karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Holibka wrote:Smeg a masz już w miarę regularne cykle?
Jakiś czas temu czytałam o karmieniu piersią jako metodzie antykoncepcji - działa to tylko przy zachowaniu kilku restrykcyjnych zasad: karmienie nie rzadziej niż co x godzin, dziecko młodsze niż 6 miesięcy, brak smoczków i butelek, blabla. I między innymi czynnikiem wykluczającym laktacyjny brak miesiączki było karmienie jedną piersią. Więc pewnie sprzyja to Waszej płodności.
Casjopea, im mniej starszak pije, tym mleko ponoć staje się bardziej skoncentrowane, niektóre dzieci piją raz na kilka dni (choć raczej nie roczniaki) więc niekoniecznie Wasza droga mleczna zmierza ku końcowi. Choć ze względu na Twoją ciążę możliwe jest, że córka jednak się odstawi. Za to niedługo będzie kolejny maluszek do karmienia
U mnie dziś dziwne rozpieranie w brzuchu i lekki ból przy siadaniu, jakby na owu. Ciekawe czy temperatura pójdzie jutro w górę. Seks był 3 dni temu i trochę się martwię czy trafimy, ale szyjka już dziś zamknięta, więc ewentualna owulacja raczej była wczoraj lub przedwczoraj. Nie wiem czy jest sens dziś poprawiać, trochę mi się nie chce
Gdańsk, 31 l., kp -
Olek je z obu piersi, w dzień raz i milion razy w nocy. Zero smoczków i butelek, totalnie niesmoczkowee mam dziecko.🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Moja córka też bezsmoczkowa kiedyś próbowałam ją przekonac, ale wypróbowałam z 6 różnych smoczków i na każdy miała tylko odruch wymiotny
Chciałam się udzielać na listopadówkach, ale jakoś nie mogę wkręcić się w ten wątek. Dużo tam dziewczyn z poważnymi problemami z płodnością i długo już pewnie razem piszą. W „moim” wątku z pierwszej ciąży jak któraś wysikała dwie kreski, to był szał i deszcz ochów i gratulacji a tam jakoś tak oschle to wszystko wygląda, jak ktoś się pochwali pozytywem ... choć sama dobrze znam to ukłucie „dlaczego to nie ja”.
Gdańsk, 31 l., kp -
https://ovufriend.pl/forum/w-oczekiwaniu-na-testowanie/w-listopadzie-na-pewno-sie-uda,16916,33.html - a ten wątek? Ja tam trochę pisze, jest spoko. Tu mi się tez podoba, mam sporo zapytań No i przy dziewczynach które starają się ileś lat głupio mi trochę pisać oo staraniach przy kp.
Z poprzednik ciąży mamy wątek do którego dołączały dziewczyny już zaciążenie i przenioslysmy się na zamknięte forum i do tej pory piszemysmeg lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
-
O, dzięki, w tym dziale nie czytałam, zaraz zerknę też mi trochę glupio pisać na „ogólnym” o staraniach przy kp, dobrze że jest ten wątek z wrześniówkami też mamy grupę na fb, ale teraz część już wróciła do pracy, trochę mniej jest dyskusji, no i mało wśród nich staraczek
Gdańsk, 31 l., kp -
U nas zostało aktywnych około 20 dziewczyn, tez zaczynaja się powroty do pracy, ale mamy już 3 ciężarówki w drugim trymestrze! I 3 staraczki w tym ja🙋🏻♀️ 37.
-
Ooo smeg tego nie wiedziałam odnośnie mleka! Cieszy mnie to niezmiernie. Jeśli ciąża będzie fizjologiczna to nie planuję małej odstawiać. Nie wiem jak długo, ale póki mam się dobrze, włosy nie lecą garściami, zeby trzymają się w zebodolach, a paznokcie nie kartkuja jak książka to nie widzę takiej potrzeby Aczkolwiek do porodu odstawie, bo to i tak trauma dla małej będzie jak zniknę na kilka dni, a co dopiero by było jakby jeszcze za cycem tesknila..
-
Smeg też jakoś wypadłam z listopadowego wątku.. Na fioletowej stronie z kolei strasznie dużo dziewczyny piszą, ciężko nadrobić. Poza tym dużo jest mowy o dolegliwościach, smakach i niesmakach w ciąży, a ja raczej taka bardziej "męska" jestem w tych sprawach i nie przeżywam aż tak Może też dlatego nie mam żadnych dolegliwości tego typu. Przynajmniej na razie i przynajmniej w całej poprzedniej ciąży też
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 22:40
-
Dzień dobry w mroźny poranek
Casjopeja masz rację to przez emotki w telefonie, nie wiedziałam że ich nie można.
Holibka moje dziewczyny mają 14 i 10 lat więc starania przy kp to dla mnie nowość
Starszą karmiłam 18 m-cy, a młodszą prawie 2 lata mimo usilnych starań odsunięcia mnie od tego np. przez panie w żłobku, dlatego m. in. nie lubię tej instytucji choć niestety pewnie będę na nią skazana
Co do wspomogaczy to jadę na sprawdzonym zestawie (standard wit. e,b,b12,c,d,mg, kwas foliowy 5 mg, no i infolic 2x saszetki dziennie, l-arginina, siemię, q10,i ziółka ojca sroki nr 3 (piłam 1 cykl i się udało z synusiem
No i niepokalanek ze swansona na prolaktynę, jestem z tych co sikają mlekiem litrami (mieć mało pokarmu to problem ale za dużo też nie fajnie) więc muszę ograniczyć te nocne karmienia żeby mój organizm wszedł w tryb płodności👱♀️2004
👱♀️2008
cb 04.2016
puste jajo 9t*
👱♂️2018
cb 8.2019, 11.2019,4.2020,9.2020
cp 11.2020 6t💔 -
Moje dziecie tez bezsmoczkowe, bezbutelkowe, diwta rozszerzana po 6mies, wczesniej nie dostawala zadnwj wody ani nic, tylko cyc:)
Ja sie nie zapisuje na zadne wrzesniowki itp bo jak bylam w ciazy to poprostu nie wyrabialam czytac na wrzesniowkach, poddalam sie:D a podejrzewam, ze jakby sie teraz udalo, to i tak nie bede miala czasu przez starszaka:) ten watek mi bardzo odpowiada, jest nas kilka czy kilkanascie i jest ekstra i dokladnie tak jak dziewczyny mowicie, mamy jeden "problem" -jak wrocic plodnosc po porodzie:) -
To się zgadza odnośnie pokarmu. Szczególnie po 2 roku karmienia staje się bardzo skoncentrowany, prawie jak szczepionka.
Tu można więcej o tym poczytać jakby ktoś był zainteresowany
http://dziecisawazne.pl/dlaczego-warto-dlugo-karmic-dziecko-piersia/
Ja zamierzam karmić jak najdłużej, również w tandemie jeżeli wyjdzie. W ogóle nie zamierzam córki odstawiać, przed porodem też nie. Myślę, że zanim urodzę to ona będzie na tyle duża, że pierś wystarczy jej sporadycznie, więc mój pobyt w szpitalu nie będzie tak wielką tragedią. Poza tym myślę, że będzie mnie tam odwiedzać z mężem, to wtedy dostanie cycka
Moja też bezsmoczkowa
Miałam dziś robić test, ale nie ma sensu. Tempka poszybowała w dół i silny ból miesiączkowy od rana, więc lada chwila spodziewam się @.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Annie1981 szkoda ze temperatura spada ale nowy cykl nowe starania ale jeszcze miesiączki nie dostałaś wiec zawsze jest nadzieja
farmaceutka77, Annie1981, Havana3 lubią tę wiadomość
Grudzień 2015 poronienie
Styczeń 2016ciąża biochemiczna
Kwiecień 2016 ciąża biochemiczna
Październik 2016 ciąża biochemiczna
Listopad cud
27 lipca2017 Synek jest z nami
Listopad 2018 ciąża biochemicZna -
Annie1981 wrote:To się zgadza odnośnie pokarmu. Szczególnie po 2 roku karmienia staje się bardzo skoncentrowany, prawie jak szczepionka.
Tu można więcej o tym poczytać jakby ktoś był zainteresowany
http://dziecisawazne.pl/dlaczego-warto-dlugo-karmic-dziecko-piersia/
Ja zamierzam karmić jak najdłużej, również w tandemie jeżeli wyjdzie. W ogóle nie zamierzam córki odstawiać, przed porodem też nie. Myślę, że zanim urodzę to ona będzie na tyle duża, że pierś wystarczy jej sporadycznie, więc mój pobyt w szpitalu nie będzie tak wielką tragedią. Poza tym myślę, że będzie mnie tam odwiedzać z mężem, to wtedy dostanie cycka
Moja też bezsmoczkowa
Miałam dziś robić test, ale nie ma sensu. Tempka poszybowała w dół i silny ból miesiączkowy od rana, więc lada chwila spodziewam się @.
Wiesz ja jestem bardzo przeciwko zabierania starszakow na położnictwo. Szczególnie dzieci przedszkolnych i żłobkowych, uważam, że to może być zagrożenie dla innych maluchów, szczególnie tych, których mamy nie chcą/nie mogą kp