My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKrokodylica wrote:Ja już w domu, zabieram się za robienie pierogów.
Pierwsze moje pierogi w życiu, ciekawe czy wyjdą.
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
CzaryMary wrote:kroki ja ostatnio robiłam swoje pierwsze a zarazem ostatnie pierogi z jagodami:) Nie miałam siły rozwałkować ciasta i wyszły takie gumowate. Chociaż mężowi smakowaly:) miałam od tego wałkowania mega zakwasy na brzuchu:)
Ja w domu pierogi tylko kleję... Wałkowaniem i wyrabianiem ciasta zajmuje się małżMa do tego smykałkę
-
nick nieaktualnychoco wrote:Dziewczyny pomocy, za chwile mnie zaleje, tak mnie jajnik boli że ledwo siedzę, do tego podbrzusze i plecy. Zaciskamy mocno kciuki żeby jednak nie zalało.
Anuska piękne jesteście kobietytakie z klasą
Anuśka lubi tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Dzięki
Tylko nie kopiujcie już fotki, bo będę latać po internetach hi hi hi -
nick nieaktualny
-
CzaryMary wrote:dziewcYny moze ktoras bedzie mi umiała wyjaśnić jak krowie na rowie dlaczego stosunek lh do fsh powinien oscylować przy 1 ? U mnie jest 0,6 no i oczywiście też tym się martwię...
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
Do stwierdzenia PCOS – tak naprawdę nie można sugerować się tylko i wyłącznie stosunkiem LH:FSH, od tej metody tak naprawdę już się odeszło…jedyną pewna metoda potwierdzenia PCOS jest USG jajników ( dopochwowe ). -
Justa jaka ta pieknotka malatka taka slicznosci
. Anuska piekne kobiety z was...oczy piekne macie
cudnie
..... Bylam kupic ten cholerny termo i bylo takiego jak chcialam, paranoja , zeby w UK termometru nie bylo...musialam kupic zwykly tylko ze on ma tylko 0.1 po przecinku a ja chcialam 0.11 ...oj moze nastepnym razem
zobaczymy...chcialam przeczytac ulotke zanim kupie bo chodzilo oto zeby szybko mierzyl a koles za lada popatrzyl sie na mnie i zaczal mi gadac ze termo jest normalny jak kazdy mierzy bardzo dobrze i nadaje mi nad uchem jakies pierdoly...masakra
Anuśka, justta lubią tę wiadomość