karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
natalcia21 wrote:Strona: zapodaj.net/plik-avwszllASD
Wczoraj miałam pik na teście owulacyjnym, ciekawe czy będzie rzeczywiście owulacja, dziś temperatura jeszcze niska 🤭🤔
A może warto przejść się na monitoring do ginekologa? Nie wiem czy estradiol może tak wzrosnąć? U mnie z kolei w końcu testy owu zaczęły ciemnieć. Ciekawe czy będzie owulacja jak na razie śluzu nie mam takiego płodnego. A Ty? -
Hej Dziewczyny! 😊
Czy któraś z Was też tak ma że podczas kp cały ten czas nie macie miesiączki?
Miałam cc prawie 3 msc temu, chcielibyśmy żeby między synem a kolejnym dzieckiem była mała różnica wieku ale boję się że tak jak przy poprzednich dzieciach miesiączka wróci po 2 latach albo i dłużej i ze starań nici 🙈
Czy stopniowe ograniczanie karmienia w późniejszym czasie może spowodować ten powrót miesiączki?
Boję się z jednej strony że się nie uda wcale a z drugiej że będzie problem w ogóle z ustaleniem terminu porodu itd skoro nie wiadomo jakie te cykle... -
U mnie chyba nic się nie zadziało bo temperatura ciut wyższa, tylko 0,1 stopnia ale może też dlatego że synek ostatnio się budził nad ranem i była zaburzona, myślę że po owulacji by była wyraźnie wyższa, przynajmniej zawsze tak miałam przed ciążą.. śluz teraz zaniknął..test przedwczoraj znów pozytywny więc chyba takie podejścia pod owu są
-
@Kaja niestety to nie jest zero jedynkowe. Dużo zależy od organizmu. W moim przypadku nie redukowałam wgl karmień i okres sam wrócił. Po pierwszym porodzie po 5 miesiącach, więc nawet nie zaczęliśmy rozszerzać diety, a teraz po 9 miesiącach 🤷🏻♀️
Ja melduję, że dostałam drugi okres, cykl trwał 28 dni, aczkolwiek wydaje mi się, że owulacja i tak była dość późno. Nie sprawdzałam tego, bo nie chce się nakręcać. Coś tam działaliśmy, ale totalnie się nie nastawiam, że w tych pierwszych cyklach nam się uda, bo z córcia wyszło pół roku po pierwszym okresie po porodzie 🙈 także ciekawe jak to wyjdzie👩🏻 29 👱🏼♂️30 🐶 4
👶🏻💙 03.2024
👶🏻🩷 10.2025 -
natalcia21 wrote:U mnie chyba nic się nie zadziało bo temperatura ciut wyższa, tylko 0,1 stopnia ale może też dlatego że synek ostatnio się budził nad ranem i była zaburzona, myślę że po owulacji by była wyraźnie wyższa, przynajmniej zawsze tak miałam przed ciążą.. śluz teraz zaniknął..test przedwczoraj znów pozytywny więc chyba takie podejścia pod owu są
Hej i jak u Ciebie? Testy owulacyjne już negatywne? Czytałam na tym forum aby testy robić do czasu negatywnego testu. U mnie teraz znowu zaczęły ciemnieć, dziś śluzu trochę więcej
zobaczymy jak będzie dalej
natalcia21 lubi tę wiadomość
-
Hej 😄a ja jestem chyba jednak po owulacji bo temperatury są coraz wyższe 😳i teraz pytanie czy owulacja była zaraz po pierwszym pozytywnym teście w tamten wtorek, wtedy temperatury podniosły się jedynie o 0,1 stopnia, drugi pozytywny test był w piątek i potem temperatura szybuje coraz wyżej.. patrząc na śluz i inne objawy sprawiałabym że owulacja była po tym pierwszym pozytywnym teście, ale przy karmieniu to tak jest wszystko pogmatwane że już sama nie wiem 🤭
-
Owu była po tym drugim piątkowym teście.natalcia21 wrote:Hej 😄a ja jestem chyba jednak po owulacji bo temperatury są coraz wyższe 😳i teraz pytanie czy owulacja była zaraz po pierwszym pozytywnym teście w tamten wtorek, wtedy temperatury podniosły się jedynie o 0,1 stopnia, drugi pozytywny test był w piątek i potem temperatura szybuje coraz wyżej.. patrząc na śluz i inne objawy sprawiałabym że owulacja była po tym pierwszym pozytywnym teście, ale przy karmieniu to tak jest wszystko pogmatwane że już sama nie wiem 🤭
-
kaja96 wrote:Hej Dziewczyny! 😊
Czy któraś z Was też tak ma że podczas kp cały ten czas nie macie miesiączki?
Miałam cc prawie 3 msc temu, chcielibyśmy żeby między synem a kolejnym dzieckiem była mała różnica wieku ale boję się że tak jak przy poprzednich dzieciach miesiączka wróci po 2 latach albo i dłużej i ze starań nici 🙈
Czy stopniowe ograniczanie karmienia w późniejszym czasie może spowodować ten powrót miesiączki?
Boję się z jednej strony że się nie uda wcale a z drugiej że będzie problem w ogóle z ustaleniem terminu porodu itd skoro nie wiadomo jakie te cykle...
Hej, witam się i spr odpowiedzieć Ci 😌 Mojej siostrze tak wracały.. 2 x dopiero po całkowitym zakończeniu kp. Mi z kolei wrócił okres po 7 miesiącach od porodu. Ale to były porody sn. Może to jest taka cecha indywidualna i Tobie też zawsze wraca w określonym momencie. Organizm ma swoją rowniwage.
Ja np nadal karmię sporo, bo córeczka się domaga. Mam okresy regularne jednak teraz zamierzam już sprawdzać czy są owulacje. Chcemy w najbliższych miesiach ruszyć ze staraniami. Nie sądzę, że w tym czasie zakończę kp.
Co do terminu porodu ustala się dość dokładnie datę na podstawie wymiarów zarodka w pierwszym trymestrze, więc o wyznaczenie terminu porodu nawet dość precyzyjne chyba nie będzie trudno lekarzom. Trzymam kciuki za wszystkie starania o rodzeństwo Dziewczyny ☀️🤞
Agni97 lubi tę wiadomość
-
Który dzień cyklu? Wygląda na fazę folikularną i dominujący pęcherzyk 😀 więc za jakiś czas może być owulka. Robiłabym testy owulacyjne od jutra. Może masz możliwość pójść za 3-4 dni na monitoring? Na pewno ruszyło!Nowa2026 wrote:Hej dziewczyny, poszłam dziś na wizytę do ginekologa ale trafiłam na jakoś słabo Panią ginekolog, nic praktycznie nie powiedziała. Może mi powiecie endometrium 6 mm, pęcherzyk 13 mm. Czy to oznacza że coś ruszyło?
-
Letynia wrote:Który dzień cyklu? Wygląda na fazę folikularną i dominujący pęcherzyk 😀 więc za jakiś czas może być owulka. Robiłabym testy owulacyjne od jutra. Może masz możliwość pójść za 3-4 dni na monitoring? Na pewno ruszyło!
Dziękuję za odpowiedź! Nie wiem który dzień cyklu, nie dostałam jeszcze miesiączki 🙈🙈🙈 A ginekolog nic nie powiedział….tylko aby poczekać na miesiączek i wtedy ewentualnie się starać
Letynia lubi tę wiadomość
-
natalcia21 wrote:Z tego co wiem dominujący pęcherzyk jest powyżej 10 mm więc wychodzi że jesteś blisko owulacji 😄a z tym czekaniem do okresu to się nie zgodzę,ja w ciążę z drugim dzieckiem zaszłam bez żadnej miesiączki po porodzie 😄
Powiem Ci że nie wiem czy mogę ufać tej Pani ginekolog że dobrze sprawdziła 😂 sama nie wiem co się dzieje. Aplikacja Premom wyznaczyła mi owu w piątek. Tak naprawdę żaden z testów owulacyjnych nie był pozytywny a teraz są jaśniejsze niż były. Temperatura nadal utrzymuje się na niskim 36,48-36,58. Sama jestem ciekawa i umówiłam się do ginekologa na dziś. Zobaczę co powie. A może cykl bezowulacyjny? -
Nowa2026 wrote:Powiem Ci że nie wiem czy mogę ufać tej Pani ginekolog że dobrze sprawdziła 😂 sama nie wiem co się dzieje. Aplikacja Premom wyznaczyła mi owu w piątek. Tak naprawdę żaden z testów owulacyjnych nie był pozytywny a teraz są jaśniejsze niż były. Temperatura nadal utrzymuje się na niskim 36,48-36,58. Sama jestem ciekawa i umówiłam się do ginekologa na dziś. Zobaczę co powie. A może cykl bezowulacyjny?
No i co powiedział lekarz? U mnie 10 dc, narazie testy blade 😄