My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
Nieukowa wrote:Ania, znałam kiedyś z podwórka dziewczynkę z zespołem Turnera. Bardzo nieśmiała, ciężko kojarząca fakty, ale sympatyczna. Miała jakieś 14 lat i miała gabaryty pingwinka - w ogóle nie miała piersi, była beczulkowata i niska. Puchły jej ręce, a ten kształt ciała to dlatego że klatka piersiowa rosła za wolno w stosunku do organów wewnętrznych.Meczyło ją schodzenie ze schodów, nie mogła tchu złapać przy zabawie, była po jakichś operacjach serca i klatki piersiowej, w których lekarze próbowali zrobić miejsce dla narządów bo się przestawały mieścić. I wiem że groziły jej dializy, bo nerki ledwo już pracowały... Podobno czekały ją kolejne operacje i kosztowne zażywanie hormonu wzrostu żeby w ogóle mogła się rozwijać. Każda taka operacja to stres dla rodziców i ogromne cierpienie dla operowanego dziecka...
Bezpłodność to pikuś, można dziecko albo komórki adoptować, ale patrzeć jak dziecko się męczy i musi tyle wycierpieć... to jest najstraszniejsze IMO -
no nie szczyt chamsta dali im wszytskim umowy o dzielo i tak chlopaki robia przez kilka lat co miesiac umowa o dzielo
sory ale na zime .. niech sobie zlamie noge i dco ani pracy ani l4 ani nic ;/ -
nick nieaktualny
-
podobno najszybciej nie bromergonem tylko jego odpowiednikiem .. drozszy ale bardziej skuteczny tylko nie pamietam nazwy
-
nick nieaktualny
-
Biedro, liczę u ciebie na + test
Ma być i już!
Ja dzwoniłam sie umówić do drugiej ginki i ... doopa.
Jest tak oblegana, że najbliższy termin ma na za 2 tyg, a ja mam wtedy @. Liczyłam że szybko się do niej zgłoszę, a tu muszę czekać do kolejnego cyklu, a skoro czekać, to się zaraz przed owu omówię, może chociaż pęcherzyk dominujący zobaczy na usg...Katjaa lubi tę wiadomość
-
CLOnówka22 wrote:Kochana chodzi Ci o bromocorn?
ten drugi to Parlodel,to ten sam lek tylko podobno w bardziej oczyszczonej wersji dlatego nie powoduje takich skutków ubocznych no ale cena faktycznie wysoka.
Na DOZ Bromergon niecałe 5 zł a ten drugi 66zł -
Blondik wrote:to była dziewczynka. Nasza Alusia;( Miała zespół Turnera.
Prawdopodobnie,któreś znas jest obciążane genetyczni, sama juz nie wiem.....
Świat mi się zawalił;(Krokodylica, Blondik lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
CLOnówka22 wrote:łoooo matko, to te wszystkie tabsy mnie więcej będą kosztować przed zajściem w ciąże niż wyprawka dla dziecka...... pójde z tym do ginki niech coś przepisze....
my na sama biopsje wydamy wiecej niz na 8 wyprawek -
nick nieaktualny
-
mik82 wrote:Przepraszam że się tak wcinam bez przywitania, ale w maju urodziłam w 18 tc córeczkę. Serduszko jej przestało bić ale już wiedziałam że była nosicielką zespołu Edwardsa. To jest bardzo zbliżona wada do tej którą miała Twoja córeczka. Chciałam Ci tylko powiedzieć że to jest nasze drugie dziecko. Mamy zdrowego 6 letniego syna. To że zalecenia są na badania genetyczne to jest norma w takim przypadku. Ja też mam takie zalecenia plus amniopunkcja w 15 tygodniu kolejnej ciąży. Moim zdaniem te wszystkie badania to tylko niepotrzebny stres ale zrobisz to co będziesz uważała za słuszne. Chcę tylko żebyś wiedziała że wada genetyczna u jednego dziecka nie oznacza tego samego u kolejnego Ja mam zdrowego syna i poznałam w trakcie ciąży z moją chorą córeczką wiele kobiet które przeżyły to samo (piszę tu o różnych wadach, także zespole Turnera) i mają zdrowe dzieci. Kwestia jeszcze czy mieliście trisomię prostą czy mozaikę bo to też istotne.
Czesc mika,
No wlasnie chcialm ci zadac pare pytan. Od kiedy wiedzialas, ze dziecko cierpi na zespol Edwardsa? Mialas prenatalne? Czy drugi raz tez chcialabys wiedziec wczesniej? Czy twoim zdaniem wlasnie te prenatalne badania i badania inwazyjne (amniopunkcja) cos wnosza? Co daje ta wiedza?
Pytan bo ja sie waham. Raczej nie bede robic badan prenatalnych, zdnych przeziarnosci a juz tym bardziej zadnych badan z krwii.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 15:53
-
nick nieaktualny
-
Blondikt rzym się kochana ja jestem całym serduchem z toba tulkam mysle i w ogóle wszystko nie lam się bądź silna mik dobrze pisze ze to nie wyrok ona ma drugie dzieciatko zycze dużo sil abyście mogli wszystko zalatwic a nie wyobrażam sobie jakie to dla was trudne tak mi przykro kochana nie poddawaj się*************Gang18+**************
w poszukiwaniu mojego maleńkiego szczęścia -
Dzień doberek laseczki popołudniową porą, ja oczywiście w pracy i dopiero teraz mam chwilkę luuuuzu więc zjadam zupkę pomidorową od mamusi mniam
A tak ogólnie wszystko dobrze czuję się nieźle i rosnę
Poprawię się jak pójdę już na zwolnienie byle do 10.10
Więc miłego leniwego popołudnia życzę WszystkimMalenq, Johnam, justta, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySmoczyca1 wrote:Dzień doberek laseczki popołudniową porą, ja oczywiście w pracy i dopiero teraz mam chwilkę luuuuzu więc zjadam zupkę pomidorową od mamusi mniam
A tak ogólnie wszystko dobrze czuję się nieźle i rosnę
Poprawię się jak pójdę już na zwolnienie byle do 10.10
Więc miłego leniwego popołudnia życzę Wszystkim
Smoczyca1 lubi tę wiadomość
-
Malenq wrote:uuuuuuuuuuuuuuuuu ja już po obiadku:) schaboszczak plus buraczki moje ulubione:) lalalalalala ależ najedzona jestem:)
Kotka ale prenatlane USG to chyba nawet w Niemczech są obligatoryjne, tylko te z krwi nie........
No wlasnie nie sa. Malo tego, w ulotkach informacyjnych sa raczej odradzane niz polecane. To znaczy sa wypisane za i przeciw ale moim zdaniem koncowy wniosek jest raczej taki zeby ich nie robic bo badanie jest tylko statystyka i dziecko ze zlymi wynikami przeziarnosci moze urodzic sie zdrowe jak i te ktoremu wyszly wyniki swietne moze urodzic sie tez chore i wtedy jest dopiero zaskoczenie.
Nawet w ulotce stawiaja pytani. Co zrobisz jak wynik bedzie zly? I co dalej? Czy chcesz stanac przed takim wyborem? Chcesz robic badania inwazyjne? One sa niebezpieczne.
Taka jest mniej wiecej tresc ulotek od lekarza. A ze ja mysle tak samo to wybor jest dla mnei tym latwiejszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 16:04
-
biedra odzywaj się bo już się niemoge doczekać 3mam kciuki ze az bola paluchy Besztka super wieści tez pewnie bym ryczała zycze zebys dostala się do tego lekarza i oby wyniki były ok Czarna i Anka ja teraz tez mam tep na poziomie ale wieze ze to się zmieni przynajmniej mój sluz trochę się rozluznil a nie jak ostatnio ze tylko lepki Lara wysylam trochę słoneczka bo u mnie swieci wiec ogrzewam cie nim cala i zycze słoneczka u Ciebie Anka zycze twojemu małżwi poprawy humoru rozumiem ze to dla niego ważne ale swiat się na tym nie konczy i ze jest dużo super rzeczy które go będą cieszyc przecież ma ciebie i już niedługo tego wam zycze mala fasolinde
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 16:14
*************Gang18+**************
w poszukiwaniu mojego maleńkiego szczęścia