karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też bym powiedziała, ze z 0 na 1. Ogromna zmiana.
Z 1 na 2 to juz mnie bylo tylko łatwiej. Robiłam dwie czynności w tym samym czasie, przebierałam taśmowo, jakos nie odczulam wielkiej różnicy. 😊Agni97 lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Witam kobietki 💐
Mam pytanko w kwestii kp. Czy są jakieś negatywne kwestie długiego karmienia piersią (np.3 lata)? Moja Endo zasiała mi wczoraj wątpliwość, że to nie jest dobre dla sercaa poza tym wyniki piękne (morfologia, żelazo,TSH, ferrytyna) 😍 dzisiaj z kolei widzę już lepki śluz i wg. jednego z kalendarzy miesiączkowych zaczynają mi się dni płodne, więc wracam do testów owulacyjnych. Zostawiam trochę nadziei i endorfinek bo weekend za chwilkę a pogoda boska ☀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 11:11
👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
❤️🔥Starania o rodzeństwo od listopada 2024r.
💊 Niedoczynność tarczycy -
Bzdury. Niegdyś karmienie dziecka przez 3 lata było normą. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktokolwiek miał z tego powodu chore serce. Zresztą nawet na tym forum poznałam dziewczyny, które tak długo karmiły.
Nadziejka, powodzenia.
Nadziejka231 lubi tę wiadomość
-
Nadziejka231 wrote:Witam kobietki 💐
Mam pytanko w kwestii kp. Czy są jakieś negatywne kwestie długiego karmienia piersią (np.3 lata)? Moja Endo zasiała mi wczoraj wątpliwość, że to nie jest dobre dla sercaa poza tym wyniki piękne (morfologia, żelazo,TSH, ferrytyna) 😍 dzisiaj z kolei widzę już lepki śluz i wg. jednego z kalendarzy miesiączkowych zaczynają mi się dni płodne, więc wracam do testów owulacyjnych. Zostawiam trochę nadziei i endorfinek bo weekend za chwilkę a pogoda boska ☀️
Brzmi jak jakaś bzdura wierutna 🫣 niestety nie po raz pierwszy lekarz mówi rzeczy z kosmosu, większość nie ma pojęcia o laktacji, to nie jest jakiś temat istotny w kontekście toku ich nauczania a sami rzadko kiedy aktualizują wiedzę - przynajmniej z mojego doświadczenia tak wynika 🙃
Kp jest generalnie bardzo zdrowe dla kobiet, zmniejsza ryzyko wielu chorób (w tym chorób układu krążenia, więc właśnie zdrowo dla serca) - ale trzeba mieć na uwadze że zużywa zasoby energetyczne, witaminy, minerały- więc bogatodzywcza dieta, celowana suplementacja i ogółem zdrowy tryb życia to podstawa.
Edka to może będę ja ta pierwsza osobą 😅 W życiu bym nie powiedziała że będę tak długo karmić, ale na ten moment nie widzę żeby był gotowy na odstawienie, ani trochę bardziej niż pół roku temu. Może w ciągu kolejnego pół roku coś się zmieni magicznie, ale ja się chyba nie nadaje do inicjowania odstawiania dzieci od piersi 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 14:00
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Namisa wrote:Brzmi jak jakaś bzdura wierutna 🫣 niestety nie po raz pierwszy lekarz mówi rzeczy z kosmosu, większość nie ma pojęcia o laktacji, to nie jest jakiś temat istotny w kontekście toku ich nauczania a sami rzadko kiedy aktualizują wiedzę - przynajmniej z mojego doświadczenia tak wynika 🙃
Kp jest generalnie bardzo zdrowe dla kobiet, zmniejsza ryzyko wielu chorób (w tym chorób układu krążenia, więc właśnie zdrowo dla serca) - ale trzeba mieć na uwadze że zużywa zasoby energetyczne, witaminy, minerały- więc bogatodzywcza dieta, celowana suplementacja i ogółem zdrowy tryb życia to podstawa.
Edka to może będę ja ta pierwsza osobą 😅 W życiu bym nie powiedziała że będę tak długo karmić, ale na ten moment nie widzę żeby był gotowy na odstawienie, ani trochę bardziej niż pół roku temu. Może w ciągu kolejnego pół roku coś się zmieni magicznie, ale ja się chyba nie nadaje do inicjowania odstawiania dzieci od piersi 😂
No właśnie mnie to zdziwiło bo w sumie dużo słyszałam dobrego, że nawet zmniejsza ryzyko raka piersi 🤔 ale nigdy nie zagłębiałam się jakoś głęboko w temat i badania.👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Anuska94 wrote:Według tytułu wątku można się starać o drugie przy karmieniu piersią tak?
-
Anuska94 wrote:Według tytułu wątku można się starać o drugie przy karmieniu piersią tak?
Byłam wczoraj na USG i raczej kiepsko to wygląda. Dwa tygodnie temu było widać malutki zarodek, który wczoraj miał niecałe 3mm. Wydaje mi się, że przez dwa tygodnie powinien dużo bardziej urosnąć. Wiem, że u mnie ciężko to wszystko wyliczyć, ale pozytywny test ciążowy był już dawno. Dwa tygodnie temu z USG wyszło 5+0, a wczoraj 5+6... Następna wizyta za dwa tygodnie, ja czuję, że nic z tego nie będzie.Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:Oczywiście i wielu mamom się udaje 😉
Byłam wczoraj na USG i raczej kiepsko to wygląda. Dwa tygodnie temu było widać malutki zarodek, który wczoraj miał niecałe 3mm. Wydaje mi się, że przez dwa tygodnie powinien dużo bardziej urosnąć. Wiem, że u mnie ciężko to wszystko wyliczyć, ale pozytywny test ciążowy był już dawno. Dwa tygodnie temu z USG wyszło 5+0, a wczoraj 5+6... Następna wizyta za dwa tygodnie, ja czuję, że nic z tego nie będzie.
Miałaś konsultacje po USG? Co mówił lekarz? Jak lekarz powiedział, że wszystko idzie dobrze to nie ma co się martwić na zaś. Spróbuj myśleć pozytywnie 😀👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Nadziejka231 wrote:Miałaś konsultacje po USG? Co mówił lekarz? Jak lekarz powiedział, że wszystko idzie dobrze to nie ma co się martwić na zaś. Spróbuj myśleć pozytywnie 😀Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Wenka wrote:Lekarz twierdzi, że w porządku, ale on liczy tygodnie od dnia owulacji a nie od potencjalnej ostatniej miesiączki, bo u mnie miesiączki nie było. A poprzedniego USG niestety nie pamiętał, za dużo ma pacjentek. Jak mu opisałam co było widać, to powiedział, że na takim etapie błędy w pomiarze są normalne. Ale żeby aż tak się pomylić, to musiałby się postarać. Przez dwa tygodnie pęcherzyk urósł tylko 4mm. Jestem dwa tygodnie w plecy, a nie jest możliwe, żebym zaszła w ciążę dwa tygodnie później niż przyjmuję, bo wtedy robiłam test ciążowy i był już bardzo wyraźny.
Rozumiem. W sumie dzień owulacji a dzień zapłodnienia to nie zawsze jest ten sam dzień i może dojść do zapłodnienia wcześniej. Jak masz obawy to jak możesz to udaj się do innego lekarza na konsultację z dwoma USG. Jak oczywiście masz wątpliwości co do lekarza. Z tymi tygodniami to u mnie też był problem jak byłam w ciąży lekarze się dopytywali ile trwał cykl/ile dni trwał okres itp. a u mnie były mega nieregularne a cykl trwał od 30 do 40 dni 🫣 terminów porodu miałam kilka i różniły się nawet tydzień 😵💫👩🏼25 🧔🏼♂️27
👶🏼Styczeń 2024r.
🤱🏼Kp nocne
Wenka, nie ma sensu, żebyś czekała 2 tygodnie. Poszukaj jakiegoś innego lekarza z USG i za kilka dni sprawdź, jak sytuacja się zmieniła.
-
edka85 wrote:Wenka, nie ma sensu, żebyś czekała 2 tygodnie. Poszukaj jakiegoś innego lekarza z USG i za kilka dni sprawdź, jak sytuacja się zmieniła.Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Dokładnie Wenka, sprawdź u innego lekarza, z innym sprzętem, może coś będzie lepiej widać. Bardzo mocno trzymam za Ciebie kciuki!
Wenka lubi tę wiadomość
-
Wenka wrote:Oczywiście i wielu mamom się udaje 😉
Byłam wczoraj na USG i raczej kiepsko to wygląda. Dwa tygodnie temu było widać malutki zarodek, który wczoraj miał niecałe 3mm. Wydaje mi się, że przez dwa tygodnie powinien dużo bardziej urosnąć. Wiem, że u mnie ciężko to wszystko wyliczyć, ale pozytywny test ciążowy był już dawno. Dwa tygodnie temu z USG wyszło 5+0, a wczoraj 5+6... Następna wizyta za dwa tygodnie, ja czuję, że nic z tego nie będzie.
Faktycznie w 2 tygodnie powinien mocno urosnac na tym etapieA jest mozliwe ze 2 tygodnie temu lekarz cos pokrecil i to nie byla np wielkość CRL tylko GS? Na pewno kolejne tygodnie będą decydujące, trzymam mocno kciuki zeby jednak okazalo sie ze to jakies zamieszanie🤞
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Dziewczyny, którym się udało i są na początku tej pięknej drogi, macie już jakieś pierwsze objawy/dolegliwości?
Moja ciąża jeszcze niepotwierdzona, wg ostatniej miesiączki początek 7 tygodnia, wizyta u lekarza za jakieś 10 dni, ale od kilku dni mocno dokuczają mi mdłości. -
Wenka wrote:Zaczęłam znowu mocniej plamić, pewnie niedługo będzie po wszystkim 😭
Wenka lubi tę wiadomość