Forum Starając się - ogólne Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
Odpowiedz

Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak

Oceń ten wątek:
  • arienka831 Przyjaciółka
    Postów: 63 23

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    zrób oprocz tsh, fT3, fT4 też anty TG i anty TPO

    Co to jest te anty TG i anty TPO?

    6b8de5573dda61a0b1f4524c69bdf4a1.png
  • Plamka_92 Autorytet
    Postów: 2186 1017

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    arienka831 wrote:
    Co to jest te anty TG i anty TPO?

    Są to badania przeciwciał tarczycowych, które potwierdzają lub wykluczają np Hashimoto, zapalenie tarczycy.
    I dadzą jeszcze szerszy obraz :)

    atdc2n0a7fxt5xal.png
    28.04.2020
    2940 g 54 cm Szczęścia

    01.2021 puste jajo (* 8 tc)
  • Paula83 Autorytet
    Postów: 987 729

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja też zazdroszczę ogródka, nawet zarośniętego. Moja mama ma ogród i jak się mój wypuści to trzeba go szukać. Jest w siódmym niebie. A ja też uwielbiam grzebać w ziemi. W związku z tym zarośniętym ogrodem mnie nie odstraszysz :) Ja robię mega mini ogródek na balkonie :)

    Adry, Multiwitamina lubią tę wiadomość

    7 lat starań....
    insulinooporność
    MTHFR - układ heterozygotyczny
    AMH: 0,69 (05.2018)
    SONO HSG -OK !!!!
    31.05.2018 (IUI) - 4tc :(
    24.08.2018 (IUI) - :(
  • arienka831 Przyjaciółka
    Postów: 63 23

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Multiwitamina wrote:
    Czasem dzieje się magia i dominujący pojawia się znikad

    Moja siostra miała hiperprolaktynemie, zbijali bromergonem i stymulację CLO. Miała plamienia tydzień przed @. Po drugiej stymulacji nie wiadomo kiedy zaszła bi poszła na monitoring czy są dominujące pecherzyki a gin powiedział że owu nie będzie bo nie ma pęcherzyków. Wtedy już była w ciąży. Gin powiedział że to zaszła z "odbicia", owu wcześniej była. Ogólnie jakoś ponad rok się starała, ale też nie robiła testów ani nie mierzyła temperatur, tylko monitoring.

    Adry- to mnie nie strasz bi boję się zrobić teraz tych Anty ;)

    Adry lubi tę wiadomość

    6b8de5573dda61a0b1f4524c69bdf4a1.png
  • Paula83 Autorytet
    Postów: 987 729

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem tutaj zaledwie momencik a już się na to pisze ;)

    Multiwitamina lubi tę wiadomość

    7 lat starań....
    insulinooporność
    MTHFR - układ heterozygotyczny
    AMH: 0,69 (05.2018)
    SONO HSG -OK !!!!
    31.05.2018 (IUI) - 4tc :(
    24.08.2018 (IUI) - :(
  • Plamka_92 Autorytet
    Postów: 2186 1017

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Multi dobrze, dobrze, jak juz wszystkie zajdziemy w ciaze i urodzimy to przyjedziemy do Ciebie na grilla rodzinnego :D:D:D:D:D także działaj działaj w temacie :P

    Idę już karkówkę klepać :p

    Paula83, Multiwitamina, Adry, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

    atdc2n0a7fxt5xal.png
    28.04.2020
    2940 g 54 cm Szczęścia

    01.2021 puste jajo (* 8 tc)
  • arienka831 Przyjaciółka
    Postów: 63 23

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry- dobrze że skasowałas ;) Ja mam fobię odnośnie nowotworów, niczego się tak nie boję.

    Dziewczyny jak to jest z badaniem faceta? Da się jakoś że skierowaniem zrobić jemu badania? Do kogo miałby się udać? Czy po prostu zrobić prywatnie badanie nasienia vibjak będzie źle to iść do specjalisty? Tylko nie wiem- urologa, androloga? Mój gin od razu mi mówił że nie leczy facetów więc nie mam co liczyć na skierowanie bod niego. Z kolei mojego chłopa zaciągnąć do lekarza to jest walka, a żeby zrobił nasienie platne to już będzie stękał. :/

    Adry lubi tę wiadomość

    6b8de5573dda61a0b1f4524c69bdf4a1.png
  • Paula83 Autorytet
    Postów: 987 729

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście też coś wezmę - albo kolejną sałatkę z super vinegretem, albo jakieś ciacho na deser :) Adry nie zabieraj wszystkich możliwości :) Wszystko chcesz sama robić :D podziel się :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 15:45

    Adry lubi tę wiadomość

    7 lat starań....
    insulinooporność
    MTHFR - układ heterozygotyczny
    AMH: 0,69 (05.2018)
    SONO HSG -OK !!!!
    31.05.2018 (IUI) - 4tc :(
    24.08.2018 (IUI) - :(
  • Plamka_92 Autorytet
    Postów: 2186 1017

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze kiełbasy chyba nikt nie zaklepał ;p oo ciasto - fajnie, lubię słodkości ;)

    Adry lubi tę wiadomość

    atdc2n0a7fxt5xal.png
    28.04.2020
    2940 g 54 cm Szczęścia

    01.2021 puste jajo (* 8 tc)
  • Plamka_92 Autorytet
    Postów: 2186 1017

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    My robiliśmy w klinice leczenia niepłodności bez skierowania.badania nie były drogie, ale już nie pamiętam ile kosztowały.pierwsze warto zrobić z wykazem, żeby zobaczyć czy nie ma bakterii. Potem z tymi wynikami jeśli coś będzie nie tak do androloga

    Dokładnie. Ja namówiłam mojego, żeby oprócz podstawowego badania zrobił też posiew. Wszystkie parametry były wzorowe, a mimo wszystko w posiewie wyszło, że ma jakąś bakterię. Infekcja bezobjawowa.

    atdc2n0a7fxt5xal.png
    28.04.2020
    2940 g 54 cm Szczęścia

    01.2021 puste jajo (* 8 tc)
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1411 2357

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    a który to dzień cyklu?

    14dc, zwykle cykle mam 27/29 dni

    30 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Inozytol | Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 1,49
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️ANA, ASA, AOA: ok
    ❗Brak ochrony zarodka
    ❗ mutacja PAI hetero

    🤵
    ❗Morfologia 3%
    ❗Koncentracja 9,6mln/ml
    ❗HBA 72%
    ❗Ruch postępowy 30%
    ✔ Fragmentacja 9,7

    3.02.2021- 1. IUI (clo+ovitrelle+duphaston) ❌
    3.03.2021 - 2. IUI (clo+NAC+ovitrelle+duphaston) ❌

    💉Szczepienia limfocytami męża - 12.10✔, 2.11✔, 23.11.2021✔
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1411 2357

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plamka_92 wrote:
    Jeszcze kiełbasy chyba nikt nie zaklepał ;p oo ciasto - fajnie, lubię słodkości ;)

    To ja kiełbę załatwię - swojską :D

    Multiwitamina, Plamka_92, Adry lubią tę wiadomość

    30 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Inozytol | Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 1,49
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️ANA, ASA, AOA: ok
    ❗Brak ochrony zarodka
    ❗ mutacja PAI hetero

    🤵
    ❗Morfologia 3%
    ❗Koncentracja 9,6mln/ml
    ❗HBA 72%
    ❗Ruch postępowy 30%
    ✔ Fragmentacja 9,7

    3.02.2021- 1. IUI (clo+ovitrelle+duphaston) ❌
    3.03.2021 - 2. IUI (clo+NAC+ovitrelle+duphaston) ❌

    💉Szczepienia limfocytami męża - 12.10✔, 2.11✔, 23.11.2021✔
  • gabss Debiutantka
    Postów: 13 8

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badan które zrobiłam w 20 dniu cyklu (cykle 31-33 dni)
    TSH - 4,160 uIU/ml norma 0,27-4,20
    FSH - 3,9 mIU/ml
    Estradiol - 136,5 pg/ml
    LH - 13,2 mIU/ml
    Progesteron - 7,9 ng/ml norma 4,78-23,30
    Prolaktyna - 18,9 ng/ml norma 4,79-23,3
    Dodam że biore Euthyrox 100 w październiku wynik był 2,6
    Brałam ovarin, wit.D i wiesiołek ale obecnie nie biorę nic.

    Adry lubi tę wiadomość

    gabss
  • arienka831 Przyjaciółka
    Postów: 63 23

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plamka_92 wrote:
    Dokładnie. Ja namówiłam mojego, żeby oprócz podstawowego badania zrobił też posiew. Wszystkie parametry były wzorowe, a mimo wszystko w posiewie wyszło, że ma jakąś bakterię. Infekcja bezobjawowa.

    Ten material na posiew z peniska pobierają czy posiew nasienia? Jestem zielona w tym temacie, a tym bardziej mąż. To wtedy by musiał iść do androloga, bo to w laboratorium chyba nie pobierają?

    Ps. Za 2dni mam koniec abonamentu i nie przedluzam, pojawię się po innym nickiem pewnie. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 19:05

    6b8de5573dda61a0b1f4524c69bdf4a1.png
  • arienka831 Przyjaciółka
    Postów: 63 23

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Jak Twój mąż odda nasienie do pojemniczka to od razu zbadają i plemniki i zrobią posiew. Tylko trzeba zaznaczyć przed badaniem co chce zrobić. Mogą też pytać czy badanie ma być komputerowe czy zwykle, to lepiej wybrać komputerowe bo jest dokladniejsze. Oczywiscie te opcje są dodatkowo płatne, ale warto zapłacić i wiedzieć na czym się stoi. Po otrzymaniu wyniku (jesli cos jest nie tak), umawia sie do androloga na wizytę i androlog dalej kieruje leczeniem. Androlog sam z siebie raczej nie bada nasienia, tylko interpretuje gotowy wynik. Przynajmniej ja nie spotkałam się z takim andrologiem :)

    Mi sie wydaje za mozesz korzystac z forum pod tym samym nickiem. Po prostu nie bedziesz mogla korzystac w wykresu i tyle :)

    Dzięki za info, no ciekawe czy małż w ogóle pójdzie, niby mówił 2 m-ce temu że jak co to zrobi też badania. To wykres chyba będę prowadzić właśnie pod innym nickiem.

    Multiwitamina w innym temacie napisałaś o swojej histeroskopii. Tak od razu gin Cię tak wprowadził do tego czy miałaś jakieś objawy tych zrostów? W ogóle skąd one się wzięły?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 20:52

    Multiwitamina lubi tę wiadomość

    6b8de5573dda61a0b1f4524c69bdf4a1.png
  • arienka83b Koleżanka
    Postów: 59 22

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja, zrobiłam nowy nick gdyż do tamtego nie pamiętam hasła :/ Wykres nowy i nick nowy, już kontynuację cykli olewam. Za dużo sobie życzą kasy za miesiąc.

    Napiłam się winka i czuję się błogo :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 21:35

    czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

    c968e1d746ae711f89c2d62c8594a39d.png
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4478 3109

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko wrote:
    14dc, zwykle cykle mam 27/29 dni
    to chyba cykl stracony :/ co CI się stało z pęcherzykiem? Chyba jakaś stymulacja by CI sie przydała skoro nie rośnie.

    Niestety nie wiem jak jest z anty TPO i anty TG - ja robiłam prywatnie. Mój gin z nfz to nawet mi nie chciał tych podstawowych hormonów typu lh, fsh itp zrobić na NFZ :/ w diagnostyce był taki pakiet tarczycowy i on całkiem nieźle cenowo wychodził, ale nie wiem czy jeszcze jest.

    4,5 roku starań...
    32 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰

    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4478 3109

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Kochana myślę pół dnia nad Twoim przypadkiem. Wiesz, kiedyś była tutaj taka dziewczyna, która robiła testy ma przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej jajnika. Nie pytaj mnie proszę o szczegóły, bo ja naprawdę nie jestem w temacie. Ale wyszedł jej wynik graniczny i lekarz z kliniki leczenia niepłodności stwierdził, ze to może powodować problemy z zajsciem w ciążę. Chodziło generalnie o to, że jak dojdzie do zapłodnienia i te przeciwciała występują to mogą wpływać negatywnie na zagnieżdżenie się komórki jajowej. Wiesz, moze już coś robiliscie w tym temacie, ale jeśli nie to może warto zbadać też ten trop...
    no i jasne! też tak myślę. I ten wrogi śluz , a co wam szkodzi!
    Podziwiam was, tyle lat starań. WOW. A mogę spytać czy po tylu latach jest gorzej/ lepiej psychicznie? W sensie czy te comiesięczne porażki łatwiej się znosi czy to nie ma znaczenia? Czy jesteś jednak bardziej odporna psychicznie niż na początku?

    4,5 roku starań...
    32 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰

    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4478 3109

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabss wrote:
    Hej dziewczyny bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badan które zrobiłam w 20 dniu cyklu (cykle 31-33 dni)
    TSH - 4,160 uIU/ml norma 0,27-4,20
    FSH - 3,9 mIU/ml
    Estradiol - 136,5 pg/ml
    LH - 13,2 mIU/ml
    Progesteron - 7,9 ng/ml norma 4,78-23,30
    Prolaktyna - 18,9 ng/ml norma 4,79-23,3
    Dodam że biore Euthyrox 100 w październiku wynik był 2,6
    Brałam ovarin, wit.D i wiesiołek ale obecnie nie biorę nic.
    Adry już wszystko powiedziała ;)
    tsh za duże
    fsh, lh, estradiol, prolaktyna w 3dc powinna być
    progesteron najlepiej 21 dc (i tu różnie lekarze mówią, niektórzy mówią, że 7 dni po owu, niektórzy każą mimo wszystko zrobić w 21dc, więc tu nie wiem, też miałam ostatnio problem z tym)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 21:51

    4,5 roku starań...
    32 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰

    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • arienka83b Koleżanka
    Postów: 59 22

    Wysłany: 18 kwietnia 2018, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Multiwitamina wrote:
    Hej. Tak. Mój lekarz ma chyba tendencje do histeriskopi- kieruje każda nową pacjetkę;). Dba o swój odział hehe. Ale wiem że ma doświadczenie..
    U mnie bylo troszkę inaczej. Przeszłam zapalenie bakteryjne clostridium dificale i mu o tym wspomniałam. Dowiedziałem się że takie infekcji mogą zrosty powodować.
    Co do objawów chyba nic oprócz tego że @ miałam zawsze obfita i bardzo bolesna. Teraz jest inaczej ale byłam też na antykoncepcji jakieś 4miechy po zabiegu.

    Wow to w sumie super, jakiś dobry lekarz. Ja bym na wszystkie zabiegi szla bez marudzenia jeśli by mi to miało pomóc zajść. Generalnie jestem taki hipochondryk, wymyślam sobie co mi może być. Rok temu robiłam panikę bo mnie cycki kłuły i wymacałam sobie coś tam, takie zgrubienie. Najpierw internista, wymacała i mówi że to nic, może jakiś włókniak, skierowanie na USG do chirurga. Na USG nic nie wyszło a chirurg mi powiedział że to po prostu tkanka gruczołowa a że schudłam sporo (minus 15 kg)to tkanka tłuszczowa się spaliła wogół. Oczywiście jeszcze do gina poszłam, kazał zbadać prolaktyne a jak będzie ok (było) to zapewne to takie prądy od kręgosłupa, między żebrami, bardzo częste przy skrzywieniach kręgoslupa (a mam właśnie) i dające częste uczucia kłucia w piersiach. I dobrze zrobić sobie rtg kręgosłupa całego. Po tygodniu mi przeszło a bujałam się prawie miesiąc z tymi kluciami. Jestem panikara i potrafię sobie nieźle sama namieszać w głowie, tak jak teraz już obmyślam dlaczego się nie udaje.

    Kurcze Wy to jesteście mądre z tymi badaniami i normami. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 22:04

    c968e1d746ae711f89c2d62c8594a39d.png
‹‹ 29 30 31 32 33 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ