My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ania_84 wrote:niestety tak zazwyczaj jest
mojMichal jak jezdzi to ma wsio ze soba a ostatnio robilto obok koles hydrauliknawet nie mial cetymetra
-
nick nieaktualny
-
Czarnula87 wrote:Ponawiam pytanie o przepis na tortille(placki) ?? ma któras??
planuję robić dopmowe mc wrapy z maka na kolacjęale nie mam przepisu sprawdoznego na placki
Czarnula87 lubi tę wiadomość
-
Tortilla kukurydziana
Składniki:
4-5 tortilli:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
120 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
Do dużej miski przesiewamy obydwie mąki. Następnie dodajemy do nich sól, oliwę oraz ciepły wodę. Dzięki ciepłej wodzie ciasto będzie bardziej elastyczne, gluten się po prostu uaktywni. Całość zarabiamy wpierw widelcem w misce, a potem już na stolnicy, jak każde ciasto. Jeśli uznacie, że brakuje w cieście wody lub mąki śmiało je dodajecie. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do miski podsypanej uprzednio mąką pszenną, aby masa się nie przykleiła. Odstawiamy przykryte wilgotną bawełnianą ściereczką na min. 30 minut. Pamiętajcie, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym wprowadzicie więcej pęcherzyków powietrza doń i przez to Wasze tortille będą jeszcze lepsze.
Po pół godziny ciasto dzielimy na 4-5 porcji. Im cieńsze tortille tym lepsze, tym mają więcej bąbelków w trakcie pieczenia. Bierzemy jedną porcję, formujemy z niej kulkę i następnie na oprószonej mąką pszenną stolnicy wałkujemy okrągłe placki wielkości patelni (w moim przypadku 28 cm). Ciasto do tortilli kukurydzianej nie powinny być ekstra cienkie, nie powinno być przezroczyste jak firanka.
Rozgrzewamy suchą patelnię, po czym gdy będzie bardzo ciepła układamy tortillę do smażenia. Pieczemy po 2 minuty z każdej strony, co jakiś czas patrzymy czy się nie przypala. Identycznie czynimy z pozostałymi plackami. Gotowe kukurydziane tortille podajemy z dowolnymi dodatkami.
-
nie znam przepisu
u nas tez niby tesciu robi budowlanke ale zanim bym sie doprosilaa... łoooSmoczyca1 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
a tu pszenne
Porcja na 6 dużych tortilli:
1 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki soli,
2,5 dag masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
około 25 dag mąki (tyle ile zabierze ciasto)
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.Czarnula87 lubi tę wiadomość
-
Czarnula87 wrote:Dzięki Dronka :] mama nadzieję, że nie będa się łamać i kruszyć :]
Smoczyca choo do mnie to ci zrobięco tylko będiesz chciała
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny