My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania_84 wrote:Mari - uwierzyłabym ze jej ciezko jakby sie nim opiekwala..i jakby dbala o niego .. ale sory znam swoja babcie nie od dzis..zawsze to ona byla wielce chora a dziadek zapieprzal przy niej ona zdrowa jak lania wyniki ma jak nastka ;/ zapierdziela jak maly samochodzik... nawet niewiedziala jakie leki bierze dziadek.. ;/ dwa rodzice przynosa dziadkowi rosolek i inne rzeczy pozywne zeby sie wzmocnil a ona to wywala i mowi ze tego mu nie wolna- ltosci anwet lekarka powiedzialaze wlasnie to powinien jesc..
a ta mu daje kasze jaglana a jej rosol wyglada tak woda z majerankaiem mnostwem kopru, pietruszki i bog wie czym jeszcze ;/
synek ze stanow pryjechal to pojechala sykowi wysprzatac mieszkane obkupila go .. tata dziadkowi przyniosl wode z jodem..a oni wzieli dla wujka.. bo on tak lubi ta wode.. szlag mne rafia jak ja woogole slysze ;/
Ech ciężko się czyta coś takiego.
Ale niestety przeżyłam w swoim życiu podobną historię, serce się kraja. -
choco wrote:Katja witaj, tobie również miłego dnia.
Kroko a zdjęcie małego Krokodylątka będzie po wizycie? Trzymam kciukasy za wizytę.
Dzisiaj raczej nie będzie usg. Tylko skierowanie na badania. Tak myślę. Ale jeśli zrobi usg to na pewno pokażę. -
pytam z ciekawości
w ogóle znajoma ma taki cyrk że szok: mianowicie, wygasła jej umowa (nie przedłużyli) po ukończeniu umowy okazało się że jest w ciąży w którą zaszła jeszcze jako pracownik o której nie miała pojęcia. Pracodawca do duża sieć sklepów, poszła do nich i powiedziała że jak jej umowa wygasała ona była w ciąży a oni na to że i tak jej nie przedłużą bo nie muszą ( moim zdaniem muszą),
poszła do ZUS zanieść L4 (miała ciągłość od dnia zwolnienia) i powiedzieli jej ze owszem będą jej wypłacać chorobowe ale że macierzyńskie jej nie przysługuje bo jest bezrobotna a poza tym jej poprzedni pracodawca miał powyżej 20 pracowników i to on powinien jej wypłacać macierzyńskie.......... dziewczyna zbaraniała i nic z tym nie zrobiła, moim zdaniem powinna iść do sądu pracy.... od tego momentu zaczynam się zastanawiać nad moją sytuacją, obecnie jestem bezrobotna ale na L4 ciągłym od daty na dwa tygodnie przed ustaniem stosunku pracy i szczerze powiem nie wiem bo wychodzi że jakbym zaszła teraz w ciążę to pomimo mojej ciągłości składkowej (bo teraz jestem na L4) macierzyńskie mi nie będzie przysługiwaćWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 10:58
-
a ja wczoraj zrobiłam doświadczenie przyszłam do domku posikałam test ovu ledwo blady bladziusieńki zajęłąm sie robotą nic nie piłąm i po 2h zrobiłam drugi i co ooo prawie prawie ciemny ale jeszcze nie pozytywa zobaczymy dzis zrobie tak samo
-
Arienna wrote:pytanie za sto punktów, czy osobie bezrobotnej przysługuje wyplata macierzyńskiego?
Z tego co wiem to nie.
Ale na pierwsze 2 lata prowadzenia działalności jest niski zus, więc można spróbować założyć własną działalność, zapłacić parę razy i jak się uda to wtedy chyba przysługuje. Ale to trzeba by skonsultować z kimś kto się dobrze orientuje w sprawie. -
nick nieaktualnyArienna wrote:pytanie za sto punktów, czy osobie bezrobotnej przysługuje wyplata macierzyńskiego?
Jeżeli kobieta w trakcie ciąży (która nie nabyła prawa do zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego z ubezpieczenia chorobowego) aż do porodu nie ma prawa do zasiłku dla bezrobotnych i nie znajdzie zatrudnienia, niestety nie nabędzie prawa do zasiłku z tego tytułu. Wciąż ma jednak prawo do opieki zdrowotnej. Do ubezpieczenia zdrowotnego może również zgłosić swoje dziecko.
W przypadku, gdy kobieta urodzi dziecko w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, to okres wypłaty zasiłku ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej (zgodnie z przepisami) zasiłek macierzyński.
Okres pobierania zasiłku ulega skróceniu o czas zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych, robót publicznych oraz o okres odbywania stażu lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy. Pod warunkiem, że przypadają one na okres, w którym przysługiwałby zasiłek, oraz na okresy nieprzysługiwania zasiłku. -
Arienna wrote:pytam z ciekawości
w ogóle znajoma ma taki cyrk że szok: mianowicie, wygasła jej umowa (nie przedłużyli) po ukończeniu umowy okazało się że jest w ciąży w którą zaszła jeszcze jako pracownik o której nie miała pojęcia. Pracodawca do duża sieć sklepów, poszła do nich i powiedziała że jak jej umowa wygasała ona była w ciąży a oni na to że i tak jej nie przedłużą bo nie muszą ( moim zdaniem muszą),
poszła do ZUS zanieść L4 (miała ciągłość od dnia zwolnienia) i powiedzieli jej ze owszem będą jej wypłacać chorobowe ale że macierzyńskie jej nie przysługuje bo jest bezrobotna a poza tym jej poprzedni pracodawca miał powyżej 20 pracowników i to on powinien jej wypłacać macierzyńskie.......... dziewczyna zbaraniała i nic z tym nie zrobiła, moim zdaniem powinna iść do sądu pracy.... od tego momentu zaczynam się zastanawiać nad moją sytuacją, obecnie jestem bezrobotna ale na L4 ciągłym od daty na dwa tygodnie przed ustaniem stosunku pracy i szczerze powiem nie wiem bo wychodzi że jakbym zaszła teraz w ciążę to pomimo mojej ciągłości składkowej (bo teraz jestem na L4) macierzyńskie mi nie będzie przysługiwać
Dziwne. Faktycznie, ja myślę jak Ty, że nie mogą jej zwolnić. Nie wiem, musi się poradzić jakiegoś prawnika. -
Krokodylica wrote:Z tego co wiem to nie.
Ale na pierwsze 2 lata prowadzenia działalności jest niski zus, więc można spróbować założyć własną działalność, zapłacić parę razy i jak się uda to wtedy chyba przysługuje. Ale to trzeba by skonsultować z kimś kto się dobrze orientuje w sprawie. -
najlepiej założyc firme jako korepetycje nauka w domu nie trzeba mieć kasy fiskalnej płacisz cos 420zł ZUSu co miesiąc nie trzeba nawet konta miec w banku księgowej poprostu mówi sie ile sie zarobiło i tyle a czy faktycznie tyle zarobiłaś czy mnie nie ważne
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Arienna tak robili z tymi działalnościami z rok, dwa temu, ale teraz coś zostało zmienione, żeby już tak nie było można robić, bo dobrą kasę kobitki na tym ciągnęły z ZUS.
a tobie przysługuje zasiłek ? Bo jeśli tak to musisz przeczekać na L4 do porodu i wtedy ci będzie zasiłek dla bezrobotnych przysługiwał przez 20 tygodni, ale może źle kombinuje.**********************Gang 18+***********************
-
hm...... a jak ja pracowałam przez 11 lat w ciągłości i teraz od dnia zwolnienia jestem w ciągłości na L4 to mam w dalszym ciągu prawo do zasiłku chorobowego? chyba tak prawda? bo w końcu go pobieram.... mówił mi doktor że mam prawo pobierać zasiłek chorobowy przez 182 dni tak jakby a konto mojego byłego pracodawcy........... kurde o ile prawo rodzinne rozumiem tak sprawy ZUSu to dla mnie jakby po chińsku pisane
-
choco nie mam prawa do zasiłku dla bezrobotnych bo nie mogę się zarejestrować bo jestem na L4 (ciągłość jeszcze z pracy)
a tak po za tym to jadę jutro na rozmowę o pracę kurde nie za bardzo wiem co mam robić bo potrzebują od teraz a ja do końca sierpnia mam L4 i boję się że nie będą chcieli poczekaćnie mam pojęcia jak z nimi zgadać ....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 11:15
-
Biedroneczka83 wrote:najlepiej założyc firme jako korepetycje nauka w domu nie trzeba mieć kasy fiskalnej płacisz cos 420zł ZUSu co miesiąc nie trzeba nawet konta miec w banku księgowej poprostu mówi sie ile sie zarobiło i tyle a czy faktycznie tyle zarobiłaś czy mnie nie ważne
wiec kasy sie nie zbierze..owszem reguluje to przepis o prZerwani na miesiac chorobowego po miesiacuy wracasz placic chorobowego przez 3 miechy 1000 zl + 2 tys zdrowotnego i nibyu masz pozniej na L4 i macierzynskim okolo6 tys.l ale juz wychaczaja to - i wcale rozwonie jest bo chca zeby te kobiety zrocily kase ;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 11:23
-
Ania_84 wrote:poprawka 440 zl jesli z chorobowym i tylko przez dwa lata - ale za l 4 za tydzien placa 66 zl
wiec kasy sie nie zbierze..owszem reguluje to przepis o prZerwani na miesiac chorobowego po miesiacuy wracasz placic chorobowego przez 3 miechy 1000 zl + 2 tys zdrowotnego i nibyu masz pozniej na L4 i macierzynskim okolo6 tys.l ale juz wychaczaja to - i wcale rozwonie jest bo chca zeby te kobiety zrocily kase ;/
ale mnie nie chodzi wiesz zeby oszukiwac tylko zeby miec macierzynski żona kuzyna tak zrobiła4 miesiace miała działalnoś opłacała nio własnie chyba te 440zł i teraz ma macierzynski płacony
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
owszem jest to wyjscie
ale trzeba dobrze znac przepisy bo mozna sie wkopac na mine .. macierzynski z dzialanosci tez nie j jest duzy jelsi placi sie 440 zl miesiecznie .. sa top na prawde grosze - fakt wtedy masz oplacany zus z automatu .. ale kwota na macierzynskim nie jest powalajaca przy takich skladkach
pozatym ttrzeba byc bardoz na biezaco z przepisami bo co rusz cos sie zmienia ;/
a sie wczoraj nie chwlilam moj maz zrobil mi wczoraj bombe witaminowauruchomilism y sokowirowke
marchew+jablko+banan+ gruszka + brzoskwinia