Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 20 października, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Właśnie Was nadrobiłam, jakoś od marca? 🙈 Nie wiem czy mnie pamiętacie, bo zniknęłam jak rozkręciłyście wątek.
    Urodziłam końcem sierpnia córeczkę, za niedługo już będą 2 miesiące 😱 Wracam do Was, wraz z powrotem nocnych karmień 😅 Mam potem trochę czasu, jak nie mogę ponownie zasnąć. Na pewno chcemy kolejnego bobaska. Raczej jeszcze nie mogę się nazwać staraczką, ale nie zabezpieczamy się z mężem. Będzie co ma być, poprzednio miesiączka wróciła 14,5 miesiąca po porodzie, więc pewnie jeszcze sobie poczekam na poważne starania 😂

Liliowa strasznie mi przykro! Pamiętam, że starałyśmy się razem. Trzymam mocno za Ciebie kciuki ❤️

Gratuluję wszystkich ciąż! Monka, BillieJean i Vilka 😍 Rośnijcie zdrowo!

Zrobiłam sobie notatki, więc trochę mogę się odnieść do Waszych ostatnich wpisów.
    Billie miałam podobną sytuację z pappa w tej ciąży. Na USG wszystko idealnie a z krwi ryzyko ZD 1:134... Dla spokoju głowy zrobiliśmy sanco i wszystko było ok. Tylko 2000 zł piechotą nie chodzi... Teraz żałuję, że posłuchaliśmy lekarzy, drugi raz nie robiłabym testu nieinwazyjnego. Być może pójdę śladami Edki i już więcej nie zrobię pappy. Tylko niepotrzebne nerwy.
    Ryzyko preeklampsji też mi wyszło duże a ciśnienie zawsze idealne. Acardu nie brałam. Na szczęście do końca ciąży wszystko było w porządku, a mała urodziła się równo w terminie. Wiem co czujesz i wierzę, że u Ciebie też wszystko jest w porządku ❤️

Namisa super, że w końcu wróciła @. Pamiętam jak się cieszyłam z powrotu swojej a też czekałam dość sporo. I u mnie pierwsza miesiączka też była spokojna. Za to druga, która swoją drogą przyszła po dwóch tygodniach, była tak obfita! Masakra, nie nadążałam zmieniać podpasek. A kolejna już nie przyszła 😁

Karmiłam synka 20 miesięcy, odstawiłam go z początkiem drugiego trymestru. Dopadł mnie taki ZAL, że nie potrafiłam go już dłużej karmić. Moja głowa nie dawała rady. Ile płaczu i nerwów mnie to kosztowało, to chyba tylko ja wiem. Szczególnie, że tych karmień zrobiło się strasznie dużo, nawet w dzień. A on w zasadzie nie pił mleka, tylko ciumkał cyca. Ostatecznie jak byłam w szpitalu 3 dni, to po powrocie postanowiliśmy to stopniowo zakończyć. Także podziwiam Was dziewczyny, że dajecie radę karmić w ciąży. Ostatnio jednak dopadły mnie wyrzuty sumienia z tego powodu, może mogłam bardziej się do tego przyłożyć i wytrzymać z karmieniem. Synek nawet po porodzie pytał o mleczko i jak byłam w ciąży, to pokazywał na cycy i mówił am am. Cały czas pamiętał. Boję się go przystawiać ponownie, bo boję się kolejny raz go odstawiać. Chociaż przykro mi, że mam mniej czasu dla niego i czasem chciałabym mu to zrekompensować w ten sposób. Żeby miał to samo, co mały bobo. Co o tym myślicie? Jestem szalona, że nadal biorę pod uwagę tandem 🙈 Chyba byłby to strzał w kolano. Ale on co jakiś czas pyta o mleczko.

Namisa, MalaEw, BillieJean, OrkiszowaSowa lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 20 października, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ranyyy, chyba muszę zaktualizować stopkę! Trochę przenoszona ta moja ciąża 😂

Namisa, BillieJean lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 20 października, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka ja myślę, że nie ma już co wracać do karmienia synka, bo potem może być jeszcze trudniej. Przytulaj go dużo, będzie dobrze :)

Wenka, BillieJean lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    08.2024 początek starań o drugie
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 20 października, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Wenka ja myślę, że nie ma już co wracać do karmienia synka, bo potem może być jeszcze trudniej. Przytulaj go dużo, będzie dobrze :)

Rozum podpowiada mi tak samo i mąż też 😅

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 20 października, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka hejka, miło że wróciłaś i że napisałaś! 😊 No tak, ja też się oczekalam podobnie jak Ty, u mnie to było 16 miesięcy bez kilku dni bez okresu - ostatecznie ovufriend nie podołało i wywaliło mi wykres całkiem, nie dało się go odtworzyć - chyba pobiłam założone przez twórców apki ramy długości cyklu bo ostatecznie to było prawie 800 dni 🤣
    Wyobrażam sobie co czułaś w ciazy karmiąc - za co podziwiam bardzo - i co czujesz teraz, kiedy rozważasz powrót do karmienia starszaka 🫣 To jest kosmos jak złożone mogą być to emocje przy kp - do tej pory nie przypuszczałam że można jednocześnie tak bardzo czegoś chcieć i nie chcieć zakończyć 🥲 Nie wiem co Ci poradzic. Biorąc pod uwagę że rozważacie kolejną ciążę i tak naprawdę ona może się przydarzyć za jakis niezbyt odległy czas - ja chyba bym się bała sytuacji w której mam dwójkę dzieci na piersi, znowu musze probowac odstawiac jednego i jeszcze jestem w ciąży. To mi się wydaje być bardzo dużym obciążeniem. Ale totalnie rozumiem Twoje emocje i podziwiam, na pewno chcesz dla obydwu swoich dzieci jak najlepiej ❤️
    Ja chciałabym jednak odstawić synka przed kolejną ciążą. Ale coz - gadam tak już od jakiegoś czasu a odstawienia jak nie było tak nie ma 😆 Ciąży zresztą też więc możemy jeszcze trochę poczekać z tym 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października, 20:32

Wenka lubi tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 21 października, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od kilku dni wiem że jestem w ciąży a młoda znowu zaczęła wisieć na cycku po nocach. Drażni mnie to ale jestem bezradna. chyba trzeba zacisnąć zęby i zobaczyć co będzie dalej.

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • OrkiszowaSowa Debiutantka

Wysłany: 21 października, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie wszystkie Staraczki,
    Jestem mamą 5-miesięcznego chłopca i chciałabym rozpocząć starania o rodzeństwo dla niego, niestety nie dostałam jeszcze miesiączki. Od miesiąca robię sobie co jakiś czas testy owulacyjne i również w tej kwestii posucha. W związku z tym czy myślicie, że mogłabym w jakiś sposób pomóc organizmowi się zregenerować i wrócić na właściwe, płodne tory? Rozpocząć jakąś suplementację np. Inofemem czy czymś podobnym? Karmię malucha piersią na żądanie, średnio co 2 godziny (w nocy nawet częściej) i Wasze historie - za które bardzo dziękuję, dały mi nadzieje, że nie trzeba wcale przerywać kp rozpoczynając starania o kolejnego bobasa, dlatego liczę, że w niedługim czasie i mi się poszczęści. Dodam, że karmię małego wyłącznie piersią dopiero od 3 miesiąca - wcześniej odciągałam mleko laktatorem, bo były problemy z przystawieniem do piersi PLUS 1-2 razy na dobę wpadało mleko modyfikowane. Odkąd młody przerzucił się wyłącznie na pierś, zatracił umiejętność picia z butelki więc wszelkie próby dokarmiania (np. przez tatę) kończą się na zabawie/gryzieniu smoczka od butelki. Wspominam o tym głównie dlatego, że w teorii chyba takie wstawki z dokarmianiem w teorii wg metody LAM powinny przyspieszyć powrót płodności - ale jak widać każdy organizm jest inny. Z góry dziękuję Wam za wszelkie wskazówki i trzymam kciuki, żebyśmy wszystkie w końcu doczekały się upragnionych dwóch kresek!

Namisa, Wenka lubią tę wiadomość

Syn - maj 2024
    W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie..
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 21 października, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka trzymaj się! Oby to "wiszenie" szybko minęło 😪🤞

OrkiszowaSowa no hej :) Jeśli chodzi o powrót płodności to ja na swoim przykładzie widzę że mamy na to czesto mniejszy wpływ niż byśmy chciały :/ Kazda kobieta ma inną wrażliwość na prolaktyne, różną ilość receptorów prolaktynowych, przez co bedziemy inaczej reagowac na czeste karmienia. W moim przypadku musiało minąć niespełna półtorej roku - a od początku byliśmy tylko na piersi, dawałam smoczek, RD szlo nam bardzo dobrze, miewaliśmy długaśne przerwy pomiędzy karmieniami, do tego suplementowalam się solidnie - i nic nie ruszało. Ale - są też kobiety którym właśnie wprowadzenie stałych posiłków czy wydłużenie przerw szybko przywróciło okres, ba - znam nawet takie które mimo miliona nocnych kp mają regularne miesiączki wiec kto wie - może to będziesz ty! 😁
    Na pewno spróbowałabym na Twoim miejscu się dosuplementowac - witamina D w dawce w zależności od poziomu z krwi, aktywne foliany, omega 3, jod, magnez z takich najważniejszych. Moze byc tez cos z inozytolem ale Inofem niekoniecznie bo jest z syntetycznym kwasem foliowym niezalecanym w okresie staran o ciaze - lepszy jest np Fertistim. Zadbaj o rytm okolodobowy i wysypianie się (na ile to możliwe przy maluchu), o regularne zdrowe odżywianie bez jakichs deficytow kalorycznych jesli twoja waga jest w normie - i to tak naprawdę tyle ile możemy zrobić na własną rękę. A reszta to cierpliwość i czas⏳️❤️

OrkiszowaSowa lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 21 października, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, dziękuję za garść cennych informacji! :) A możesz coś więcej powiedzieć w kwestii tego syntetycznego kwasu foliowego - dlaczego jest niezalecany? Czy jest to kwestia jego słabej skuteczności? My jesteśmy jeszcze przed rozszerzaniem diety ale w tym również pokładam nadzieję - że będzie jednym z czynników zmniejszających ilość nocnych karmień (albo chociaż dziennych). Chociaż ostatnio, po obejrzeniu kilku odcinków na kanale YT "Hej Rodzice" zdałam sobie sprawę, że RD może nie iść w parze ze zmniejszeniem ilości nocnych pobudek, tak długo jak cyc jest sposobem na powrót do snu po przebudzeniu a nie tylko i wyłącznie sposobem na zaspokojenie głodu. A jak to było u Ciebie (i w ogóle u Was Dziewczyny)? Zmniejszyła się ilość nocnych pobudek na mleko po wprowadzeniu przykładowo 2-3 posiłków stałych? :)

Syn - maj 2024
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 21 października, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OrkiszowaSowa wrote:
    Namisa, dziękuję za garść cennych informacji! :) A możesz coś więcej powiedzieć w kwestii tego syntetycznego kwasu foliowego - dlaczego jest niezalecany? Czy jest to kwestia jego słabej skuteczności? My jesteśmy jeszcze przed rozszerzaniem diety ale w tym również pokładam nadzieję - że będzie jednym z czynników zmniejszających ilość nocnych karmień (albo chociaż dziennych). Chociaż ostatnio, po obejrzeniu kilku odcinków na kanale YT "Hej Rodzice" zdałam sobie sprawę, że RD może nie iść w parze ze zmniejszeniem ilości nocnych pobudek, tak długo jak cyc jest sposobem na powrót do snu po przebudzeniu a nie tylko i wyłącznie sposobem na zaspokojenie głodu. A jak to było u Ciebie (i w ogóle u Was Dziewczyny)? Zmniejszyła się ilość nocnych pobudek na mleko po wprowadzeniu przykładowo 2-3 posiłków stałych? :)

Z kwasem foliowym to wygląda tak, że jego forma syntetyczna forma jest źle syntetyzowana przez średnio 40-60% populacji w związku z popularnym wariantem genowym występującym u ludzi (polimorfizm MTHFR). Powiedziałabym że zdecydowana większość kobiet które wykonało badania genetyczne tu na forum i wstawiało wyniki ma te mutacje, więc w naszym społeczeństwie może być to nawet większy %. Przy tym wariancie genowym organizm nie jest w stanie przekształcić i wykorzystać odpowiednio syntetycznego kwasu foliowego, a co za tym idzie gromadzi go w nieaktywnej formie. To może powodować różne problemy metaboliczne i do tego maskować realne niedobory - bo wyniki wyjdą nierzadko dobre, często nawet za wysokie, a organizm defacto z tych zasobów nie korzysta, wręcz przeciwnie. Wiec szukamy aktywnych form: 5-metylotetrahydrofolian, quatrefolic. Nie poleca sie czegokolwiek z kwasem, pteroilomonoglutaminowym, również mieszanek aktywnych folianow + syntetycznego kwasu bo syntetyk będzie blokował receptor. Takie są też oficjalne zalecenia dla kobiet w ciazy i starajacych sie od tego roku, ale wielu producentów supli jeszcze nie zmodyfikowało składów 🫣

A co do RD versus pobudki nocne to myślę że u nas samo jedzenie nie miało jakiegoś dużego wpływu na to. Co prawda kolo 9-10 miesiąca faktycznie zaczął budzić się rzadziej w nocy, ale to raczej po prostu kwestia tego że dojrzał mu trochę układ nerwowy. Dziś ma 16 miesięcy i dalej miewa noce że potrafi szukać cyca jak noworodek co godzinę, gdy coś przeżywa i potrzebuje się wyregulować - a najedzony jest na pewno 😁 Choć w większości wypadków od pół roku to jest 2-3 pobudki na noc.

age.png

Wysłany: 21 października, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Z kwasem foliowym to wygląda tak, że jego forma syntetyczna forma jest źle syntetyzowana przez średnio 40-60% populacji w związku z popularnym wariantem genowym występującym u ludzi (polimorfizm MTHFR). Powiedziałabym że zdecydowana większość kobiet które wykonało badania genetyczne tu na forum i wstawiało wyniki ma te mutacje, więc w naszym społeczeństwie może być to nawet większy %. Przy tym wariancie genowym organizm nie jest w stanie przekształcić i wykorzystać odpowiednio syntetycznego kwasu foliowego, a co za tym idzie gromadzi go w nieaktywnej formie. To może powodować różne problemy metaboliczne i do tego maskować realne niedobory - bo wyniki wyjdą nierzadko dobre, często nawet za wysokie, a organizm defacto z tych zasobów nie korzysta, wręcz przeciwnie. Wiec szukamy aktywnych form: 5-metylotetrahydrofolian, quatrefolic. Nie poleca sie czegokolwiek z kwasem, pteroilomonoglutaminowym, również mieszanek aktywnych folianow + syntetycznego kwasu bo syntetyk będzie blokował receptor. Takie są też oficjalne zalecenia dla kobiet w ciazy i starajacych sie od tego roku, ale wielu producentów supli jeszcze nie zmodyfikowało składów 🫣

Wow, Namisa - widzę, że jesteś istną kopalnią medycznej wiedzy! Dziękuję za tak obszerne wyjaśnienia <3 od tej pory będę bacznie zwracać uwagę na skład suplementów zawierających kwas foliowy :)
    Kurcze, łudziłam się jednak, że w jakiś sposób będzie można 'oszukać system' i przyspieszyć pewne kwestie, ale z drugiej strony jeśli organizm nie jest gotowy to sztuczne jego podkręcanie nie przyniesie pewnie niczego dobrego. Pozostaje zatem uzbroić się w cierpliwość i zadbać maksymalnie o swoje zdrowie. Dam znać jak tylko odwiedzi mnie pierwsza miesiączka - oby jeszcze w tym roku! ;)

Namisa lubi tę wiadomość

Syn - maj 2024
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 21 października, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OrkiszowaSowa, jak Namisa udzieliła odpowiedzi, to znaczy że wszystko zostało już powiedziane 😁 Z mojej perspektywy powiem ci tak - @ wracała mi różnie. Po pierwszym porodzie po 11 miesiącach, a po trzecim już po 4m. A teraz po ostatnim - po 9m. Jak widać, bardzo różnie. U mnie kluczowe zawsze było redukowanie do minimum dziennych karmień i wtedy po miesiącu wracała mi @. Niemniej to kwestia indywidualna.

Wenka, pamiętam cię. Czyli szybka decyzja o trzecim? Identycznie jak u mnie za każdym razem 😆 Uważaj, jak się rozkrecisz, to będziesz tu starać się już o piąte 😛

Namisa, OrkiszowaSowa, Wenka, BillieJean lubią tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31

Wysłany: 21 października, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 a czy była u Ciebie spora różnica między pierwszym synem a drugim w kontekście np. przesypiania nocy/częstotliwości zgłaszania się po mleko? Może dlatego za trzecim razem ta miesiączka szybciej wróciła? Chociaż jak mówisz, że u Ciebie bardziej istotne było dzienne karmienie to też jest to cenna informacja - a zarazem światełko w tunelu :D, bo jednak najczęściej mamy ciśnienie na redukcję karmień nocnych jako kluczowych dla poziomu prolaktyny, a wydaje mi się, że dużo łatwiej będzie właśnie zredukować przystawianie do piersi za dnia. My będziemy pewnie za miesiąc rozpoczynać wprowadzanie innych niż mleko pokarmów, więc może i u mnie po miesiącu od redukcji kp wróci miesiączka :) Fajnie by było zakończyć ten rok takim krwawym akcentem :D

Namisa, BillieJean lubią tę wiadomość

Syn - maj 2024
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 21 października, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam przyrost bety po 48h
    25,8 przedwczoraj
    82,9 dziś
    Przyrost 204%

Wenka, Namisa, edka85, Kania_czubajka, Liliowa lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 21 października, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wsparcie i dobre rady ❤️ Póki co mam nadzieję, że młody nie będzie więcej pytać o mleczko. Ja byłam pewna, że przez 5 miesięcy zapomni o karmieniu.

Hej OrkiszowaSowa! To razem czekamy na @ Synek był cyckoholikiem i miesiączka wróciła dopiero jak poszłam do pracy i były regularne długie przerwy w karmieniu. Próbowałam wcześniej coś suplementować, redukować karmienia i nic to nie dawało. Po prostu trzeba czekać.

Edka no nie powiem, że na trójce skończymy, ale kiedyś taki był plan. Póki co będę Wam kibicować, nie spodziewam się szybkiego powrotu płodności. Jak @ wróci za rok, to będzie dobrze 😅 Też na razie córka jest malutka.

Vilka 😍😍😍 ale super! Gratulacje!

Namisa, OrkiszowaSowa, Vilka lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 21 października, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Mam przyrost bety po 48h
    25,8 przedwczoraj
    82,9 dziś
    Przyrost 204%

Piękny przyrost! Spokojnej, lekkiej ciąży dla ciebie! :*

Vilka lubi tę wiadomość

age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 21 października, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orkiszowa, tak - w moim przypadku redukcja dziennych karmień była kluczowa. Doszłam do jednego dziennie, pozostawiając przy tym nocne kp na żądanie. U mnie to wystarczyło, by wróciła @.

Vilka, idealny przyrost!

OrkiszowaSowa, Vilka lubią tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31

Wysłany: 21 października, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wenka! :) A jak wyglądało Wasze karmienie nocne jak już wróciłaś do pracy? Podziwiam Was w ogóle dziewczyny jak wracacie do pracy jednocześnie budząc się po kilka razy w nocy na karmienie. Swoją drogą Wenka - nawiązując do Twojego wcześniejszego postu, u mnie też z Pappy wyszło ryzyko preeklampsji mimo wzorowego ciśnienia z tym, że ja akurat Acard brałam całą ciążę a młody i tak urodził się z wagą 3020 g więc różnie to bywa. Może gdyby nie ten Acard jego waga byłaby jeszcze niższa - kto wie. Najważniejsze, że dzieciaki urodziły nam sie zdrowe :)

Wenka lubi tę wiadomość

Syn - maj 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 22 października, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OrkiszowaSowa wrote:
    Hej Wenka! :) A jak wyglądało Wasze karmienie nocne jak już wróciłaś do pracy? Podziwiam Was w ogóle dziewczyny jak wracacie do pracy jednocześnie budząc się po kilka razy w nocy na karmienie. Swoją drogą Wenka - nawiązując do Twojego wcześniejszego postu, u mnie też z Pappy wyszło ryzyko preeklampsji mimo wzorowego ciśnienia z tym, że ja akurat Acard brałam całą ciążę a młody i tak urodził się z wagą 3020 g więc różnie to bywa. Może gdyby nie ten Acard jego waga byłaby jeszcze niższa - kto wie. Najważniejsze, że dzieciaki urodziły nam sie zdrowe :)
    W nocy było duuużo karmień, nie umiałam tego zredukować. Jak wróciła @ to karmiłam do zasypiania, dużo w nocy i nad ranem. Czasem budził się co godzinę, czasem tylko 1-2 razy. Starałam się nie karmić po pracy, wtedy było już te 12 godzin przerwy. W takim trybie po 2 tygodniach dostałam okres, z tym, że wcześniej też już czułam, że coś tam rusza, ale nie może do końca zatrybić. Jedynie w weekendy było jeszcze karmienie do drzemki a jak się trafił gorszy dzień, to częściej 😅
    Z tym karmieniem nocnym nie było tak źle, na tym etapie, to już wszystko przez sen robiłam. Młody spał/śpi z nami, więc nie musiałam wstawać.

Mała miała 3300, więc całkiem nieźle. Chociaż w porównaniu do 4 kg synka, to kruszynka.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 22 października, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hej dziewczyny, w temacie TSH . Ogólnie mam niedoczynność, w pierwszej ciąży od razu Endo zmienił dawkę z 50 na 75 nawet gdy TSH było ok. Obecnie mam innego Endo (bo łatwiej się do niego dostać i jest kontakt tel nawet) i teraz po ciazy zostałam przy dawce 75, TSH było ok, miesiąc temu jak nie byłam w ciąży było 1,5, a teraz dzień po pozytywnym teście robiłam i było już 2,1. Endo mówi żeby nie zwiększac dawki i skontrolować tsh za miesiąc. Inna teoria niż tamten Endo. Tamten mówil że od razu się zwiększa żeby zaspokoić zapotrzebowanie swoje i dziecka. A jak wasi lekarze do tego podchodzą? Jakieś doświadczenia?

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
‹‹ 387 388 389 390 391 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ