Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 17 października, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Na spokojnie bym chciała :) Dzisiaj mija 7 dpo. Miałam dzisiaj mocne ciągnięcie podbrzusza, w pierwszej ciąży nie odczuwałam w ogóle implantacji. Ale mam nadzieję że to to :) nawet spadek temperatury odnotowalam dziś. Zobaczymy czy jutro podskoczy. Ale ja się nie nastawiam na nic. A test... Hmm mogłabym za trzy dni, ale raczej poczekam.
    Ja to bym nie wytrzymała dłużej. U mnie tradycyjnie 9dpo zawsze testowanie 😁

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 października, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temperatura nie podskoczyła tylko jeszcze trochę spadła 😁 ale mam szalone nocki z córką na piersi... Milion pobudek. Więc to mierzenie temp to tak ...

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    08.2024 początek starań o drugie
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm 169ud/min
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 17 października, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie negatyw 11 dpo, trzymam za twoje dwie kreseczki vilka, ja sie juz nastawiam na nastepny cykl. Cos slabo z moja plodnoscia po poronieniu, sluzu plodnego brak, jakbyn miala malo estrogenow. Chyba wybiore sie do gina i niech zobaczy jak tam z moja owulacja

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 17 października, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka a wy wspolspicie z córą, nie? Dopóki nie wstajesz z łóżka to same te pobudki nie muszą jakoś specjalnie mieszac w temperaturze. Ja w tym ostatnim cyklu w fazie lutealnej też miałam fatalne nocki z wiszeniem na cycu a mimo to temperatura się trzymała. No ale wiaodmo, co kobieta to inaczej może być. Tak czy inaczej to o niczym nie przesądza, trzymam kciuki żeby jednak to był ten cykl! 🤞

Liliowa podgladnelam twój wykres i tak myślę czy przypadkiem owulacja nie była jednak trochę później i wcale nie jest 11dpo tylko wczesnjej? Widzę że robisz testy owu, ale z nimi to też różnie bywa - czasem organizm się przygotowuje do owulacji, na teście pik, ale nic z tego nie wychodzi i ponowna próba jest po kilku kolejnych dniach. No ale żeby to wyłapać trzebaby pewnie robić je cały cykl :/
    Przynajmniej tak by wynikało stricte z zasad wyznaczania owulacji na podstawie wykresu temperatur - za wzrost powulacyjny uznaje się dopiero te temperaturę która jest wyższa niż 6 poprzednich, a ktory to wzrost utrzymuje sie przynajmniej przez 3 dni. W twoim przypadku to by był dopiero ten wzrost na 36,90 w 5 dpo - choć to też z założeniem że w tym dniu oznaczonym jako 2dpo coś zaburzylo temperature, bo jesli nie to bazując tylko na tych zasadach nie możnaby było w ogóle wyznaczyć owulacji w tym cyklu :/ Ale też zawsze trzeba zestawić dwa parametry - bo jeszcze obserwacja sluzu jest istotna. Na pewno warto zweryfikować u gina, przynajmniej będziesz pewna czy wstrzelacie się w dobry czas staraniowo 🤞

U mnie 12 dzień cyklu i zero śluzu, zero oznak zbliżającej się owu 😅 Mam nadzieję że ten powrót płodności nie był tylko pojedynczą jaskółką co wiosny nie czyni 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 21:11

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 października, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, córka śpi z nami, przy mnie, a czasem się rozwali w poprzek łóżka 😂 już nawet ojciec się skarży że mu miejsce zabiera. A łóżko mamy duże ... Nadal nie widzę sensu ciągłego odkładania jej do jej łóżka, mimo że kupiliśmy podłogowe specjalnie dla niej. Myślałam że będzie tam spać, no ale cóż, budziła się tam równiez, a ja nie mam siły wstawać tysiąc razy w nocy, nosić jej, odkładać i tak się bawić. Mąż również, zresztą on wstaje rano do pracy i nie możemy się tak katować.
    Jeszcze się pomęczymy razem. Choć w ostatnich nocach widzę pewna zmianę, mianowicie gdy się córka budzi i szuka cycka, to mówię do niej stanowczo rzeczy typu "skarbie śpij, nie dam ci cycka, zaśnij bez niego, potrafisz, daj mi już trochę spokoju" i ona normalnie usypia 😁 Uznaje to za ogromne postępy. Wierzę głęboko że w końcu to zasypianie bez cycka przyjdzie naturalnie, bez stresu dla nas obu, bez przyspieszania, czy zabierania cyca na chama. Jak już płacze lub widzę że nie odpuści, nie da rady beze mnie, to jej oczywiście daje cycka.

Namisa, bardzo lubię czytać Twoje komentarze w różnych miejscach forum, sprawiasz wrażenie (i z pewnością nią jesteś) bardzo inteligentnej kobiety. 😉😉
    Jestem ciekawa co ci przyniesie bieżący cykl, informuj nas! Planujesz jakieś testy owu czy tylko obserwacje śluzu ?

Namisa lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 17 października, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:

Namisa, bardzo lubię czytać Twoje komentarze w różnych miejscach forum, sprawiasz wrażenie (i z pewnością nią jesteś) bardzo inteligentnej kobiety. 😉😉
    Bo Namisa to naprawdę mądra babka. Wiem, co mówię, a trochę ją znam z tego forum 😉

Namisa lubi tę wiadomość

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 18 października, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka przekonałaś mnie tym że nie lubisz czekać i dzisiaj coś mnie tknęło żeby zrobić test 10 dni po. Pozytywny... Nie mogę w to uwierzyć 😃😃https://ibb.co/rMR4GFY

Kurde to ciągnięcie podbrzusza którego nigdy nie miałam po owulacji ani nawet W poprzedniej ciąży to była implantacja jak nic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 08:58

Liliowa, edka85, Namisa, BillieJean, Ona_39, Kania_czubajka, Monk@ lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 18 października, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No brawo Vilka! Czyli czerwcowa mama. No my z Namisa potwierdzamy, że w czerwcu rodzą się fajne dzieci 😁
    No to teraz ja muszę zdążyć przed końcem roku 😛

Namisa, Vilka lubią tę wiadomość

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 października, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka gratulacje!!😍 Niech ciemnieje! Planujesz robić betę? 😊 Potwierdzam to co napisała Edka, czerwiec to super miesiąc na poród i super dzieci z niego są (choć tu akurat nie mam porównania 🤣). Na wątku październikowym w tym roku widzę że się dzieje, co druga dziewczyna z 2 kreskami więc latem będzie prawdziwy baby boom, coś wisiało w powietrzu! 😆

Aa dziękuję Wam za te ciepłe słowa, mega mi miło to czytać 😍 No ja bardzo lubię zgłębiać tematy okoloplodnosciowe więc się trochę rozpisuje czasem 😅 Jestem też świeżo po kursie z Fertility Awarness Method wiec no, lubię się patrzeć w wykresy i rozkminiac 😆

Vilka odnosnie twojego pytania to jak na razie nie planuje testow owu, temperatura i śluz mi spokojnie wystarczy do wyznaczenia owulacji. Dziś pojawiło się trochę śluzu pierwszy raz w tym cyklu więc obserwujemy dalej 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 11:56

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 18 października, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie do końca chyba będzie czerwcowe dziecko, bo termin z OM mam na 2 lipca 😃😃 pierwsze dziecko urodzone idealnie w takim terminie z miesiączki więc myślę że teraz będzie podobnie. Będę mieć dzieci wakacyjne, jedno z sierpnia drugie z lipca. Fajnie :) Oby wszystko było dobrze. Kupiłam kolejny test zrobię potem a jutro beta i proga.

BillieJean, Namisa lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • BillieJean Autorytet

Wysłany: 18 października, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Edka przekonałaś mnie tym że nie lubisz czekać i dzisiaj coś mnie tknęło żeby zrobić test 10 dni po. Pozytywny... Nie mogę w to uwierzyć 😃😃https://ibb.co/rMR4GFY

Kurde to ciągnięcie podbrzusza którego nigdy nie miałam po owulacji ani nawet W poprzedniej ciąży to była implantacja jak nic

Oooo ❤️ Vilka serdeczne gratulacje i trzymam mocno kciuki za Maluszka żeby pięknie rósł:) a Tobie życzę spokojnej zdrowej ciąży ❤️

Vilka lubi tę wiadomość

Rocznik 92

Córka 08.2022
    Starania o drugie dziecko od 08.2023 cały czas karmiąc piersią
    13 lipca 2024 ⏸️🙏

preg.png
  • Truskawkowykompot Debiutantka

Wysłany: 18 października, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka, gratulacje, jak miło się patrzy na 2 kreski 🙂

Ja słuchacie nie dostałam okresu, jest 49 dzień ale wciąż karmię i to może dlatego. Ale i tak przydałoby się zrobić test, bo pierwszy raz od porodu miałam śluz. Może nie ma co się łudzić , ale cień nadzieji jest.

Widziałam wątek październikowy, ależ tam kresek. To chyba od tej najwyższej aktywności słońca obecnie, aura sprzyja płodności 😁😁😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 października, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka, jakie plany co do karmienia piersią w ciąży? :) ja trochę wymiękam, piersi mnie bolą jak na początku karmienia noworodka, na jednej nawet mam już strupek przez tego mojego ssaka, bo jej teraz słabiej leci przez hormony...

• Ona_39 Ekspertka

Wysłany: 18 października, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,

Podczytuję sobie cichaczem Wasz wątek ☺️

@Namisa, czy mogłabym Cię prosić o zerknięcie na mój wykres? Martwi mnie brak skoku temperatury po owulacji, czy to może być problem z progesteronem?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 18 października, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona_39 wrote:
    Witajcie Dziewczyny,

Podczytuję sobie cichaczem Wasz wątek ☺️

@Namisa, czy mogłabym Cię prosić o zerknięcie na mój wykres? Martwi mnie brak skoku temperatury po owulacji, czy to może być problem z progesteronem?

Hej 😁 Podgladnelam i jak dla mnie skok był jak najbardziej. Przeciętnie twoje temperatury w pierwszej fazie cyklu oscylują od 36,15 do 36,30°, a w drugiej fazie tempka powoli sobie rośnie, dochodzi do 36,70 i wyżej. Temperatura nie musi od razu po owulacji skoczyć jakoś bardzo - moze troche wzrosnac, nastepnie troszke spac - byle nie ponizej linie podstawową do poziomu temperatur z pierwszej fazy, bo taki spadek sugeruje raczej ze wczesniejszy wzrost nie byl owulacyjny. U ciebie jest w porządku i sądzę że aplikacja dość dobrze wyznaczyła owulacje.

Jeśli faza lutealna trwa powyżej 10-11 dni, przed miesiączka nie ma dłuższych plamien itp to raczej można założyć wstepnie ze progesteron jest ok. Oczywiście nie zaszkodzi skontrolować choćby dla rozeznania jaki jest wynik proga 7 dni po owulacji - powinien być od 10 w górę 😊

Ona_39 lubi tę wiadomość

age.png
  • Ona_39 Ekspertka

Wysłany: 18 października, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci najserdeczniej ❤️

Namisa lubi tę wiadomość

• Vilka Autorytet

Wysłany: 19 października, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Vilka, jakie plany co do karmienia piersią w ciąży? :) ja trochę wymiękam, piersi mnie bolą jak na początku karmienia noworodka, na jednej nawet mam już strupek przez tego mojego ssaka, bo jej teraz słabiej leci przez hormony...

Będę nadal karmić ale będę starała się ograniczać. Obecnie odczuwam lekka nadwrażliwość sutków, to tyle. No i drażni mnie jak mnie młoda swoimi łapkami maca po cyckach 😁 ale póki co jest ok. Odpukac nie gryzła mnie i nie gryzie. Raz czy dwa się zdarzyło jak jej ząbki wychodziły.
    Obecnie to w ciągu dnia ona czasem jak ja przytulę odchyla mi koszulkę patrzy na mnie błagalnie i marudzi, ale ja wtwdy się uśmiecham do niej i jej tłumacze że nie nie cycka nie będzie że już jest duża Blabla. Odpuszcza choć muszę odwrócić jej uwagęz ewentualnie dam jej tego cycka czasem, juz nie będę taka wyrodna, zresztą lubię jak ona się przytula. Zauważyłam równiez że ona powoli zaczyna kumać że można się przytulić bez cycka, co jest dużym postępem. Biorę ja okrakiem na siebie przodem i się tuli do mnie. Uwielbiam te chwile :) ogólnie to na noc czy drzemki usypiała na cycu, w nocy też pobudki na cyca ale nie żeby jeść tylko żeby ciumkac co mnie często irytuje. Ale ... Ostatnio także (mam wrażenie że ona wcześniej ode mnie wyczuła ciążę 😁) młoda rozumie w nocy jak mówię śpij, nie będzie cycka, śpij proszę, daj mi trochę luzu (chyba w ogóle pisałam o tym wyżej w jakimś poście) i o dziwo ona usypia często bez cyca. Albo jak się budzi to np przytuli się do mojej ręki i dalej śpi. Będę się starać aby ją usypiać właśnie w ten sposób przytulanie bez cycka. Bardzo bym chciała ją odstawić zanim urodzi się drugie. Na ten moment nie wyobrażam sobie że np idę do szpitala rodzic drugie i mąż zostaje na dwie nocki sam z nią bo to będzie masakra dla nas wszystkich. Wiem co mówię... Ona ma teraz mamoze na maksa plus te noce tylko przy mnie. Wiem że jak się będzie rodzic drugie to młoda będzie miesiax przez drugimi urodzinami i będzie bardziej kumata to może nie będzie tak źle.

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 19 października, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduję, 11 dpo progesteron 30,9 beta 25,8 :)

Liliowa, edka85, Kania_czubajka, Namisa, BillieJean lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 19 października, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Villa, super!
    U mnie okres przyszedl. Kupilam zel conceive plus i bede stosowac. Pomogl mi ten zel zajsx w ciaze pierwsza , gdy wlasnie tez nie mialam sluzu plodnego. Poprzedni cykl byl dla mnie ciezki bo orzed owulacja bolalo mnie gardlo i mialam lekki stam podgoraczkowy a po owulce zapalenie cewki moczowej, wiec w sumje moze dlatego tez sie nje udalo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października, 16:56

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 19 października, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa dziękuję. I jednocześnie przytulam za @ i życzę aby to był pierwszy dzień twojej ciąży 💚

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ