Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 22 października, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od razu zwiekszyc o 30-40%. Na 100 euthyroxu powinnas przejsc i potem kontrolowac czy obniza lub sie podwyzsza tsh. Jesli nic nie zwuekszysz tssh podskoczy ci w cuagu miesiaca do 4 -5 a to jest niekorzystne dla rozwoju plodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października, 09:10

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 22 października, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin też by zwiększył dawkę i kazał za miesiąc skontrolować.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 23 października, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała przespała dzisiaj od 20 do 4 rano bez żadnej pobudki 😱 Zazwyczaj spała 5 godzin w kawałku, ale dzisiaj to byłam w szoku, co chwilę sprawdzałam, czy wszystko z nią w porządku 😅
    Ciekawe jak będzie z powrotem płodności, gdyby było więcej takich długich przerw w karmieniu.

Vilka, OrkiszowaSowa, Namisa, Kania_czubajka lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 23 października, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka zazdro, moja córka śpi ciągiem w nocy max 2h. I tak jest już od listopada zeszłego roku.
    Umówiłam się do innego endokrynologa na wtorek więc skonsultuje moje TSH i zwiekszenie dawki. Też uważam że należy zwiększyć.
    Zrobiłam dziś betę nr 3 i wyniosła 203, także rośnie pięknie :)

edka85, Wenka, Namisa, Kania_czubajka lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    08.2024 początek starań o drugie
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm 169ud/min
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 24 października, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam prolaktynę, dlatego że na wizytę do endokrynologa będzie potrzebna. Mimo że mam cycoholika, który teraz więcej na cycku wisi nawet w ciągu dnia, a w nocy to już nie mówię niż jak miała na przykład 10 miesięcy, to ten poziom prolaktyny mnie zaskoczył :D

281,0 µIU/ml
    Zakres prawidłowy
    Kobiety nie będące w ciąży 102,0 — 496,0

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października, 09:08

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 24 października, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to ja miałam dwa razy taką sytuację, że mimo kp prolaktyna wyszła mi poniżej normy 😛 Ale to już było po powrocie @. Po prostu przychodzi taki moment, że laktacja tak jest ustabilizowwna, że nie potrzeby wyrzutu prolaktyny.

Vilka, OrkiszowaSowa, Wenka lubią tę wiadomość

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 24 października, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby była jasność, nawet się nie łudzę, że ona będzie tak spać cały czas. Chociaż wczoraj też 7h ciągiem, korzystam póki mogę.

Raz badałam prolaktynę, pół godziny po karmieniu synka i była bardzo niska. On miał wtedy koło roczku, więc karmień było jeszcze sporo.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 24 października, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może mała aktualizacja? Na jakim jesteście etapie? Bo już się pogubiłam...
    Komu kibicujemy? Edka i Liliowa?
    A Namisa, Ty na razie czekasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października, 20:36

Vilka lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • OrkiszowaSowa Debiutantka

Wysłany: 25 października, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Żeby była jasność, nawet się nie łudzę, że ona będzie tak spać cały czas. Chociaż wczoraj też 7h ciągiem, korzystam póki mogę.

Wenka a ile drzemek w ciągu dnia ma Twoja córka, że tak ładnie noc przesypia? :)

Syn - maj 2024
    W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie..
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 25 października, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka, gratulacje! Trzymam kciuki!
    Wpadłam tylko na moment w przerwie w pracy, nie czytałam nawet tych długich postów, postaram się zajrzeć na dniach. U mnie dość intensywnie ostatnio.

Co do TSH - ja nie podwyższałam dawki, biorę i przed ciążą i teraz 50 i TSH trzyma się w okolicy 1. Zobacz, co powie inny lekarz i na pewno regularnie badaj.

Vilka lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 25 października, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka moze tak być z tą prolaktyna że jest w normie, w końcu im dłużej trwa laktacja tym organizm slabiej reaguje na nią. Jej poziom jest też najwyższy w trakcie karmienia więc możesz mieć już bardzo krotki pik i szybki powrót do normalnych wartości. Do tego fakt że jesteś w ciąży też wpływa już na gospodarkę hormonalną, wzrost progesteronu może obniżać poziom prolaktyny w krwi.

Wenka zazdro przespanych ciągiem nocy! 😍 Ja może i się już wysypiam od dłuższego czasu no ale jakieś tam karmienia na śpiąco mamy i nic nie wskazuje na to żeby miały magicznie zniknąć 😅

Co do mojej sytuacji to tak, u mnie niezmiennie pauza. Obserwuje sytuacje i powrót do normy organizmu no ale sprawa wygląda tak że mam 20 dzień cyklu i nic się nie dzieje za bardzo 🙄 Mamy jakiś intensywny skokowy czas ostatnio, wróciliśmy do jednego karmienia w dzień przed drzemką no i karmie na wieczór znowu. A miesiączka wróciła jak tych dwóch karmień nie było. Najwidoczniej znowu wywaliło mi prolaktyne i coś się zblokowało. Im dłużej to trwa tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że mój organizm wroci tak serio do normy dopiero jak ostatecznie się odstawimy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 12:46

Wenka lubi tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 25 października, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OrkiszowaSowa wrote:
    Wenka a ile drzemek w ciągu dnia ma Twoja córka, że tak ładnie noc przesypia? :)
    Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, ona ma 2 miesiące dopiero. Ale w ciągu dnia to mam wrażenie, że cały czas ją usypiam. Ma problem żeby zasnąć. Ewenementem jest dla mnie to, że rzadko zasypia przy cycku. Nie wiedziałam, że są takie dzieci. Czasem nie mam już pomysłów na usypianie, bo coś co raz zadziała niekoniecznie sprawdza się kolejnym razem 😅 No i w dzień faktycznie tych karmień jest milion. A dzisiaj znowu spała te 7h. Tylko jeszcze po drodze są regresy snu i inne niespodzianki... 🙈 Synek budził się czasem co godzinę. Człowiek nie zdążył zasnąć a on już się budził.

OrkiszowaSowa, Hel lubią tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 25 października, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa ale te pierwsze cykle często są takie porąbane. Ja jak dostałam @, to następna przyszła po dwóch tygodniach. Po czym w kolejnym cyklu zobaczyłam dwie kreski, ale dopiero w 64dc 🙈

A karmienia na śpiocha pamiętam do tej pory 😂 Przy tym nawet w miarę dało się wyspać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 15:13

Namisa lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 25 października, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poczatek cyklu 8 dzien, dorobilam jeszcze przeciwciala na cytomegalowirus ,zeby sie dowoedziec czy to nie bylo orzyczyna poronienia
    , bo w wynikach z badania lozyska mam zwapnienia i zwloknienia ogniskowe co by wskazywalo na infekcje wewnatrzmaciczna jako przyczyne poronienia.
    Zastanawiam sie czy isc we wtorek prywatnie do mojego gina ale to bedzie okolo 11 dzien cyklu i boje sie ze ta wizyta mnie tak zestresuje ze cos z owulka mi sie poprzesuwa. Bo ofolnie jeszcze nie bylam u niego po poronieniu, moze tez sprawdzilby mi czy owulacja sie zbliza. Co myslicie ? Isc czy nie isc? Mega mnie stresuja wizyty u ginekologa , nie wiem czemu.

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 26 października, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka ja to niby wszystko wiem, że nawet 6 pierwszych cykli po powrocie płodności jest takich "przejściowych" i rozwalonych, ale trochę też już straciłam cierpliwość chyba 🙈 To wszystko przez jakieś takie podświadome założenia na początku kp - że miesiaczka w miare szybko wróci, że bede miała czas sie poobserwować, wrócić do równowagi a na jesieni ruszymy z kolejnymi staraniami. No i mamy jesień i jakby nic z tego nie wyszło 😅 I z różnych względów tak naprawdę nie wiadomo kiedy wyjdzie. No cóż, życia nie da się zaplanować, pozostaje cierpliwość, spokój i wiara że wszystko ma swój czas <3

Liliowa ale nawet jeśli teraz wyjdzie reaktywny wynik cytomegalii to też nie będzie pewności, że był aktywny w ciąży bo też już trochę czasu mineło, prawda? Bardzo ci współczuję tej historii :( A omawiałaś z kimś już te wyniki badania histo-pato czy jak na razie nie? Z badań genetycznych aniołka po poronieniu nic nie wyszło? U mnie po poronieniu w 9/10 tygodniu w badaniu histo pato wyszły ogniska martwicy i ropienia. Gdy rozmawiałam o tym z lekarzem to powiedział że to jest częsty wynik - po prostu gdy do zatrzymania akcji serca dochodzi np 2 tygodnie wcześniej to pojawia się tam stan zapalny i wszystkie tkanki stopniowo obumierają. Jeśli nie omawiałaś wyników + nikt cie nie widział po zakończeniu poronienia to ja bym jednak poszła do gina kontrolnie. Albo przynajmniej zorganizowała teleporade zeby omówić wynik jeśli tak bardzo stresują cie wizyty stacjonarne.

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 26 października, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam dzisiaj test. Niestety znowu biało 🙄 Tak więc nastawiam się na listopad.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Ona_39 Ekspertka

Wysłany: 27 października, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Namisa, pytałam Cię niedawno o mój wykres i zarzekałam się, że nie mam plamień, a tu bach! W tym miesiącu okres rozpoczęty i zakończony plamieniami po dwa dni 🙄 Chyba muszę zbadać progesteron w tym cyklu, a może to incydent... Jeśli macie doświadczenia w tym zakresie, chętnie poznam Wasze opinie Dziewczyny...

• Vilka Autorytet

Wysłany: 27 października, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85 przykro mi. Niezmiennie trzymam kciuki!

A u mnie szok dzisiaj młoda zaliczyła w nocy tylko dwie pobudki podczas gdy dotychczas od roku było ich po kilka/ kilkanaście co noc. Sama w to nie wierzę. Poszła spać o 22:30 i obudziła się dopiero o 3 a potem o 6 czy 7 jakoś nie pamiętam. To były takie pobudki na cycka oczywiście ale szybko usypiała z powrotem. Mało tego dzisiaj ani razu się nie upomniała o cyca w ciągu dnia. Naprawdę szok. Jejku mam nadzieję że sama się odstawi powoli ...

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 28 października, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc czar prysł, dzisiejsza noc tragedia 😁

👰🤵 2017
    👶 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Beta 19.10 - 25,8
    Beta 21.10- 82,9
    Beta 23.10 - 203
    Progesteron 30,9
    Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 28 października, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, rozumiem, bo byłam w podobnej sytuacji. No uczy to cierpliwości, wszystko ma swój czas.
    Na pewno niebawem się unormuje, pierwszy krok za Tobą ❤️

Edka, może szykuje się dla Was prezent pod choinkę? Trzymam kciuki za kolejny cykl!

Vilka właśnie synek mnie nauczył, żeby się za szybko nie cieszyć z postępów 🙈

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ