X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
Odpowiedz

My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...

Oceń ten wątek:
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Mari - uwierzyłabym ze jej ciezko jakby sie nim opiekwala..i jakby dbala o niego .. ale sory znam swoja babcie nie od dzis..zawsze to ona byla wielce chora a dziadek zapieprzal przy niej ona zdrowa jak lania wyniki ma jak nastka ;/ zapierdziela jak maly samochodzik... nawet niewiedziala jakie leki bierze dziadek.. ;/ dwa rodzice przynosa dziadkowi rosolek i inne rzeczy pozywne zeby sie wzmocnil a ona to wywala i mowi ze tego mu nie wolna- ltosci anwet lekarka powiedzialaze wlasnie to powinien jesc..
    a ta mu daje kasze jaglana a jej rosol wyglada tak woda z majerankaiem mnostwem kopru, pietruszki i bog wie czym jeszcze ;/

synek ze stanow pryjechal to pojechala sykowi wysprzatac mieszkane obkupila go .. tata dziadkowi przyniosl wode z jodem..a oni wzieli dla wujka.. bo on tak lubi ta wode.. szlag mne rafia jak ja woogole slysze ;/

Ech ciężko się czyta coś takiego. :/
    Ale niestety przeżyłam w swoim życiu podobną historię, serce się kraja. :/

• momo1009 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadam życzyć wszystkim miłego dnia i samych dobrych wieści :)

********Gang 18+********
    Z każdym cyklem coraz bardziej jestem w ciąży...
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choco wrote:
    Katja witaj, tobie również miłego dnia.
    Kroko a zdjęcie małego Krokodylątka będzie po wizycie? Trzymam kciukasy za wizytę.

Dzisiaj raczej nie będzie usg. Tylko skierowanie na badania. Tak myślę. Ale jeśli zrobi usg to na pewno pokażę. :)

• Arienna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pytam z ciekawości
    w ogóle znajoma ma taki cyrk że szok: mianowicie, wygasła jej umowa (nie przedłużyli) po ukończeniu umowy okazało się że jest w ciąży w którą zaszła jeszcze jako pracownik o której nie miała pojęcia. Pracodawca do duża sieć sklepów, poszła do nich i powiedziała że jak jej umowa wygasała ona była w ciąży a oni na to że i tak jej nie przedłużą bo nie muszą ( moim zdaniem muszą),
    poszła do ZUS zanieść L4 (miała ciągłość od dnia zwolnienia) i powiedzieli jej ze owszem będą jej wypłacać chorobowe ale że macierzyńskie jej nie przysługuje bo jest bezrobotna a poza tym jej poprzedni pracodawca miał powyżej 20 pracowników i to on powinien jej wypłacać macierzyńskie.......... dziewczyna zbaraniała i nic z tym nie zrobiła, moim zdaniem powinna iść do sądu pracy.... od tego momentu zaczynam się zastanawiać nad moją sytuacją, obecnie jestem bezrobotna ale na L4 ciągłym od daty na dwa tygodnie przed ustaniem stosunku pracy i szczerze powiem nie wiem bo wychodzi że jakbym zaszła teraz w ciążę to pomimo mojej ciągłości składkowej (bo teraz jestem na L4) macierzyńskie mi nie będzie przysługiwać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 10:58

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wczoraj zrobiłam doświadczenie przyszłam do domku posikałam test ovu ledwo blady bladziusieńki zajęłąm sie robotą nic nie piłąm i po 2h zrobiłam drugi i co ooo prawie prawie ciemny ale jeszcze nie pozytywa zobaczymy dzis zrobie tak samo :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arienna wrote:
    pytanie za sto punktów, czy osobie bezrobotnej przysługuje wyplata macierzyńskiego?

Z tego co wiem to nie.
    Ale na pierwsze 2 lata prowadzenia działalności jest niski zus, więc można spróbować założyć własną działalność, zapłacić parę razy i jak się uda to wtedy chyba przysługuje. Ale to trzeba by skonsultować z kimś kto się dobrze orientuje w sprawie.

• KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzisiaj jakis okropny humor. Ciagle chce mi sie plakac. Jakis taki depresyjny nastroj mam.

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arienna wrote:
    pytanie za sto punktów, czy osobie bezrobotnej przysługuje wyplata macierzyńskiego?

Jeżeli kobieta w trakcie ciąży (która nie nabyła prawa do zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego z ubezpieczenia chorobowego) aż do porodu nie ma prawa do zasiłku dla bezrobotnych i nie znajdzie zatrudnienia, niestety nie nabędzie prawa do zasiłku z tego tytułu. Wciąż ma jednak prawo do opieki zdrowotnej. Do ubezpieczenia zdrowotnego może również zgłosić swoje dziecko.

W przypadku, gdy kobieta urodzi dziecko w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, to okres wypłaty zasiłku ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej (zgodnie z przepisami) zasiłek macierzyński.

Okres pobierania zasiłku ulega skróceniu o czas zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych, robót publicznych oraz o okres odbywania stażu lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy. Pod warunkiem, że przypadają one na okres, w którym przysługiwałby zasiłek, oraz na okresy nieprzysługiwania zasiłku.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arienna wrote:
    pytam z ciekawości
    w ogóle znajoma ma taki cyrk że szok: mianowicie, wygasła jej umowa (nie przedłużyli) po ukończeniu umowy okazało się że jest w ciąży w którą zaszła jeszcze jako pracownik o której nie miała pojęcia. Pracodawca do duża sieć sklepów, poszła do nich i powiedziała że jak jej umowa wygasała ona była w ciąży a oni na to że i tak jej nie przedłużą bo nie muszą ( moim zdaniem muszą),
    poszła do ZUS zanieść L4 (miała ciągłość od dnia zwolnienia) i powiedzieli jej ze owszem będą jej wypłacać chorobowe ale że macierzyńskie jej nie przysługuje bo jest bezrobotna a poza tym jej poprzedni pracodawca miał powyżej 20 pracowników i to on powinien jej wypłacać macierzyńskie.......... dziewczyna zbaraniała i nic z tym nie zrobiła, moim zdaniem powinna iść do sądu pracy.... od tego momentu zaczynam się zastanawiać nad moją sytuacją, obecnie jestem bezrobotna ale na L4 ciągłym od daty na dwa tygodnie przed ustaniem stosunku pracy i szczerze powiem nie wiem bo wychodzi że jakbym zaszła teraz w ciążę to pomimo mojej ciągłości składkowej (bo teraz jestem na L4) macierzyńskie mi nie będzie przysługiwać

Dziwne. Faktycznie, ja myślę jak Ty, że nie mogą jej zwolnić. Nie wiem, musi się poradzić jakiegoś prawnika.

• Arienna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Z tego co wiem to nie.
    Ale na pierwsze 2 lata prowadzenia działalności jest niski zus, więc można spróbować założyć własną działalność, zapłacić parę razy i jak się uda to wtedy chyba przysługuje. Ale to trzeba by skonsultować z kimś kto się dobrze orientuje w sprawie.
    słyszałam o tym, dziewczyny zakładają firmę , opłacają maksymalne składki przez trzy miechy a potem zgarniają po 5 tys chorobowego i macierzyńskiego, ale ja nie mam odwagi wykonać taki motyw :P

ewebii4.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak dokładnie
    jeśli w dniu wypowiedzenia pokazałby papier ze jeste w ciąży conajmniej 6-7tydzien nie zwolnili by jej a teraz to jest ewentualniee dobra wola pracodawcy ze jej cofnie wypowiedzenie

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• LaRa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam, witam i ciagle nadrabiam :)
    na 15-tego termin @ a od piątku juz mnie boli, kłuje i ciagnie "tam" :(

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najlepiej założyc firme jako korepetycje nauka w domu nie trzeba mieć kasy fiskalnej płacisz cos 420zł ZUSu co miesiąc nie trzeba nawet konta miec w banku księgowej poprostu mówi sie ile sie zarobiło i tyle a czy faktycznie tyle zarobiłaś czy mnie nie ważne :)

Ania_84 lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• choco Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arienna tak robili z tymi działalnościami z rok, dwa temu, ale teraz coś zostało zmienione, żeby już tak nie było można robić, bo dobrą kasę kobitki na tym ciągnęły z ZUS.
    a tobie przysługuje zasiłek ? Bo jeśli tak to musisz przeczekać na L4 do porodu i wtedy ci będzie zasiłek dla bezrobotnych przysługiwał przez 20 tygodni, ale może źle kombinuje.

**********************Gang 18+***********************
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm...... a jak ja pracowałam przez 11 lat w ciągłości i teraz od dnia zwolnienia jestem w ciągłości na L4 to mam w dalszym ciągu prawo do zasiłku chorobowego? chyba tak prawda? bo w końcu go pobieram.... mówił mi doktor że mam prawo pobierać zasiłek chorobowy przez 182 dni tak jakby a konto mojego byłego pracodawcy........... kurde o ile prawo rodzinne rozumiem tak sprawy ZUSu to dla mnie jakby po chińsku pisane :/

ewebii4.png
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choco nie mam prawa do zasiłku dla bezrobotnych bo nie mogę się zarejestrować bo jestem na L4 (ciągłość jeszcze z pracy)

a tak po za tym to jadę jutro na rozmowę o pracę kurde nie za bardzo wiem co mam robić bo potrzebują od teraz a ja do końca sierpnia mam L4 i boję się że nie będą chcieli poczekać :( nie mam pojęcia jak z nimi zgadać ....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 11:15

ewebii4.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    najlepiej założyc firme jako korepetycje nauka w domu nie trzeba mieć kasy fiskalnej płacisz cos 420zł ZUSu co miesiąc nie trzeba nawet konta miec w banku księgowej poprostu mówi sie ile sie zarobiło i tyle a czy faktycznie tyle zarobiłaś czy mnie nie ważne :)
    poprawka 440 zl jesli z chorobowym i tylko przez dwa lata - ale za l 4 za tydzien placa 66 zl :)
    wiec kasy sie nie zbierze..owszem reguluje to przepis o prZerwani na miesiac chorobowego po miesiacuy wracasz placic chorobowego przez 3 miechy 1000 zl + 2 tys zdrowotnego i nibyu masz pozniej na L4 i macierzynskim okolo6 tys.l ale juz wychaczaja to - i wcale rozwonie jest bo chca zeby te kobiety zrocily kase ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 11:23

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    poprawka 440 zl jesli z chorobowym i tylko przez dwa lata - ale za l 4 za tydzien placa 66 zl :)
    wiec kasy sie nie zbierze..owszem reguluje to przepis o prZerwani na miesiac chorobowego po miesiacuy wracasz placic chorobowego przez 3 miechy 1000 zl + 2 tys zdrowotnego i nibyu masz pozniej na L4 i macierzynskim okolo6 tys.l ale juz wychaczaja to - i wcale rozwonie jest bo chca zeby te kobiety zrocily kase ;/

ale mnie nie chodzi wiesz zeby oszukiwac tylko zeby miec macierzynski żona kuzyna tak zrobiła :) 4 miesiace miała działalnoś opłacała nio własnie chyba te 440zł i teraz ma macierzynski płacony

Krokodylica lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie na tym nie znam hehehe ja to sie zastanawiam czy brac od razu 80% czy najpierw 100% a potem 60 :P

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    owszem jest to wyjscie :) ale trzeba dobrze znac przepisy bo mozna sie wkopac na mine .. macierzynski z dzialanosci tez nie j jest duzy jelsi placi sie 440 zl miesiecznie .. sa top na prawde grosze - fakt wtedy masz oplacany zus z automatu .. ale kwota na macierzynskim nie jest powalajaca przy takich skladkach :)

pozatym ttrzeba byc bardoz na biezaco z przepisami bo co rusz cos sie zmienia ;/

a sie wczoraj nie chwlilam moj maz zrobil mi wczoraj bombe witaminowa :D uruchomilism y sokowirowke :) marchew+jablko+banan+ gruszka + brzoskwinia :D

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 1623 1624 1625 1626 1627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ