My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Bratek wrote:Ja mierzę... Nie mów tylko, że się nie powinno... <
pytam bo mi głupio było dostałam @ i zgłupiałam czy mierzyć czy nie bo myślałam, że ktoś mi powie, że jestem jakaś inna
.
-
bąbel wrote:mari
ft3 - 5,2 pmol/l ( w normie)
ft4 - 16,8 pmol/l ( w normie)
u endokrynologa była i wszystko jest niby OK, a jednak nie jest
Kochana nie jest ok. Ja po poronieniu miałam TSH 2 i ft4 14 i to nie są dobre wyniki na zajście w ciążę. Byłam u bardzo dobrej endokrynolog i powiedziała, że w moim wieku 30 TSH 2 to jest górną granica. A dla ciąży trzeba zbić do ok 1.ft4 norma 12-22 i ją mam 14 co oznacza że tarczyca nie wyrabia za bardzo z hormonami i jeśli zajdę to znowu stracę. Przez te wyniki właśnie straciła ciążę bo zarodek nie mógł się rozwijać bo nie miał wystarczających hormonów. W 7 tyg miał tylko 1mm a w 9 tyg 4mm i stanął w miejscu. Zmień koniecznie endo.Objawy możesz sprawdzić tutaj zrób sobie test.
http://hashimoto-pl.appspot.com/test#0
-
Aha TSH dobrze robić do godziny 11 i skacze dlatego bardzo ważne jest aby robić trójce tarczycową TSH, ft3 i ft4. Rozbieżność między ft3 a ft4 też daje objawy w samopoczuciu i trzeba je uregulować. Ft4 powinno być dla starających przy górnej granicy najlepiej 18 a TSH 1. Ją dostała Euthyrox 12,5 na zbicie i mam nadzieję, że teraz będzie ok.
Możesz mieć takie objawy:
Wskaż wszystkie objawy, które odczuwasz:
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
chrypka bez konkretnego powodu
powracające infekcje
zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
depresja będąca uciążliwym problemem
skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
łamliwe paznokcie
wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
częste bóle głowy (w szczególności migreny)
nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
pogorszenie wzroku lub słuchu
palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
problemy z dziąsłami
niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
bardzo natężone objawy menopauzy, które nie ustępują pod wpływem estrogenu
duże przybranie na wadze
bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
uczucie braku równowagi
niepłodność
denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień -
nick nieaktualny
-
bo to jest ważny wskaźnik. tarczyca jets przyczyną wielu problemów, nie tylko poronień, ale i ma wpływ na zdrowie maluszka. To, że komuś raz się udało urodzić zdrowe dziecko przy złych wynikach to raczej wielkie szczęście niż norma.
-
nick nieaktualnyA ja mam bardzo dużo objawów z tego testu, między innymi nawracające infekcje, osłabienie i senność, często mi zimno i wcale się nie pocę, a w saunie dopiero po jakichś 15 minutach zaczynam troszkę się pocić. Mimo tych objawów TSH zawsze miałam w granicach 0.90-1 i nigdy nie miałam problemów z tarczyca.
Ania_84, bąbel lubią tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny :-)Powtórzę trójkę tarczycową i zobaczymy co wyjdzie. A wiecie może, czy AMH trzeba zrobić w określonym dc, czy dowolnie?
Mój mąż powiedział, że zaraz zablokuje mi ovuBo świruję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 13:39
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dobry
Dziewczyny Bąbel i Izoleccc tulam mocno
Bąbel każdy mąż tak mówi, mój nadal tak samo gadaAle my się tym nie przejmujemy, bo gdzie znajdziemy takie wsparcie jak nie tu
Dzisiaj poleżałam troszkę na słonku, opaliłam blade nogi i jakaś taka jestem zmęczona... Chyba to słońce tak na mnie działa.
No i jestem mega zniesmaczona. Pojechaliśmy nad wodę nad taki pobliski zalew i okazało się że cała plażyczka zasyfiona, jakieś butelki, paczki po fajkach, wymiociny, podpaski i... kupyZuzia idąc ścieżką wlazła w ludzką ogromną kupę... Nie wiem jak można taki makabryczny syf po sobie zostawiać... Ludzie są ochydni. Zanim się położyliśmy, musieliśmy sobie całą plażę sprzątnąć.
bąbel lubi tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Dobre
Nie pomyślałam o tym
a pozniej imiona i nazwiska wystawiac na forum publiczne
Anuśka lubi tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Dobry
Dziewczyny Bąbel i Izoleccc tulam mocno
Bąbel każdy mąż tak mówi, mój nadal tak samo gadaAle my się tym nie przejmujemy, bo gdzie znajdziemy takie wsparcie jak nie tu
Dzisiaj poleżałam troszkę na słonku, opaliłam blade nogi i jakaś taka jestem zmęczona... Chyba to słońce tak na mnie działa.
No i jestem mega zniesmaczona. Pojechaliśmy nad wodę nad taki pobliski zalew i okazało się że cała plażyczka zasyfiona, jakieś butelki, paczki po fajkach, wymiociny, podpaski i... kupyZuzia idąc ścieżką wlazła w ludzką ogromną kupę... Nie wiem jak można taki makabryczny syf po sobie zostawiać... Ludzie są ochydni. Zanim się położyliśmy, musieliśmy sobie całą plażę sprzątnąć.
No ja właśnie wróciłam z nad jeziora z rozciętą nogą - szkło - kur*** a w tej wodzie tyle dzieci!!! Ludzie to są ***** (wypikane...)
A zużytych kondomów nie widziałaś? Ja kiedyś tak fuuujjjj!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 17:05
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
marzusiax wrote:Witajcie
No ja właśnie wróciłam z nad jeziora z rozciętą nogą - szkło - kur*** a w tej wodzie tyle dzieci!!! Ludzie to są ***** (wypikane...)
A zużytych kondomów nie widziałaś? Ja kiedyś tak fuuujjjj!!
Widzę że wszędzie takie wysokie standardy obowiązująA wystarczyłoby, gdyby każdy po sobie reklamówkę śmieci zebrał...
No kondomów na szczęście nie było -
Zastrzyki na tężec mają ważność 10lat? Muszę to sprawdzić...
"Zgodnie z kalendarzem szczepień szczepionkę przeciwko tężcowi w skojarzeniu ze szczepionką przeciw błonicy (dT) podaje się w wieku 19 lat jako szczepienie obowiązkowe. Natomiast doszczepianie, co 10 lat, figuruje jako szczepienie zalecane."
To jeszcze mam ważne.. uff..Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2015, 17:19
Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele... -
choco wrote:A ja się plażowałam przed domem w basenie i na leżaczku