karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Od razu zwiekszyc o 30-40%. Na 100 euthyroxu powinnas przejsc i potem kontrolowac czy obniza lub sie podwyzsza tsh. Jesli nic nie zwuekszysz tssh podskoczy ci w cuagu miesiaca do 4 -5 a to jest niekorzystne dla rozwoju plodu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października, 09:10
👩35🧔♂️34
starania od 07.24r.-3cs
Mutacja Mthr(C677)-homozygota
Mutacja Pa-1 heterozygota
Czynnik V R2-heterozygota
Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;() -
Mała przespała dzisiaj od 20 do 4 rano bez żadnej pobudki 😱 Zazwyczaj spała 5 godzin w kawałku, ale dzisiaj to byłam w szoku, co chwilę sprawdzałam, czy wszystko z nią w porządku 😅
Ciekawe jak będzie z powrotem płodności, gdyby było więcej takich długich przerw w karmieniu.Vilka, OrkiszowaSowa, Namisa, Kania_czubajka lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka zazdro, moja córka śpi ciągiem w nocy max 2h. I tak jest już od listopada zeszłego roku.
Umówiłam się do innego endokrynologa na wtorek więc skonsultuje moje TSH i zwiekszenie dawki. Też uważam że należy zwiększyć.
Zrobiłam dziś betę nr 3 i wyniosła 203, także rośnie pięknieedka85, Wenka, Namisa, Kania_czubajka lubią tę wiadomość
-
Zrobiłam prolaktynę, dlatego że na wizytę do endokrynologa będzie potrzebna. Mimo że mam cycoholika, który teraz więcej na cycku wisi nawet w ciągu dnia, a w nocy to już nie mówię niż jak miała na przykład 10 miesięcy, to ten poziom prolaktyny mnie zaskoczył
281,0 µIU/ml
Zakres prawidłowy
Kobiety nie będące w ciąży 102,0 — 496,0Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października, 09:08
-
A to ja miałam dwa razy taką sytuację, że mimo kp prolaktyna wyszła mi poniżej normy 😛 Ale to już było po powrocie @. Po prostu przychodzi taki moment, że laktacja tak jest ustabilizowwna, że nie potrzeby wyrzutu prolaktyny.
Vilka, OrkiszowaSowa, Wenka lubią tę wiadomość
-
Żeby była jasność, nawet się nie łudzę, że ona będzie tak spać cały czas. Chociaż wczoraj też 7h ciągiem, korzystam póki mogę.
Raz badałam prolaktynę, pół godziny po karmieniu synka i była bardzo niska. On miał wtedy koło roczku, więc karmień było jeszcze sporo.Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Może mała aktualizacja? Na jakim jesteście etapie? Bo już się pogubiłam...
Komu kibicujemy? Edka i Liliowa?
A Namisa, Ty na razie czekasz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października, 20:36
Vilka lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:Żeby była jasność, nawet się nie łudzę, że ona będzie tak spać cały czas. Chociaż wczoraj też 7h ciągiem, korzystam póki mogę.
Wenka a ile drzemek w ciągu dnia ma Twoja córka, że tak ładnie noc przesypia?Wiek: 32 lata
Syn - maj 2024
W oczekiwaniu na pierwszą miesiączkę po porodzie.. -
Vilka, gratulacje! Trzymam kciuki!
Wpadłam tylko na moment w przerwie w pracy, nie czytałam nawet tych długich postów, postaram się zajrzeć na dniach. U mnie dość intensywnie ostatnio.
Co do TSH - ja nie podwyższałam dawki, biorę i przed ciążą i teraz 50 i TSH trzyma się w okolicy 1. Zobacz, co powie inny lekarz i na pewno regularnie badaj.Vilka lubi tę wiadomość
-
Vilka moze tak być z tą prolaktyna że jest w normie, w końcu im dłużej trwa laktacja tym organizm slabiej reaguje na nią. Jej poziom jest też najwyższy w trakcie karmienia więc możesz mieć już bardzo krotki pik i szybki powrót do normalnych wartości. Do tego fakt że jesteś w ciąży też wpływa już na gospodarkę hormonalną, wzrost progesteronu może obniżać poziom prolaktyny w krwi.
Wenka zazdro przespanych ciągiem nocy! 😍 Ja może i się już wysypiam od dłuższego czasu no ale jakieś tam karmienia na śpiąco mamy i nic nie wskazuje na to żeby miały magicznie zniknąć 😅
Co do mojej sytuacji to tak, u mnie niezmiennie pauza. Obserwuje sytuacje i powrót do normy organizmu no ale sprawa wygląda tak że mam 20 dzień cyklu i nic się nie dzieje za bardzo 🙄 Mamy jakiś intensywny skokowy czas ostatnio, wróciliśmy do jednego karmienia w dzień przed drzemką no i karmie na wieczór znowu. A miesiączka wróciła jak tych dwóch karmień nie było. Najwidoczniej znowu wywaliło mi prolaktyne i coś się zblokowało. Im dłużej to trwa tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że mój organizm wroci tak serio do normy dopiero jak ostatecznie się odstawimy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 12:46
Wenka lubi tę wiadomość
-
OrkiszowaSowa wrote:Wenka a ile drzemek w ciągu dnia ma Twoja córka, że tak ładnie noc przesypia?
OrkiszowaSowa, Hel lubią tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Namisa ale te pierwsze cykle często są takie porąbane. Ja jak dostałam @, to następna przyszła po dwóch tygodniach. Po czym w kolejnym cyklu zobaczyłam dwie kreski, ale dopiero w 64dc 🙈
A karmienia na śpiocha pamiętam do tej pory 😂 Przy tym nawet w miarę dało się wyspać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października, 15:13
Namisa lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Ja poczatek cyklu 8 dzien, dorobilam jeszcze przeciwciala na cytomegalowirus ,zeby sie dowoedziec czy to nie bylo orzyczyna poronienia
, bo w wynikach z badania lozyska mam zwapnienia i zwloknienia ogniskowe co by wskazywalo na infekcje wewnatrzmaciczna jako przyczyne poronienia.
Zastanawiam sie czy isc we wtorek prywatnie do mojego gina ale to bedzie okolo 11 dzien cyklu i boje sie ze ta wizyta mnie tak zestresuje ze cos z owulka mi sie poprzesuwa. Bo ofolnie jeszcze nie bylam u niego po poronieniu, moze tez sprawdzilby mi czy owulacja sie zbliza. Co myslicie ? Isc czy nie isc? Mega mnie stresuja wizyty u ginekologa , nie wiem czemu.👩35🧔♂️34
starania od 07.24r.-3cs
Mutacja Mthr(C677)-homozygota
Mutacja Pa-1 heterozygota
Czynnik V R2-heterozygota
Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;() -
Wenka ja to niby wszystko wiem, że nawet 6 pierwszych cykli po powrocie płodności jest takich "przejściowych" i rozwalonych, ale trochę też już straciłam cierpliwość chyba 🙈 To wszystko przez jakieś takie podświadome założenia na początku kp - że miesiaczka w miare szybko wróci, że bede miała czas sie poobserwować, wrócić do równowagi a na jesieni ruszymy z kolejnymi staraniami. No i mamy jesień i jakby nic z tego nie wyszło 😅 I z różnych względów tak naprawdę nie wiadomo kiedy wyjdzie. No cóż, życia nie da się zaplanować, pozostaje cierpliwość, spokój i wiara że wszystko ma swój czas
Liliowa ale nawet jeśli teraz wyjdzie reaktywny wynik cytomegalii to też nie będzie pewności, że był aktywny w ciąży bo też już trochę czasu mineło, prawda? Bardzo ci współczuję tej historii A omawiałaś z kimś już te wyniki badania histo-pato czy jak na razie nie? Z badań genetycznych aniołka po poronieniu nic nie wyszło? U mnie po poronieniu w 9/10 tygodniu w badaniu histo pato wyszły ogniska martwicy i ropienia. Gdy rozmawiałam o tym z lekarzem to powiedział że to jest częsty wynik - po prostu gdy do zatrzymania akcji serca dochodzi np 2 tygodnie wcześniej to pojawia się tam stan zapalny i wszystkie tkanki stopniowo obumierają. Jeśli nie omawiałaś wyników + nikt cie nie widział po zakończeniu poronienia to ja bym jednak poszła do gina kontrolnie. Albo przynajmniej zorganizowała teleporade zeby omówić wynik jeśli tak bardzo stresują cie wizyty stacjonarne. -
Robiłam dzisiaj test. Niestety znowu biało 🙄 Tak więc nastawiam się na listopad.
-
@Namisa, pytałam Cię niedawno o mój wykres i zarzekałam się, że nie mam plamień, a tu bach! W tym miesiącu okres rozpoczęty i zakończony plamieniami po dwa dni 🙄 Chyba muszę zbadać progesteron w tym cyklu, a może to incydent... Jeśli macie doświadczenia w tym zakresie, chętnie poznam Wasze opinie Dziewczyny...
-
Edka85 przykro mi. Niezmiennie trzymam kciuki!
A u mnie szok dzisiaj młoda zaliczyła w nocy tylko dwie pobudki podczas gdy dotychczas od roku było ich po kilka/ kilkanaście co noc. Sama w to nie wierzę. Poszła spać o 22:30 i obudziła się dopiero o 3 a potem o 6 czy 7 jakoś nie pamiętam. To były takie pobudki na cycka oczywiście ale szybko usypiała z powrotem. Mało tego dzisiaj ani razu się nie upomniała o cyca w ciągu dnia. Naprawdę szok. Jejku mam nadzieję że sama się odstawi powoli ... -
No więc czar prysł, dzisiejsza noc tragedia 😁
-
Namisa, rozumiem, bo byłam w podobnej sytuacji. No uczy to cierpliwości, wszystko ma swój czas.
Na pewno niebawem się unormuje, pierwszy krok za Tobą ❤️
Edka, może szykuje się dla Was prezent pod choinkę? Trzymam kciuki za kolejny cykl!
Vilka właśnie synek mnie nauczył, żeby się za szybko nie cieszyć z postępów 🙈Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024