Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻
Odpowiedz

Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    A tam, dziewczyny, patrzcie na siebie i dzieciaczki, pracodawca sobie spokojnie poradzi ;)

Ja tylko czekam na podwyżkę żeby miec spokojny powrót po macierzyńskim i hyc na l4 😁

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis96 wrote:
    nie chce Cię rozczarować, ale zasiłek liczy się z ostatnich 12 msc w tył więc nic to nie da za bardzo .
    Wiem, jestem kadrową 😂 chodzi o to, że jak dostanę podwyżkę od lipca a na L4 planuję pójść od października to chociaż troszeczkę tą średnią podciągnę 😃😃

Alis, myślałam że jak już zobaczysz ⏸️ to będzie Cię tu więcej a mam wrażenie że od nas uciekłaś :( wymyśliłaś już jak powiedzieć mężowi?

• Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Wpadłam się pochwalić. Dziś rozmawiałam z doktorem to co widzieli w jajowodzie to była torbiel z ciałka żółtego czyli nic strasznego . Beta mi rośnie 2dni temu było ponad 10tys. W sobotę mam mieć powtórkę, w niedzielę rano USG i jak będzie ok to do domku. Moje dziecko jest cudem!!! Poprostu nie mogę uwierzyć w to co się stało.

nulka_23, KaJa, Kasienka22, Marcelq, Rosalie, Gravity, Dip88, Selena, Belie, Kasiekkk, Ariadne002, Eve, Iskra444 lubią tę wiadomość

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka! To niesamowite ❤️❤️ ale nie mogę przestać myśleć o stresie który przeżyłaś 🥺 i o tym co by było gdyby w szpitalu nie zdecydowali by się przed operacją zrobić dodatkowo usg. Twoje maleństwo to prawdziwy cud 💖 mam nadzieję że teraz już do końca ciąży będziesz się nudziła :* czy planujesz nadal prowadzić ciążę u tego doktora który tak Cię nastraszył?

• Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka1992 wrote:
    Hej dziewczyny. Wpadłam się pochwalić. Dziś rozmawiałam z doktorem to co widzieli w jajowodzie to była torbiel z ciałka żółtego czyli nic strasznego . Beta mi rośnie 2dni temu było ponad 10tys. W sobotę mam mieć powtórkę, w niedzielę rano USG i jak będzie ok to do domku. Moje dziecko jest cudem!!! Poprostu nie mogę uwierzyć w to co się stało.

Cudownie!!! ❤

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze że miałam myśli żeby ich wszystkich tu pozabijać. Bo to co przeszłam to się w głowie nie mieści.... Ale przemyślałam i chce już o tym zapomnieć wrócić do domku i cieszyć się w końcu ta ciąża... mam nadzieję... no i tęsknię za synkiem jak nie wiem co ... ☹️ A jeszcze do niedzieli go nie zobaczę... Nie wiem co zrobię z lekarzem czy go zmienię narazie muszę się uspokoić. Wtedy przemysle

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, w sumie te torbiele i ciąże w jajowodzie wyglądają bardzo podobnie :/
    Myśle sobie ze lepiej ze zareagowali tak jak zareagowali, niż jakby to zignorowali i okazało by się potem cp. Wtedy mogło się to gorzej skończyć.

Cieszę się strasznie ze taki cud się zdarzył 🥺😍

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Anulka, w sumie te torbiele i ciąże w jajowodzie wyglądają bardzo podobnie :/
    Myśle sobie ze lepiej ze zareagowali tak jak zareagowali, niż jakby to zignorowali i okazało by się potem cp. Wtedy mogło się to gorzej skończyć.

Cieszę się strasznie ze taki cud się zdarzył 🥺😍
    Tak też sobie to tak tłumacze. 😉 Ale i tak jestem zła że musiałam to przejść ☹️

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka1992 wrote:

Anulka, cudownie, bardzo się cieszę, że jednak jest dobrze! Byle do niedzieli i powrotu do domku!

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis96 wrote:
    nie chce Cię rozczarować, ale zasiłek liczy się z ostatnich 12 msc w tył więc nic to nie da za bardzo .

A w to wchodzi srednia od roznych pracodawcow, czy od tego, u ktorego jestesmy obecnie? Ja jestem tu od 7 msc, to bedzie sie liczyc srednia od dwoch pracodawcow czy od tego teraz? 🤔

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka1992 wrote:
    Tak też sobie to tak tłumacze. 😉 Ale i tak jestem zła że musiałam to przejść ☹️

Oczywiście, to niewyobrazalny stres...

Dziewczyny, we wszystkich apkach pisze ze od 9 tygodnia mogą przechodzić mdłości tymczasem u mnie coraz gorzej 😢

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:

Dziewczyny, we wszystkich apkach pisze ze od 9 tygodnia mogą przechodzić mdłości tymczasem u mnie coraz gorzej 😢
    Moze skontaktuj sie z lekarzem jednak? Mam znajoma, ktora musiala brac leki, bo tak wymiotowala, ze schudla z 7 czy 8 kg...

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    A w to wchodzi srednia od roznych pracodawcow, czy od tego, u ktorego jestesmy obecnie? Ja jestem tu od 7 msc, to bedzie sie liczyc srednia od dwoch pracodawcow czy od tego teraz? 🤔

A no i jeszcze - czy w te 12 msc wliczy sie rowniez wynagrodzenie pobierane w formie l4 przed porodem? Bo ono i tak bedzie wynosic 100% aktualnego wynagrodzenia, wiec w dniu porodu mialabym ponad 12 msc u jednego pracodawcy 🤔
    Ciezkie to, nie moge znalezc odpowiedzi na moje rozkminy na necie

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 wrote:
    Czekam na podpisanie aneksu o podwyżce 😂 wiem że to okropne ale zawsze to parę zl więcej będzie 😅 a że wiosną zaczynamy budowę to jednak każdy grosz się będzie liczył, szczególnie przy lecących w kosmos cenach materiałów.

Aaaaa ok, myślałam, że ten aneks masz już podpisany. Co do budowy, to doskonale rozumiem, bo też mieszkamy z rodzicami i odkładamy na budowę i mimo że nie wydajemy, to z każdym rokiem mamy coraz mniej, po coraz droższe jest wszystko. Dopiero w tym roku uznaliśmy, że trzeba kupować i składować na działce materiały, bo zaraz na nic nas nie będzie stać :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2021, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka przykro mi, ze miałaś tyle stresów.
    Teraz głowa do góry, wszystko jest dobrze, naprawdę to cudowne wieści <3 <3 <3 Najlepsze z możliwych :)
    Postaraj się troszkę uspokoić głowę. :* :* :*

• Ariadne002 Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Martyna, mam dokładnie tak samo. Każdego dnia oglądam brzuszek, ważę się, sprawdzam na wykresie, ile maluch może mieć już centymetrów i naprawdę baaardzo mnie to wszystko cieszy 😊

Co do wyprawki, to zgadzam się z Belie, że dopiero jak poznamy płeć, ale ze sporym wyprzedzeniem, żeby ze wszystkim na spokojnie zdążyć, zwłaszcza też że to ogromna frajda i szkoda tak wszystko na raz kupić i popsuć sobie możliwość chodzenia miesiącami po sklepach 😁

Prenatalne mam na 14 lipca, to będzie pierwszy dzień 13 tygodnia (gin kazała zapisać się jednak w tygodniu 12+ coś) i jeśli uda się rozpoznać płeć, to dotrwam do końca tego tygodnia i od drugiego trymestru wyciągam męża na zakupy 😂 Zwłaszcza że my nie mamy za bardzo czasu wolnego na takie radosne spacery po sklepach.

Zauważyłam, że my zawsze mamy wizyty jakoś dzień po sobie ;) Ja mam prenatalne 13.07. Nie wiem jak dotrwam do tego czasu bo ja z kolei jakoś ciągle mam źle przeczucia i nie umiem się jeszcze jakoś cieszyć... Chyba się uspokoje dopiero w 2 trymestrze :)

2nn3xzkr9nr4vkgp.png
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie, to jest liczone od jednego pracodawcy i L4 w to nie wchodzi (tak skrótowo mówiąc jeśli w danym miesiącu nie przepracowałaś połowy dni do przepracowania to ten miesiąc nie jest uwzględniany w średniej). Jeśli u danego pracodawcy pracujesz krócej niż 12 miesięcy to jest brany pod uwagę ten okres np. 7 miesięcy i to z nich jest średnia. Jeśli pracując u tego pracodawcy zmieniłabyś etat np. na 1/2 etatu to wtedy średnia liczy się z miesięcy od tej zmiany.
    Dodatkowo jeśli chodzi o średnią to nie jest tak że jest to wyliczane że np. zarabiasz 2800 co miesiąc więc to jest mnożone przez 12 a później dzielone przez 12. Od tych 2800 trzeba jeszcze odjąć składki na ZUS i dopiero z tego wyliczana jest średnia która później jest dzielona tak by wyliczyć stawkę dzienną którą się mnoży przez liczbę dni nieobecności i tak powstaje podstawowa kwota brutto. Tak w skrócie wszystko mówiąc :)

A i jeszcze! Jak teraz pójdziesz na zwolnienie w miesiącu X to oni obliczają podstawę i ta podstawa obowiązuje przez cały czas - jak skończysz L4 ciążowe i zaczniesz macierzyński to oni podstawy nie przeliczają na nowo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2021, 15:26

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:

U mojej mamy w pierwszej ciąży mdłości towarzyszyły jej do samego porodu :( tylko to były inne czasy, może jest możliwość faktycznie kontaku z lekarzem i przepisanie czegoś?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariadne002 wrote:
    Zauważyłam, że my zawsze mamy wizyty jakoś dzień po sobie ;) Ja mam prenatalne 13.07. Nie wiem jak dotrwam do tego czasu bo ja z kolei jakoś ciągle mam źle przeczucia i nie umiem się jeszcze jakoś cieszyć... Chyba się uspokoje dopiero w 2 trymestrze :)

Bo i dzień różnicy w ciąży mamy 😂

Wiesz, na pewno łatwiej to napisać, niż wcielić w życie, ale przestań się niepotrzebnie martwić, bo Twoje zamartwianie się nie powstrzyma nieszczęścia, jeśli takie będzie pisane. Dzieciątko ma się dobrze, rośnie jak na drożdżach, postaraj się tym zacząć cieszyć. Jesteś mamą, więc doskonale wiesz, że po narodzinach też są już ciągle jakieś zmartwienia, korzystaj z czasu, kiedy masz maleństwo tuż pod sercem, w najbezpieczniejszym miejscu na świecie ❤️

Ja sobie tak tłumaczyłam, że powinnam zacząć się cieszyć, bo nic złego się teoretycznie nie dzieje, nie mam też wpływu na biologię i rozwój maleństwa w tej chwili, a nie chcę mieć z ciąży samych negatywnych wspomnień, że się martwiłam. Tobie też radzę postarać się zacząć cieszyć, bo przecież ciąża jest piękna ❤️

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 wrote:
    Rosalie, to jest liczone od jednego pracodawcy i L4 w to nie wchodzi (tak skrótowo mówiąc jeśli w danym miesiącu nie przepracowałaś połowy dni do przepracowania to ten miesiąc nie jest uwzględniany w średniej). Jeśli u danego pracodawcy pracujesz krócej niż 12 miesięcy to jest brany pod uwagę ten okres np. 7 miesięcy i to z nich jest średnia. Jeśli pracując u tego pracodawcy zmieniłabyś etat np. na 1/2 etatu to wtedy średnia liczy się z miesięcy od tej zmiany.
    Dodatkowo jeśli chodzi o średnią to nie jest tak że jest to wyliczane że np. zarabiasz 2800 co miesiąc więc to jest mnożone przez 12 a później dzielone przez 12. Od tych 2800 trzeba jeszcze odjąć składki na ZUS i dopiero z tego wyliczana jest średnia która później jest dzielona tak by wyliczyć stawkę dzienną którą się mnoży przez liczbę dni nieobecności i tak powstaje podstawowa kwota brutto. Tak w skrócie wszystko mówiąc :)
    Oo no to dobrze, bo tu zarabiam o wiele lepiej niz wczesniej i sie balam, ze poprzednia robota mi zanizy macierzynski

0d1yskjo8vrc1yk9.png
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ