki temu może tyle ich teraz nie wypadnie 🙈
No tak, włosy to przecież najlepsza zabawka dla dzieci każda mama mnie przed tym ostrzega haha
Rozumiem, no dokładnie, każdy ma trochę inaczej, a też spektrum zachowań naprawdę jest szerokie. Będę właśnie po prostu obserwować, co by nie było, nic nie zmieni tego zero moje dziecko i kocham je ponad życie.
Nie wyrobiłam się na zdjęcie 😂 Ale wierzę na słowo, te maluchy rosną bardzo szybko, a te oczka jak się zmieniają błyskawicznie!
Edka, spokojnie, to nie diagnoza 😅 Ja się tym nawet nie stresuje, po prostu zauważam wzór i odnotowuję. Mój brat miał podejrzenie zespołu Aspergera, a okazało się po latach, że ma schizofrenie, więc jestem trochę wyczulona na wszelkie nietypowe zachowania, tym bardziej że on jak to moja mama mówi, też tak rączkami ruszał. Tak jak pisałam, się nie stresuje, niestety też nie wszystko zawsze jest okej jak to piszesz, wolę mieć gdzieś z tyłu głowy tą swiadomość, to nic złego
Słodka ta twoja Aga ❤️♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
-
A-6 wrote:Powiem wam, ze obawiam się trochę autyzmu u Ignacego. Niby wykrywa się późno, ale są oznaki które na niego wskazują już w okresie niemowlęcym. Najbardziej martwi mnie brak kontaktu wzrokowego, znaczy popatrzy w oczy, ale zaraz odwraca wzrok, jak się uśmiecha to patrzy na czoło/nad głowę. Dodatkowo tak dziwnie kręci regularnie dłonią podczas karmienia, bije się po głowie jak coś mu się nie podoba (tu jeszcze zostawiam sobie sporą lukę, bo koordynacja ma prawo się jeszcze rozwijać tygodniami), no i zatyka sobie uszy dłonią. Nie przejmuje się tym za bardzo, bo np. bardzo ładnie chłopak gaworzy i próbuje naśladować dźwięki, ale mam z tyłu głowy, że muszę go obserwować.
Pozwolę sobie się wtrącić 😛 Triada autystyczna to deficyty w nawiązywaniu kontaktów społecznych, w rozwoju mowy i stereotypie. Wczesne oznaki autyzmu (czyli i tak za mało żeby postawić diagnozę) to m.in. brak reakcji na własne imię, nierozróżnianie twarzy matki od innych twarzy, brak kontaktu wzrokowego. Owczem można je wychwycić u niemowląt ale bliżej 10-12 miesięcy, a nie u takiego malucha. Sprawdź sobie jak widzą 7-tygodniowe niemowlęta, on nawet jeszcze nie widzi dobrze gdzie masz oczy 😃. Układ nerwowy jest za mało rozwinięty, żeby mówić o stereotypiach. Nie wykształciło się pojęcie Ja, jeszcze minie wiele miesięcy zanim zacznie odróżniać siebie od innych osób. Na tym etapie to jest norma rozwojowa, nie masz czym się martwić24 👱♀️
16.11 ⏸️ - beta 19,5
12.12 - mamy ❤️
14.01 - prenatalne, 5,74cm prawdopodobnie dziewczynki 💞
10. 02 - 10cm 🐿️
24.02 - na 100% chłopiec 😂💙
11.03 - połówkowe 352g synka 🦦
24.03 - wszystko ok 🐋
21. 04 - skracającą się szyjka, poza tym wszystko ok
19.05 - prenatalne III trymestr 💛
27.06 - 35+4 2647g
14.07- ostatnia wizyta
28.07 - 40+0 3520g
06.08 - indukcja
-
Kaja1234 wrote:Pozwolę sobie się wtrącić 😛 Triada autystyczna to deficyty w nawiązywaniu kontaktów społecznych, w rozwoju mowy i stereotypie. Wczesne oznaki autyzmu (czyli i tak za mało żeby postawić diagnozę) to m.in. brak reakcji na własne imię, nierozróżnianie twarzy matki od innych twarzy, brak kontaktu wzrokowego. Owczem można je wychwycić u niemowląt ale bliżej 10-12 miesięcy, a nie u takiego malucha. Sprawdź sobie jak widzą 7-tygodniowe niemowlęta, on nawet jeszcze nie widzi dobrze gdzie masz oczy 😃. Układ nerwowy jest za mało rozwinięty, żeby mówić o stereotypiach. Nie wykształciło się pojęcie Ja, jeszcze minie wiele miesięcy zanim zacznie odróżniać siebie od innych osób. Na tym etapie to jest norma rozwojowa, nie masz czym się martwić
Aż tak się nie przejmuję, co ma być to będzie, "niebo znajdę wszędzie" jak to lubię sobie często podśpiewywać 😊
Zmienię trochę temat, czy ktoś używa pampersów lupilu? Nie wiem czy to wina marki, czy już zaczyna znów wyrastać z kolejnego rozmiaru, czy po prostu notorycznie źle zapinamy, ale przeciekają nam 😐 Ledwo przeszliśmy z jedynek na dwójki i to samo, oboje pilnujemy z mężem żeby były wywinięte gumki, siusiak w dół, dobrze zapięte i zmieniane regularnie, a i tak zbyt często przeciek się pojawi przy zgięciu bioderka, chyba przerzucimy się na dade, tylko szkoda zapasów 😅♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
A-6 wrote:Rozumiem w zupełności, może moje "obawiam się" można odczytać bardziej drastycznie niż ma brzmieć. Piszesz, że pierwsze oznaki są w okolicach roku, jednak można znaleźć wiele historii gdzie wcześniej osoby ze spektrum miały charakterystyczne zachowania. Patrzę trochę na to jak na żółte flagi, jak będą w okolicach roku to już będą czerwone. Trochę jak kiełkujące nasionko, wiem, że powinno być słonecznikiem, ale jakaś szansa jest, że to będzie topinambur.
Aż tak się nie przejmuję, co ma być to będzie, "niebo znajdę wszędzie" jak to lubię sobie często podśpiewywać 😊
Zmienię trochę temat, czy ktoś używa pampersów lupilu? Nie wiem czy to wina marki, czy już zaczyna znów wyrastać z kolejnego rozmiaru, czy po prostu notorycznie źle zapinamy, ale przeciekają nam 😐 Ledwo przeszliśmy z jedynek na dwójki i to samo, oboje pilnujemy z mężem żeby były wywinięte gumki, siusiak w dół, dobrze zapięte i zmieniane regularnie, a i tak zbyt często przeciek się pojawi przy zgięciu bioderka, chyba przerzucimy się na dade, tylko szkoda zapasów 😅A-6 lubi tę wiadomość
24 👱♀️
16.11 ⏸️ - beta 19,5
12.12 - mamy ❤️
14.01 - prenatalne, 5,74cm prawdopodobnie dziewczynki 💞
10. 02 - 10cm 🐿️
24.02 - na 100% chłopiec 😂💙
11.03 - połówkowe 352g synka 🦦
24.03 - wszystko ok 🐋
21. 04 - skracającą się szyjka, poza tym wszystko ok
19.05 - prenatalne III trymestr 💛
27.06 - 35+4 2647g
14.07- ostatnia wizyta
28.07 - 40+0 3520g
06.08 - indukcja
-
A-6, domyślam się, że jesteś przeczulona na tym punkcie i rozumiem to w pełni, ale nie martw się na zapas, to co piszesz to normalne odruchy u takich maluchów ❤️ Miejmy nadzieje, ze wszystko będzie w porządku, choc oczywiście dobrze obserwować, i to w sumie u każdego.
Dracaena, Wandzia już jest taka duża, nie mogę uwierzyć, ze te bobasy tak szybko rosną! I trochę nie mogę się doczekać, aż osiągniemy ten trzeci miesiąc i zacznie się trochę więcej dziać, na razie jeszcze nie umiem w okna aktywności 🤣
My nadal średnio ogarniamy, jestem często sama, bo mąż ma dużo pracy, mam jeszcze lekkie problemy z karmieniem, ale wychodzimy powoli na prostą, no i problem lekki z napięciem, jest wzmożone, ale masujemy się, ćwiczymy i będzie dobrze. Benio rośnie jak na drożdżach, jest strasznie długi! Będzie wysoki chłopak, albo zwolni później 😄 Dzisiaj wybieramy się na trzy dni nad jezioro w okolice Torunia (kuzynka męża ma tam domki i zapraszała całe kuzynostwo z dziećmi), więc może niekoniecznie odpoczniemy, ale przynajmniej zmienimy miejsce, a we wtorek planujemy stamtąd skoczyć do Gdańska - nie zanurzymy synkowi nóżek w Bałtyku, ale co sie jodu nawdycha to jego 🤣
Wysyłamy buziaczki wszystkim ciociom!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2023, 20:37
Kania_czubajka, A-6, dracaena, Namisa lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Kaja1234 wrote:Moim zdaniem nie możliwe jest żeby u tak małego dziecka były jakiekolwiek flagi pod tym kątem Bliżej 6 msc życia można już coś konkretnego zaobserwować, chociaż i 12msc to dość mało. W tym wieku objawy podobne do autyzmu to częściej mimo wszystko problemy ze wzrokiem czy słuchem. Nie odebrałam Twoich obaw jako drastyczne, po prostu chciałam podkreślić że nie da się tak naprawdę zidentyfikować objawów autyzmu u kilkutygodniowego dziecka, chociaż wiadomo że jak coś niepokoi w rozwoju to warto to obserwować i konsultować, bo może się okazać że to nic albo zupełnie coś innego:)
Babova lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
Babova wrote:A-6, domyślam się, że jesteś przeczulona na tym punkcie i rozumiem to w pełni, ale nie martw się na zapas, to co piszesz to normalne odruchy u takich maluchów ❤️ Miejmy nadzieje, ze wszystko będzie w porządku, choc oczywiście dobrze obserwować, i to w sumie u każdego.
Dracaena, Wandzia już jest taka duża, nie mogę uwierzyć, ze te bobasy tak szybko rosną! I trochę nie mogę się doczekać, aż osiągniemy ten trzeci miesiąc i zacznie się trochę więcej dziać, na razie jeszcze nie umiem w okna aktywności 🤣
My nadal średnio ogarniamy, jestem często sama, bo mąż ma dużo pracy, mam jeszcze lekkie problemy z karmieniem, ale wychodzimy powoli na prostą, no i problem lekki z napięciem, jest wzmożone, ale masujemy się, ćwiczymy i będzie dobrze. Benio rośnie jak na drożdżach, jest strasznie długi! Będzie wysoki chłopak, albo zwolni później 😄 Dzisiaj wybieramy się na trzy dni nad jezioro w okolice Torunia (kuzynka męża ma tam domki i zapraszała całe kuzynostwo z dziećmi), więc może niekoniecznie odpoczniemy, ale przynajmniej zmienimy miejsce, a we wtorek planujemy stamtąd skoczyć do Gdańska - nie zanurzymy synkowi nóżek w Bałtyku, ale co sie jodu nawdycha to jego 🤣
Wysyłamy buziaczki wszystkim ciociom!
No chłopak ewidentnie długaśny! I taka dojrzała twarz, może to przez te centymetry 🙈
Pozostaje nic innego jak życzyć wam udanego wyjazdu 💪🌞
No Ignac w przeciwieństwie do Benia rośnie głównie wszerz 😅 w środę ważył 5550 g. Taka klucha leniwa z niego 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2023, 21:33
Babova, Namisa, oloska lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
Jakie słodziaki. 😍
Nasza Wandzia też tak wszerz w sumie jak Ignaś, kolekcjonuje podbródki (i też ma chomiczkowe policzki 😁😍) i fałdeczki na rączkach i nóżkach. 😅
Beniutek naprawdę dojrzale wygląda, dałabym mu więcej niż ma! 😄
Namisa, piękna sesja. 😍
Odkryłam po fotkach, że 62 z H&M nosimy od 4.07, także już ponad miesiąc. Teraz już są tak na granicy powoli, ale 68 jeszcze lekko przyduże - myślę, ze max tydzień ponosimy te 62. Właśnie wjeżdżają mi z Vinted zamówienia na 68/74 już (kolejne), więc chaos braku ubrań chyba będzie ogarnięty.
Na naszej wadze Wandę zważyliśmy parę dni temu to było 6,5kg, ale biorę pod uwagę, że inna waga i chcę ten pomiar na naszej powtórzyć po 2 tygodniach żeby mieć punkt odniesienia.
W ogóle, odkryłam, że nie do końca ogarniam jak ubierać bobasa jak jest chłodniej. 😂 Co najmniej kilka razy nagle się zorientowałam, że jej musi być chłodno (pół biedy, że wszędzie info, że lepiej przechłodzić niż przegrzać bobasa) i muszę jej coś dołożyć. I że upały miały zasadniczy plus, że bodziak na krótki rękaw był wystarczającym strojem. 😆 A teraz pogoda jesienna przynajmniej u nas. 🙄
Mieliśmy grilla, dziadkowie uśpili młodą 😎 (po karmieniu ciezki dzien miala i nie zasnela, ale z babcią dała radę), i powiem wam że zeszłam do znajomych (mąż był organizatorem więc był tam cały czas) i czułam się bez dziecka jakaś taka odrealniona. 😅😅😅Babova, Namisa, A-6 lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Babova faktycznie dlugasny ten Benio, niech rośnie zdrowo chłopak! 😍 Alee Wam dobrze, jeziorko i morze ❤️ Pogoda moze nie dopisuje, ale zawsze to zmiana otoczenia i kolejne "pierwsze razy" z maluchem. Bawcie się dobrze 💖
A-6 Ignaś sam miód, do schrupania! 😍
Dracaena to samo mam z tym ubieraniem bobasa na chłodniejsze dni, nie ogarniam 😅 zwykle kończy się na długim bodziaku, spodniach, skarpetkach i po prostu szczelniej przykrywam kocem 😆 Bo z jednej strony wiatr i deszcz, z drugiej temperatura niska nie jest więc ciężko to ogarnac. No ale autumn is coming, trzeba powoli myslec o jakichś ubraniach cieplejszych a my nie mamy nic 😂
Jesteśmy po wizycie u osteopaty i powiem Wam magiaa. Gabryś zachwycony tym masowaniem, takie miny stroił w trakcie 😁 Bardzo szczegółowy wywiad odnosnie porodu, objawow itp. Z rzeczy do roboty mamy pracowac nad rzuchwą - jest cofnięta, trzeba ją dostymulowac i wyciągnąć, mamy ćwiczenia zlecone i będziemy działać. Pani popracowała trochę nad obręczą barkową i karkiem, bo tu najwięcej napiec się zebrało. Reszta ciałka i ogólne napięcie w porządku i według Pani jest w naprawdę fajnym stanie jak na malucha po tylu godzinach pod oxy, jeszcze urodzonemu w zamartwicy. I jestem zdziwiona bo juz po tej jednej wizycie widzę że Gabryś trochę inaczej je, znacznie spokojniej - więc coś tam mu najwidoczniej mogło przeszkadzać. Oby było tylko lepiej ❤️dracaena, A-6 lubią tę wiadomość
-
Dracaena, a ja się dziwiłam, że te rampersy takie szerokie, a one teraz super pasują właśnie na Ognika. Wiesz o czym mówię? 😉
Oj tak, też tak mieliśmy, byliśmy na USG bioder, Ignac w rampersie, a wszystkie inne bobasy w pajacach conajmniej 😅
Od wschodu mamy sypialnię, więc nad ranem to gorąco, a salon od zachodu i jak się przechodzi z pokoju do pokoju to jak w inny klimat w ogóle i Ignac potrafi mieć gęsią skórkę z szoku termicznego 🙈
Oj tak, dziwne uczucie być gdzieś bez dziecka, ja się złapałam na tym, że ciągle telefon sprawdzałam, czy nie przegapiłam połączenia..
Namisa, dobrze czytać, że pomogło i już widać efekty terapii! Oh jakby każdy niemowlak tak przy wizycie u specjalistów czerpał z nich radość 😁dracaena, Namisa lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
08.12 - wizyta
19.01 - 203 gramy cudu 💫
-
A-6, tak, wiem. I dodatkowo ukochałam sobie rzeczy z H&M i Nexta i Newbie bo są w miarę szerokie - tj. Next i Newbie są zwykle szersze, a H&M rozciągliwy (mam nowe i używane bodziaki, i zdecydowanie jakość używanych jest lepsza, ale każde są w miarę właśnie dopasowujące się). A z innych firm to czasem bodziak na długość spoko, a szerokość ciężko. 😂
Muszę... mężowi dziś podrzuciłam gratisowego bodziaka do założenia jak młoda ulała, właśnie jakieś Pepco czy cos, ot dostałam gratis z Vinted do większego zamówienia. Taki brzoskwiniowy z warzywkami... i kryzą. Mąż ją ubiera i gada do niej jak to matka takie brzydactwo kazała jej zalozyc, a ja ze o co chodzi, bodziak jak bodziak, na koniec dnia najlepszego dawac nie bede 😆... No a potem zobaczyłam 😂 naszą Wandzię w bodziaku z kryzą (ehem, dwa podbródki i kryza 😆) i w nieskładnym wzorku (warzywka ogrodnicze na brzoskwiniowym tle to naprawdę nie jest najlepsze polaczenie, ale to nie pierwszy motyw dzieciecy ktory nas dziwi xD).
No i zle mi, że z dziecka się śmieje, ale naprawdę co na nią patrzę to zalewa mnie fala śmiechu. 😂
Byliśmy u osteopaty i jak Namisa mam inne dziecko po tej wizycie. 😅 Nie jest najgorzej, trochę napięć w klatce i szyi było, pouciskał (młoda jak zawsze zadowolona z zajecia sie nia), kontrola za 3 tyg., ale wg osteo następna wizyta ostatnia. 🙂Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Namisa wrote:Babova faktycznie dlugasny ten Benio, niech rośnie zdrowo chłopak! 😍 Alee Wam dobrze, jeziorko i morze ❤️ Pogoda moze nie dopisuje, ale zawsze to zmiana otoczenia i kolejne "pierwsze razy" z maluchem. Bawcie się dobrze 💖
A-6 Ignaś sam miód, do schrupania! 😍
Dracaena to samo mam z tym ubieraniem bobasa na chłodniejsze dni, nie ogarniam 😅 zwykle kończy się na długim bodziaku, spodniach, skarpetkach i po prostu szczelniej przykrywam kocem 😆 Bo z jednej strony wiatr i deszcz, z drugiej temperatura niska nie jest więc ciężko to ogarnac. No ale autumn is coming, trzeba powoli myslec o jakichś ubraniach cieplejszych a my nie mamy nic 😂
Jesteśmy po wizycie u osteopaty i powiem Wam magiaa. Gabryś zachwycony tym masowaniem, takie miny stroił w trakcie 😁 Bardzo szczegółowy wywiad odnosnie porodu, objawow itp. Z rzeczy do roboty mamy pracowac nad rzuchwą - jest cofnięta, trzeba ją dostymulowac i wyciągnąć, mamy ćwiczenia zlecone i będziemy działać. Pani popracowała trochę nad obręczą barkową i karkiem, bo tu najwięcej napiec się zebrało. Reszta ciałka i ogólne napięcie w porządku i według Pani jest w naprawdę fajnym stanie jak na malucha po tylu godzinach pod oxy, jeszcze urodzonemu w zamartwicy. I jestem zdziwiona bo juz po tej jednej wizycie widzę że Gabryś trochę inaczej je, znacznie spokojniej - więc coś tam mu najwidoczniej mogło przeszkadzać. Oby było tylko lepiej ❤️
Powiedz proszę, co Was skłoniło do tej wizyty? Jakieś konkretne zachowania Gabrysia?
Ja mam takie przeczucie, że tez by się nam taka wizyta przydała, malutka też urodzona w zamartwicy i z takich rzeczy, które obserwuję, to właśnie niepokój przy karmieniu (w ogóle problemy z dostawianiem od początku), zaciskanie piąstek, czy układanie się na jednym boczku.
-
Dracaena hahah wyobraziłam sobie Wandzie w tym stroju 😁 Ale kryza i warzywa? Rzeczywiscie połączenie nie z tej ziemi 😆 U nas też Newbie na pierwszym miejscu, i wizualnie mi się najbardziej podobają ich motywy (warzyw na pomarańczowym tle tam nie uświadczy 🤣) i rozmiarowo idealnie to 62 lezy. Akurat zamówiłam z wyprzedaży trochę ubran jeszcze letnich, drugi tydzień czekam na dostawę bo coś tam zaginęło (idzie z magazynu ze Szwecji), w końcu po mojej interwencji wysłali przedwczoraj. Jak tak dalej pójdzie to mi się lato skończy zanim dojdzie 😅 I trzeba będzie zainwestować w jesienna kolekcje 😆
Idawoll w sumie jedyne co gdzieś tam zauważyłam i chcialam sprawdzić to mocne preferowanie jednej strony. Szczególnie w leżeniu na brzuchu było to widać, jedna strona była wyraźnie słabsza niż druga. No i cmokał mi często przy karmieniu, a według CDL przystawia się prawidłowo - ona akurat zasugerowała wizytę u neurologopedy. Interesująca nas specka ma termin na październik 🙃 więc chciałam sprawdzić najpierw czy to nie wynika z jakichś napięć i ewentualnie wtedy zdecydować czy szukamy kogoś szybciej czy nie. Nie przyszło mi do głowy że takie szarpanie się przy jedzeniu które mały czasem uskutecznia to efekt napięciowy, raczej winnego upatrywałam w fizjologicznym refluksie który wyszedł na usg kilka tygodni wcześniej. No ale gdy osteo go obejrzała i stwierdziła że żuchwa jest trochę obniżona i ma tendencje do takiego dogryzania nią, to okazało się że po części problem może wynikać z tego. A teraz sie masujemy i doslownie z dnia na dzien widzę że to ciałko pracuje - zdecydowanie częściej układa się symetrycznie, mniej cmoka, więc dla mnie mega dobrze zainwestowane pieniądze, bo na pewno dziecko też czuje te różnice. Polecam na pewno sprawdzić, bo być może dużo pracy nie będzie a efekty będą super! 🥰
Apropo wychodzenia gdzieś samemu bez dziecia - w piątek idę na piwo z koleżankami 🤣🫣 Co prawda ja bezalko xD Ale jednak, co za wydarzenie po takim czasie 😂 Brać ze sobą laktator? Planuje jakieś 4-5 godzin max być poza domem. Niby czuje ze laktacja jest już stabilna, ale nie miewam takich przerw na codzień 😳 -
Namisa, wziąć możesz, najwyżej nie użyjesz. 😅 Bo jak je częściej Gabryś to może być kamień przy takiej przerwie.
My ogarnęliśmy pakiet medyczny i mamy umówione usg przezciemiączkowe na koniec sierpnia.
Byliśmy z Wandą z jej przyrostami, pediatra nie widzi sensu kłucia, ale zlecenie dała tak do rozważenia + akurat warto byłoby morfo sprawdzić u młodej (bo ją kłuli jednak 3x w szpitalu i ja miałam niedokrwistość). Także myślimy, pobranie i tak na drugim końcu miasta bo w naszym punkcie pobierają powyżej roku dzieciom krew, więc na pewno nie dziś.
Ja mam wrażenie, że ona zwalnia -> za ostatnie 2 tygodnie przyrost ok. 260g na tydzień więc już nie 400. 😅
Za to w próbie trakcyjnej głowa nadal jej leci, no ale na brzuszku sobie radzi. Powtarzam, że easy, bo nie mogę się co chwile stresować czymś, a ma jeszcze czasu trochę na to plus już pokazała, że zdolności motoryczne to ona lubi ogarnąć trochę później ale za to wtedy od razu. xD
W ogóle dziś zrobiła 8,5h przerwy nocnej w karmieniach. 🤯 A od około 1,5 tygodnia ogółem po położeniu na spanko ok. 21 śpi jakieś 6-7h. Dziś to może po tym masażu u osteopaty, mówił, że może być parę dni senna na przykład. Nie wybudzam ale no zastanawiam się trochę jak z laktacja, choć na 1 karmienie ok. 3-4 się zwykle załapujemy (dzis dopiero o 5:30). 😅 Chociaż ustabilizowana działa na zasadzie popytu i podaży, więc pewnie spoko. 🤔 Mi tylko pierwsze 2 doby robiły się przepełnione piersi, teraz już spoko.Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Dracaena oo jak badasz Wandzi morfologie to podrzucę sugestie mojej położnej, a nuż skorzystasz - warto przy okazji zbadać witaminę D żeby ocenić czy preparat który podajemy się wchłania. Kłuć dla samej witaminy D bez sensu, ale już przy okazji to co innego, a jednak takiemu maluchowi rzadko kiedy zazwyczaj pobiera się krew do badań, zakładając że wszystko jest dobrze.
Też zauważyłam że Gabryś nam zwalnia, już nawet nie liczę dokladnie tych przyrostów - w kazdym razie 6030 ważył wczoraj. No ale w ogóle widzę że się trochę zmienia jego organizm. Kupy są rzadziej - dawniej co pielucha do zmiany to była chocby mała kupka, teraz dalej jest codziennie ale już nie az tyle w ciagu dnia, dwa-trzy razy a konkretniej 😅 Jednoczesnie - odpukać- pożegnaliśmy chyba problemy brzuszkowe. Mniej gazów, nie ma już żadnych objawow bólowych od około dwóch tygodni. Żeby jeszvze trochę dłużej spał w nocy jednym ciągiem to by było idealnie, ale ideałów nie ma 🤣
Say whaat, 8,5 h spanka nocnego? To moje marzenie 🫠😍 Ale nawet te 6-7 to z mojej perspektywy juz raj! Ostatnio takiej nocy chyba jeszcze w maju doświadczyłam. Teraz max 3,5 h przespane ciągiem - i to tylko pierwsza połowa nocy, potem już co 2 h z zegarkiem w ręku. Ale da się przetrwać, doceniam że nie ma żadnych nocnych płaczków i po karmieniu śpimy od razu wszyscy 😅 Może i efekt osteopaty u was, a może skoro juz od tygodnia jest wiecej tego snu to powoli Wandzia wchodzi w tryb "wiem o co chodzi w nocy"? Oby 🍀dracaena lubi tę wiadomość
-
Oo, zapomniałam. Może dopłacimy do tego luksusu witaminy D na miejscu. Biję się z myślami, czy iść bo pediatra mówi, że ciężko będzie z kłuciem (bo fałdki 😆) i ona oglądając ją nie sugerowałaby kłucia. Ja trochę mam tak, że z jednej strony intuicyjnie myślę, że jest ok, z drugiej przebadałabym - Wanda np. sporo nam śpi i tu nie wiem norma czy może coś jest np. w poziomie żelaza. Mnie chyba gubi, że wszędzie słyszę, że czyjeś dzieci non stop są niespokojne, płaczą, etc. a nasza ot, je, śpi, cieszy się, próbuje gadać, kupka i śpi znowu, a najbardziej marudna jest na spanko właśnie. Jedna koleżankę mam z podobnym dzieckiem i mówi, że też do końca trzeciego miesiąca sporo spał, zwłaszcza kiedy tak jak Wandzia polubił w końcu brzuszkowanie (też miał z tym problem) to nagle musiał odsypiać nowy wysiłek. 😅
Ale z KP to czuję, że znaleźć lekarza kompetentnego to ciężko... 🙄 Tu usłyszałam, że mam karmić na konkretne żądanie (cokolwiek to oznacza, bo wg pani chyba płacz) i żeby poważnie zgłodniała + zeby ją zwazyc przed i po karmieniu zeby wiedziec ile zjadla (yhm, a potem co zrobić z tą wiedzą? porcjować mleko w cycku? 😅). xD Really, a dzieci które wiszą prawie cały czas na cycu, a przybierają normalnie albo za mało, to co? Trochę uznała, że Wandzia je pod korek. 😅 Jedyne co szanuję, to że uznała, że póki co są 2 kanały w górę więc ok (no ale 2 od wagi urodzeniowej, 3 od spadkowej) i przeliczyła te przyrosty. Także każdy wie coś, nikt kompleksowo, bedąc mamą KP naprawdę trzeba zostać omnibusem wiedzy w tej dziedzinie, żeby nie dać się zwariować, a i tak się głupnie. 🙄
Taak, żyje się inaczej jak śpi te 6-7h - nawet wieczorem jest jakiś względny czas dla siebie (wcześniej to tylko myć się i położyć przed karmieniem za 2,5h czy po 😂), dziś to w ogóle luksus. Tylko dynks jest taki, że mi trudno zasnąć jak budzę się po 3/4 😔 i ją nakarmię i śpi, a ja się kręcę. 😬 Muszę to jakoś ogarnąć, bo dziec mi daje możliwości, a ja na pewno lepiej się wysypiam, ale mogłabym sprawniej zasypiać.
Jedyne co wszędzie czytam to zeby się nie przyzwyczajać. 😂 Także korzystamy z tego czasu i miejmy nadzieję, że ewentualny regres będzie dla nas łaskawy. 😅
U nas podobnie z prostowaniem sie brzuszka - kupy akurat Wandzia robi tak 3 dziennie (tu pediatra dziś powiedziała, że w tę stronę zdrowiej), ale mniej już zdecydowanie kleksów i nie każdy bączek kończy się śladem, widać, że wszystko się adaptuje do żyćka po tej stronie. 😅
No i dziś 6680 na wadze. 62 (ofc te większe 62 jak Newbie) nadal dobre. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2023, 19:38
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023