X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 19 marca, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym powiedziała, ze z 0 na 1. Ogromna zmiana.
    Z 1 na 2 to juz mnie bylo tylko łatwiej. Robiłam dwie czynności w tym samym czasie, przebierałam taśmowo, jakos nie odczulam wielkiej różnicy. 😊

Agni97 lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 20 marca, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kobietki 💐
    Mam pytanko w kwestii kp. Czy są jakieś negatywne kwestie długiego karmienia piersią (np.3 lata)? Moja Endo zasiała mi wczoraj wątpliwość, że to nie jest dobre dla serca :/ a poza tym wyniki piękne (morfologia, żelazo,TSH, ferrytyna) 😍 dzisiaj z kolei widzę już lepki śluz i wg. jednego z kalendarzy miesiączkowych zaczynają mi się dni płodne, więc wracam do testów owulacyjnych. Zostawiam trochę nadziei i endorfinek bo weekend za chwilkę a pogoda boska ☀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 11:11

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    ❤️‍🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 20 marca, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bzdury. Niegdyś karmienie dziecka przez 3 lata było normą. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktokolwiek miał z tego powodu chore serce. Zresztą nawet na tym forum poznałam dziewczyny, które tak długo karmiły.

Nadziejka, powodzenia.

Nadziejka231 lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 20 marca, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    Witam kobietki 💐
    Mam pytanko w kwestii kp. Czy są jakieś negatywne kwestie długiego karmienia piersią (np.3 lata)? Moja Endo zasiała mi wczoraj wątpliwość, że to nie jest dobre dla serca :/ a poza tym wyniki piękne (morfologia, żelazo,TSH, ferrytyna) 😍 dzisiaj z kolei widzę już lepki śluz i wg. jednego z kalendarzy miesiączkowych zaczynają mi się dni płodne, więc wracam do testów owulacyjnych. Zostawiam trochę nadziei i endorfinek bo weekend za chwilkę a pogoda boska ☀️

Brzmi jak jakaś bzdura wierutna 🫣 niestety nie po raz pierwszy lekarz mówi rzeczy z kosmosu, większość nie ma pojęcia o laktacji, to nie jest jakiś temat istotny w kontekście toku ich nauczania a sami rzadko kiedy aktualizują wiedzę - przynajmniej z mojego doświadczenia tak wynika 🙃
    Kp jest generalnie bardzo zdrowe dla kobiet, zmniejsza ryzyko wielu chorób (w tym chorób układu krążenia, więc właśnie zdrowo dla serca) - ale trzeba mieć na uwadze że zużywa zasoby energetyczne, witaminy, minerały- więc bogatodzywcza dieta, celowana suplementacja i ogółem zdrowy tryb życia to podstawa.

Edka to może będę ja ta pierwsza osobą 😅 W życiu bym nie powiedziała że będę tak długo karmić, ale na ten moment nie widzę żeby był gotowy na odstawienie, ani trochę bardziej niż pół roku temu. Może w ciągu kolejnego pół roku coś się zmieni magicznie, ale ja się chyba nie nadaje do inicjowania odstawiania dzieci od piersi 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 14:00

• Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 20 marca, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Brzmi jak jakaś bzdura wierutna 🫣 niestety nie po raz pierwszy lekarz mówi rzeczy z kosmosu, większość nie ma pojęcia o laktacji, to nie jest jakiś temat istotny w kontekście toku ich nauczania a sami rzadko kiedy aktualizują wiedzę - przynajmniej z mojego doświadczenia tak wynika 🙃
    Kp jest generalnie bardzo zdrowe dla kobiet, zmniejsza ryzyko wielu chorób (w tym chorób układu krążenia, więc właśnie zdrowo dla serca) - ale trzeba mieć na uwadze że zużywa zasoby energetyczne, witaminy, minerały- więc bogatodzywcza dieta, celowana suplementacja i ogółem zdrowy tryb życia to podstawa.

Edka to może będę ja ta pierwsza osobą 😅 W życiu bym nie powiedziała że będę tak długo karmić, ale na ten moment nie widzę żeby był gotowy na odstawienie, ani trochę bardziej niż pół roku temu. Może w ciągu kolejnego pół roku coś się zmieni magicznie, ale ja się chyba nie nadaje do inicjowania odstawiania dzieci od piersi 😂

No właśnie mnie to zdziwiło bo w sumie dużo słyszałam dobrego, że nawet zmniejsza ryzyko raka piersi 🤔 ale nigdy nie zagłębiałam się jakoś głęboko w temat i badania.

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 20 marca, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według tytułu wątku można się starać o drugie przy karmieniu piersią tak?

• Karolcia19 Znajoma

Wysłany: 20 marca, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, i jest tu sporo mam, którym starania się udają:)

• edka85 Autorytet

Wysłany: 20 marca, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Zawsze można się starać. Bez względu na to, czy się karmi czy nie.

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 21 marca, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Oczywiście i wielu mamom się udaje 😉

Byłam wczoraj na USG i raczej kiepsko to wygląda. Dwa tygodnie temu było widać malutki zarodek, który wczoraj miał niecałe 3mm. Wydaje mi się, że przez dwa tygodnie powinien dużo bardziej urosnąć. Wiem, że u mnie ciężko to wszystko wyliczyć, ale pozytywny test ciążowy był już dawno. Dwa tygodnie temu z USG wyszło 5+0, a wczoraj 5+6... Następna wizyta za dwa tygodnie, ja czuję, że nic z tego nie będzie.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 21 marca, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:

Byłam wczoraj na USG i raczej kiepsko to wygląda. Dwa tygodnie temu było widać malutki zarodek, który wczoraj miał niecałe 3mm. Wydaje mi się, że przez dwa tygodnie powinien dużo bardziej urosnąć. Wiem, że u mnie ciężko to wszystko wyliczyć, ale pozytywny test ciążowy był już dawno. Dwa tygodnie temu z USG wyszło 5+0, a wczoraj 5+6... Następna wizyta za dwa tygodnie, ja czuję, że nic z tego nie będzie.

Miałaś konsultacje po USG? Co mówił lekarz? Jak lekarz powiedział, że wszystko idzie dobrze to nie ma co się martwić na zaś. Spróbuj myśleć pozytywnie 😀

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 21 marca, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka231 wrote:
    Miałaś konsultacje po USG? Co mówił lekarz? Jak lekarz powiedział, że wszystko idzie dobrze to nie ma co się martwić na zaś. Spróbuj myśleć pozytywnie 😀
    Lekarz twierdzi, że w porządku, ale on liczy tygodnie od dnia owulacji a nie od potencjalnej ostatniej miesiączki, bo u mnie miesiączki nie było. A poprzedniego USG niestety nie pamiętał, za dużo ma pacjentek. Jak mu opisałam co było widać, to powiedział, że na takim etapie błędy w pomiarze są normalne. Ale żeby aż tak się pomylić, to musiałby się postarać. Przez dwa tygodnie pęcherzyk urósł tylko 4mm. Jestem dwa tygodnie w plecy, a nie jest możliwe, żebym zaszła w ciążę dwa tygodnie później niż przyjmuję, bo wtedy robiłam test ciążowy i był już bardzo wyraźny.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Nadziejka231 Ekspertka

Wysłany: 21 marca, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Lekarz twierdzi, że w porządku, ale on liczy tygodnie od dnia owulacji a nie od potencjalnej ostatniej miesiączki, bo u mnie miesiączki nie było. A poprzedniego USG niestety nie pamiętał, za dużo ma pacjentek. Jak mu opisałam co było widać, to powiedział, że na takim etapie błędy w pomiarze są normalne. Ale żeby aż tak się pomylić, to musiałby się postarać. Przez dwa tygodnie pęcherzyk urósł tylko 4mm. Jestem dwa tygodnie w plecy, a nie jest możliwe, żebym zaszła w ciążę dwa tygodnie później niż przyjmuję, bo wtedy robiłam test ciążowy i był już bardzo wyraźny.

Rozumiem. W sumie dzień owulacji a dzień zapłodnienia to nie zawsze jest ten sam dzień i może dojść do zapłodnienia wcześniej. Jak masz obawy to jak możesz to udaj się do innego lekarza na konsultację z dwoma USG. Jak oczywiście masz wątpliwości co do lekarza. Z tymi tygodniami to u mnie też był problem jak byłam w ciąży lekarze się dopytywali ile trwał cykl/ile dni trwał okres itp. a u mnie były mega nieregularne a cykl trwał od 30 do 40 dni 🫣 terminów porodu miałam kilka i różniły się nawet tydzień 😵‍💫

👩🏼25 🧔🏼‍♂️27

⏸️ 23 maja 2025r.
    👶🏼Styczeń 2024r.
    💊 Niedoczynność tarczycy
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 21 marca, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka, nie ma sensu, żebyś czekała 2 tygodnie. Poszukaj jakiegoś innego lekarza z USG i za kilka dni sprawdź, jak sytuacja się zmieniła.

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 21 marca, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Wenka, nie ma sensu, żebyś czekała 2 tygodnie. Poszukaj jakiegoś innego lekarza z USG i za kilka dni sprawdź, jak sytuacja się zmieniła.
    Spróbuję tak zrobić, bo nie dam rady tak się męczyć przez 2 tygodnie.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 21 marca, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Wenka, sprawdź u innego lekarza, z innym sprzętem, może coś będzie lepiej widać. Bardzo mocno trzymam za Ciebie kciuki!

Wenka lubi tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml
    prog 23,40 ng/ml

19.03. 1 cm małego Człowieczka; mamy serduszko 🥹❤️
    30.04. badania prenatalne - zdrowa dziewczynka 🌸🥹

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 21 marca, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:

Faktycznie w 2 tygodnie powinien mocno urosnac na tym etapie :/ A jest mozliwe ze 2 tygodnie temu lekarz cos pokrecil i to nie byla np wielkość CRL tylko GS? Na pewno kolejne tygodnie będą decydujące, trzymam mocno kciuki zeby jednak okazalo sie ze to jakies zamieszanie🤞

• Karolcia19 Znajoma

Wysłany: 21 marca, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, którym się udało i są na początku tej pięknej drogi, macie już jakieś pierwsze objawy/dolegliwości?
    Moja ciąża jeszcze niepotwierdzona, wg ostatniej miesiączki początek 7 tygodnia, wizyta u lekarza za jakieś 10 dni, ale od kilku dni mocno dokuczają mi mdłości.

• Wenka Autorytet

Wysłany: 22 marca, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam znowu mocniej plamić, pewnie niedługo będzie po wszystkim 😭

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 22 marca, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenka wrote:
    Zaczęłam znowu mocniej plamić, pewnie niedługo będzie po wszystkim 😭
    Wenka nie mam słów, naprawdę.. cały czas myślę o Tobie od wczoraj 🥺🥺🫂❤️‍🩹 mam nadzieję, że niedługo zaświeci dla Ciebie słońce.. odpoczywaj Kochana ☹️🫂

Wenka lubi tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml
    prog 23,40 ng/ml

19.03. 1 cm małego Człowieczka; mamy serduszko 🥹❤️
    30.04. badania prenatalne - zdrowa dziewczynka 🌸🥹

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 22 marca, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej dziękuję Agni ❤️
    Po czwartkowym USG nie mam już nadziei. Gołym okiem widać, że pęcherzyk przez 2 tygodnie prawie nic nie urósł. Nie będzie mi dane mieć dzieci rok po roku 😢 A już tak się nastawiłam.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ