Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻
Odpowiedz

Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Na tym etapie ciąży przepuklina jest czymś zupełnie normalnym. Maleństwu bardzo szybko rosną jelita i nie mieszczą się w maleńkim ciałku, więc przesuwają się do pępowiny i bodajże to jest właśnie ta przepuklina, ale spokojnie - wrócą na swoje miejsce jak maluszek podrośnie :) To faktycznie tylko taka ciekawostka ;)
    Dziękuję za odpowiedź <3

Kasiekkk lubi tę wiadomość

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Aaaaa ok, myślałam, że ten aneks masz już podpisany. Co do budowy, to doskonale rozumiem, bo też mieszkamy z rodzicami i odkładamy na budowę i mimo że nie wydajemy, to z każdym rokiem mamy coraz mniej, po coraz droższe jest wszystko. Dopiero w tym roku uznaliśmy, że trzeba kupować i składować na działce materiały, bo zaraz na nic nas nie będzie stać :/
    A atrapy kamer pomogły? Bo biorąc pod uwagę niszczenie drzewek to może strach tam materiał zostawiać?
    My mieszkamy z moimi rodzicami ale mamy własne piętro więc też nie jest tak że stoi nade mną kat i muszę się budować 😊 najwyżej przeciągnie się nam termin. Ale jak patrzę na te ceny... Tyle dobrego że moi teściowie mają las więc tu zawsze jakaś oszczędność na drzewie będzie.

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do cieszenia się z ciąży to ja w sumie ciągle zapominam że w niej jestem 🤦‍♀️ to nie jest tak że się nie cieszę tylko że tego nie czuję. Weszłam w etap gdzie nie mam objawów i najzwyczajniej w świecie czuje się tak jak zwykle. Na dodatek jeszcze przed zajściem złapałam kilka dodatkowych kilogramów, teraz też mam wrażenie że jestem coraz większa i nie mogę sobie z tym poradzić trochę. Całe życie walczę z nadwagą a teraz czuję się bezradna.

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Moze skontaktuj sie z lekarzem jednak? Mam znajoma, ktora musiala brac leki, bo tak wymiotowala, ze schudla z 7 czy 8 kg...

Wiesz co ja nie chudnę jakoś drastycznie, mam - kilo od wagi sprzed ciąży. No wiadomo, niektóre dziewczyny piszą ze już przytyły do tego tygodnia z 2-3 kg wiec można powiedzieć ze zrzuciłam trochę więcej niż 1 kg. Ale coś tak jem, jak już mi wchodzi to jem. Ale sił mam mało po prostu, chce się normalnie funkcjonować, ja nie mogę z domu wyjść za bardzo.
    Lekarz powiedział ze trzeba przetrwać :( myślałam ze wymioty będą się zmniejszać a tu gorzej się zrobiło..

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Wiesz co ja nie chudnę jakoś drastycznie, mam - kilo od wagi sprzed ciąży. No wiadomo, niektóre dziewczyny piszą ze już przytyły do tego tygodnia z 2-3 kg wiec można powiedzieć ze zrzuciłam trochę więcej niż 1 kg. Ale coś tak jem, jak już mi wchodzi to jem. Ale sił mam mało po prostu, chce się normalnie funkcjonować, ja nie mogę z domu wyjść za bardzo.
    Lekarz powiedział ze trzeba przetrwać :( myślałam ze wymioty będą się zmniejszać a tu gorzej się zrobiło..
    Moze skonsultuj z innym lekarzem? Jesli jest cos, co mozesz brac i ma pomoc, to czemu mialabys nie brac? Ja mam tylko mdlosci, nie wymiotuje, a i tak jestem cieniem dawnej siebie, taka wiecznie zmeczona i zbolala, slabo, w glowie sie kreci, a co dopiery Ty, jak ciagle wymiotujesz. Moze masz ten syndrom, nie pamietam jak sie nazywa

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie, być może masz racje, pomyśle nad konsultacja z innym lekarzem... jak mam się tak męczyć jeszcze minimum 3 tygodnie 🤯
    Jeszcze jutro muszę wyjść z domu do urzędu i ja już to widze 😫

Zapisałam się na prenatalne na 8 lipca, ale trochę mnie martwi ze trwają 20 min maksymalnie 🤨 Wydaje mi się ze w Polsce z 30-40 min lekarz wszystko sprawdza...
    No ale co zrobię. Tutaj u wszystkich lekarzy tak jest.

Robicie pappe? Ja nie mam refundowane, ale oczywiście zrobię. Młoda jestem, to mam nadzieje ze nic tam złego nie wyjdzie

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Rosalie, być może masz racje, pomyśle nad konsultacja z innym lekarzem... jak mam się tak męczyć jeszcze minimum 3 tygodnie 🤯
    Jeszcze jutro muszę wyjść z domu do urzędu i ja już to widze 😫

Zapisałam się na prenatalne na 8 lipca, ale trochę mnie martwi ze trwają 20 min maksymalnie 🤨 Wydaje mi się ze w Polsce z 30-40 min lekarz wszystko sprawdza...
    No ale co zrobię. Tutaj u wszystkich lekarzy tak jest.

Robicie pappe? Ja nie mam refundowane, ale oczywiście zrobię. Młoda jestem, to mam nadzieje ze nic tam złego nie wyjdzie
    Ja robię, też muszę płacić ale stwierdziłam że nie zaszkodzi. Umówiłam się na 6 lipca.
    Czy prenatalne to jest to usg między 11 a 14 tygodniem ciąży? Kurczę czuję się bardzo głupio przy Was, że takie pytania zadaje 🤦‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 wrote:
    A atrapy kamer pomogły? Bo biorąc pod uwagę niszczenie drzewek to może strach tam materiał zostawiać?
    My mieszkamy z moimi rodzicami ale mamy własne piętro więc też nie jest tak że stoi nade mną kat i muszę się budować 😊 najwyżej przeciągnie się nam termin. Ale jak patrzę na te ceny... Tyle dobrego że moi teściowie mają las więc tu zawsze jakaś oszczędność na drzewie będzie.

Póki co nic się nie dzieje i widać je z daleka, więc mam nadzieję, że będzie na dłuższy czas spokój. A materiały będziemy zostawiać w garażu, więc tam zawsze trochę trudniej się włamać.

U rodziców też mamy swoje piętro, z własną kuchnią i łazienką, ale po prostu chcielibyśmy w końcu pójść "na swoje".

Jasne, przy obecnych cenach każda oszczędność jest na wagę złota 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak nulka, badania prenatalne I trymestru, usg genetyczne I trymestru, usg 11-14 tygodnia ciąży, to wszystko jest to samo 🙂

Ja zapisałam się tylko na usg. Czytałam trochę opinii i ponoć pappa zwykle wychodzi gorzej niż usg i wprowadza niepotrzebne zamieszanie i stres. To moja pierwsza ciąża, więc mam tylko opinie w internecie. Póki co zrobię usg, a jak podczas usg wyjdzie cokolwiek nie tak, to zastanowię się, czy pappa, czy od razu zainwestować w nifty lub podobne.

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Póki co nic się nie dzieje i widać je z daleka, więc mam nadzieję, że będzie na dłuższy czas spokój. A materiały będziemy zostawiać w garażu, więc tam zawsze trochę trudniej się włamać.

U rodziców też mamy swoje piętro, z własną kuchnią i łazienką, ale po prostu chcielibyśmy w końcu pójść "na swoje".

Jasne, przy obecnych cenach każda oszczędność jest na wagę złota 🙂
    Działka na której my się budujemy też jest niedaleko nas ale z okien jej nie widać. Za to mamy super ochronę bo sąsiaduje ona z babcią męża 😂 O tym że był geodeta u nas dowiedzieliśmy się od niej 😂 pilnuje jak swojego 😅

Alez mam dziś super dzień, przez te nawałnice co chwile mi prąd wyłączają😡 i jak tu pracować...

Kasiekkk lubi tę wiadomość

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Tak nulka, badania prenatalne I trymestru, usg genetyczne I trymestru, usg 11-14 tygodnia ciąży, to wszystko jest to samo 🙂

Ja zapisałam się tylko na usg. Czytałam trochę opinii i ponoć pappa zwykle wychodzi gorzej niż usg i wprowadza niepotrzebne zamieszanie i stres. To moja pierwsza ciąża, więc mam tylko opinie w internecie. Póki co zrobię usg, a jak podczas usg wyjdzie cokolwiek nie tak, to zastanowię się, czy pappa, czy od razu zainwestować w nifty lub podobne.
    No to też jestem na nie umówiona 😂 i niestety ale też wizyta będzie trwała 20 minut :(
    Co do pappy to położna mi powiedziała że tam jest większe prawdopodobieństwo wykrycia wad serca niż na usg 11-14

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Oczywiście, to niewyobrazalny stres...

Dziewczyny, we wszystkich apkach pisze ze od 9 tygodnia mogą przechodzić mdłości tymczasem u mnie coraz gorzej 😢
    To jakieś dziwne te apki, nie patrz na nie 😅 Mdłości zazwyczaj przechodzą między 12 a 14 tc, przeważnie z wejściem w 2 trymestr. Mnie nadal potrafią łapać jeszcze, w poprzednich ciążach u mnie zazwyczaj po 10-11 tc już nie wracały 🤷🏻‍♀️ Mi położna na ostatniej wizycie powiedziała, że jeśli będę wymiotować i nie będę w stanie w miarę normalnie jeść przez min. kilka dni mam zadzwonić i sprawdzą czy wszystko jest ok, jakieś ewentualnie badania zrobią i przepisze tabletki na wymioty. Może konsultacja z lekarzem nie jest złym pomysłem, tymbardziej że słabo się czujesz. Mam znajomą, której np podali przy wymiotach w ciąży kroplówki na wzomocnienie, pozatym była też lekko odwodniona, nie wiem czy w Pl też tak robią 🤔 Ale potem czuła się dużo lepiej.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po dzisiejszej wizycie, dzidziak ma już 18,8mm i wszystko było pięknie widać na usg, główkę, rączki, nóżki 😍

Ariadne002, Dip88, Martyna33, Marcelq, Belie, Eve, Kasiekkk, Rosalie lubią tę wiadomość

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • Alis96 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu mam pytanie do Waz 😂 na pewno mi odpowiecie bo juz macie to za sobą 😘

Czy też mialyscie tak , że piersi byly powiekszone a potem juz nie bylo tego uczucia ?

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasienka22 wrote:
    Jestem po dzisiejszej wizycie, dzidziak ma już 18,8mm i wszystko było pięknie widać na usg, główkę, rączki, nóżki 😍
    Super ❤️ Rosną te nasze dzieciaczki 🥰

Kasienka22 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis96 wrote:
    Znowu mam pytanie do Waz 😂 na pewno mi odpowiecie bo juz macie to za sobą 😘

Czy też mialyscie tak , że piersi byly powiekszone a potem juz nie bylo tego uczucia ?
    Mi się dopiero powiększyły i zrobiły się twardsze jakoś ok 7 tc 🤷🏻‍♀️ Wcześniej miałam tylko lekko obolałe. W tej kwestii akurat u każdej może być zupełnie inaczej. We wcześniejszych ciążach znowu zaczynały mnie boleć dopiero w 6-7 tc, a powiększały się dużo później, a tak wcześniej to zupełnie nic, żadnych zmian .

Alis96 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis, moje piersi są bez zmian wielkościowych tylko wygladaja gorzej. Mam dużo niebieskich żyłek. Bolaly mnie początkowo ale to jeszcze przed datą @ później przestały, a ostatnio w nocy obudził mnie ich ból po którym rano nie było śladu

Alis96 lubi tę wiadomość

• Alis96 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opowiecie jak powiedziałyscie swoim mężom/partnerom o dzidziusiu ?🤩🤩

Ja już nie mogę sie doczekać, jak powiem jutro mojemu mężowi 🤩🥰

• Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis96 wrote:
    Opowiecie jak powiedziałyscie swoim mężom/partnerom o dzidziusiu ?🤩🤩

Ja już nie mogę sie doczekać, jak powiem jutro mojemu mężowi 🤩🥰

Razem z mężem czekaliśmy na wyniki testu 😊 więc dowiedzieliśmy się w tym samym momencie

Alis96 lubi tę wiadomość

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak zobaczyłam cień to zadzwoniłam od razu mówiąc że coś tam jest i płacząc a on uwierzył dwa dni później jak mu pokazałam wynik bety 😂

Alis96 lubi tę wiadomość

‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ