X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
Odpowiedz

My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...

Oceń ten wątek:
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czytałam, że ma byc karta założona na pierwszej wizycie, ale to może zależy od tego kiedy się było,
    ja będę już w 8 tygodniu więc zażądam karty ;)

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, troche to dziwne, zwłaszcza ze bylas w szpitalu i taka karte powinni Ci zalozyc.

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaRa wrote:
    Kroko, ginka ciąże potwierdzila i zalozyla karte, myslisz ze za szybko
    ??? juz kilka rzeczy mam wpisane, np. badanie cytologiczne ktore niedawno bylo robione, wiek ciazy, a dodatkowo informacje po badaniu ginekologicznym.

Ja nie wiem czy za szybko czy po prostu u mnie zapomniał. :)

• LaRa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślisz, ze to taki mały szczegół, ze mozna zapomniec??? hahhaha
    Krokodylica wrote:
    Ja nie wiem czy za szybko czy po prostu u mnie zapomniał. :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

mhsv3e5euobgbkf8.png
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe moja teściowa jak uslyszała że będę przychodzić się do nich kapać się ucieszyła, kazała mi dziś przyjść na obiad, kawę i ciacho .......... masakra i jak się tu odchudzać :P
    ale że na obiad flaczki to nie potrafię odmówić :P

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • beszka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzien dobry :)

Asha, Zakochana - trzymam ckiuki by wredna @ nei przylazla a test byl + :)

Kroko, a mi sie wydaje, ze Twoj doktorek tak sie skupil na Twoim kiepskim samopoczuciu, ze zapomnial....lekarz to tez czlowiek....grunt, ze o badaniach i ich wlasciwej interpretcji nei zapomnial...a karta ciazy - moim zdaniem to szczegol ;)

my wczoraj sprzedalismy dzieci tesciom. starszak, jak uslyszal w czw. ze tescie jada pilnowac ich kuzynow wieczorem, to pobiegl za nimi i sie upomnial, kiedy jego i braciszka beda pilnowali ;) widac, ze mlody obserwuje i swoje wnioski wyciaga. dzien po akcji z pilnowaniem, powiedzial mojemu tesciowi, ze jego i Leo nigdy z przedszkola nie odbieraja ;) mamnadz.,ze tescie zauwaza w koncu, ze moim dzieciom jest smutno, ze tak malo czasu im posiwecaja :(

o 14 jedziemy ich odebrac i na obiad ;)

maz sprzata w dobudowkach - pelno kurzu, fuuuj a ja musze sprzatnac nasza ´mieszkalna´czesc domu. jeeeeny jak mis ie nie chce, a czas ucieka :(

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane znalazłam fajny artykuł myślę że na jesień się przyda :),, wkleję w całości żeby łatwiej było :)

P R Z E Z I Ę B I E N I E
    W C I Ą Ż Y

Przyszłe mamy pomimo, że bardzo dbają o siebie, nie są w stanie uniknąć kontaktu z wirusami. Co robić kiedy pojawia się pierwsze oznaki przeziębienia? Czy są jakieś bezpieczne domowe metody, które bezpiecznie i z powodzeniem może stosować kobieta w ciąży?

Jak sobie radzić?
    Z lekkim przeziębieniem możesz poradzić sobie sama, jeśli tylko wcześnie zareagujesz, w chwili jak tylko pojawią się pierwsze objawy. Im szybciej zaczniesz działać, tym większa szansa na powstrzymanie groźnej i długotrwałej infekcji.

Co pomoże pozbyć się kataru?
    Zatkany nos udrożnią inhalacje z wody z dodatkiem soli kuchennej, naparu z mięty, rumianku, szałwii albo lawendy. Wystarczy, ze wlejesz napar do miski, nachylisz się nad nią, przykryjesz głowę ręcznikiem i będziesz oddychać przez kilka minut na zmianę nosem i ustami.
    Zamiast kropli do nosa, zastosuj sól fizjologiczną albo roztwór wody morskiej, które sa zupełnie bezpieczne dla ciebie i Twojego maleństwa. Ten zabieg ułatwi ci wydmuchiwanie nosa.

Jak radzić sobie z kaszlem?
    Niezależnie od tego, czy męczy cię kaszel suchy czy mokry, nie bagatelizuj go, gdyż może on wywołać przedwczesne skurcze.

Kaszel suchy
    Jeśli dręczy cię suchy kaszel, pomoże ci odwar z siemienia lnianego, przygotowanego z łyżeczki siemienia zalanego szklanką wody i gotowanego przez 10 minut i osłodzona łyżką miodu. Mieszaninę pij dwa razy dziennie.
    Na suchy kaszel pomoże też mieszanka soku z cytryny z oliwą z oliwek, w równych proporcjach po 200 ml. pita po łyżeczce trzy razy dziennie.
    Imbir ma działania nawilżające, więc przyniesie ulgę przy suchym kaszlu. Wystarczy, że kawałek imbiru pokroisz, zalejesz dwoma szklankami wody i przygotujesz odwar, gotując przez 20 minut. Na koniec przecedź i osłodź miodem. Pij po szklance rano i wieczorem.
    Napar z prawoślazu i lukrecji, parzony w równych proporcjach, pity dwa razy dziennie, przyniesie ci ulgę. To wszystko dzięki działaniom przeciwzapalnym i wykrztuśnym obu ziół.

Kaszel mokry
    Na kaszel mokry pomoże syrop z czosnku, który uważany jest za naturalny antybiotyk. Wystarczy, że kilka zmiażdżonych ząbków czosnku wymieszasz z sokiem z dwóch cytryn i zalejesz przegotowaną, chłodną wodą, po czym odstawisz je na kilka dni w ciemne miejsce. Gotowe pij trzy razy dziennie.
    Dodatkowo możesz przygotować syrop z cebuli, który także złagodzi mokry kaszel. Trzy drobno pokrojone cebule wymieszaj z połową szklanki miodu i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie dodaj 50 ml chłodnej wody i odstaw na kolejne 3 godziny.Gdy syrop jest gotowy odcedź go i pij kilka razy dziennie po łyżeczce.

Co zrobić, gdy pojawi się gorączka?
    Jeśli masz stan podgorączkowy, czyli temperatura nie przekracza 38°C, napij się gorącej herbaty z miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny i ciepło się ubierz. Jeśli gorączka jest wyższa, zaparz herbatę z lipy. Nie dodawaj soku z malin, bo wzmaga on działanie skurczów macicy.

Jak złagodzić ból gardła?
    Aby zmniejszyć ból gardła zastosuj płukanki z naparu z siemienia lnianego, szałwii albo rumianku, wody z solą lub wody z sodą oczyszczoną.
    No bolące gardło pomoże także syrop z cebuli- posiekaj 2 cebule i wymieszaj z 2 łyżkami cukru, po czym odstaw na godzinę, aż cebula puści sok; pij po łyżce kilka razy dziennie.

Jeśli objawy utrzymują się kilka dni lub nasilają się, koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

LaRa lubi tę wiadomość

ewebii4.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a o kichaniu nic nie ma???? bo nigdy nie bylam alergiczka, a tu od kilku tygodni kicham kilka razy dziennie...

mhsv3e5euobgbkf8.png
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę na siłkę, polatam trochę na orbitreku i przejdę się na bieżni, wtedy Heniek mniej daje się we znaki..

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaRa wrote:
    a o kichaniu nic nie ma???? bo nigdy nie bylam alergiczka, a tu od kilku tygodni kicham kilka razy dziennie...
    poszukam :) to kichanie takie bez wydzieliny? bo to może być po prostu nadmierna wrażliwość śluzówki, skoro w ciąży czuje się mocniej zapachy to może np pyłki lub kurz bardziej przeszkadza, ale poczytam :)

ewebii4.png
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam, bardzo dużo kobiet w ciąży kicha bez powodu, jest to najprawdopodobniej związane z hormonami, które powodują zwężanie się kanalików w nosie i dlatego się kicha, iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nic na to nie ma bo to normalne :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2014, 11:58

LaRa, Krokodylica lubią tę wiadomość

ewebii4.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tzn. kichanie połączone jest z katarem, czasami wystepujacy jako gesty :/

btw. zostałam wysypana pryszczami, czesciowo na twarzy i na obręczach barkowych - dziwne...

mhsv3e5euobgbkf8.png
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • choco Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaRa jeśli to kichanie jest uciążliwe może spróbuj psikać sobie wodą morską, to nawilży nos.
    Ja właśnie zjadłam pizzę z patelni przepisu Biedroneczki. Zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny. Wyszła bardzo smaczna.

**********************Gang 18+***********************
  • Arienna Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to myślę że woda morska, będzie git :)

ewebii4.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko moj gin nie chcial mi karty zakladac przed rozwinieciem sie serducha, jak sie okazuje mial racje, nie byla potrzebna...
    Na ostatniej wizycie maials usg robione? Moze przy kolejnej wizycie ci dopiero zalozy, jak dostaniesz wszystkie badania laboratoryjne. Czasami tak robia dla wygody, wszystko naraz dopiero pod koniec 1 trymestru...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2014, 12:19

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko...a zaliczasz się do wzięcia "becikowego" czy kwotowo już nie? bo jak tak to karta ciąży powinna być założona do 10tyg.
    ja kartę miałam założoną w momencie "bicia serduszka".....
    ale właśnie wszystko zależy od lekarza - u mojego wyznacznikiem było "serduszko", a u innego wszystkie porobione badania....
    ale jak coś to się upomnij, bo ja ze swoją kartą ciąży się nie rozstaję, ma już swoje miejsce w torebce hehehehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od kilku dni myślę o Nasturcji...co u niej itp......

• beszka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mozna poprosic o przepis na te pizze???

ja wlansie zjadlam winogorna. mam ostatnio ochote na kwasne owoce. maz winogron nie mogl przelknac, bo wg niego za kwasne byly ;)

wiem, ze w niektorych przypadkach katar w ciazy, nie jest zupelnie zw. z przeziebieneim a z ciaza. ot taki skutek ;) ja tak mialam w pierwszej ciazy i moja przyjaciolka rowniez. non stop miala zatkany nos. lekarz pow.,ze to normalne, tak moze byc i wcale nei ejst przeziebiona czy coos ;)

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beszka wrote:
    wiem, ze w niektorych przypadkach katar w ciazy, nie jest zupelnie zw. z przeziebieneim a z ciaza. ot taki skutek ;) ja tak mialam w pierwszej ciazy i moja przyjaciolka rowniez. non stop miala zatkany nos. lekarz pow.,ze to normalne, tak moze byc i wcale nei ejst przeziebiona czy coos ;)

Też to potwierdzam, sama tak miałam...i gin powiedział, że jest to związane ze zwiększoną ilością "śluzu/wilgoci" w organizmie i żeby się nie przejmować....codziennie rano mam zatkany nos i tak do południa, potem jest lepiej i na wieczór znowu......

• Arienna Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a widziałyście to?:

http://3gracje.wrzuta.pl/film/9bpiFAULwQO/najszczesliwszy_maluch_na_swiecie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2014, 12:46

ewebii4.png
‹‹ 1821 1822 1823 1824 1825 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ