Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩🦰 - Grudzień 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kupuję zwykle marchewki, a te baby widziałam w Żabce ale staram się nie kupować warzyw pakowanych w folię
Deyansu, PaulinKA lubią tę wiadomość
1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
8 cs
💊b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
USG piersi ✅
Cytologia ✅
USG tarczycy ✅
prolaktyna 19
TSH 2,06
ferrytyna 30
Glukoza 79
7dpo (grudzień):
Estradiol 285 pg/ml❌
Progesteron 16,50 ng/ml
Badanie 2-5dc hormony ⏳
USG dopochwowe ⏳
Wizyta u ginekologa w Invimed⏳
Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
Cykle regularne 27-29 dni -
Treaclynat wrote:Ja kupuję zwykle marchewki, a te baby widziałam w Żabce ale staram się nie kupować warzyw pakowanych w folię
W sumie racja 🙁Zaczęliśmy dopiero myśleć nad ograniczeniem ksenoestrogenów w życiu, a tu - nie pomyślałam. Najgorsze, że mój Mąż tak je uwielbia... no nic, pokombinuję może z obieraniem jakichś małych marchewek.
Dzięki za zwrócenie uwagi!!Treaclynat lubi tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9
07.01 beta 485,6, ,prog 37,90
09.01 beta 976,3 prog 34,00 🤔
13.01. beta 3307,5 prog 37,10
17.01 USG 🤞🏻🤞🏻 -
Belia wrote:U mnie dziś możliwy skok. Zobaczymy jak temperatura jutro ale w ogóle mam jakieś mega dziwnie niskie w tym cyklu. Jak nie ja.
Ja to samo mam w tym cyklu - dość niskie temperatury jak na mnie, przesunięta o tydzień owulacja 🙈
Chyba ten grudzień w wielu przypadkach jest dziwny 😅
👩🏻'92 🧑🏻🦱'93
6cs o pierwsze 👶🏻
Wit. D, Wit. B12, Kwas foliowy ✅
Ferrytyna ❌ (Laktoferyna, Sanprobi IBS) 11->16,5
TSH (1.125), FT3, FT4 ✅
Anty TPO ✅ Anty TG ❌
Badanie nasienia 🗓️ 13.01.2025
Wizyta u gin-endo 🗓️ 15.01.2025
Wyniki 7dpo:
progesteron 16,7 ng/ml
estradiol 209 pg/ml -
Deyansu wrote:Hej
Przede wszystkim
@ Darka101 🫂 ale widzę, że jest w Tobie dużo siły działaj dalej, w końcu się uda za co trzymam kciuki
@Siilike brzmi jak sceny z horrou trochę ;/ Nawet nie potrafię sobie wyobrazić, co przeżyłaś. Cieszę się, że trafiłaś na ogarnięty personel medyczny i że zostałaś zaopiekowana. Trzymam kciuki, żeby krwawienie szybko ustało i żeby z macicą wszystko było ok. Po takim krwotoku przypilnuj sobie szczególnie supli od produkcji krwi: żelazo, laktoferyna, witaminy z grupy B, bo te parametry mogły Ci mocno spaść ;/ Ściskam bardzo mocno i czekam na dalsze wieści, oby pozytywne
@San95 - witaj, witaj ale oby na krótko, a potem spadówa na fioletową stronę mocy
@dailydamn - tak, jak pisały Dziewczyny, nie ma tragedii. Chciałabym, żeby mój niepalący Mąż miał takie ilości. Faktycznie zbadajcie jeszcze hormony, posiewy i prostatę. Bo u nas też było wysokie pH (powyżej 8 to już jest źle; obecnie normy są inne, ale w dawnych było to jasno określone) i androlog mówił o problemie z prostatą, aczkolwiek nasz Dr niepłodności nie do końca się z tym zgodził i zapisał po prostu Clo. A od androloga ma przepisane zwiększoną dawkę L-karnityny (3g/dzień), no i Mąż bierze jeszcze oczywiście mnóstwo innych supli...
U mnie 6dc, nadal krwawię, choć już nie tak mocno. Ten cykl jest jakiś inny, staram się nie martwić, no ale...
Dzwoniłam do kliniki o wynik testosteronu Męża, oni zrzucają winę na Alab, że tam źle zarejestrowano próbki. Koszmar jakiś. Klinika ma to jeszcze ustalać z Alabem - więc czekam na telefon 🤷🏼♀️🤷🏼♀️
Wyniki krzywej glukozowo-insulinowej Męża na szczęście już są i chyba nie ma tragedii - bazowa glukoza dość wysoka (105,5), ale po 1 h rośnie, po czym opada; wszystko w granicach norm. Insulina na czczo 5,2, co mnie mega cieszy. Potem rośnie, a po 2 h spada, choć nie do wyjściowej ilości.
Przypominam się z moimi pytaniami, bo trochę tak zostały bez echa: gdzie można kupić fajne baby carrots do chrupania na estrogen? I czy wyniki 3dc: FSH ok. 8, LH ok 6, estradiol 25 mogą być, podobnie jak nasilone krwawienie, wynikiem antybiotykoterapii? Niestety do naszego Dr pójdziemy pewnie dopiero po Nowym Roku, skoro mam tak długo czekać na wyniki cd138 Do tego czasu mogę się tylko posiłkować własną wiedzą i Waszą pomocą
Z góry dzięki i miłego dnia!
@Darrika - dla własnego dobra udaję, że nie widziałam tych pyyyyyy😋szności 😋
Hej! Te normy pH to są chyba w cały świat… my mamy wynik pH 7,90, ale obok podane, że wartość referencyjna > 7,2 więc sama nie wiem jak mam to interpretować. To jest ok? Czy nie?💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Bardzo ładne wyniki, morfologią bym się tak bardzo nie sugerowała przy tej ilości, jeśli chodzi o ruch no jest 0 ale ja bym wdrożyła l-karnityne, l-arginine, Wit.C 1000, kwas foliowy 0.8 koniecznie metylowany, selen, cynk (tylko osobno), Wit.D3 4000j, kwasy omega 3-6-9. No i probiotyki 😊 i będzie hulać jak złoto 🥰
Deyansu lubi tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
Walcz maluszku 🙏❤️🫶
-
Pustynia wrote:Hej! Te normy pH to są chyba w cały świat… my mamy wynik pH 7,90, ale obok podane, że wartość referencyjna > 7,2 więc sama nie wiem jak mam to interpretować. To jest ok? Czy nie?
To są chyba światowe normy faktycznie. Podobno do 8 jest spoko. Możecie co najwyżej raz na kilka miesięcy, przy okazji kolejnych badań, sprawdzać, czy pH utrzymuje się na tym poziomie, czy np. nie wzrasta.
U nas w pierwszym badaniu było chyba 8,2 albo 8,3 a w kolejnym już 8,5. Do tego w tym czasie pogorszyła się też lepkość - wzrosła powyżej normy. To nas zaalarmowało, że coś się ewidentnie dzieje. Z tym, że Mąż ma naprawdę małe ilości, morfo bardzo średnią, ruchliwe i żywotne nawet są, no ale .. ciąży brak. Oczywiście problem jest też u mnie, więc nie wiadomo, jak takie wyniki Męża przełożyłyby się na ciążę przy moim teoretycznym 'idealnym' zdrowiu . Staram się tak nie myśleć, ale czasem takie rozkminy przewijają się gdzieś przez głowę 🤯🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2024, 12:27
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
17.01 USG 🤞🏻🤞🏻 -
Chochlik12 wrote:Temperatura wciąż niska, także chyba nie miałam jednak owulki 😑 może cykl bezowulacyjny będzie, skoro wszystkie dowody pokazują, że wyszłam z tego płodnego okna xd obserwuję dalej…
Ale dziś pędzicie ! Dobrze, że mam dziś trochę luźniej w pracy to co nieco nadrobię.
Któraś z was pisała o fajkach. My też paliliśmy oby dwoje bardzo długo i bardzo dużo. Ale powiem wam. Da się rzucić. Jest ciężko ale się da. A żyje się bez tego gowna tysiąc razy lepiej. Już pomijając wpływ na płodność to jakość życia jest o niebo lepsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2024, 12:30
Chochlik12 lubi tę wiadomość
👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
8 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼acard 75 💊
2024 ciąża biochemiczna x2 💔💔
2025 jest nasz ✨
🔜 badania na trombofilię -
Sosenka93 wrote:A o czym świadczy sytuacja, że okres przychodzi podczas brania proga?
Czasem przy cyklach bezowulacyjnych tak się dzieje. Albo, gdy progesteron mimo suplementacji jest niski (np za niska dawka proga, gdy Twój naturalny jest na niskim poziomie). Znasz długość Twojej fazy lutealnej?35 lat
✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
AMH 22 ng/ml
❌PCOS- brak owulacji i menstruacji
❌Brak reakcji na Klomifen
❌Hiperandrogenizm
❌Przebyta w przeszłości infekcja C.Trachomatis
4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy -
Byłam pytać się o betę i nie mogłam zrobic🫣 pani dała mi termin na za tydzien i tyle. Wiec no , jedynie mogę testy sikane robić.👩2001
🧔♂️1993
8 cs
12.01.2024 ⏸️
24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży -
cysterka95 wrote:Hej, wiem co czujesz bo przeżywaliśmy to niecały miesiąc temu. Na pocieszenie powiem, że my usłyszeliśmy że wyniki pojedynczego badania jeszcze nie są wyrokiem, a parametry da się poprawić znacząco zmianą stylu życia i suplami. Darrika już ładną listę wstawiła, mój mąż podobną stosuje tylko jedna uwaga co do koenzymu Q10 - ubichinon jest słabiej przyswajalną formą, jeśli finanse was nie ograniczają to lepiej kupić ubichinoL.
Warto też zrobić dodatkowe badania - wymazy bo może jakaś infekcja psuje dodatkowo parametry. No i podstawowe hormony. Palenie na pewno nie pomaga więc dobrze że mąż ma motywację do rzucenia.
Mój mąż ma właśnie dziś wizytę u androloga także może czegoś nowego się dowiemy i dam znać
Mąż już po wizycie - wyszło że ma jednego sporego żylaka, ale lekarz stwierdził że na razie nie widzi mocnych podstaw do wycięcia. Dostał na ten moment jakieś leki na poprawę ukrwienia, mają też dodatkowo wspomóc działanie supli. W lutym kolejny seminogram i jak się nie poprawia wyniki to wtedy pewnie zabieg wycięcia.
Mówił, że wyniki faktycznie takie sobie i że starać się zawsze warto, ale będzie ciężko 🙄 w tym miesiącu idę na drożność, muszę zagadać do mojej gin czy widzi sens obecnie w stymulacjach bo to jednak obciążenie dla organizmu no i zmniejszanie rezerwy. Ehh tak to się znów rozciągnie w czasie 🙃👫 29 & 30
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
- pojedynczy żylak powrózka II st.
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
MUCHa, biocenoza - czysto ✅
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez -
Siilike wrote:Dziewczyny, melduję się po wizycie na chińskim pogotowiu ginekologicznym. Na szczęście zawołali lekarza, który zna angielski uff.
Muszę przyznać, że już któryś raz z kolei jestem bardzo pozytywnie zakończona działaniem chińskiej służby zdrowia. Byłam w państwowym szpitalu i wszystko przebiegło bardzo sprawnie i profesjonalnie.
Wykonano mi mnóstwo badań krwi. Jak lekarka zajrzała mi między nogi i zaczęło chlustać świeżą krwią i skrzepami, to się trochę przeraziła. Od razu dostałam kroplówkę z kwasem transeksamowym na zatrzymanie krwotoku, bo nie byli mnie nawet w stanie porządnie zbadać przy tym krwawieniu.
Według wyników z badań krwi to mogło być spowodowane albo ostrym spadkiem hormonów we krwi albo uszkodzeniem macicy przy zabiegu. Jak krwawienie się wyciszy, to mam się zgłosić na USG żeby to sprawdzić, bo wczoraj było tyle krwi, że nic nie było widać.
Dostałam silny antybiotyk + tabletki anty na wyciszenie krwawienia, bo ta kroplówka działa tylko jakiś czas. Anty mam przyjmować w poczwórnej dawce przez 3 dni, potem w podwójnej przez kolejne 3 dni i dalej do końca opakowania normalnie.
Także ze starań w tym cyklu nici, a co do kolejnych to dowiem się po sprawdzeniu, czy macica nie jest uszkodzona. 😔
Ale jeśli pozwolicie, to potowarzyszę Wam tutaj i żeby nie zwariować to skupię się na wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych i odbudowaniu zdrowia przed ewentualną ciążą...
Kochana, trzymaj sie tam! Jejciu, trzymam kciuki, żeby to nie było jednak uszkodzenie macicy. Też jestem za granicą i mimo dobrej znajomości niemieckiego, często stresują mnie wizyty lekarskie, bo właśnie mówią szybko i bardzo specjalistycznym językiem.Siilike lubi tę wiadomość
35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
Darka101 wrote:Niestety u mnie to biochem…
Beta 25,6 czyli prawie taka jak ostatnio, niby liczyłam się z tym, ze względu na taki wynik w poniedziałek, ale nadzieję miałam, nie zaprzeczam, więc jest mi przykro...
To u mnie pierwsza cb, mam nadzieje, że @ szybko przyjdzie po odstawieniu dupka.
Zamówiłam już suplementy na ten cykl. Mam jescze clo na następną stymulacje, więc plan jako taki jest. No nie mogło być za pięknie, jak zawsze.Darka101 lubi tę wiadomość
35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
Deyansu wrote:W sumie racja 🙁Zaczęliśmy dopiero myśleć nad ograniczeniem ksenoestrogenów w życiu, a tu - nie pomyślałam. Najgorsze, że mój Mąż tak je uwielbia... no nic, pokombinuję może z obieraniem jakichś małych marchewek.
Dzięki za zwrócenie uwagi!!
My uwielbiamy taki myk: kroisz zwykle marchewki w plastry i maczasz w humusie. Pyszna i zdrowa przekąskaDeyansu lubi tę wiadomość
1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
8 cs
💊b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
USG piersi ✅
Cytologia ✅
USG tarczycy ✅
prolaktyna 19
TSH 2,06
ferrytyna 30
Glukoza 79
7dpo (grudzień):
Estradiol 285 pg/ml❌
Progesteron 16,50 ng/ml
Badanie 2-5dc hormony ⏳
USG dopochwowe ⏳
Wizyta u ginekologa w Invimed⏳
Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
Cykle regularne 27-29 dni -
cysterka95 wrote:Mąż już po wizycie - wyszło że ma jednego sporego żylaka, ale lekarz stwierdził że na razie nie widzi mocnych podstaw do wycięcia. Dostał na ten moment jakieś leki na poprawę ukrwienia, mają też dodatkowo wspomóc działanie supli. W lutym kolejny seminogram i jak się nie poprawia wyniki to wtedy pewnie zabieg wycięcia.
Mówił, że wyniki faktycznie takie sobie i że starać się zawsze warto, ale będzie ciężko 🙄 w tym miesiącu idę na drożność, muszę zagadać do mojej gin czy widzi sens obecnie w stymulacjach bo to jednak obciążenie dla organizmu no i zmniejszanie rezerwy. Ehh tak to się znów rozciągnie w czasie 🙃
jak długo ma przyjmować te leki? kiedy ma ponowną kontrolę? Dobrze wiedzieć cokolwiek i dobrze, że macie tą pierwszą wizytę już za sobą.
Ja już bym też wolała być po laparoskopii z drożnością. Najbardziej stresuje mnie niewiedza, a nie, że się nie udaje. Choć wiadomo- gdyby się udało, nie trzebaby roić drożności. Ale jeśli wiesz, co jest grane- to przeważnie można to jakoś leczyć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2024, 12:55
35 lat
AMH 22 ng/ml
❌Hiperandrogenizm
09.01.3025 laparoskopia
❌ Lewy jajowód niedrożny
Kaliope wrote:jak długo ma przyjmować te leki? kiedy ma ponowną kontrolę?
2 miesiące - w lutym kolejne badania i wizyta👫 29 & 30
- morfologia 0% 😑
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez -
Treaclynat wrote:My uwielbiamy taki myk: kroisz zwykle marchewki w plastry i maczasz w humusie. Pyszna i zdrowa przekąska
Oooo, dzięki pewnie hummus przy moim Mężu nienawidzącym tego typu jadła odpada, ale może sos czosnkowy.... hmmm trza popróbować
I hurra, nareszcie z Alabu dodali ten wynik testosteronu - górna granica normy 9,57 Czyli to,o co nam chodziło. Mąż już posłał wynik do Dr i czekamy na werdykt, ile Clo ma brać teraz. No i na receptę👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
💊 Clo i worek supli
Starania na luzie - 2023
17.01 USG 🤞🏻🤞🏻 -
Kaliope wrote:jak długo ma przyjmować te leki? kiedy ma ponowną kontrolę? Dobrze wiedzieć cokolwiek i dobrze, że macie tą pierwszą wizytę już za sobą.
Ja już bym też wolała być po laparoskopii z drożnością. Najbardziej stresuje mnie niewiedza, a nie, że się nie udaje. Choć wiadomo- gdyby się udało, nie trzebaby roić drożności. Ale jeśli wiesz, co jest grane- to przeważnie można to jakoś leczyć.
Tak tu masz 100% racji - też wolę wiedzieć na czym stoję, przynajmniej da się opracować jakiś plan działania a nie człowiek jest w takim zawieszeniu ani w jedna ani w drugąKaliope lubi tę wiadomość
👫 29 & 30
- morfologia 0% 😑
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo
suple:
Deyansu wrote:To są chyba światowe normy faktycznie. Podobno do 8 jest spoko. Możecie co najwyżej raz na kilka miesięcy, przy okazji kolejnych badań, sprawdzać, czy pH utrzymuje się na tym poziomie, czy np. nie wzrasta.
U nas w pierwszym badaniu było chyba 8,2 albo 8,3 a w kolejnym już 8,5. Do tego w tym czasie pogorszyła się też lepkość - wzrosła powyżej normy. To nas zaalarmowało, że coś się ewidentnie dzieje. Z tym, że Mąż ma naprawdę małe ilości, morfo bardzo średnią, ruchliwe i żywotne nawet są, no ale .. ciąży brak. Oczywiście problem jest też u mnie, więc nie wiadomo, jak takie wyniki Męża przełożyłyby się na ciążę przy moim teoretycznym 'idealnym' zdrowiu . Staram się tak nie myśleć, ale czasem takie rozkminy przewijają się gdzieś przez głowę 🤯🤔
Oj wiem o czym mówisz, u nas też przeszkody z dwóch stron i głowa czasami pęka. Ja mam takie fazy - najpierw szukałam wszystkiego nt moich przypadłości, a od dwóch dni przerzuciłam się na doktorat z męskiej niepłodności 😂 A mąż sobie siedzi obok, klika w Fife, luzik i szyderka 😆😆😆PaulinKA, Deyansu, cysterka95 lubią tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Pustynia wrote:Oj wiem o czym mówisz, u nas też przeszkody z dwóch stron i głowa czasami pęka. Ja mam takie fazy - najpierw szukałam wszystkiego nt moich przypadłości, a od dwóch dni przerzuciłam się na doktorat z męskiej niepłodności 😂 A mąż sobie siedzi obok, klika w Fife, luzik i szyderka 😆😆😆
Hahh, mój mąż choć wspierający i przekochany to rówież nie robi doktoratów z płodności. Po prostu ojoja, wspiera, łyka witaminy i działa
W lepszych chwilach mnie to wszystko zwyczajnie interesuje i fascynuje, te wszystkie powiazania i mechanizmy, ale w gorszych dniach jestem zła że w ogóle muszę się kształcić z takich spraw...
Deyansu, angieDream lubią tę wiadomość
♀️&♂️ 29; Starania od 1.2024
👱♀️:LUF, problemy z tarczycą, hashimoto, endometrioza?, torbiel, która nie chce zniknąć
Lekarstwa: Novothyral, Dostinex, Utrogestan, Lametta, Ovitrelle + suplementy, zioła...
🧑: przebadany, ✅
⏳styczeń- kwalifikacja do HSG, badania na pasożyty/luty- HSG
⏳styczeń- Lametta, 2x 3-5dc +Ovitrelle? ; Utrogestan -
KarolinaJ0702 wrote:Byłam pytać się o betę i nie mogłam zrobic🫣 pani dała mi termin na za tydzien i tyle. Wiec no , jedynie mogę testy sikane robić.
KarolinaJ0702 lubi tę wiadomość