X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
Odpowiedz

My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...

Oceń ten wątek:
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa ja bym tez walneła jakąś pizze :) a jezcze musze do Feshon Hausa skoczyć kase wpłącic wrr moze przynajmniej se coś dobrego tam zjem :P

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• zgredka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choco wrote:
    Zgredka po przeczytaniu twoich wypowiedzi kilka stron wcześniej zaczynam zazdrościć ci pracy :-D chociaż moja nie jest najgorsza.

co do dziedziczenia objawów ciążowych, to zarówno mama jak i siostra nie narzekały na jakieś specjalne dolegliwości. Ale obie bardzo przytyły. obawiam sie ze tym co by mnie zmusiło do L4 nie były by mdłości tylko nie mieszczenie się w fotelu :-D

A dziekuje dziekuje, ale mam nadzieje ze moje dziecko mojej drogi zawodowej nie powieli, moja edukacja trwa juz 22 rok

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • Lena83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Lena dzięki za pojaśnienie :)
    QUOTE]

Nie ma problemu ;)
    Jak będziecie mieć jakieś pytania odnośnie prawa pracy czy kadr, płąc to pytajcie śmiało :)

Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
    Niech nasza dro­ga będzie wspólna. Niech nasza mod­litwa będzie po­kor­na. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszys­tkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgredka wrote:
    A dziekuje dziekuje, ale mam nadzieje ze moje dziecko mojej drogi zawodowej nie powieli, moja edukacja trwa juz 22 rok
    Kochana, dzieci z reguły robią na przekór ;) wiem trochę z doświadczenia, pochodzę z rodziny w połowie nauczycielskiej, w połowie prawniczej, od urodzenia pamiętam, że mama jak mantrę powtarzała mi - dziecko tylko nie zostawaj nauczycielką, a resztą rodziny pchała mnie na prawo, więc inteligentnie olałam jedno i drugie i poszłam na ekonomię, której nie znosiłam ;)
    i bardzo żałuję, że nie poszłam na prawo... mam tak idealnie twardy despotyczno-apodyktyczny charakter (spotęgowane geny nauczycieli i prawników), że zrobiłabym karierę na bank :P

Czarnula87, Kropka_1, Krokodylica lubią tę wiadomość

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Lena83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgredka wrote:

To co Ty robisz w tym sądzie ? :D

Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
    Niech nasza dro­ga będzie wspólna. Niech nasza mod­litwa będzie po­kor­na. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszys­tkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    no właśnie. ja równiez uważam, że narzekania pracodwaców są bezpodstawne...

nie nam oceniac kto kiedy idzie na l4

bo skąd wiesz Nieukowa czy ta laska od Was z pracy nie starala sie długo o dziecko? że nie poroniła? każdy ma swoją historię i kazdy dba o siebie

a to,że pracodawca rozdziela etat ciężarnej na poozstałych pracowników zamiast zatrudnić kogoś na zastępstwo świadczy źle o nim, a nie o kobiecie w ciąży

Myślę że Kroko powinna się jako pracodawca wypowiedzieć, ona pewnie ma podobne zdanie co ja :)

Sek w tym, że ta kobieta sobie śmigała po butikach w swojej "zagrożonej ciąży" - ale akurat to pomińmy. Po drugie od razu w pracy sfinansowali jej kursy (w sumie ok 1000zł) a ona zaraz potem nawiała na zwolnienie. Szkolenie nowego pracownika to są kolejne koszty, kolejne pieniądze. I ja się nie dziwię że jak ktoś ma firmę, to się wkurza, bo to są pieniądze które lekką rączką idą w próżnię - nieważne czy 100zł czy 10tys zł. I jako pracodawca masz świadomość, że ktoś bezczelnie robi cię w **uja i nic mu nie możesz zrobić.
    Chodzi o to, że jako ciężarne, kobiety nadużywają swoich przywilejów. Bo to jest fakt, że jak chcesz iść na L4 bez powodu, to idziesz, nawet jak ci jeden gin odmówi to pójdziesz prywatnie do innego i dostaniesz. I potem rykoszetem obrywają te, które mają ciąże naprawdę zagrożoną i leżą. Bo im się robi koło pióra, nasyła kontrole z ZUSu, a po powrocie z pracy zaraz się zwalnia jak tylko jest możliwość.
    A z wychowawczym powinno by tak, że jeśli chcesz siedzieć z dzieckiem w domu, spoko, ale wtedy nie przysługują ci dodatki i urlopy- bo niby za co? Urlop jest okresem odpoczynku od pracy zawodowej, a skoro siedzisz na dupsku z dzieckiem (tak wie, że to ciężka praca) i nie pracujesz zawodowo, to od czego odpoczywasz? Dodatków nie możesz zabrać pracownikowi na wychowawczym bo to jakoś jest w prawie pracy, wiec regulaminowo nie można tego odwołać.

To jest moje zdanie, możecie mieć inne, ale założyłabym się, że jakbyście same zatrudniały ludzi, to byście na pewno inaczej na to patrzyły jakby taka laska przyszła do was na 6 lat nicnierobienia...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Lena83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle dziewczyny to mi by się mgr przydało zrobić...
    Ale na samą myśl mnie mdli jak mam znowu studiować...

Wojtek mówi, że może coś wybrać co mnie bedzie interesować. Myślę drugi rok co to by było i wymyślić nie mogę....

• Tamka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa, jasne, że w zależności od rodzaju pracy, zatrudnienie nowego pracownika generuje koszty, które szczególnie bolą, jeśli jest to Twój biznes i nie pochwalam takich nieuczciwych zagrywek, ale ludzie (nie tylko kobiety ;) )są różni i zawsze tak będzie

natomiast to, że nasze państwo jest nieudolne prawodawczo i ustawodawczo to inna kwestia, aczkolwiek ciężko jest stworzyć przepisy, które będą chronić zarówno kobiety - ciąża to baaardoz indywidualna sprawa, jak i pracodawców...

uważam, że tak jak jest , nie jest źle, trzeba czasem się trochę pogimnastykować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 12:48

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Lena83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Myślę że Kroko powinna się jako pracodawca wypowiedzieć, ona pewnie ma podobne zdanie co ja :)

To jest moje zdanie, możecie mieć inne, ale założyłabym się, że jakbyście same zatrudniały ludzi, to byście na pewno inaczej na to patrzyły jakby taka laska przyszła do was na 6 lat nicnierobienia...

Zatrudniam, szkolę, wydaję na szkolenia ..
    Fakt nie w swojej firmie tylko w cudzej. Ale też mam budżety i musze się mieścić w profitowości i produktywności pracowników.

Kazda ze stron ma swoją rację.
    Prawda jest taka, że np ja nie myślałabym o zwolnieniu gdybym miała gwarancję, że nie będę musiała się stresowac w pracy. Że jak się źle poczuję to nie będę musiała się prosić o dzień wolnego i mi go dadzą. Że nikt mi się będzie zawracał tyłka 7 dni w tygodniu od rana do nocy, że nikt nie bedzie robił problemu że idę na badania, że dadzą mi tyle zadań że się wyrobie w 8 godzin itd...

Do wypracowania takiego układu potrzeba chęci obu stron. Czasem niedojrzał do tego pracodawca bo nie patrzy na cżłowieka jak na cżłowieka tylko jak na machinę..
    Czasem nie dojrzał do tego pracownik bo nie identyfikuje się z pracą i pracodawcą i tylko pracuje bo gdzieś trzeba "robić"...
    Czasem oboje nie dojrzeli i wieszają na sobie wszelakie "psy"...

A myślę że możnaby było dojśc do super ukąłdów..

Mógłby w tym ZUS tez pomóc. Np dodatkowe 4 dni wolnego płatne przez ZUS w m-cu na badania czy odpoczynek dla każdej pracujacej ciężarnej. Albo tak, że za każdą pracującą cieżarną 20% wypąłty płaci ZUS a ona pracuje np tylko 6 godzin dziennie... Pomysłów wieeeele ... Wszyscy by skorzystali i mniej L-4 by było.

Tamka, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale zostawmy temat L4 bo ja jakaś inna jestem :P

Siedzę na rejestracji, niedawno przyszła babeczka i podaje mi skierowanie... zajrzałam na nazwisko tylko, a na imię i PESEL już nie, czytam jakie badanie... PSA. I dziwię się- bo u kobiety?. Patrzę dalej, a tam lekarz napisał: powiększona prostata w uwagach :P
    Mówię pani, że to nie jej skierowanie chyba, a ta cała czerwona, że pomyliła skierowania, bo przyszła zaraz po wizycie ze swoim tatą u urologa i to skierowanie na tatę było :P
    potem pogrzebała w torebce i znalazła swoje :D Miała morfologie tylko :)

Tamka, Blondik, Malenq, Krokodylica lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Święte słowa Lena... wszystko zależy od relacji międzyludzkich ;/
    Ja też nie wiem jak będzie u mnie z kolejną ciażą - wiadomo że krwawienie, rzyganie, mdlenie i inne atrakcje kwalifikują na zwolnienie :P

Krokodylica lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli doszłyśmy do wniosku, że kluczową rolę gra tu czynnik ludzki, a czynnik ludzki jest nie do okiełznania ;)

Nieukowa, Malenq lubią tę wiadomość

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem :)

Moj robaczek (bo tak teraz wyglada;) ma juz 9 mm i serduszko ladnie mu bije. Najpierw oczywiscie sie wystraszylam bo doktor zrobil usg przez brzuch i ja prawie nic nei widzialam, najpier tylko pusta dziure. Ale powiedzial ze to przez to ze mam tylozgiecie wiec zrobimy waginalne. I na tym wtedy bardzo ladnie nawet w 3d nam pokazal :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 12:55

Lena83, Tamka, LaRa, Czarnula87, Anuśka, Blondik, justta, Krokodylica lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png

Wysłany: 5 września 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka suuper :)

a ja sie czuje coraz gorzej :( doła mam jak diabli wrrrr

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Tamka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super Kotka, bardzo się cieszę :)

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, właśnie w radiu powiedzieli, że na śląsku jakiś ogromny odsetek mężczyzn jest bezpłodny, jakaś klinika leczenie niepłodności zrobiła badania przesiewowe wśród mężczyzn, często sportowców, i takie wyniki, szok! podobno najlepsze wyniki miał... 70 latek, który stara się o dziecko...

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)

Wysłany: 5 września 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    kurcze, właśnie w radiu powiedzieli, że na śląsku jakiś ogromny odsetek mężczyzn jest bezpłodny, jakaś klinika leczenie niepłodności zrobiła badania przesiewowe wśród mężczyzn, często sportowców, i takie wyniki, szok! podobno najlepsze wyniki miał... 70 latek, który stara się o dziecko...
    kochana to juz dziwczyny wrzucały własnie o tym link do artykułu

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• beszka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Psotka :)

widze, ze temat zwolnien....ja moze wyraze swoja opinie i o ile ktos to przeczyta, to moze na mnie naskoczy....ja rozumiem zwolnienie w ciazy, jesli ktos wczesnije poronil i sie boi, zle sie czuje, ciaza zagrozona, warunki pracy nie sprzyjaja....ale po co isc na zwolnienie bez powodu? jesli czujemy sie dobrze i nie ma zadnych przeslanek ku temu?

wrocilam do pracy na 20% bo sie 8poza wczorajszym dniem) lepiej czuje niz 2 tyg. temu. poza tym mam pewne obowiazki, kotre tylko ja moge wykonac...ale szefa mam fajnego. caly czas mowi, ze dzidiza najwaznijesza. mam z nim umowe, ze jak kiepsko sie czuje, to pracuje z domu albo w ogole. generlanie pelen spokoj. chcociaz czasem zdarzy sie, ze zadzwoni i musze pojechac, ale tak to juz jest w duzych firmach

Co do NFZtu w PL, to ja tez nie pamietam bym korzystala z ichnich uslug mieszkajac w kraju ;) jedyne co, to super pediatre mielismy kiedys w przychodni i jak Jasko zachorowal na grype, podczas naszego pobytu w PL, zadzwonilismy po nia (mielismy te europejska karte opieki medycznej podczas podrozy za granice - w naszym przypadku do Polski). super byla. zaluje, ze sie pochorowala i zrezygnowala z praktyki.

ZUS chyba wszedzie taki sam. tutaj tez ganiaja za zbyt dlugie zwolnienia. po paru mies. organizowane jest spotkanie miedzy pracodawca, pracownikiem, lekarzem i ZUSem by sie dowiedziec czy pracodawaca jest w stanie zrobic cokoliwek by ulatwic pracownikowi powrot do pracy, np. osobne biuro, prace z domu, prace w miejszym wymierze godzin. cokolwiek.

Tamka, Nieukowa lubią tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 wrote:
    kochana to juz dziwczyny wrzucały własnie o tym link do artykułu
    buuu, nie dość, że gadam głupoty, nie dosłyszę, to jeszcze zaczynam niedowidzieć :/ gdzie ten link?

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Kropka_1 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaaaaaa.... :) Mam plan zrobienia pysznej tarty z jabłkami jutro :) W niedzielę wpadają do nas przyjaciele na obiadek więc muszę ugościć ciężarną eko zdrowym jedzonkiem :)

Tamka, Krokodylica lubią tę wiadomość

Kropka_1
    Udało się :)
    2nn33e3k155iq1q1.png

‹‹ 1894 1895 1896 1897 1898 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ